-->

«Ράπισμα» ΗΠΑ στην Τουρκία: «Η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη»

Εμμένει στη ρητορική προκλήσεων και στην παραποίηση αδιαμφισβήτητων δεδομένων η Άγκυρα. Στην πρόθεση της γείτονος να διεθνοποιήσει τις αβά...

Εμμένει στη ρητορική προκλήσεων και στην παραποίηση αδιαμφισβήτητων δεδομένων η Άγκυρα. Στην πρόθεση της γείτονος να διεθνοποιήσει τις αβάσιμες αιτιάσεις της, η Αθήνα απαντά ενισχύοντας τη διπλωματική φαρέτρα της και στέλνοντας νέο μήνυμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια ώρα άμεση και ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών στις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις για τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. 

Στο μικροσκόπιο της ελληνικής διπλωματίας τίθεται η συστηματική κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, η οποία συνδυάζεται ευθέως με τις ανεδαφικές απαιτήσεις για την αποστρατιωτικοποίησή τους και εδράζεται στο ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Η Άγκυρα μάλιστα εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει και σε περαιτέρω διεθνοποίηση των αιτιάσεών της. «Η Ελλάδα διέπραξε το 2022 με στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά οχήματα 229 παραβιάσεις αναφορικά με τις νήσους σε αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας σε αυτά τα μη στρατιωτικοποιημένα νησιά συνιστούν θεμελιώδη παραβίαση των συμφωνιών της Λοζάνης και των Παρισίων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Πινάρ Καρά.

«Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής. Η Ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια. Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. 

«Είναι πολύ σοβαρή η αναβάθμιση, εκπέμπεται μια απειλή την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς, δεδομένου μάλιστα του συνολικού πακέτου των τουρκικών διεκδικήσεων όπου αιχμή του δόρατος είναι το casus belli» εκτίμησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Εντός αυτού του κλίματος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέπεμψε, από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας όπου και εισήχθη το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις των Ραφάλ και των Μπελαρά, μήνυμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ανέφερε ότι η Αθήνα εξετάζει και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η συνεχής δράση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Όπως είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και κατ’ αυτόν τον τρόπο θωρακίζουμε την πατρίδα, όταν η πατρίδα το χρειάζεται και ίσως περισσότερο από ποτέ». Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ κι Ελληνική Λύση υπερψήφισαν τις συμβάσεις, ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25 επιφυλάσσονται για την ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ λέει όχι σε Ραφάλ και Μπελαρά και δηλώνει παρόν για την προμήθεια σε τορπίλες. 

Σε μονάδες και φυλάκια του Βορείου Αιγαίου περιόδευσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις έτοιμες όποτε κι αν χρειαστεί να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να υπερασπιστούν το γαλάζιο της πατρίδας μας» τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η Ανάλυση 

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος, «στην Αθήνα εκτιμούν ότι προκειμένου η Τουρκία να διεθνοποιήσει τις νομικά παράλογες θέσεις της για τα ελληνικά νησιά ενδεχομένως να στείλει ακόμα μία επιστολή στον ΟΗΕ, ενώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια συστηματική ενημέρωση, εν είδη προπαγάνδας, σε ξεχωριστό κάθε φορά, διμερές επίπεδο. Στόχος της Άγκυρας είναι πρώτον να εκτρέψει την ατζέντα από τις δικές της παρανομίες και να εμφανίσει ανυπόστατα την Ελλάδα ως δύναμη που παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και δεύτερον να επιβάλει μια συνολική διαπραγμάτευση, θέτοντας στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα. Την ίδια ώρα, η Αθήνα παραμένει αμετακίνητη: Μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου 

Με τον πλέον σαφή τρόπο απάντησε το Στέιτ Ντιπαρτμεντ στην νέα πρόκληση Τσαβούσογλου για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και τα περί αποστρατικοποίησης τους, λέγοντας ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών πρόσθεσε ότι πρέπει να προστατεύεται και να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών. 

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη θέτοντας θέμα κυριαρχίας των νησιών. «Στον ΟΗΕ στείλαμε δυο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. 

Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς απο τη δεκαετία του 60», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Τσαβούσογλου. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα παρακολουθεί το θέμα, θα κάνει τις τελευταίες της προειδοποιήσεις και αν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών που έχουν στρατιωτικοποιηθεί. 

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος – Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : «Ράπισμα» ΗΠΑ στην Τουρκία: «Η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη»
«Ράπισμα» ΗΠΑ στην Τουρκία: «Η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη»
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiZ9uEMTj4MfaP_PNbQbQWYrFblQy3yZLcQpanU1H07cUVdRnUPYzKAxjp6jFBMArzDen4mTzRwOuZ2CcSvufYb0cKTcQcGRtJyo4kwAq2xV4BUMLHcMmbhRBh-Z38AkSKceWQ5F5l6M8FEJmcfbrNP8VBrnKg9QtLIioZEUs1crdO1JTlMGxhflZak=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiZ9uEMTj4MfaP_PNbQbQWYrFblQy3yZLcQpanU1H07cUVdRnUPYzKAxjp6jFBMArzDen4mTzRwOuZ2CcSvufYb0cKTcQcGRtJyo4kwAq2xV4BUMLHcMmbhRBh-Z38AkSKceWQ5F5l6M8FEJmcfbrNP8VBrnKg9QtLIioZEUs1crdO1JTlMGxhflZak=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/02/blog-post_371.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/02/blog-post_371.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy