-->

«Μεσαιωνική» Ελλάδα: 5+1 πανέμορφοι προορισμοί που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές

  Βυζαντινοί και Φράγκοι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, δημιουργώντας οικισμούς που μέχρι και σήμερα αποπνέ...

 

Βυζαντινοί και Φράγκοι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, δημιουργώντας οικισμούς που μέχρι και σήμερα αποπνέουν αύρα άλλης εποχής. Η “μεσαιωνική” Ελλάδα μάς προσκαλεί να την ανακαλύψουμε μέσα από 6 υπέροχους μεσαιωνικούς προορισμούς που διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους ανέπαφα στον χρόνο… 

Μεστά, Χίος 

Τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο χωριό της Χίου. Είναι ένα από τα ωραιότερα καστροχώρια του νησιού. Βρίσκεται 35 χλμ. νοτιοδυτικά από την πόλη της Χίου κι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο. Το χωριό, το οποίο δεσπόζει σε μια μικρή κοιλάδα, κτίστηκε στα βυζαντινά χρόνια, σε πενταγωνικό και κλειστό τετράπλευρο σχήμα. Έχει δαιδαλώδη εσωτερικά δρομάκια, ενώ τα σπίτια έπαιζαν τον ρόλο τείχους, έτσι δεν είχαν παράθυρα προς τα έξω.
Στο χωριό υπάρχει πλήθος εκκλησιών, κυρίως μικρών, πλήρως ενταγμένων στον πολεοδομικό ιστό. Μεγαλύτερη και σημαντικότερη σήμερα είναι η εκκλησία των Ταξιαρχών, η οποία χτίστηκε το 1868 στη θέση του παλιού κυκλικού πύργου του κάστρου. Δίπλα της βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού, το «λιβάδι» όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο.
Το ιδιαίτερο στοιχείο του χωριού είναι η αρχιτεκτονική του, καθώς τα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, ενώ επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ στενά, σκεπαστά δρομάκια, τους «θόλους». 

Ολύμποι, Χίος 

Οι Ολύμποι είναι ένα μεσαιωνικό μαστιχοχώρι του 14ου αιώνα και βρίσκεται κοντά στο Πυργί, στο δρόμο προς τα Μεστά. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.
Τα σπίτια του χωριού συνδέονται μεταξύ τους, οι δρόμοι είναι στενοί και σκυρόστρωτοι. Στο κέντρο των Ολύμπων υψώνεται ο αμυντικός πύργος, ένας τύπος της Ακρόπολης- 20 μέτρα ύψος- όπου οι κάτοικοι είχαν σαν καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης.
Ο ενοριακός ναός (η «χωριοεκκλησιά») των Ολύμπων τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου. Αξιοθέατη είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και η Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από τον Μεσαίωνα σε καλή κατάσταση. 

Μυστράς 

Ο Μυστράς με την βυζαντινή καστροπολιτεία ισορροπεί στον απόκρημνο λόφο του Ταΰγετου, που αγναντεύει από ψηλά τον λακωνικό κάμπο. Η έρημη πολιτεία καθηλώνει τον επισκέπτη με τις βυζαντινές εκκλησίες της, τα τείχη της, την εκπληκτική θέα της.
Το Κάστρο του Μυστρά ή Μυζηθρά χτίστηκε το 1249 από τον Φράγκο Πρίγκιπα Γουλιέλμο Β’ Βιλλαρδουίνο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή. Η θέση είναι στρατηγική, καθώς ελέγχει όλη την κοιλάδα του Ευρώτα.
Αυτό το κάστρο είναι που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της καστροπολιτείας. Από το 1989 ο Μυστράς έχει ενταχθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. 

Μονεμβασιά 

Μια μικρή πόλη του νομού Λακωνίας, η Μονεμβασιά στην Πελοπόννησο, ξεχωρίζει για τη μοναδική ιστορία της και τη μαγευτική αύρα της. Χαρακτηρίζεται “Γιβραλτάρ της Ανατολής”, επειδή αν ιδωθεί σε σμίκρυνση είναι πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.
Ξεχωρίζει για το Κάστρο της, το οποίο έχει δύο οικισμούς και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ωραιότερα αξιοθέατα της χώρας. Αν δει κανείς τις φωτογραφίες, καταλαβαίνει αμέσως το γιατί. Η Μονεμβασιά χωρίζεται σε δύο μέρη: την Άνω Πόλη -που κτίστηκε πρώτη και δεν κατοικείται- και την Κάτω Πόλη που κατοικείται στις μέρες μας και φιλοξενεί σημαντικά αξιοθέατα. Μάλιστα, από τη Μονεμβασιά κατάγεται και ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος, ο τάφος του οποίου βρίσκεται εκεί. 

Ρόδος 

Οι Ρόδος είναι ένας διαχρονικός προορισµός, δηµοφιλής ακόµα από την ρωµαϊκή εποχή, όπου Βυζαντινοί, Έλληνες, Ενετοί, Ιταλοί και Τούρκοι άφησαν τη σφραγίδα τους και δηµιούργησαν µια πανέµορφη µεσαιωνική πόλη, όπου το 1988 αναγνωρίστηκε ως Πόλη Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς.
Στα σοκάκια του θα συναντήσετε ένα δείγµα διαφορετικών αρχιτεκτονικών από διάφορες ιστορικές περιόδους, µε δεσπόζουσα την περίοδο της παραµονής στο νησί του τάγµατος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, καθώς και αυτής των Οθωµανών. 

Πύργος, Σαντορίνη 

Σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα Φηρά βρίσκεται ένα χωριό που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Ο περίφημος Πύργος, η παλιά -έως το 1800- πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται στην ενδοχώρα, στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, στον Προφήτη Ηλία.
Στο κέντρο του Πύργου βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο με τα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω του. Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της εποχής της ενετοκρατίας, με διάσπαρτες εκκλησίες, αρχοντικά αλλά και χωριατόσπιτα κι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Σαντορίνης και η ανοικοδόμησή του τοποθετείται χρονικά στον 10ο αιώνα. 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : «Μεσαιωνική» Ελλάδα: 5+1 πανέμορφοι προορισμοί που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές
«Μεσαιωνική» Ελλάδα: 5+1 πανέμορφοι προορισμοί που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihQYXCyX7Nj1IKItbxISb2B78-O79zjB8eWFTOQKUXZnTwR6_mrjmosLVGr0tZyLj_xRcMWvO170LoL0B3SLK05qZjhg8sa6IvkuLDRV2_iZ_6M_6mZ-1pmfXXiUazu0ipl5UeMtP9yEeYH3oZ-IrhDTYF-elJOH9fz7IHOKKhdZtoxq-DWJzP4XZG/s600/mesta-village-chios-kentriki-1068x601.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihQYXCyX7Nj1IKItbxISb2B78-O79zjB8eWFTOQKUXZnTwR6_mrjmosLVGr0tZyLj_xRcMWvO170LoL0B3SLK05qZjhg8sa6IvkuLDRV2_iZ_6M_6mZ-1pmfXXiUazu0ipl5UeMtP9yEeYH3oZ-IrhDTYF-elJOH9fz7IHOKKhdZtoxq-DWJzP4XZG/s72-c/mesta-village-chios-kentriki-1068x601.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/04/51_5.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/04/51_5.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy