-->

ΣΙΜΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ: Η γυναίκα της υπαίθρου

(Εμπνευσμένη από το βιβλίο «Η γυναίκα της υπαίθρου στην Ελλάδα» της Ι. Μίχου)  Οι γυναίκες είναι η ραχοκοκαλιά του γεωργικού τομέα και τ...

(Εμπνευσμένη από το βιβλίο «Η γυναίκα της υπαίθρου στην Ελλάδα» της Ι. Μίχου) 

Οι γυναίκες είναι η ραχοκοκαλιά του γεωργικού τομέα και της υπαίθρου. Η παρουσία τους είναι ολοένα και πιο εμφανής. Είναι, ως εκ τούτου, σημαντικό να τονιστεί ο ρόλος που διαδραματίζουν στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στις αγροτικές περιοχές, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την πολυλειτουργικότητά τους. 

Στο μέλλον το ζητούμενο θα είναι ακόμη περισσότερο η προαγωγή μιας ποιοτικής, βιώσιμης, οικολογικής και αποδοτικής από ενεργειακή άποψη αξιοποίησης των αγροτικών περιοχών. Συνεπώς αυτό απαιτεί νέες προσπάθειες και νέες στρατηγικές από όλους τους ενδιαφερόμενους παράγοντες. 

Σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ να λαμβάνονται υπόψη και να αξιοποιούνται οι ανάγκες και οι δυνατότητες των γυναικών στην ύπαιθρο. Η πείρα μάλιστα δείχνει ότι η ποιότητα ζωής και η οικονομική ισχύς είναι κυρίως στις αγροτικές περιοχές συνδεδεμένη με την παρουσία των γυναικών και την πολύπλευρη στράτευσή τους. 

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών έχει καταδειχθεί ότι η υποστήριξη των γυναικών και των σχεδίων τους συμβάλει στην επίτευξη σημαντικής αναπτυξιακής προόδου για ολόκληρη την κοινωνία της υπαίθρου. Αν κρατήσουμε στην ύπαιθρο τις γυναίκες όλων των γενεών ή αν θέλουμε να τους δώσουμε νέα κίνητρα για να ζήσουν στην ύπαιθρο, τότε οι ανάγκες και οι όροι τους πρέπει να αντανακλώνται, σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο στο παρελθόν, στις πολιτικές στήριξης.

Εν προκειμένω, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τις προηγούμενες δεκαετίες η πραγματικότητα των γυναικών στην ύπαιθρο υπέστη μεταβολές και ισχυρή διαφοροποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, το ξεκίνημα και η διαμόρφωση αυτών των μεταβολών προήλθαν εν μέρει και από τις ίδιες τις γυναίκες. Η εξατομίκευση των συνθηκών διαβίωσης θέτει τις γυναίκες ενώπιον της πρόκλησης να βιώνουν τις επαγγελματικές, τις οικογενειακές και κοινωνικές αντιλήψεις και ευθύνες τους με ολοκληρωμένο τρόπο. 

Η υλοποίηση των προσωπικών τους σχεδίων ζωής, η οικονομική ανεξαρτησία και η επιτυχής αντιμετώπιση των οικογενειακών προκλήσεων αποτελούν τις απαιτήσεις των γυναικών και στην ύπαιθρο. Υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη σύγχρονη κοινωνία, η διατήρηση και η φιλική προς τις γυναίκες επέκταση μιας υποστηρικτικής διάρθρωσης αυτού του είδους πρέπει να αποτελεί μία από τις κεντρικές στρατηγικές στήριξης. 

Συνεπώς πρέπει να επινοηθούν νέες προσεγγίσεις και να διασφαλιστεί η συμμετοχή γυναικών όλων των γενεών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Επομένως μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις της ΕΕ, τόσο στην πλευρά των γυναικών επιχειρηματιών και παροχών υπηρεσιών μέσω πρόσθετου εισοδήματος όσο και στην πλευρά των καταναλωτριών των αγαθών και υπηρεσιών. 

Μία κοινωνία που σε πολλά κράτη μέλη γερνά όλο και περισσότερο, απαιτεί ειδικά στην ύπαιθρο νέες προσεγγίσεις όσον αφορά τις υπηρεσίες και νέες στρατηγικές πρόνοιας, στο πλαίσιο των οποίων οι γυναίκες θα λαμβάνονται υπόψη τόσο ως πάροχοι όσο και ως καταναλώτριες. Σημαντικός θεμέλιος λίθος της ποιότητας διαβίωσης και εργασίας στην ύπαιθρο παραμένει η σχολική, επαγγελματική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση και επιμόρφωση. Οι ειδικές για την ύπαιθρο προσεγγίσεις σχετικά με την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών για γυναίκες έχουν επανειλημμένα αποδείξει την αξία τους και θα έπρεπε να προωθηθούν και στο μέλλον. 

Εν προκειμένω υπάρχουν ευκαιρίες στη συγκεκριμένη υποστήριξη των γυναικών στη γεωργία. Οι πολύπλευρες επαγγελματικές ικανότητές τους, τα συμφέροντα και οι επιδόσεις τους, πρέπει να ληφθούν σε μεγαλύτερο βαθμό υπόψη, προκειμένου να παραμείνει η γεωργία ελκυστικός χώρος εργασίας για τις γυναίκες. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να έχουν πλήρες μερίδιο στους πόρους διαβίωσης και οικονομίας γεωργικού τύπου. Ανάλογα με τη συνυπευθυνότητά τους στην εκμετάλλευση, οι αγρότισσες πρέπει να μπορούν να έχουν μερίδιο στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. 

Σε αυτά συγκαταλέγονται η εκπροσώπηση στους γεωργικούς φορείς και το μερίδιο στα έσοδα της εκμετάλλευσης. Εξάλλου η επαρκής κοινωνική προστασία όλων των γυναικών που δραστηριοποιούνται στο γεωργικό τομέα είναι απόλυτα απαραίτητη για μια σύγχρονη και βιώσιμη γεωργία. 

ΣΙΜΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ – Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων Δ.Ε.Ε.Π. Νομού Ηλείας

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : ΣΙΜΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ: Η γυναίκα της υπαίθρου
ΣΙΜΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ: Η γυναίκα της υπαίθρου
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEh_DpxdJPRABBgtYvZQHHuDRhup3XUgD-dfo2ZhZW69V_07z25DZ1fWjncqYWyY9bF9_KYIdl-RmnYI_hZj1kxFLitydCi_mrgLSrp_-5dkRcUFO1hohRMBiY9YSgBhQPZlixAIbPewiuwUdZxJocemQlNEXxDU1HwkD1Jhny3Yld-HvCo0vjqbdT4j=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEh_DpxdJPRABBgtYvZQHHuDRhup3XUgD-dfo2ZhZW69V_07z25DZ1fWjncqYWyY9bF9_KYIdl-RmnYI_hZj1kxFLitydCi_mrgLSrp_-5dkRcUFO1hohRMBiY9YSgBhQPZlixAIbPewiuwUdZxJocemQlNEXxDU1HwkD1Jhny3Yld-HvCo0vjqbdT4j=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/02/blog-post_584.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/02/blog-post_584.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy