Αντίθετος με τη δυνατότητα των αγροτών να κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα 500 MW για εμπορική χρήση, όπως επίσης και με την εγκατάσταση ...
Αντίθετος με τη δυνατότητα των αγροτών να κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα 500 MW για εμπορική χρήση, όπως επίσης και με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, τάχθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνάντη που είχε την περασμένη εβδομάδα με αγρότες από την Μακεδονία.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε στην αντιπροσωπεία των παραγωγών η αναφορά του υπουργού, χωρίς να του τεθεί καν ζήτημα, ότι ήταν λάθος ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε το θέμα των φωτοβολταϊκών και πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
«Τα φωτοβολταϊκά 500άρια KW δεν είναι αγροτική δραστηριότητα, αλλά επιχειρηματική και ήταν λάθος. Έπρεπε να πάμε σε μια προσέγγιση με διαδικασίες fast truck για φωτοβολταϊκά σε πομώνες και στους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στην άρδευση. Επίσης δεν γίνεται να δίνονται γαίες μέσης και υψηλής παραγωγικότητας για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, την ώρα που ψάχνουμε να βρούμε στάρι», φέρεται να είπε ο υπουργός.
Πριμοδότηση καλλιέργειας δημητριακών
Επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο και μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πριμοδότηση της καλλιέργειας δημητριακών.
Δωρεάν διανομή φρούτων, αν υπάρξουν δυσκολίες διάθεσης. Αναβολή εφαρμογής του ΑΤΑΚ και φέτος και πιθανές νέες παρεμβάσεις μετά την 8η Μαρτίου, όταν και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του πρόσφατου έκτακτου συμβουλίου υπουργών γεωργίας και πάντα σε συνάρτηση και με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.
Αυτά είναι τα οικονομικά μέτρα, που σχεδιάζει το ΥπΑΑΤ για τη στήριξη των παραγωγών και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, μέσα στο νέο περιβάλλον αβεβαιότητας και ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής, που πυροδότησε η μεγάλη αύξηση στην ενέργεια διεθνώς και πλέον επιτείνεται συνεπεία και της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης.
Τις σχετικές αναφορές έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνάντησή του, το απόγευμα της Πέμπτης 3 Μαρτίου στο υπουργείο, με αντιπροσωπεία αγροτών από τη Βέροια, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τη Χαλάστρα, τη Χαλκηδόνα, το Αμύνταιο και τη Χαλκιδική, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλου και του γεν. γραμματέα του ΥπΑΑΤ, Κ. Μπαγινέτα.
Όπως πληροφορείται το Agronews, αν και η συνάντηση φάνηκε να έχει χαρακτήρα διεκπεραίωσης για τον υπουργό, καθώς αντί για δύο ώρες, όπως είχε συμφωνηθεί, κράτησε μόλις 45 λεπτά και χωρίς να δεχθεί να ακούσει όλα τα αιτήματα της αντιπροσωπείας, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε στους συνομιλητές του ότι:
Η ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ, που έχουν διασφαλιστεί μέχρι και τώρα για το πετρέλαιο κίνησης, θα δοθεί μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αφού προηγηθεί έλεγχος του τζίρου τους κατά την τελευταία τριετία.
Μάλιστα η καταβολή του ποσού, δεν θα γίνει προκαταβολικά ή με έκπτωση στη μάνικα, όπως ζητούν οι αγρότες για να διευκολυνθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά τον Οκτώβριο και αφού έχουν γίνει οι δηλώσεις ΟΣΔΕ. Κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου δικαιούχοι θα είναι περίπου 300.000 από τους πάνω από 600.000 δηλωμένους αγρότες.
Παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην παγκόσμια τάξη, ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας και πως το όποιο κενό θα προκύψει σε εισαγωγές δημητριακών για ανθρώπινη κατανάλωση ή ζωοτροφή από τη Ρωσία και την Ουκρανία, θα καλυφθεί από άλλες πηγές, όπως η Πολωνία κι η Γερμανία.
Πέραν αυτού, όμως, υπαινίχθηκε και έκτακτες παρεμβάσεις, μέσω της πριμοδότησης καλλιέργειας δημητριακών, αρχής γενομένης από φέτος με το καλαμπόκι και από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και με το μαλακό σιτάρι, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου και ευδοκιμεί.
Σε περίπτωση που η αναστάτωση που έχει επιφέρει η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδηγήσει εντέλει σε αδυναμία ομαλής διάθεσης της επικείμενης νέας παραγωγής νωπών φρούτων και λαχανικών, θα εφαρμοστεί ό,τι έγινε και το 2014 επιτυχώς με τη διανομή τους δωρεάν σε σχολεία, το στρατό, σε νοσοκομεία, γηροκομεία και δομές προσφύγων κι αποζημίωση των παραγωγών.
Αναβάλλεται και φέτος η εφαρμογή του ΑΤΑΚ, γιατί το υπουργείο δεν προλαβαίνει, πλέον, να προωθήσει λύση που να οδηγεί στον εντοπισμό των απατεώνων, οι οποίοι προσπορίζονται κοινοτικές επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται. Με τον τρόπο αυτό, τονίστηκε, θα αποτιναχθεί πάνω από τους νομοταγείς αγρότες η συλλήβδην «ρετσινιά» του κλέφτη μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Οι όποιες πρόσθετες παρεμβάσεις για τη μείωση της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής (σ. σ. π.χ. για τα λιπάσματα και τις άλλες εισροές) θα αποσαφηνιστούν μετά την 8η Μαρτίου, όταν και αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις του πρόσφατου έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, από τις οποίες θα φανούν και τα περιθώρια, ως προς το πλαίσιο και της νέας ΚΑΠ, που θα έχει για να κινηθεί. Κομβικό ρόλο στην περίπτωση της πιθανής πρόσθετης στήριξης, θα διαδραματίσει ωστόσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, από το οποίο αναμένεται να διευκρινιστεί τί δυνατότητες παρέχονται από τη δημοσιονομική θέση της χώρας.
Σε επίπεδο αιτημάτων, η αντιπροσωπεία των παραγωγών ζήτησε από τον υπουργό:
Να διερευνηθεί η δυνατότητα εξεύρεσης πόρων μέσα από τη νέα ΚΑΠ, ώστε να στηριχθεί χρηματοδοτικά ο ΕΛΓΑ και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες ασφάλισης των καλλιεργειών, με βάση τις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κλιματική αλλαγή και έτσι να αποκατασταθεί και η δικαιοσύνη, γιατί υπάρχουν κάποιες καλλιέργειες που είναι ευνοημένες κι άλλες που δεν πληρώνονται ποτέ. Ο υπουργός φέρεται να ζήτησε από τον Κ. Μπαγινέτα να το διερευνήσει
Να διευκολυνθούν οι μετακλήσεις εργατών γης.
Επί του θέματος αυτού, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε πως έχουν δρομολογηθεί ήδη οι διαδικασίες ώστε να έρθουν πολλοί μετακλητοί εργάτες γης κι αυτό να γίνει με ταχύτητα.
Να βρεθεί τρόπος να σταθεί στα πόδια της η τευτλοκαλλιέργεια και να επιστρέψει σε λειτουργία το εργοστάσιο ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας ή να βρεθεί κάποια άλλη δραστηριότητα, που να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη υποδομή, διότι το κλείσιμο της ΕΒΖ έχει στερήσει ένα μεγάλο κύκλο εργασιών από την περιοχή. Για το αίτημα αυτό ο υπουργός δεσμεύτηκε πως αμέσως μετά τη διευθέτηση των επειγόντων ζητημάτων που υπάρχουν στο προσκήνιο, θα προκαλέσει ο ίδιος ευρεία σύσκεψη.
Να συναντήσει ο υπουργός αντιπροσωπεία συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών ελιάς από τη Χαλκιδική για να συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα με την ακαρπία του 2021, λόγω παγετού στο προανθικό στάδιο που δεν έχει αποζημιωθεί. Επ’ αυτού ο κ. Γεωργαντάς δεν απάντησε με σαφήνεια αν θα τους δεχθεί.
Οι εκπρόσωποι των ορυζοπαραγωγών το μόνο που πρόλαβαν να θέσουν ήταν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ως προς την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς οι τράπεζες ναι μεν μπορεί να διαφημίζουν πως θα ρίξουν στην αγορά τεράστια ποσά μέσω δανειακών χορηγήσεων, επί του πρακτέου, όμως, όπως τονίστηκε, ελάχιστα είναι τα αιτήματα που εγκρίνονται.