-->

Αγώνας για τη διάσωση της φάλαινας: «Πολύ σοβαρή η κατάστασή της» λένε οι ειδικοί

  Συντονισμένες είναι οι προσπάθειες διάσωσης της σοβαρά τραυματισμένης φάλαινας που εμφανίστηκε φανερά αποπροσανατολισμένη να πλέει στα ρ...

 

Συντονισμένες είναι οι προσπάθειες διάσωσης της σοβαρά τραυματισμένης φάλαινας που εμφανίστηκε φανερά αποπροσανατολισμένη να πλέει στα ρηχά νερά Αλίμου, το πρωί της Παρασκευής. Η κατάσταση της υγείας της κρίνεται πολύ σοβαρή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και των πρώτων αιματολογικών εξετάσεων. Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε νεότερη ενημέρωσή του, από την λεπτομερή κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρή κάκωση στην κάτω σιαγόνα (ρύγχος) και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα. 

Έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών και ιολογικών εξετάσεων για τη διερεύνηση και πιθανών άλλων παθολογικών καταστάσεων. Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα ιολογικών και άλλων εξιδεικευμένων εξετάσεων από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. 

Στο θηλαστικό χορηγείται υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το ζώο παρακολουθείται στενά, ενώ οι αιματολογικές καθώς και οι βιοχημικές εξετάσεις θα επαναληφθούν απόψε το βράδυ και αύριο το πρωί.

Νωρίτερα, όπως δήλωσε στο CNN Greece η Αναστασία Κομνηνού, συντονίστρια της επιχείρησης και καθηγήτρια Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με βάση το μέγεθός της (περίπου 3,5 μέτρα) πρόκειται για νεαρό θηλαστικό, καθώς τα συγκεκριμένα κήτη μπορούν να φτάσουν και τα εννέα μέτρα. 

«Έχουν γίνει όλες οι θεραπευτικές αγωγές που πρέπει να κάνουμε και είμαστε σε αναμονή. Πάντως τα πράγματα δεν είναι καλά γιατί το κήτος έχει πολύ σοβαρά θέματα απ’ ό,τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις.», τονίζει η καθηγήτρια και συνιδρύτρια του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητωδών, Αρίων. 

Διαψεύδοντας δημοσιεύματα που μιλούν για «εγκεφαλίτιδα», είπε: «Για να μιλήσουμε για εγκεφαλίτιδα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις που θέλουν και πέντε ημέρες. Αυτό είναι αυθαίρετο συμπέρασμα». Η καθηγήτρια έκανε λόγο για ένα «φοβερό κάταγμα στη γνάθο, το οποίο δεν έγινε σήμερα, αλλά μπορεί να είναι των προηγούμενων ημερών».
Αναφορικά με το τι μπορεί να οδήγησε το ζώο στον αποπροσανατολισμό του, η επιστήμονας απάντησε: «Μπορεί να είναι πολλά, είμαστε επιστήμονες, δεν μπορούμε να μιλάμε με εικασίες. Μπορεί να είναι κάποια λοιμώδη νοσήματα, μπορεί να είναι το κάταγμα το οποίο οδήγησε το ζώο να βγει έξω επειδή έχει να φάει καιρό και δεν μπορεί να φάει. Το αν έχει φάει σακουλα, όπως επίσης γράφτηκε, δεν μπορούμε να το ξέρουμε, τη σακούλα θα τη δούμε μετά θάνατον. Δεν είναι σκύλος να το βάλουμε να κάνει ακτινογραφία». 

Σύμφωνα με την κα Κομνηνού τα συγκεκριμένα κήτη είναι βαθύβια, κινούνται δηλαδή σε περιβάλλοντα μέχρι και τρία χιλιόμετρα βάθους και στρεσσάρονται ιδιαίτερα στα πολύ ρηχά ύδατα. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, η νεαρή φάλαινα παραμένει στη θάλασσα, υπό τη φροντίδα των ειδικών: «Είναι η ομάδα μας εκεί, περιθάλπτει το ζώο, προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση και περιμένουμε. Έχουμε κάνει την αγωγή και περιμένουμε να δούμε πώς θα ανταποκριθεί το ζώο». 

Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρ. Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως το θηλαστικό είναι τραυματισμένο στο ρύγχος και το σώμα και δεν αποκλείεται να έχει χτυπηθεί από προπέλα σκάφους. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, η φάλαινα χθες είχε εντοπιστεί σε κάποιο σημείο στα λιμανάκια Βουλιαγμένης κι αμέσως έγινε προσπάθεια να επιστρέψει τα βαθιά αλλά σήμερα εμφανίστηκε και πάλι, αυτή τη φορά στον Άλιμο. 

Ζιφιός: Τι είναι το σπάνιο κήτος που εγκλωβίστηκε στον Άλιμο 

Για το μεγάλο θαλάσσιο κήτος που εγκλωβίστηκε στην παραλία του Αλίμου μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος». «Δεν πρόκειται για φάλαινα φυσητήρα, αλλά για Ζιφιό. Ένα από τα εντυπωσιακά κητώδη που ζει στη χώρα μας» αποκάλυψε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο επιστήμονας. Μιλώντας για το θαλάσσιο αυτό σημείωσε ότι ζει στη χώρα μας και εντοπίζεται στην ελληνική τάφρο: από την Κεφαλονιά, στην Πελοπόννησο, δυτική Κρήτη και φτάνει ως Κάρπαθο και Ρόδο». 

«Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα του πλανήτη. Καταδύεται σε βάθος 3.000 μ. Είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να ζήσει γιατί όταν βγαίνει στην ακτή είναι συνήθως πολύ αργά», δήλωσε ακόμη. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος

«Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία περίθαλψης θαλάσσιου κήτους, μιας νεαρής ραμφοφάλαινας (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκε σε αβαθή νερά μπροστά από την παραλία του Αλίμου. Με κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο 2 εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλάσσιων Θηλαστικών «Αρίων», που δίνουν μάχη για να παράσχουν στο τραυματισμένο ζώο τις πρώτες βοήθειες υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., Νατάσσας Κομνηνού. 

Η φάλαινα που εξετάστηκε από τον κτηνίατρο του «Αρίωνα», Παντελή Σαρρή, φέρει σοβαρό τραύμα στο ρύγχος και επιφανειακά τραύματα στο δέρμα, ενώ έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων παθολογικών αιτιών. Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή με την κατάσταση του ζώου να κρίνεται κρίσιμη. 

Στο σημείο βρίσκεται ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, παρακολουθώντας από κοντά την προσπάθεια διάσωσης και δήλωσε: "Ο ζιφιός ανήκει στα κητώδη που ζουν σε μεγάλα βάθη άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή τη στιγμή στα ρηχά υποφέρει. Δείχνει πολύ αδύναμο και με τη βοήθεια δυτών, διασωστών και γιατρών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το κρατήσουμε στη ζωή". Στην επιχείρηση, επίσης, συμμετέχουν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm». 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Αγώνας για τη διάσωση της φάλαινας: «Πολύ σοβαρή η κατάστασή της» λένε οι ειδικοί
Αγώνας για τη διάσωση της φάλαινας: «Πολύ σοβαρή η κατάστασή της» λένε οι ειδικοί
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhs3PzNCFZYMMNloxaBhi26KRFQ8Iwbz-aaAH0XRW1tiVjkO3ZKJylIyx0dT39DFyw0DLid2VCDrMg8bWl6Vs_CvMqBrOusSwGlRcH588AS4TmsDEg0YAkeeGXXB9B-Y-jqEtTb-6RxpE4Uh5hazYLXVoTN8deUypTcdynS5CtHIWofZ_AgdR_37u_B=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhs3PzNCFZYMMNloxaBhi26KRFQ8Iwbz-aaAH0XRW1tiVjkO3ZKJylIyx0dT39DFyw0DLid2VCDrMg8bWl6Vs_CvMqBrOusSwGlRcH588AS4TmsDEg0YAkeeGXXB9B-Y-jqEtTb-6RxpE4Uh5hazYLXVoTN8deUypTcdynS5CtHIWofZ_AgdR_37u_B=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/01/blog-post_990.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/01/blog-post_990.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy