-->

Τι Αυτοδιοίκηση & τι Αυτοδιοικητικούς χρειαζομαστε σήμερα; [Δηλώσεις αιρετών]

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μια περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης, όπως η σημερινή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει ένα κομβικό ρόλο ...

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μια περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης, όπως η σημερινή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει ένα κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, με τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί. 

Είναι επίσης αλήθεια ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια πόλη ή σε μια κοινότητα δεν έχουν χρώμα και κομματικές ταμπέλες. Πρόκειται για προβλήματα που δυσκολεύουν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και για την επίλυσή τους χρειάζεται πολλή δουλειά και όχι κάποιο πολιτικό αφήγημα. 

Στη βάση αυτών, το newsgf.net ζήτησε την άποψη αιρετών με το το ερώτημα: "Τι Αυτοδιοίκηση και τι Αυτοδιοικητικούς χειαζόμαστε σήμερα;" 

Διαβάστε τι απάντησαν:
Νίκος Κοροβέσης 
Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας 

Ο αυτοδιοίκητος να είναι εργατικός, να έχει αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και να είναι κοντά στον πολίτη έμπρακτα.

Η αυτοδιοίκηση που χρειαζόμαστε σήμερα, είναι μια αυτοδιοίκηση ουσίας και εργατικότητας. Ο τόπος πάσχει από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κατεστημένα εδώ και πολλά χρόνια. Η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνεργασίες με γερές βάσεις μεταξύ των φορέων με σκοπό την επίλυση τόσο προβλημάτων καθημερινότητας για τον πολίτη όσο και για τη δημιουργία υποδομών. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Μπορώ να πω πως εκεί συμβάλει η προσωπικότητα των θεσμικών στο χώρο της αυτοδιοίκησης. 

Ως νέος πολιτικός είμαι ανοιχτός σε νέες ιδέες και νέες συνεργασίες. Η αλήθεια είναι πως οι μικρότεροι σε ηλικία πολιτικοί έχουμε όμοια αντίληψη, κάτι που θα βοηθήσει τον τόπο στην πορεία. Εκτός αυτού, ο αυτοδιοίκητος θα πρέπει να είναι εργατικός, να έχει αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και να είναι κοντά στον πολίτη έμπρακτα. Ο κόσμος μας έχει ανάγκη. Ο καθένας με τις δυνάμεις του πρέπει να βγαίνουμε μπροστά στα δύσκολα. 

Σε επίπεδο ανάπτυξης θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνονται. Δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις σε όσα μπορούμε να διεκδικήσουμε. Η εξωστρέφεια και η επικοινωνία είναι το κλειδί. Ως περιφέρεια έχουμε δείξει πως είμαστε κοντά στους Δήμους, κοντά στον Πολίτη.


Τάκης Αντωνακόπουλος 
Δήμαρχος Πύργου 

"Μας ενδιαφέρει ποιοι άνθρωποι θα περπατήσουν στους δρόμους..." 

Χρειαζόμαστε μια αυτοδιοίκηση που να έχει αντιληφθεί ότι αυτός ο θεσμός είναι δημοκρατικός, με συμμετοχή της κοινωνίας και των όποιων οργάνων των πολιτών στα διοικητικά της όρια. Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση που να έχει ως κέντρο των δραστηριοτήτων της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Επίσης πρέπει να ξέρει ότι βασικό ζητούμενο σήμερα είναι η προστασία του περιβάλλοντος κάτι που δεν είναι τόσο ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής και μετά η διαφάνεια, η νομιμότητα. Η διαφάνεια είναι η διαδικασία της νομιμότητας. Δεν είναι υποκειμενική η αντίληψη της διαφάνειας. Η Αυτοδιοίκηση έχει μια σειρά από θέματα και δεν είναι μόνο δημοπρατήριο αδρανών υλικών. Γι' αυτό η αυτοδιοίκηση, ειδικά στις μέρες μας, πρέπει να ασχολείται με τα κοινωνικά θέματα, τα θέματα δημόσιας Υγείας, τον πολιτισμό, μια σειρά από άυλεςς αξίες που κρατάνε ζωντανές τις κοινωνίες. Η κοινωνία στάθηκε ζωντανή και σε φτωχές συνθήκες και σε καλύτερες. 

Κατά την άποψή μου πρέπει να ψάχνουμε για αυτοδιοικητικούς με μια διαδρομή σε συλλογική δράση. Αλλο αυτοδιοικητικός άλλο τεχνοκράτης. Αν θες έναν καλό τεχνοκράτη τον αγοράζεις με την καλή έννοια. Κάνεις μια σύμβαση εργασίας, μια σύμβαση έργου και του λες ακριβώς τι θες να φτιάξεις. Ομως την στρατηγική, το όραμα, τις κατευθύνσεις τα δίνει ο πολιτικός. Ο τεχνοκράτης λοιπόν εκτελεί πολιτικές αποφάσεις ή τεκμηριώνει σε δεύτερο χρόνο τις πολιτικές αποφάσεις οι οποίες πρέπει να στηρίζονται σε κάποια δεδομένα. Δεν έχει πολιτική αντίληψη ο τεχνοκράτης. Διότι στις μέρες μας μόνο μια αντίληψη έχει κυριαρχήσει, αυτή του κέρδους. Οτι κάνουμε κάτι για να κερδίσουμε. Αυτή είναι η αντίληψη του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού όπως έχει επικρατήσει ως μοντέλο ανάπτυξης στον κόσμο. Στην Αμερική και στην Ευρώπη. Εάν λοιπόν σκεφτόμαστε έτσι δεν είμαστε αυτοδιοικητικοί. 

Ο αυτοδιοικητικός έχει κυρίως ως κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτό δεν είναι εμπορικό μέγεθος γιοα να κερδίζεις οικονομικά, ίσα-ίσα που μάλλον διαθέτεις χρήματα και δεν πας να κριθείς στο σύστημα κέρδος-όφελος. Πας στο σύστημα κόστος-χρησιμότητα. Ο αυτοδιοικητικός πρέπει να είναι χρήσιμος σε όλο τον κύκλο της ζωής κάθε ανθρώπου καθημερινά. Στην καθαριότητα, στον δρόμο στην κοινωνική πολιτική, στην τρίτη ηλικία, στο παιδί, στο ΑΜΕΑ, στον αδύναμο συνάνθρωπο, στη προστασία της δημόσιας Υγείας, στη Παιδεία. Διαφορετικά θα είναι ένας εντεταλμένος τεχνοκράτης ο οποίος θα φτιάξει δρόμους αλλά εμάς μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος θα περπατήσει στους δρόμους. Αυτή είναι η διαφορά μας γιατί υπάρχουν αυτοδιοικητικοί που τους ενδιαφέρει μόνο ο δρόμος. 



Γιάννης Λέντζας 
Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης 

"Η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσωπο..." 

Θέλουμε μία αυτοδιοίκηση που θα έχει κοινωνικό πρόσωπο, να είναι δίπλα στον πολίτη, να αναγνωρίζει τα προβλήματα και να δίνει λύσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Να διεκδικεί πόρους, χρηματοδοτήσεις για την βελτίωση του αύριο, για την βελτίωση της καθημερινότητας και να προγραμματίζει έργα και να έχει όραμα να πάει ο δήμος ένα βήμα μπροστά. 

Ο αυτοδιοικητικός πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που οραματίζεται, αποφασίζει, σχεδιάζει και εκτελεί με την βοήθεια των συνεργατών του, με στόχο την καλυτέρευση του επιπέδου της ζωής των συνανθρώπων του οι οποίοι τον εξέλεξαν γι' αυτό ακριβώς τον σκοπό. 



Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιδας

"Οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν στην υπηρεσία του πολίτη..."

Θέλουμε μία αυτοδιοίκηση που να είναι απρόσωπη, ευέλικτη και άμεση στην εξυπηρέτηση των πολιτών.  Ο πολίτης πρέπει να εξυπηρετείται γρήγορα και κυρίως με βάση την αρχή, την αμεροληψία και την δικαιοσύνη. Πολλές φορές η Τοπική Αυτοδιοίκηση [Τ.Α.] έχει κληθεί να αναλάβει πρόσθετες αρμοδιότητες και μάλιστα χωρίς την αναγκαία οικονομική στήριξη. Η οικονομική αυτοτέλεια της Τ.Α. είναι μονόδρομος, εάν θέλουμε να μιλάμε για αισιόδοξο μέλλον, με τον πολίτη να απολαμβάνει τις υπηρεσίες της που υπάρχουν για να τον υπηρετούν. 

Οι δήμοι πρέπει να λειτουργούν στην υπηρεσία του πολίτη. Αυτοδιοίκηση που θα φροντίζει για το ευ ζην των δημοτών και της καθημερινότητάς του ως κεντρικό άξονα λειτουργίας της. Στην Τ.Α. δεν χωράνε αδιέξοδα αλλά μόνο προοπτικές. 
Οι πολίτες απαιτούν και προσδοκούν μια αυτοδιοίκηση με οργανωμένο σύστημα εξυπηρέτησης και παροχής ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών. 

Η αυτοδιοίκηση καλείται εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις και να διαχειριστεί προβλήματα σε όφελος των πολιτών. Απαιτείται γι' αυτά ταχύτητα και μηδενική γραφειοκρατία. Λαικίστικες ιδιομορφίες και ιδεοληψίες δεν έχουν θέση στην αυτοδιοίκηση. Απαιτείται αποτελεσματική διοίκηση πάντα προς όφελος των πολιτών.  



Οσο αφορά τους αυτοδιοικητικούς απαιτείται να διαθέτουν σαφές όραμα για τον τόπο τους και να δίνουν ελπίδα και προοπτική. Απαιτείται αλλαγή τρόπου σκέψης και τρόπου διοίκησης. Το δημαρχοκεντρικό σύστημα αυτοδιοίκησης έχει καταρρεύσει, δεν λειτουργεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη που είναι και το ζητούμενο. Αλλωστε στην αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστής είναι μόνο οι πολίτες και αυτοί συναποφασίζουν. 

Οι αυτοδιοικητικοί έχουν υποχρέωση να μην κρύβονται στην αντιμετώπιση προβλημάτων αλλά να δίνουν άμεσες λύσεις.  Να διαθέτουν επαγγελματισμό και να συμπορεύονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας. 



Μισέλ Αμπού-Χάντμπα 
Δικηγόρος-Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιδας-Μέλος Ν.Ε. ΚΙΝ.ΑΛ. 

"Επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο και σύνδεση με τους δημότες..." 

Ή αλλάζει ή βουλιάζει! Για να μιλήσουμε για την τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως για το πως την οραματιζόμαστε, πρέπει να προχωρήσουμε σε μία σειρά από παραδοχές. Παραδοχή πρώτη: Ο πολιτικός της χαρακτήρας, αφού ένα υπαρκτό πρόβλημα που αφορά τις κοινωνίες, τους πολίτες, τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό, συνδέεται με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα πιεστικό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικότερα στις ευρωπαϊκές. Είναι το πρόβλημα της κρίσης της πολιτικής, της μείωσης της αξιοπιστίας της ως διαδικασίας συμμετοχής των πολιτών στις υποθέσεις που τους αφορούν. 

Ως προς αυτή την κατεύθυνση, διαφώνησα από την πρώτη στιγμή με την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση που πέρασε με την προηγούμενη κυβέρνηση (http://www.newsgf.net/2018/10/blog-post_978.html), η οποία δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε. Πολλώ δε μάλλον, όταν η σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου να λυθούν κάποια από τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, έκανε την λειτουργία των θεσμών τοπικής αυτοδιοίκησης σχεδόν αντιδημοκρατική, αφού πλέον οι πλειοψηφίες αντικαταστάθηκαν από τη μειοψηφία του εκάστοτε δημάρχου. Αποτέλεσμα, να βλέπουμε σοβαρές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα τους προϋπολογισμούς, να περνούν με το 20-25% του δημοτικού συμβουλίου. 

Η τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή, προκειμένου να λειτουργήσουν οι δήμοι σε επίπεδο διαχείρισης, έχασε τον δημοκρατικό της χαρακτήρα. Παραδοχή δεύτερη: Κακή λειτουργία των θεσμών, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να προσελκύσουν υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Οι δημοτικές αρχές, αλλά και οι δημοτικές υπηρεσίες με τις πολλές και συχνά πολυδαίδαλες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, μοιάζουν για τους πολίτες απόμακρες και "ξένες". 

Η επιστροφή, λοιπόν, της πολιτικής στο προσκήνιο και η επανασύνδεση της με τους ίδιους τουςδημότες, προϋποθέτει τη συλλογική έκφραση και τη δράση της κοινωνίας. Και η δυνατότητα συμμετοχής των δημοτών σε κρίσιμες αποφάσεις, πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος μια συνολικής μεταρρύθμισης, με πρωτογενές κύτταρο την τοπική αυτοδιοίκηση. Η αυθεντική δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών προϋποθέτει απαραίτητα στη νέα εποχή, την ολόπλευρη ενίσχυση των τοπικοαυτοδιοικητικών θεσμών και τη δραστική αποδυνάμωση κάθε είδους συγκεντρωτικών εξουσιών. Άλλωστε, στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, κάτι τέτοιο φαντάζει πιο εύκολο, απ' ότι σε περασμένες δεκαετίες. 

Αρκεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός ή ο άμεσος ηλεκτρονικός δίαυλος επικοινωνίας να έχει γίνει κτήμα και σ' αυτούς που θέλουν να εκφράσουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Άλλωστε, οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης διακρίνονται και διαφοροποιούνται από την παγερή και απόμακρη κεντρική εξουσία, κυρίως γιατί συνδέονται με την καθημερινή ζωή και τη συμβίωση των πολιτών. Στη χώρα μας η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ταλαιπωρημένη. Αυτό που χρειάζεται είναι μια γενναία νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εκχωρήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να καθίσταται αυτάρκης και να πάψει να είναι εξαρτημένη και δέσμια των αποφάσεων άλλων. Είναι αναγκαίο να εγκαταλειφθούν αρτηριοσκληρωτικές και συντηρητικές αντιλήψεις και νοοτροπίες των τελευταίων δεκαετιών. 



Χάρης Μιχαλακόπουλος 
ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ ΠΥΡΓΟΥ-Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου 

"Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη..." 

Αγωνίζομαι και ονειρεύομαι για μια τοπική αυτοδιοίκηση, που οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας θα αξιολογούνται πολύ πιο επάνω από τις προσωπικές πολιτικές συναλλαγές και τα προσωπικά οφέλη εκάστου αιρετού. Σαφώς πολιτικοποιημένη και σαφώς μη-κομματικοποιημένη. Θέλω: Αυτοδιοικητικούς που θέλουν να πετύχουν πρώτα κοινωνικά και μετά όλα τα άλλα (οικονομικά-κομματικά). Αυτοδιοικητικούς που να κινούνται τεχνοκρατικά (χωρίς να μηδενίζουν κοινωνικές πραγματικότητες) προς το μέλλον. Να δημιουργούν για τις επόμενες γενιές τις προϋποθέσεις να παραμείνουν και να επιτύχουν στο τόπο τους. Να «σπάνε αβγά» όταν χρειάζεται, ακόμα και με οικείους τους. Να λένε 1 και να κάνουν 10 και όχι να λένε 10 και να κάνουν 1. 

Να επιζητούν την ηθική επιβράβευση και παράλληλα να μην τολμάει κανείς να τους «τάζει» χρηματικές απολαβές. Να έχουν αρχές-ήθος-αξιοκρατία. Να σέβονται το δημόσιο χρήμα και υλικά, περισσότερο από του σπιτιού τους. Να σέβονται το τόπο-την ιστορία-τις παραδόσεις και τη Πατρίδα τους. Να έχουν ανοιχτά αυτιά και ραμμένες τσέπες. Να είναι οραματιστές και όχι εγωκεντρικοί. Να καταφέρουν τις αρχές αυτές να τις μεταδώσουν και στους δημότες, έτσι ώστε να σπάσει το απόστημα του ατομικού μικρορουσφετιού. 

Οι πολίτες να επιζητούν το γενικό καλό. Παλεύω για μια αυτοδιοίκηση πραγματικά (όσο το δυνατόν) ανεξάρτητη. Πιστεύω ότι είναι το πιο υγιές πολιτικό κομμάτι του πολιτικού ιστού της χώρας μας. Εάν δεν είναι ΠΡΕΠΕΙ να γίνει. ΠΡΕΠΕΙ να το κάνουμε ΕΜΕΙΣ. ΠΡΕΠΕΙ να το κάνουν άνθρωποι με ΝΕΑ ΜΥΑΛΑ.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Τι Αυτοδιοίκηση & τι Αυτοδιοικητικούς χρειαζομαστε σήμερα; [Δηλώσεις αιρετών]
Τι Αυτοδιοίκηση & τι Αυτοδιοικητικούς χρειαζομαστε σήμερα; [Δηλώσεις αιρετών]
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEitAyPsQFwTwQkrH28oR_toIb6H1xkoE9RUiZ_f2k4hUNYf6xm2JtqyEQq-ng-CGYZkMPxfNN-Gf0P-lSC00QsjeMprQhzhmEuVS757ojhTPC_y07mnQ3A7mix80-5Jqv2gvX1OM3BJvf0aOf-S2wrWpK-O9Eu8bVIjt-ramjJ-AoVnOHO5_k2AMd3a=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEitAyPsQFwTwQkrH28oR_toIb6H1xkoE9RUiZ_f2k4hUNYf6xm2JtqyEQq-ng-CGYZkMPxfNN-Gf0P-lSC00QsjeMprQhzhmEuVS757ojhTPC_y07mnQ3A7mix80-5Jqv2gvX1OM3BJvf0aOf-S2wrWpK-O9Eu8bVIjt-ramjJ-AoVnOHO5_k2AMd3a=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/02/blog-post_990.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/02/blog-post_990.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy