-->

Διεθνής μελέτη-σοκ: Εντοπίστηκαν υπολείμματα πλαστικού στο ανθρώπινο σώμα

  Πρωτοποριακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Vrije Universiteit Amsterdam (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ) με πρωτοβουλία της κ...

 

Πρωτοποριακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Vrije Universiteit Amsterdam (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ) με πρωτοβουλία της κοινωνικής μη κερδοσκοπικής επιχείρησης Common Seas, φέρνει στην επιφάνεια τις επιπτώσεις από τη ρύπανση του πλαστικού, όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στον ίδιον τον άνθρωπο! 

Συγκεκριμένα, το 77% του δείγματος της σχετικής μελέτης που πραγματοποίησε το Vrije Universiteit Amsterdam βρέθηκε να περιέχει στο αίμα του μικροσωματίδια πλαστικού, αδιόρατα με γυμνό μάτι, ωστόσο υπαρκτά και δυνητικώς βλαβερά. 

Η σχετική μελέτη, που υπογράφεται από ομάδα καταξιωμένων πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών δημοσιεύεται στην περιβαλλοντική επιθεώρηση Environment International και αποκαλύπτει ότι το πλαστικό απειλεί ευθέως τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία όλων. 

Το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, γνωστότερο ως PET (υπάρχει σε μπουκάλια, συσκευασίες τροφίμων, ρούχα), είναι ο πιο κοινός τύπος πλαστικού που βρέθηκε στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού των εθελοντών σε ποσοστό 50%, με το πολυστυρένιο, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μεγάλης ποικιλίας προϊόντων οικιακής χρήσης (όπως λ.χ. το φελιζόλ), να ακολουθεί με 36% ανίχνευση στα δείγματα αίματος που εξετάστηκαν στο εργαστήριο. 

Το τρίτο πιο διαδεδομένο είδος πλαστικού που ανευρέθηκε στο αίμα των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν το πολυαιθυλένιο με 23% (το πιο κοινό είδος πλαστικού), ενώ σωματίδια και άλλων υποκατηγοριών πλαστικού ανιχνεύθηκαν επίσης στα δείγματα (πολυμεθυλεστέρας, πολυπροπυλένιο). Τα πλαστικά σωματίδια μπορεί να εισέλθουν στο σώμα μέσω του αέρα που αναπνέουμε, του φαγητού και του ποτού, αλλά και μέσα από προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς που φιλοξενούνται σε πλαστικές συσκευασίες όπως λ.χ. της οδοντόκρεμας. 

Από εκείνη τη στιγμή, μεταφέρονται στα όργανα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και δύνανται να προκαλέσουν φλεγμονές, ενώ συνδέονται με χρόνια νοσήματα όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης. Η ανησυχία από τα ευρήματα εντείνεται καθώς παρά τις προσπάθειες, η παραγωγή πλαστικού εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί έως το 2040, κάτι που θα αυξήσει την έκθεση του ανθρώπινου είδους σε αυτό, αν δεν παρθούν αμέσως μέτρα. 

Η έρευνα, όμως, αποτελεί καμπανάκι και για τη χώρα μας, καθώς η παραγωγή και η χρήση πλαστικού βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας (μέσω και του ανεπτυγμένου τουριστικού τομέα), ενώ η τεράστια ακτογραμμή και τα εκατοντάδες νησιά που διαθέτουμε είναι -σε σχέση με το πλαστικό πάντα- επιβαρυντικός παράγοντας: 

Η διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι, κυριολεκτικά, περιτριγυρισμένη από πλαστικό συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, την πολιτιστική κληρονομιά, και φυσικά, τις επόμενες γενιές. 

Τα νούμερα είναι αμείλικτα: 18.400 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων «εισήλθαν» στα ελληνικά ύδατα το 2018, ενώ η ετήσια κατά κεφαλήν «εκπομπή» πλαστικών στην Ελλάδα ανέρχεται στα 2 κιλά, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 30 γραμμάρια. 

Για αυτό και περισσότερο παρά ποτέ, απαιτείται τώρα μια ατζέντα δράσεων για περισσότερη βιωσιμότητα και λιγότερο πλαστικό, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τη χώρα στη διεθνή πρωτοπορία. Εκ των υπευθύνων της έρευνας, ο Καθηγητής Οικοτοξικολογίας στο Vrije Universiteit Amsterdam, Dick Vethaak, σχολιάζει σχετικά: «Η έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν 8 στους 10 ανθρώπους που εξετάστηκαν είχαν πλαστικά σωματίδια στο αίμα τους. Αλλά δεν μας λέει ποιο είναι ένα ασφαλές ή μη ασφαλές επίπεδο παρουσίας πλαστικών σωματιδίων. 

Για αυτό και πρέπει επειγόντως να χρηματοδοτήσουμε περαιτέρω έρευνες για να μπορέσουμε να το διαπιστώσουμε. Καθώς η έκθεσή μας στα πλαστικά σωματίδια αυξάνεται, έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για τον οργανισμό μας». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ιδρύτρια και ceo της Common Seas, Jo Royle, προσθέτει: «Έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε εάν το πλαστικό είναι ασφαλές για εμάς και τα παιδιά μας. Για αυτό ζητάμε από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και προβεβλημένα μέλη της κοινωνίας να χρηματοδοτήσουν επείγουσα περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του πλαστικού στην υγεία. 

Πρέπει τόσο οι ηγεσίες όσο και οι επιχειρήσεις μας να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή πλαστικού, επενδύοντας σε εναλλακτικές λύσεις και συστήματα επαναχρησιμοποίησης για να προστατεύσουν τον πλανήτη και τους κατοίκους του από την καταστροφή».

Η Common Seas υποστηρίζει την Ελλάδα ώστε να απελευθερωθεί από τη ρύπανση που προκαλούν τα πλαστικά, ενσωματώνοντας την εθνική και κοινοτική πολιτική, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία και αλλάζοντας προς το καλύτερο τη ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων. Η εξάλειψη των πλαστικών ειδών που βρίσκονται πιο συχνά στις παραλίες (μπουκάλια, μαχαιροπήρουνα, τρόφιμα, σακούλες κ.λπ.), περνάει μέσα και από τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της. Με σωστή νοοτροπία, υποστήριξη και επενδύσεις, η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να σταματήσουμε τα πλαστικά απόβλητα να μολύνουν το περιβάλλον και το σώμα μας. 

Σχετικά με την Common Seas 

H Common Seas είναι μια κοινωνική μη κερδοσκοπική επιχείρηση που ιδρύθηκε από τους Αντώνη και Φίλιππο Λαιμό και τη Jo Royle με αποστολή της την ταχεία και σημαντική μείωση της ρύπανσης των πλαστικών απορριμμάτων σε όλο το υδάτινο φάσμα (θάλασσες, λίμνες, ποτάμια). 

Για να το πετύχει αυτό προσεγγίζει το θέμα μέσα από μια νέα και σφαιρική πολιτική, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία και στην αλλαγή της γενικότερης κουλτούρας του τρόπου που χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε το πλαστικό. Δρα σε Μαλδίβες, Ινδονησία και Ελλάδα, όπου μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα Clean Blue Paros σχεδιάζει και υλοποιεί λύσεις που μειώνουν σημαντικά τη ρύπανση από το πλαστικό στο νησί της Πάρου. 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Διεθνής μελέτη-σοκ: Εντοπίστηκαν υπολείμματα πλαστικού στο ανθρώπινο σώμα
Διεθνής μελέτη-σοκ: Εντοπίστηκαν υπολείμματα πλαστικού στο ανθρώπινο σώμα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgllsoJOlKNaMVpGza-gORGBnW4QWQ4Hd-vVYaWCYaCOmXqHMt1aB8vqSwRD-zZ-5KSxUPU2oJc4WP81xTA-lzXSKYmKSBNHw7Fr8-YLrIZ9Ras1uWCbnDn8xNnKVeZo5YDRPQCtcUdq5Oe9-RXxsUFyKHJA9mMahK8AxliSs76_28NThqYBmRr_-2o/s600/Microplastics-Stephan-Glinka-900-600-x-439-600x420.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgllsoJOlKNaMVpGza-gORGBnW4QWQ4Hd-vVYaWCYaCOmXqHMt1aB8vqSwRD-zZ-5KSxUPU2oJc4WP81xTA-lzXSKYmKSBNHw7Fr8-YLrIZ9Ras1uWCbnDn8xNnKVeZo5YDRPQCtcUdq5Oe9-RXxsUFyKHJA9mMahK8AxliSs76_28NThqYBmRr_-2o/s72-c/Microplastics-Stephan-Glinka-900-600-x-439-600x420.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/03/blog-post_575.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/03/blog-post_575.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy