-->

Ανθρωποκεντρικό το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Λαμπρά εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950-1960» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου από τον Αρχιεπίσκοπο...

Λαμπρά εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950-1960» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο 

- Εξαιρετική εκδήλωση από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας με την επιμέλεια του Ν. Κοροβέση 

Ανθρωποκεντρικό μήνυμα αλληλεγγύης που εστίασε στο ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο έστειλε από την πόλη του Πύργου την οποία επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, παροτρύνοντας τον καθέναν από μας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, όπου «η μοναξιά - όπως είπε χαρακτηριστικά- είναι το μεγάλο πρόβλημα της εποχής», να προτάξουν το «εμείς» και όχι το ‘εγώ’ ». 

Παράλληλα ανέφερε ότι Εκκλησία και Πολιτεία για το λόγο αυτό πρέπει να πορεύονται συνάλληλα. « Η Εκκλησία λέει «εμείς» και αυτή είναι η διαφορά της Ελλάδας, το «εμείς» από το «εγώ». Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε την Ηλεία προσκεκλημένος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας «Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950-1960» του καλλιτέχνη φωτογράφου Αναστάση Σωτηρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου. 

Την Έκθεση φωτογραφίας διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την συμβολή του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, με πρωτοβουλία και επιμέλεια του αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Νίκου Κοροβέση. Ο Αρχιεπίσκοπος αφού ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες της εκδήλωσης για την πρόσκληση, αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια τον Μητροπολίτη Ηλείας, τονίζοντας ότι και ένας λόγος που δέχθηκε να έρθει στον Πύργο, ήταν αφενος για να τιμήσει τον καλλιτέχνη και αφετέρου για να δει τον παλιό του – όπως τον αποκάλεσε- φίλο και συνεργάτη. 

« Τον Άγιο Ηλείας, τον γνώρισα σε όλες του τις διαστάσεις, τις γνώσεις, τον χαρακτήρα του, την επιμονή και την υπομονή του και μεταξύ μας χαράχθηκε και δυνατή συνεργασία και μια δυνατή φιλία από τότε που ήμασταν γραμματείς στην Ι. Σύνοδο. Περασαν πανω από 30 χρόνια ανέφελα στις φιλικές μας σχέσεις». Τέλος εξέφρασε τη χαρά του και την ικανοποίησή του για την όμορφη βραδιά και ευχήθηκε να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά και γειτονιές, όπου οι άνθρωποι συναντώνται ξανά και έρχονται κοντά, επιστρέφοντας στις ρίζες και στις παραδόσεις μας. 

Η εξαιρετική εκδήλωση για την τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα στον εξωτερικό περίβολο, στους πεζόδρομους του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου σε μια πολύ ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου, είχε πραγματικά έναν ενωτικό και οικουμενικό χαρακτήρα, αφού ίσως για πρώτη φορά μετά από καιρό, ένα πολιτιστικό γεγονός που τίμησε με την παρουσία του ο κ. Ιερώνυμος, στάθηκε αφορμή για να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο, οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές αρχές του τόπου, νυν και πρώην. 

Βουλευτές, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι νυν και πρώην, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, εκπρόσωπο βεβαίως της εκκλησίας και αρκετός κόσμος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στη Δημοτική Αγορά στις 6.15 το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, όπου τον υποδέχθηκαν θερμά οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Νίκος Κοροβέσης.

Στο χώρο της εκδήλωσης τον υποδέχθηκαν ακόμα ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Β. Γιαννόπουλος και ο δήμαρχος Πύργου κ. Τ. Αντωνακόπουλος, ενώ παρόντες ήταν οι βουλευτές του νομού, ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης, η Δ. Αυγερινοπούλου, ο Δ. Καλαματιανός και ο Α. Νικολακόπουλος, οι δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γ. Γεωργιόπουλος και Ανδραβίδας Κυλλήνης Γ. Λέντζας, ο πρώην Νομάρχης Ηλείας Λ. Καφύρας, οι πρώην δήμαρχοι Πύργου Γ. Λιατσής και Ζαχάρως Π. Χρονόπουλος και άλλοι κυρίως αυτοδιοικητικοί αλλά και πολλοί ιερείς της Ι.Μ. Ηλείας. 

Ο Περιφερειάρχης μαζί με τον κ. Κοροβέση, οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο μαζί με τον Μητροπολίτη, στην εξέδρα που είχε στηθεί στον πεζόδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου και η εκδήλωση άνοιξε μουσικά με την παιδική χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητρόπολης Ηλείας υπό την Διεύθυνση της Στεφανίας Παπαγεωργίου, που έψαλε το «Υπερμάχω στρατηγώ». Εν συνεχεία τα παιδιά με τις γλυκές φωνές τους ερμήνευσαν τραγούδια γνωστών ελλήνων συνθετών κλέβοντας πραγματικά τις εντυπώσεις και για το ρεπερτόριο και για την ερμηνεία τους και έκλεισαν με τον Μύθο του Σεβάχ, του Μάνου Χατζιδάκι όπου μας διηγήθηκαν την ιστορία του Κεμάλ. «… Νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί, με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί… Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ…» 

Νίκος Κοροβέσης

Την βραδιά άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Νίκος Κοροβέσης που ήταν και ο εμπνευστής της εκδήλωσης, καλωσορίζοντας με ιδιαίτερη συγκίνηση τον προκαθήμενο της Ελλαδικής εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. «Με χαρά και ταπεινοφροσύνη καλωσορίζω σήμερα τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Τον ιεράρχη που έχει δώσει πολλά σε όλη του την διαδρομή, όποια θέση και αν υπηρέτησε. 

Η τιμή που μου κάνει σήμερα, η τιμή που μας κάνει σήμερα σε όλους τους πολίτες της Ηλείας είναι μεγάλη. Όλοι μας , από το πρόσωπό σας και την Ορθοδοξία, αντλούμε αισιοδοξία και δύναμη στους δύσκολους και ιδιαίτερους καιρούς που διανύουμε. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τους πολίτες της χώρας μας, όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της πανδημίας που μας πλήττει τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά κυρίως του πολέμου που έχει ξεσπάσει στη γειτονιά μας, η παρουσία σας σήμερα εδώ και ο λόγος σας δεν είναι απλά ελπιδοφόρος για εμάς αλλά και ζωτικός.» 

Στην συνέχεια ο κ. Κοροβέσης ανέφερε ότι “Οι Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής” είναι μια από τις δεκάδες εκδηλώσεις, τις πενήντα και πλέον που έχουν προγραμματιστεί για το 2022 σε κάθε άκρη της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, γιατί ο πολιτισμός δεν γνωρίζει γεωγραφικά όρια και δεν ανακόπτεται από καμία πανδημία και κανέναν πόλεμο.» 

Τέλος, αναφερόμενος στην φωτογραφική έκθεση, ο κ. Κοροβέσης τόνισε ότι έρχεται να μας δείξει και να μας διδάξει το μεγαλείο της γυναικείας προσωπικότητας, απεικονίζοντας με ένα αριστουργηματικό τρόπο τα ήθη και τα έθιμα των δεκαετιών του ’50 και του ’60 με επίκεντρο την καθημερινότητα της γυναίκας μισό αιώνα πριν , την θέση της στην οικογένεια και την κοινωνία. «Γιατί στις φωτογραφίες αυτές απεικονίζονται οι μανάδες μας , οι γιαγιάδες, οι αδερφές μας. Ένα μεγαλείο και μία δύναμη που το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μέσα από τα δελτία ειδήσεων ότι καταπατείται στην Ουκρανία, με μητέρες να πεθαίνουν για τα παιδιά τους..» 

Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός 

Σύντομο χαιρετισμό με μεστό και θερμό λόγο, απεύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, καλωσορίζοντας τις αρχές του τόπου, μαζί με τον κλήρο και το λαό. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς τονίζοντας ότι είναι έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ όπως και ο διπλανός Ι. Ναός του Αγ. Αθανασίου. « Αυτό το κτίριο ήταν φτιαγμένο για δημοτική αγορά σε άλλες εποχές κι εμείς την μετατρέψαμε πνευματικό κέντρο. Αυτό είμαστε εδώ στην Ηλεία, οι άνθρωποι του θεού, παραδοσιακοί στο Χριστό και στην Ελλάδα μας.»
Νεκτάριος Φαρμάκης 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης ο οποίος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο τόνισε ότι « είναι πολύ μεγάλη τιμή και ευλογία που ήρθατε απόψε εδώ» και με δύο λόγια όπως είπε από καρδιάς αναφέρθηκε στην φωτογραφική έκθεση του Αναστάση Σωτηρίου τονίζοντας «αυτό που παίρνει κανείς μαζί του είναι ένα αίσθημα νοσταλγίας. Ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης είχε πει πως το « Να νοσταλγείς τον τόπο σου όταν ζεις στον τόπο σου δεν υπάρχει τίποτα πιο πικρό.» 

Αυτή η πίκρα μπορεί να γίνει εργαλείο ειδικά στις μέρες μας που έχουμε χάσει την πυξίδα, για να βρουμε την ρίζα μας στο χθες. Αρχές και αξίες πως ήταν η ζωή τότε που ήταν δύσκολη όμως είχε χαμόγελο. Αυτό το μήνυμα της έκθεσης που δίνει ο καλλιτέχνης, επιστροφή στις ρίζες για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο και είναι σημαντικό να είναι δίπλα μας η Εκκλησία.»
Παναγιώτης Αντωνακόπουλος 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου κ. Τ. Αντωνακόπουλος αφού καλωσόρισε με την σειρά του τον Αρχιεπίσκοπο, αναφέρθηκε στο θησαυρό που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, ενώ τόνισε ότι αυτή είναι και η γειτονιά του Μίκη Θεοδωράκη που τον τίμησε ο Πύργος και δίπλα η πλατεία με το όνομά του που ευελπιστεί στην ανάπλασή της με την στήριξη της Περιφέρειας. 

Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στην 26 η Μάρτη, η ημέρα του μεγάλου καταστροφικού σεισμού στον Πύργο που όπως είπε μπορεί να λύγισε τα κτίρια αλλά η πόλη δεν λύγισε, γιατί με αρχηγό τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό που έδειξε τόσο μεγάλη αλληλεγγύη και είμαστε τυχεροί που είναι μπροστάρης μας. Τόνισε ακόμα ότι η αποδοχή στο έργο του μητροπολίτη μας είναι καθολική. Καταλήγοντας αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο τονισε ότι «Τιμάται την ιστορία της χώρας γιατί η εκκλησία είναι ένας πρωταγωνιστής θεσμός στην Ελλάδα και ελπίζουμε σύντονα να σας ξαναδούμε στον τόπο μας.»
Αναστάσιος Σωτηρίου 

Ο καλλιτέχνης φωτογράφος κ. Αναστάσης Σωτηρίου ευχαρίστησε καταρχήν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο που σε αυτό το καλλιτεχνικό του ταξίδι τον στηρίζει εδώ και τρία χρόνια, όπως επίσης και τους Ν. Φαρμάκη και Ν. Κοροβέση τονίζοντας πως γνωρίζουν ότι ο Πολιτισμός δεν φυλακίζεται. « Και είμαστε εδώ για να εξωστρεφίσουμε την τέχνη.» Δανειζόμενος όπως είπε μια φράση του Μακαριότατου στην πρώτη του έκθεση, ότι «αυτό που μπορούμε να κάνουμε στους καλλιτέχνες είναι να ανοίξουμε τη βρύση να πέσει το νερό μέρα» τόνισε ότι την άνοιξε την βρύση, το νερό προχωράει και κυλάει πολύ ωραία…»

Τα δώρα Φαρμάκη- Κοροβέση στον Αρχιεπίσκοπο 

Όταν τελείωσαν οι χαιρετισμοί, ο κ. Φαρμάκης δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο ένα χρυσό εγκόλπιο με την εικόνα της Παναγίας και ο κ. Κοροβέσης μια ποιμαντορική ράβδο. Μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος για να τους τιμήσει αντικατέστησε το εγκόλπιο που φορούσε με το δώρο του Περιφερειάρχη όπως και την δική του ποιμαντορική ράβδο με εκείνη που του δώρισε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού.
Ξενάγηση στην έκθεση 

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε την φωτογραφική έκθεση και ξεναγήθηκε μαζί με όλους τους επισήμους στο χώρο της έκθεσης από τον δημιουργό της. Ο καλλιτέχνης φωτογράφος Αναστάσης Σωτηρίου παρουσίασε σχεδόν μια- μια τις εκπληκτικές πραγματικά φωτογραφίες που κοσμούν την έκθεσή του.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ανθρωποκεντρικό το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου
Ανθρωποκεντρικό το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIfGqftcLzkJexjcfe4hXkEjnHTdgsWMoOw95ulj1LRrtTrCrj-v9l6g-q5YTCcv3Rz9omOCEB6O3ZMB84Ab_1-YNOq0LiYA3zHWcfrkb4kvMVVClAgAfAKH_FHL35_PiIcuUdUsvow6nd02Fx8Mve4vxVJJmvWl_IA3WhgXCwRkFPpZc_d9iaNlJq/s600/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2022-03-27_201306_mail.google.com.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIfGqftcLzkJexjcfe4hXkEjnHTdgsWMoOw95ulj1LRrtTrCrj-v9l6g-q5YTCcv3Rz9omOCEB6O3ZMB84Ab_1-YNOq0LiYA3zHWcfrkb4kvMVVClAgAfAKH_FHL35_PiIcuUdUsvow6nd02Fx8Mve4vxVJJmvWl_IA3WhgXCwRkFPpZc_d9iaNlJq/s72-c/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2022-03-27_201306_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/03/blog-post_315.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/03/blog-post_315.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy