-->

Το χρονοδιάγραμμα της Πατρών-Πύργου, οι κόμβοι, τα μεγάλα έργα [video]

Την επίσημη έναρξη των εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος κήρυξε πριν από λίγο από το εργοτάξιο της Αμαλιάδας ο πρωθυπουργός Κυριά...

Την επίσημη έναρξη των εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος κήρυξε πριν από λίγο από το εργοτάξιο της Αμαλιάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που μίλησε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε. Ομιλίες έγιναν και από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτη Παπανικόλα. 

Πρόκειται για την τρίτη φορά που ξεκινά το έργο της Πατρών-Πύργου και ο στόχος είναι να γίνουν οι πρώτες παραδόσεις στην κυκλοφορία το 2024 και η ολοκλήρωση του δρόμου το 2025. Η πρώτη φορά ήταν η περίοδος 2008-2011 με την πρώτη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Στη συνέχεια και για δύο χρόνια οι εργασίες σταματούν λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττουν τη χώρα. Το 2013 γίνεται το περίφημο reset, τα έργα επανεκκινούν όμως τον δρόμο της κατασκευής παίρνει το τμήμα Ελευσίνα-Πάτρα. 

Η Ολυμπία Οδός θα “χάσει” όλο το δυτικό της τμήμα από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα. Εκεί ξεκινά η προσπάθεια το τμήμα Πάτρα-Πύργος να υλοποιηθεί εκτός σύμβασης παραχώρησης ως δημόσιο έργο. Το 2014 ανακοινώνεται η δημοπράτηση του δρόμου από τον τότε υπουργό Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. 

Ο διαγωνισμός προγραμματίζεται για τις 27 Ιανουαρίου 2015 αλλά δεν γίνεται λόγω των εθνικών εκλογών. Με την αλλαγή κυβέρνησης αλλάζει η ρότα κατασκευής του Πάτρα-Πύργος. Ακυρώνεται ο διαγωνισμός και αποφασίζεται να σπάσει σε 8 τμήματα. Το 2016 ξεκινούν οι διαγωνισμοί που θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες. Από την μακρά διαδικασία θα φτάσουμε στην υπογραφή 3 από τις 8 συμβάσεις ενώ υπάρχουν προβλήματα στους υπόλοιπους διαγωνισμούς. 

Παράλληλα θα χρειαστεί επίπονη διαπραγμάτευση για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται να ξεκινήσει η κατασκευή του Πάτρα-Πύργος. Σε αυτό το σημείο φτάνουμε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και λίγο αργότερα αποφασίζεται και πάλι η αλλαγή πλάνου για τον αυτοκινητόδρομο. Ακυρώνονται οι διαγωνισμοί και παράλληλα ξεκινά διαδικασία διάλυσης των συμβάσεων. Αποφασίζεται η επανασυγκόληση του Πάτρα-Πύργος με τη παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού. 

Ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση αλλά και με την εταιρεία παραχώρησης για την προσχώρηση του τμήματος. Η διαδικασία είναι και πάλι επίπονη και τελικά προς τα τέλη του 2021 εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση και η ένταξη παράλληλα και στο επόμενο ΕΣΠΑ και ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με την παραχώρηση. 

Στα τέλη του έτους ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία, κυρώνεται η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης και το Πάτρα-Πύργος περνά και πάλι στην Ολυμπία Οδό. Μαζί περνά και το τμήμα Πύργος-Τσάκωνα. Πριν από μερικές εβδομάδες ο αυτοκινητόδρομος εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και δεσμεύεται η πρώτη δόση της δημόσιας συμβολής του αυτοκινητόδρομου. Να θυμίσουμε πως έχουν ξεκινήσει ήδη τα έργα αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας της υφιστάμενης εθνικής οδού Πατρών-Πύργου.
Δηλώσεις 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας ανέφερε πως έγινε σκληρή δουλειά για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα. “Ανέλαβα προσωπική δέσμευση πως το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί” είπε χαρακτηριστικά. Τοποθέτησε την πλήρη ολοκλήρωση του έργου μέχρι τα μέσα του 2025. Τόνισε πως ο δρόμος θα φτάσει μέχρι την Αρχαία Ολυμπία. Ο κ.Μητσοτάκης μίλησε για ένα μεγάλο προγραμμα έργων, όπως το βόρειο τμήμα του Ε65, τον ΒΟΑΚ για τον οποίο σημείωσε πως οι πρώτες μπουλντόζες θα μπουν εντός του 2022. 

“Αυτη η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπερνά δυσκολίες” είπε στο τέλος της ομιλίας του. Ο υπουργός Υποδομών Κωστας Καραμανλής απο την πλευρά του είπε πως υπήρξε το δυσκολότερο πρόβλημα που έπρεπε να λύσει η κυβέρνηση. Σημείωσε πως το έργο σώθηκε και ο νέος αυτοκινητόδρομος γίνεται πραγματικότητα. Το χαρακτήρισε άλμα ανάπτυξης και καλύτερη ποιότητα ζωής. Τόνισε πως τα έργα δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμβολή του. 

Τέλος προανήγγειλε πως το τμημα Κάτω Αχαγιά-Πύργος θα παραδοθεί στο τέλος του 2024. Μίλησε για τα έργα στη Δυτική Ελλάδα, οπως το Άκτιο-Αμβρακία και τα σιδηροδρομικά έργα Κιάτο-Αίγιο, Αίγιο-Ρίο και Ρίο-Λιμένας Πάτρα και το έργο Πύργος-Αρχαία Ολυμπία το οποιο αφορα αναβαθμιση του υφισταμενου δρομου με χρηματοδοτηση απο το Ταμειο Ανακαμψης με τις μελετες να ειναι σε εξελιξη. 

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιωργος Καραγιάννης σημειώσε πως δικαιώνεται η επιλογή της Κυβέρνησης να επαναφέρει το έργο στην Ολυμπία Οδό. Μίλησε για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις και το πως τελικά συνέβαλε αποφασιστικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τέλος είπε πως θα υπαρξουν 3.000 νέες θέσεις εργασίας και πως θα γινουν έργα βελτίωσης στον δρόμο της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι ομιλίες έγιναν στο εργοτάξιο της Αμαλιάδας όπου τρέχει η ΤΕΡΝΑ. Στο σημείπ υπήρχαν αρκετές μπουλντόζες που εκτελούσαν χωματουργικές εργασίες. 

H διάρκεια της νέας σύμβασης 

Η διάρκεια της παραχώρησης πλέον έχει οριστεί σε 23 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2044. Πρακτικά η διάρκεια επιμηκύνεται κατά περίπου 5 έτη σε σχέση με την αρχική σύμβαση παραχώρησης του 2008. Η διάρκεια των έργων με έναρξη τις αρχές του 2022 έχει οριστεί για τα πρώτα 56 από τα συνολικά 75 χιλιόμετρα, όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα ολοκληρωθούν και θα δοθούν στην κυκλοφορία πριν τους 35 μήνες, δηλαδή στα τέλη του 2024. 

Αφορά το τμήμα Πύργος-Κάτω Αχαγιά. Το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Περιμετρική Πάτρας θα δοθεί στους 40 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η πλήρης ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2025. Ο χαρακτήρας της κατασκευής του τμήματος Πάτρα-Πύργος έχει πλέον τον χαρακτήρα της δεσμευτικής επένδυσης στο οποίο οι μέτοχοι πρέπει να καταβάλουν ως μετοχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ. 

Για να γίνει δεκτή οποιαδήποτε αύξηση της επένδυσης αυτής προϋποθέτει την έγγραφη συναίνεση του Δημοσίου. Συμβολή Δημοσίου – Ολυμπίας Οδού Το Δημόσιο αναλαμβάνει να καταβάλει στον Παραχωρησιούχο χρηματοδοτική συμβολή αναφορικά με τις Κατασκευές Πάτρα-Πύργος, η οποία ανέρχεται συνολικά σε τρέχουσες τιμές σε διακόσια δέκα έξι εκατομμύρια εξακόσιες είκοσι οκτώ χιλιάδες εννιακόσια ενενήντα τέσσερα Ευρώ και ενενήντα τρία λεπτά του Ευρώ (216.628.994,93€), (“Χρηματοδοτική Συμβολή Κατασκευών Πάτρα-Πύργος”). 

Το Δημόσιο θα καταβάλει την Χρηματοδοτική Συμβολή Κατασκευών Πάτρα-Πύργος κατά τα Ορόσημα, τις ημερομηνίες και κατά τα ειδικότερα ποσά που καθορίζονται στη νέα συμβαση. Μετά τα πρώτα 31,23 εκατ. ευρώ θα δοθούν επόμενες δόσεις της δημόσιας συμβολής με την επίτευξη του αντίστοιχου χρονικού οροσήμου. 

Τα υπόλοιπα ποσά είναι 27,56 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια 23,79 εκατ. ευρώ, 15,86 εκατ. ευρώ και η εξόφληση θα γίνει με 7,93 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της η Ολυμπία Οδός θα πρέπει να καταβάλει συνολικά 116 εκατ. ευρώ. Από αυτά σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα 106 αφορούν δανεισμό και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια. 

Το Δημόσιο θα πρέπει να διαθέσει τον απαιτούμενο χώρο για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της περιόδου Τ2Α Πάτρα-Πύργος 9 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της 2ης τροποποίησης, και 12 μήνες για τους λοιπούς χώρους (π.χ. τάφροι οφρύος, τάφροι ποδός, παράπλευρες και τοπικές οδοί). Μετά το πέρας της Πατρών-Πύργου ως τμήμα ΙΙ εντάσσεται το τμήμα Πύργος-Αλφειός είναι μήκους 13χλμ και το ως τμήμα iii το Αλφειός – Καλό Νερό – Τσακώνα, μήκος 76,2 χλμ.
Ποιο είναι το έργο 

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος, μήκους 74,8χλμ, που ολοκληρώνει τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος. Το νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου, στα πρώτα 13,0χλμ θα κατασκευαστεί με διαπλάτυνση της υφιστάμενης Εθνικής Οδού (ΕΟ), ενώ στα υπόλοιπα 61,8χλμ θα κατασκευασθεί σε νέα χάραξη. 

Ο νέος αυτοκινητόδρομος προβλέπεται με τετράϊχνη διατομή πλάτους 21,30μ (χωρίς τις πλευρικές διαμορφώσεις) αποτελούμενη από 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συνολικού πλάτους 14μ (4×3,50μ), Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) με τις αντίστοιχες λωρίδες καθοδήγησης συνολικού πλάτους 4,60μ (2×2,30μ), λωρίδες ασφαλείας στην κεντρική νησίδα συνολικού πλάτους 2,10μ (2×1,05μ), κεντρική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο τύπου New Jersey πλάτους 0,60μ και ύψους 0,80μ. Σε προκαθορισμένες θέσεις του αυτοκινητοδρόμου θα διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης (parking) με τις συνοδές λωρίδες εισόδου–εξόδους. 

Το συνολικό Φυσικό Αντικείμενο περιλαμβάνει: 

– Την κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα–Πύργος μήκους 74,8χλμ 
– 8 Ανισόπεδους Κόμβους/Ημικόμβους: Μιντιλογλίου (χ.θ.-0+002), ΒΙ.ΠΕ. (χ.θ.6+940), Κ.Αχαΐας (χ.θ.17+734), Βάρδας (χ.θ.33+036), Κυλλήνης (χ.θ.46+016), Γαστούνης (χ.θ.53+676), Αμαλιάδας (χ.θ.62+679) και Πύργου (χ.θ.73+843.). 

Εργασίες θα εκτελεστούν σε παράπλευρο και κάθετο δίκτυο. Περιλαμβάνονται επίσης συνοδά έργα αποχέτευσης ομβρίων-αποστράγγισης, σήμανσης-ασφάλειας-περίφραξης, μεγάλα και μικρά τεχνικά έργα, έργα περιβάλλοντος, Η/Μ εργασίες κ.λπ. 

Στο Πάτρα-Πύργος προβλέπονται δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων στη Χ.Θ. 8+450 μεταξύ των Α/Κ ΒΙΠΕ και Κάτω Αχαϊας καθώς και περί την Χ.Θ. 67+900 μεταξύ των Α/Κ Αμαλιάδας και Α/Κ Πύργος. Επίσης προβλέπονται πλευρικοί σταθμοί διοδίων στους Ανισόπεδους Κόμβους Κάτω Αχαΐας & Αμαλιάδας. 

Στο νέο τμήμα της Ολυμπίας Οδού θα λειτουργήσουν και δύο αμφίπλευροι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και ΚΕΣ περί τις Χ.Θ. 21+000 και 72+000.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Το χρονοδιάγραμμα της Πατρών-Πύργου, οι κόμβοι, τα μεγάλα έργα [video]
Το χρονοδιάγραμμα της Πατρών-Πύργου, οι κόμβοι, τα μεγάλα έργα [video]
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNpY0iwzmSPTCqzr-RgJSB8I4oT0Uv-dc8uYR8OCcxb76FLwlR8EmXpCSsHr6vqEJehQIgK_VUn6KKhZov9J6234asciDWKxMHsi5a-3TDjjVJ7KL0B9roktAwYRu7ICdkPbGGhGmFQX7YU_bmYFvCYTgJj6yqamizwrUm4vUzpUyzpP0KW2QO-k-5/s600/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2022-03-31_120058_www.youtube.com.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNpY0iwzmSPTCqzr-RgJSB8I4oT0Uv-dc8uYR8OCcxb76FLwlR8EmXpCSsHr6vqEJehQIgK_VUn6KKhZov9J6234asciDWKxMHsi5a-3TDjjVJ7KL0B9roktAwYRu7ICdkPbGGhGmFQX7YU_bmYFvCYTgJj6yqamizwrUm4vUzpUyzpP0KW2QO-k-5/s72-c/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2022-03-31_120058_www.youtube.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/03/video_24.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/03/video_24.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy