-->

Δήμος Πηνειού: “Οχι” Της Περιφέρειας Σε Ουσιαστικά Αντιπλημμυρικά Έργα!!!

  Το Βαρθολομιό στο έλεος των Φαρμάκη-Γιαννόπουλου  Τι έλεγαν πριν από ένα χρόνο  Αφήνουν τα μπάζα στην άκρη του οδοστρώματος!!!   Με ανέξ...

 


Το Βαρθολομιό στο έλεος των Φαρμάκη-Γιαννόπουλου 


Τι έλεγαν πριν από ένα χρόνο 


Αφήνουν τα μπάζα στην άκρη του οδοστρώματος!!! 



Με ανέξοδα λόγια και με δεσμεύσεις που μένουν στο ράφι αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων του Δήμου Πηνειού που απειλούνται από ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. 

Δυστυχώς, ότι συνέβη πέρυσι φαίνεται να μην … την συγκινούν, ενώ είναι ανεξήγητη η στάση της απέναντι στον συγκεκριμένο δήμο. Βέβαια, κανείς δεν εύχεται να έχουμε τις περσινές βροχοπτώσεις, όπου πλημμύρισαν σπίτια και περιουσίες και κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, όμως, λόγω των κλιματικών αλλαγών, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ να κάνουν ότι επιβάλλεται, αντιμετωπίζοντας όλους τους δήμους ισομερώς, με ουσιαστικές και κυρίως ολοκληρωμένες παρεμβάσεις! 

Σήμερα το newsgf.net αποκαλύπτει ότι, σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που έπρεπε ήδη να είχε γίνει αποκλειστικά από την Περιφέρεια σε μια περιοχή (ΑΣΟ Βαρθολομιού) που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα καιρικά φαινόμενα, δεν έγινε ποτέ. Αγνοήθηκαν επιδεικτικά έγγραφες επισημάνσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου αλλά και διαβεβαιώσεις του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Χρήστου Τριαντόπουλου καθώς και του ίδιου του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη που είχαν γίνει πριν ένα χρόνο. 

Και το κερασάκι στην τούρτα: η Περιφέρεια το προηγούμενο διάστημα αφού καθάρισε αποστραγγιστική τάφρο στην περιοχή Μάχου- Βαρθολομιού, άφησε τα μπάζα, όχι στο απαλλοτριωμένο τμήμα της τάφρου αλλά στην άκρη του οδοστρώματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητο. Επιπλέον με την πρώτη βροχόπτωση τα μπάζα θα βρεθούν και πάλι στο κανάλι… Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι αποκαλυπτικές και ενδεικτικές του τρόπου που η Περιφέρεια αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη περιοχή. 

«Κάντε το εσείς»! 

Σε ότι αφορά το έργο που έπρεπε ήδη να είχε γίνει: η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πηνειού ζήτησε από την Περιφέρεια με έγγραφό της «την αντικατάσταση με οκτώ κιβωτοειδείς οχετούς, οκτώ σωληνωτών οχετών που έχουν κατασκευαστεί στις αποστραγγιστικές τάφρους του ΤΟΕΒ που υπάρχουν αριστερά και δεξιά του επαρχιακού δρόμου Βαρθολομιό-Νεοχώριο Μυρτουντίων». 

Έργο απαραίτητο για να εξασφαλίζεται η ομαλή απορροή των ομβρίων υδάτων. Η απάντηση της Περιφέρειας: «Η ως άνω αντικατάσταση θα πραγματοποιηθεί με εργολαβία η οποία θα εκτελεσθεί από εσάς»! Αυτή η μνημειώδης απάντηση δόθηκε από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων της ΠΕ Ηλείας! Το μπαλάκι λοιπόν στον Δήμο όπου «το χρήμα ρέει άφθονο» κατά τα λεγόμενα της Περιφέρειας! 

Αρμοδιότητα της Περιφέρειας! 

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου απάντησε: «η τάφρος που είναι παράλληλη στον επαρχιακό δρόμο Βαρθολομιό-Νεοχώρι Μυρτουντίων και η οποία είναι συνέχεια του ρέματος Κούβελος είναι η 13Τ αποστραγγιστική τάφρος Α τάξεως και αρμοδιότητας του ΓΟΕΒ. Επιπλέον η τάφρος δέχεται απορροές άλλων τριών τάφρων. Κατόπιν αυτών και επειδή ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προβεί στην κατασκευή νέων προσβάσεων αλλά και λόγο αρμοδιότητάς σας επί του ΓΟΕΒ παρακαλούμε για την αντικατάσταση των προσβάσεων με την κατασκευή μεγαλύτερων διατομών στην τάφρο 13Τ του ΓΟΕΒ ώστε να μεγαλώσει η παροχέτευση και έτσι να περιοριστούν μερικώς τα επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα που δημιουργούνται στην περιοχή και την πόλη του Βαρθολομιού».

Αλλά το αυτί της Περιφέρειας δεν ιδρώνει! 

Άλλα έλεγαν ένα χρόνο πριν! 

Όμως ένα χρόνο πριν άλλα έλεγε η Κυβέρνηση και ο Περιφερειάρχης! Κυβερνητικό Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νικόλαο Κουλοχέρη Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και Βασίλη Παπαγεωργίου Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκαν στις 21 Νοεμβρίου 2021 στην Ηλεία, προκειμένου να δει από κοντά τις τεράστιες καταστροφές που άφησε στο πέρασμά της η πρωτοφανής θεομηνία που έπληξε και τον δήμο Πηνειού. Το κλιμάκιο συνόδευαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννόπουλος. 

Ήξερε τι έλεγε ο Δήμαρχος 

Τότε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πηνειού πραγματοποιήθηκε συζήτηση όπου ο Δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος προφητικά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας: «Είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα, σε συνεργασία με τους πληγέντες δήμους του Ηλειακού Κάμπου. 

Η θεομηνία ανέδειξε ένα μεγάλο ζήτημα: ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ένας ουσιαστικός στρατηγικός σχεδιασμός και τώρα είναι μια ευκαιρία να θέσουμε τους άξονες για πραγματική αντιπλημμυρική θωράκιση. Οι δήμοι δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Από εσάς λοιπόν που εμπιστεύεται ο Πρωθυπουργός περιμένουμε να σταθείτε αρωγοί, δίπλα στον Δήμο Πηνειού και τους άλλους πληγέντες Δήμους και να λειτουργήσετε ως κυβέρνηση αποτελεσματικά» 

Αλλά και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, είχε τονίσει: «Το γεγονός ότι και από άποψη υποδομών οι οποίες είναι παρωχημένες και φτιαγμένες με μια προηγούμενη κατάσταση, με λιγότερες καλλιέργειες, με άλλου είδους καλλιέργειες και φυσικά και λόγω της κλιματικής κρίσης και των έντονων καιρικά φαινομένων, αυτό επιτάσσει μια νέα στρατηγική και ένα νέο master plan διαχείρισης των αποστραγγισμών όλης της περιοχής”.

 


Την συζήτηση τότε έκλεισε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος συμφώνησε με την τοποθέτηση του Δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κομβικής σημασίας είναι αυτό που ειπώθηκε όσον αφορά το κομμάτι του master plan του συνολικού σχεδιασμού και είναι κάτι που μπορούμε να εμπλέξουμε όσους φορείς θέλετε, να το δουλέψουμε, γιατί τώρα και στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν ειδικές ανέσεις να εντάξουμε προγράμματα ειδικά τέτοιας φύσεως με περιβαλλοντικό αποτύπωμα οπότε θα ορίσουμε την επόμενη περίοδο, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη μια συζήτηση γι’ αυτό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Κατάλαβα ότι είναι το ζωτικότερης σημασίας πρόβλημα να διαμορφώσουμε μια ολιστική προσέγγιση το πως δηλαδή θα διαχειριζόμαστε τα ύδατα στην περιοχή και φυσικά μιλάμε για συνέργειες των δύο νομών, Ηλείας και Αχαΐας». Από τότε πέρασε ένας χρόνος και δεν έγινε απολύτως τίποτα! Ένα σημαντικό έργο στην περιοχή ΑΣΟ Βαρθολομιού δεν έγινε από την Περιφέρεια παρά τις δεσμεύσεις της. 

Ο Δήμος στον αγώνα 

Με σταθερούς ρυθμούς πάντως συνεχίζονται από υπηρεσίες του Δήμου έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και ιδιαίτερα εκείνων των περιοχών που δοκιμάστηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα. 

Στόχος του Δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των καλλιεργειών, του ζωϊκού κεφαλαίου και της περιουσίας των κατοίκων του Δήμου. Έγιναν καθαρισμοί των φρεατίων σε Γαστούνη, Βαρθολομιό και Τραγανό, καθαρίστηκαν σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ Γαστούνης, Μυρτουντίων και Σαβαλίων αποστραγγιστικά κανάλια και ο αγώνας από τις υπηρεσίες του Δήμου συνεχίζεται.

Ενας δήμος, που συνεχίζει μόνος του, με όσα μέσα διαθέτει, ενώ βλέπει όμορες περιοχές να αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα και πιο ουσιαστικά από την Περιφέρεια. Δυστυχώς, “δύο μέτρα και δύο σταθμά”!!!

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Δήμος Πηνειού: “Οχι” Της Περιφέρειας Σε Ουσιαστικά Αντιπλημμυρικά Έργα!!!
Δήμος Πηνειού: “Οχι” Της Περιφέρειας Σε Ουσιαστικά Αντιπλημμυρικά Έργα!!!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWfKOefu4Ra1Yazh30egqQ_TSTECSdz7BIycpVfAjcCIKC_ZI2eZ4475n0X7yze-x-8D2w2xpQ8AbOG482ocourrTzMP0tutcjyO_MwM04OjEgr_BJ8gVwX9ZofjFig0LYyYsGlqWyYlJamSjgmNT-DofwqFYtwBUhbAQ6uci1yyI0gSZKYxyGwl0N/s600/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2022-11-02_204316_mail.google.com.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWfKOefu4Ra1Yazh30egqQ_TSTECSdz7BIycpVfAjcCIKC_ZI2eZ4475n0X7yze-x-8D2w2xpQ8AbOG482ocourrTzMP0tutcjyO_MwM04OjEgr_BJ8gVwX9ZofjFig0LYyYsGlqWyYlJamSjgmNT-DofwqFYtwBUhbAQ6uci1yyI0gSZKYxyGwl0N/s72-c/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2022-11-02_204316_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/11/blog-post_95.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/11/blog-post_95.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy