-->

Σκορδαλιά: Προσοχή στις παρενέργειες – Ποια είναι η ιδανική ποσότητα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά της. Τι κίνδυνοι υπάρχουν κυρίως για όσους προτιμούν την «δυνατή» σκορδαλιά. Τι συνι...

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά της. Τι κίνδυνοι υπάρχουν κυρίως για όσους προτιμούν την «δυνατή» σκορδαλιά. Τι συνιστά ένας Έλληνας ειδικός. 

Για όσους μαγειρεύουν, το σκόρδο είναι ένα αγαπημένο άρτυμα, χάρη στην πικάντικη γεύση και το άρωμά του. Για τους λάτρεις της υγείας, είναι ένα από τα «ελιξίρια» που προφυλάσσουν από πολλά δεινά. Μία ημέρα πριν την 25η Μαρτίου, όμως, γεννάται ένα ερώτημα: μπορεί άραγε να το παρακάνει κάποιος με το σκόρδο; Και τι ισχύει για το σήμα κατατεθέν της ημέρας, την σκορδαλιά; Κατ’ αρχάς, τα καλά νέα. Τα βασικά συστατικά της σκορδαλιάς είναι σκόρδο, ελαιόλαδο και ψωμί ή πατάτες. 

Όλα είναι παραδοσιακά, αγνά υλικά που δεν βλάπτουν σε κάτι την υγεία, εφ’ όσον δεν γίνεται υπερκατανάλωση. Ειδικά το σκόρο «παρέχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία», λέει ο κλινικός διαιτολόγο-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου ΛΑΪΚΟ στην Αθήνα. 

«Η πικάντικη μυρωδιά του οφείλεται σε μία οργανική ένωση θείου που ονομάζεται αλλισίνη. Η ένωση αυτή, καθώς και τα θειούχα συστατικά του, έχουν πολλές ωφέλιμες επιδράσεις, καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και καταπολεμούν μύκητες και βακτήρια». 

Για όσους μαγειρεύουν, το σκόρδο είναι ένα αγαπημένο άρτυμα, χάρη στην πικάντικη γεύση και το άρωμά του. Για τους λάτρεις της υγείας, είναι ένα από τα «ελιξίρια» που προφυλάσσουν από πολλά δεινά. Μία ημέρα πριν την 25η Μαρτίου, όμως, γεννάται ένα ερώτημα: Mπορεί άραγε να το παρακάνει κάποιος με το σκόρδο; Και τι ισχύει για το σήμα κατατεθέν της ημέρας, την σκορδαλιά; Κατ’ αρχάς, τα καλά νέα. Τα βασικά συστατικά της σκορδαλιάς είναι σκόρδο, ελαιόλαδο και ψωμί ή πατάτες. 

Όλα είναι παραδοσιακά, αγνά υλικά που δεν βλάπτουν σε κάτι την υγεία, εφ’ όσον δεν γίνεται υπερκατανάλωση. Ειδικά το σκόρδο «παρέχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία», λέει ο κλινικός διαιτολόγο-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου ΛΑΪΚΟ στην Αθήνα. 

«Η πικάντικη μυρωδιά του οφείλεται σε μία οργανική ένωση θείου που ονομάζεται αλλισίνη. Η ένωση αυτή, καθώς και τα θειούχα συστατικά του, έχουν πολλές ωφέλιμες επιδράσεις, καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και καταπολεμούν μύκητες και βακτήρια». 

Θερμίδες και λιπαρά 

Στα αρνητικά της σκορδαλιάς συμπεριλαμβάνεται το θερμιδικό φορτίο και τα πολλά λιπαρά της. Η παραδοσιακή σκορδαλιά, που περιέχει 500 γραμμάρια βρασμένες πατάτες και μισό ποτήρι ελαιόλαδο (150 γραμμάρια ή 170 ml), παρέχει ανά 100 γραμμάρια: 243 θερμίδες 21,2 γραμμάρια λιπαρά 12,7 γραμμάρια υδατάνθρακες «Τα λιπαρά της σκορδαλιάς είναι ως επί το πλείστον ωφέλιμα, αφού προέρχονται από το ελαιόλαδο», διευκρινίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος. 

«Και πάλι, όμως, είναι μια μεγάλη ποσότητα. Σε μία υγιεινή διατροφή πρέπει να περιέχονται 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιολάδου ημερησίως. Αν κάποιος φάει άφθονη σκορδαλιά, ξεπερνά αυτή την ποσότητα, πριν καν ακουμπήσει τον τηγανητό μπακαλιάρο ή την σαλάτα». Για τον λόγο αυτό, θα ήταν ίσως μία λύση να μειώσουμε την ποσότητα του λαδιού στο μισό. 

«Και πάλι θα πάρουμε την γεύση του παρθένου ελαιολάδου, χωρίς όμως τις πάρα πολλές θερμίδες του», εξηγεί. Ζήτημα μπορεί να αποτελέσει και το σκόρδο. «Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά το σκόρδο. Όσοι όμως αρέσκονται να καταναλώνουν σκορδαλιά, συνήθως θέλουν αρκετό», λέει ο ειδικός. 

Οι περισσότερες συνταγές για ήπια σκορδαλιά, περιέχουν τρεις ή τέσσερις σκελίδες (περίπου 12 γραμμάρια). Αυτές δεν είναι πολλές, εφ’ όσον μοιρασθούν σε αρκετά άτομα. Η «δυνατή» σκορδαλιά όμως μπορεί να περιέχει έως και 10 σκελίδες, δηλαδή 30 γραμμάρια σκόρδο ή περισσότερα. Σε αυτά τα επίπεδα, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα ακόμα και με μία ή δύο κουταλιές της σούπας.

Κίνδυνος αιμορραγίας 

Μία από τις σοβαρότερες παρενέργειες της υπερκατανάλωσης σκόρδου είναι ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας. «Το σκόρδο φαίνεται να έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας όταν καταναλώνεται από άτομο που παίρνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα ή πρόκειται να χειρουργηθούν», επισημαίνει ο κ. Δημοσθενόπουλος. 

Το 2016 αναφέρθηκε η περίπτωση ενός άνδρα ο οποίος έπαθε σημαντική μετεγχειρητική αιμορραγία, που συσχετίστηκε με την καθημερινή κατανάλωση 4 σκελίδων σκόρδου τις μέρες πριν χειρουργηθεί. Σε μία άλλη περίπτωση, ένας 55χρονος άνδρας παρουσίασε έντονο αποχρωματισμό και εκτεταμένους μώλωπες μετά από εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης (μπάι πας). Όπως διαπιστώθηκε, έπαιρνε καθημερινά συμπληρώματα ιχθυελαίων και σκόρδου χωρίς να το πει στους γιατρούς του. Και τα δύο δρουν αντιθρομβωτικά. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να ρωτάτε τον γιατρό σας αν μπορείτε να τρώτε ελεύθερα σκόρδο, εάν λαμβάνετε φάρμακα, βιταμίνες ή πρόκειται να χειρουργηθείτε. 

Πεπτικά προβλήματα 

Μία άλλη πιθανή παρενέργεια από την υπερκατανάλωση σκόρδου είναι τα πεπτικά προβλήματα, όπως ο τυμπανισμός, η δυσπεψία και ο πόνος στο στομάχι. Υπαίτιες γι’ αυτά είναι οι φρουκτάνες, ένα είδος υδατανθράκων που περιέχει το σκόρδο. Στους πάσχοντες από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το σκόρδο μπορεί να μειώσει τον τόνο του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου. Ο σφιγκτήρας είναι ο μυς που κλείνει το φυσικό στόμιο που ενώνει τον οισοφάγο με το στομάχι. 

Όταν χαλαρώνει, το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να παλινδρομήσει, δηλαδή να κινηθεί προς τα πάνω (προς τον οισοφάγο). Σε τέτοια περίπτωση, η συνέχεια είναι καούρες και ναυτία. Ένας άλλος κίνδυνος είναι η κακοσμία του στόματος. Αυτή οφείλεται στις θειούχες ενώσεις που περιέχει το σκόρδο. Η κακοσμία του στόματος είναι πιο έντονη με την κατανάλωση ωμού σκόρδου, σαν αυτού που περιέχει η σκορδαλιά, τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος. 

Σκορδαλιά: Ποια είναι η ασφαλής ποσότητα 

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για την κατανάλωση σκόρδου, έχει βρεθεί ότι 3-6 γραμμάρια σκόρδου την ημέρα είναι αρκετά για να ωφεληθεί η υγεία. Αντιστοιχούν σε 1-1,5 μεγάλη σκελίδα. Όσον αφορά τη σκορδαλιά, 1-2 κουταλιές της σούπας είναι υπεραρκετές, λέει ο κ. Δημοσθενόπουλος. 

Οι μεγαλύτερες ποσότητες είναι υπερβολικές και θα σας γεμίσουν επιπλέον με πολλές θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζετε καρδιαγγειακά ή πεπτικά προβλήματα, «συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν ορμήσετε στην σκορδαλιά, ειδικά εάν παίρνετε φάρμακα», καταλήγει. 

Πηγή: iatropedia 
Photo By Pixabay 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Σκορδαλιά: Προσοχή στις παρενέργειες – Ποια είναι η ιδανική ποσότητα
Σκορδαλιά: Προσοχή στις παρενέργειες – Ποια είναι η ιδανική ποσότητα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcCSIfLjyHzjUuyRFI48RgZxSYbrItKiqaplKlBrBJYlud-_LKLCGl56mGvToRO5cY28HiAjdaQWS1WawR9zktXo-YYowoApwhofHFO4srA7g6gtE5w1WPNFQHzeg_1lMtlhp51l2iBIP6xbqfRZ9FUqcIqwbFgYypREHt6sbZJNLsnnJfnc-0Zd01/s600/skordalia-new.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcCSIfLjyHzjUuyRFI48RgZxSYbrItKiqaplKlBrBJYlud-_LKLCGl56mGvToRO5cY28HiAjdaQWS1WawR9zktXo-YYowoApwhofHFO4srA7g6gtE5w1WPNFQHzeg_1lMtlhp51l2iBIP6xbqfRZ9FUqcIqwbFgYypREHt6sbZJNLsnnJfnc-0Zd01/s72-c/skordalia-new.webp
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/03/blog-post_844.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/03/blog-post_844.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy