-->

Εαρινή ισημερία 2022: Πότε μπαίνει και επίσημα η άνοιξη

Η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί κάθε χρόνο την επίσημη έναρξη της άνοιξης, οπότε και η διάρκεια της ημέρας θα μεγαλώνει ολοένα και περισσ...

Η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί κάθε χρόνο την επίσημη έναρξη της άνοιξης, οπότε και η διάρκεια της ημέρας θα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Για το 2022, η εαρινή ισημερία θα σημειωθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου, ώρα 17:33 στη χώρα μας και έτσι, για πρώτη φορά κατά τρέχον ημερολογιακό έτος, η μέρα θα έχει ακριβώς την ίδια διάρκεια με τη νύχτα. 

Και ενώ η άνοιξη έρχεται στη δική μας «πλευρά» του πλανήτη, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία θα εγκαινιάσει την αρχή του φθινοπώρου, οπότε και η μέρα θα γίνεται μικρότερη, ενώ η νύχτα θα μεγαλώνει. 

Ηλιοστάσιο και ισημερία – Ποια η διαφορά 

Αν και για πολλούς το ηλιοστάσιο αποτελεί όρο εναλλάξιμο με αυτόν της ισημερίας, στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά φαινόμενα. Όταν μιλάμε για ισημερίες αναφερόμαστε στα φαινόμενα της εαρινής και της χειμερινής ισημερίας, τα οποία λαμβάνουν χώρα από μια φορά το χρόνο το καθένα. Η εαρινή ισημερία καθορίζει την έναρξη της άνοιξης, ενώ η φθινοπωρινή σηματοδοτεί την αρχή του φθινοπώρου. 

Και στις δύο περιπτώσεις, η ημέρα έχει ακριβώς την ίδια διάρκεια με τη νύχτα. Από την άλλη, τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Το θερινό λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τον Ιούνιο (20 ή 21) και το χειμερινό το Δεκέμβριο (21 ή 22). Κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου παρατηρείται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο η ημέρα είναι πιο μικρή από ποτέ.

Γιατί η άνοιξη συρρικνώνεται 

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται ολοένα στο βόρειο ημισφαίριο, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: Ό,τι χάνουμε από την άνοιξη το κερδίζουμε σε… καλοκαίρι. Όπως και κάθε χρόνο, λοιπόν, έτσι και φέτος, η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης θα συνεχιστεί και θα είναι συντομότερη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας, συγκριτικά με το 2021. 

Από την άλλη, ενώ από αστρονομική άποψη η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, στην πραγματικότητα -όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον- εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της. Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη. 

Εαρινή ισημερία και παραδόσεις

Είναι γνωστό πως πολλοί πολιτισμοί ανά τον κόσμο έχουν βασίσει τις γιορτές και τις παραδόσεις τους στα αστρονομικά φαινόμενα. Για ορισμένες κουλτούρες, η εαρινή ισημερία αποτελεί αφορμή για μια μεγάλη γιορτή, καθώς πιστεύεται πως πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να αποχαιρετήσουμε με τιμές το παρελθόν και να επικεντρωθούμε στο μέλλον που έρχεται. 

Δείτε μερικές από τις πιο διαδεδομένες παραδόσεις στον κόσμο, για τον εορτασμό της εαρινής ισημερίας:

Ινδία – Φεστιβάλ «Holi»: Με ένα μεγάλο φεστιβάλ που συμβολίζει τη νίκη του Καλού έναντι στο Κακό, οι κάτοικοι της Ινδίας γιορτάζουν την έλευση της άνοιξης. 

Περσία – «Norooz»: Στην περσική κουλτούρα, η εαρινή ισημερία συμπίπτει ακριβώς με το νέο έτος, το οποίο είναι γνωστό ως «Norooz». 

Αγγλία – Συγκεντρώσεις των Δρυίδων: Εξαιρετικής σημασίας αστρονομικό φαινόμενο ήταν η εαρινή ισημερία για τους Δρυίδες, οι οποίοι συγκεντρώνονταν στο Stonehenge για να καλωσορίσουν τον ανατέλλων ήλιο και να πραγματοποιήσουν τις παγανιστικές τελετές τους. 

Ιαπωνία – «Shunbun No Hi»: Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση, ο Βούδας εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των ισημεριών στη Γη, έτσι ώστε να οδηγήσει τις χαμένες ψυχές στον άλλο κόσμο. Για να τον βοηθήσουν, οι οικογένειες επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων και των αγαπημένων τους.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Εαρινή ισημερία 2022: Πότε μπαίνει και επίσημα η άνοιξη
Εαρινή ισημερία 2022: Πότε μπαίνει και επίσημα η άνοιξη
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjAvOYbCFIQ7Pcx9cxlrlZqJNoLD7MY6TVtvsa000-75aaR60xEc7eg8uyM9PFS2B2IPvXgB8szW_Se1BlOmeDJGc_-d4DlGDPPd8stYr00UbNaUF2c87kMZhbCaKwQr_X5RCCF_j4_Z2eErE5CxznRCZbG8wHa3FO5CB6q0uSetQqX9yeroJpfeK4o=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEjAvOYbCFIQ7Pcx9cxlrlZqJNoLD7MY6TVtvsa000-75aaR60xEc7eg8uyM9PFS2B2IPvXgB8szW_Se1BlOmeDJGc_-d4DlGDPPd8stYr00UbNaUF2c87kMZhbCaKwQr_X5RCCF_j4_Z2eErE5CxznRCZbG8wHa3FO5CB6q0uSetQqX9yeroJpfeK4o=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/03/2022.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/03/2022.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy