-->

Φράγμα Πηνειού: Πιθανή Επέκταση Μέσω Της Μελέτης

Τo διαχρονικό αίτημα για υδροδότησης της Δυτικής Αχαΐας από το Φράγμα Πηνειού που αποτελεί εδώ και χρόνια διεκδίκηση του γειτονικού νομού ...


Τo διαχρονικό αίτημα για υδροδότησης της Δυτικής Αχαΐας από το Φράγμα Πηνειού που αποτελεί εδώ και χρόνια διεκδίκηση του γειτονικού νομού αλλά και πολλές φορές αιτία προστριβών και διαφωνίας ανάμεσα σε Ηλεία και Αχαΐα, ήρθε και πάλι χθες στην επιφάνεια, δια στόματος του Υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Αχαΐας, Ανδρέα Κατσανιώτη. 

Ο κ. Κατσανιώτης, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής αλλά και ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού χθες στην εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, «Δύμαια ‘22» ανέφερε ότι έθεσε υπόψιν του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Καραγιάννη το ζήτημα της επέκτασης του φράγματος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές, πως εδώ και 50 χρόνια δεν έχει γίνει καμία συντήρησή του ενώ πρόσθεσε ότι «ο κάμπος Δυτικής Αχαΐας αφυδατώνεται και το νερό χύνεται στη θάλασσα». 


Έξι μήνες μετά την α’ φάση της μελέτης μπορεί να γίνει η επέκταση 


Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμα στην υπογραφή υδρογεωλογικής μελέτης κόστους 8,5 εκατ. ευρώ που θα καταγράψει επιστημονικά τις διαθέσιμες ποσότητες νερών από τον Πηνειό που μπορούν να αρδεύσουν τη Δυτική Αχαΐα, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα τελειώσει η διαμάχη για το νερό μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας, εξέλιξη για την οποία πάντως η εφ. «Πατρίς» σας είχε ήδη ενημερώσει από τον περασμένο Μάρτιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Κατσανιώτης, μετά από έξι μήνες που θα τελειώσει η πρώτη φάση της μελέτης θα μπορέσει να γίνει η επέκτασή της για να συμπεριλάβει τη δημιουργία υπογειοποιημένου δικτύου άρδευσης στην Δυτική Αχαΐα.

 

«Σας το λέω σαν ειδικός, είναι ο μόνος τρόπος!» 


Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης τόνισε συγκεκριμένα: «Ως Υφυπουργός έχω τη δυνατότητα στενής συνεργασίας με τον συνάδελφο Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Καραγιάννη. Του έθεσα το ζήτημα της επέκτασης της διώρυγας του Πηνειού για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσανιώτης για να συνεχίσει: «Εδώ και 50 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα έργο συντήρησης στο Φράγμα Πηνειού. 

Η μείωση των δυνατοτήτων του, οι απώλειες νερού του φράγματος στα δίκτυα διανομής είναι τεράστια. Ο κάμπος Δυτικής Αχαΐας αφυδατώνεται και το νερό χύνεται στη θάλασσα. Η δημόσια συζήτηση για την άρδευση του κάμπου, δυστυχώς, για πολλά χρόνια ήταν σε τέτοιου τύπου βάση. Και η Κυβέρνηση σήμερα, ξεκινά μία από τις μεγαλύτερες μελέτες ύψους 8,5 εκατομμυρίων που αφορά το φράγμα του Πηνειού. Στόχος είναι η ριζική του ανακαίνιση και η μελέτη της υδρογεωλογικής του δυνατότητας. Με απλά λόγια πόσα στρέμματα με υπογειοποιημένο δίκτυο μπορεί να αρδεύσει το φράγμα. Έτσι, θα τελειώσει με επιστημονική σφραγίδα η ανούσια διαμάχη για το νερό μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας. 

Μετά από έξι μήνες που θα τελειώσει η πρώτη φάση της μελέτης θα μπορέσει να γίνει η επέκτασή της για να συμπεριλάβει τη δημιουργία υπογειοποιημένου δικτύου άρδευσης στην Δυτική Αχαΐα. Σας το λέω σαν ειδικός! Είναι ο μόνος τρόπος!» 

Το αντικείμενο της μελέτης 

Υπενθυμίζεται ότι, για το μεγάλο αυτό έργο στο Φράγμα Πηνειού αντικείμενο της μελέτης είναι μεταξύ άλλων: Η υδρολογική διερεύνηση των δυνατοτήτων του Ταμιευτήρα και η διαχείριση του νερού, τα απαραίτητα έργα ενίσχυσης επίσης στον Ταμιευτήρα, από γειτονικές υδρολογικές λεκάνες, η εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας ελέγχου και παρακολούθησης του Φράγματος, κλπ. 

Επίσης, η μελέτη θα εξετάσει την περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραλίμνιων περιοχών, όπως και την ανάδειξή τους, την αξιοποίηση της αλιείας του ταμιευτήρα με κατάλληλα αλιεύματα. Ακόμη, την κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή Μανωλάδας, την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας συντήρησης με τα νέα δεδομένα, τον έλεγχο επάρκειας των έργων προσαγωγής στις αρδευόμενες περιοχές (διώρυγες), καθώς και την κατασκευή νέων έργων άρδευσης του τ. Δήμου Ωλένης με εργασίες για λιμνοδεξαμενή και φράγματος «Βλαχαίικου». 

www.patrisnews.com

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Φράγμα Πηνειού: Πιθανή Επέκταση Μέσω Της Μελέτης
Φράγμα Πηνειού: Πιθανή Επέκταση Μέσω Της Μελέτης
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTg6oI99nQEgbH8W0uwBMMIp1Q44189r2nClu7pMr_NtQsd1yL6HqyLf7QCXuDslMTY8jCp3MruqM7nLra2VNKAy-jST93kP6lr88-a-RsCXjXZzFUnoh8Y5m8XmuyYFH1WAb_SFOm5darrQT6tWqzeDfI65ARyd7kdgMQbn0uty1F47XE1_9Aiu19/s600/%CE%A6%CE%A1%CE%91%CE%93%CE%9C%CE%91%20%CE%A0%CE%97%CE%9D%CE%95%CE%99%CE%9F%CE%A5.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTg6oI99nQEgbH8W0uwBMMIp1Q44189r2nClu7pMr_NtQsd1yL6HqyLf7QCXuDslMTY8jCp3MruqM7nLra2VNKAy-jST93kP6lr88-a-RsCXjXZzFUnoh8Y5m8XmuyYFH1WAb_SFOm5darrQT6tWqzeDfI65ARyd7kdgMQbn0uty1F47XE1_9Aiu19/s72-c/%CE%A6%CE%A1%CE%91%CE%93%CE%9C%CE%91%20%CE%A0%CE%97%CE%9D%CE%95%CE%99%CE%9F%CE%A5.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/09/blog-post_13.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/09/blog-post_13.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy