-->

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στο επίκεντρο πρωτοβουλίας για την προστασία των δασών

  -Πρόταση από τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού για δημιουργία αντίστοιχου Συνδέσμου στην Αρχαία Ολυμπία  Η δυνατότητα δημι...

 


-Πρόταση από τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού για δημιουργία αντίστοιχου Συνδέσμου στην Αρχαία Ολυμπία 

Η δυνατότητα δημιουργίας ενός Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών αλλά και κάθε φυσικής καταστροφής, τέθηκε στη σύσκεψη με θέμα «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας» η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού και των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης Αττικής και Αρχαίας Ολυμπίας. 

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) & Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, συνοδευόμενος από τους ειδικούς συμβούλους του ΣΠΑΥ κ.κ. Φώτη Δημαρέση, Αρχιπυραγό εν αποστρατεία και Νίκο Κιούση. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ανταλλαγή τεχνογνωσίας, προτάσεων, εμπειριών όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής με κύριο σκοπό να αναδειχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πραγματικό κύτταρο της Πολιτικής Προστασίας για τη διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου.

Συμφωνήθηκε ειδικότερα η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων μέσα στο προσεχές διάστημα. Στο καλωσόρισμά του ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Κωσταντάτο για την επιλογή αυτού του ιστορικού τόπου για την έναρξη της διαβούλευσης με τους δήμους της χώρας. 

Αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να πείσει την Κυβέρνηση για το μέγεθος της καταστροφής και την αναγκαιότητα ενός Ειδικού Προγράμματος Αποκατάστασης του Δήμου, επισημαίνοντας ότι σ’ αυτό το Πρόγραμμα η εμπειρία και η γνώση του ΣΠΑΥ θα είναι πολύτιμη. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων στη διαχείριση κρίσεων είναι πολύτιμη για την αυτοδιοίκηση.

 

Οι Σύνδεσμοι είναι πολύτιμα εργαλεία μελέτης, χρηματοδότησης και υλοποίησης έργων και δράσεων, με ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «οι στόχοι της Δημοτικής Αρχής για το μέλλον της Αρχαίας Ολυμπίας είναι πάρα πολύ ψηλά και πολλά εξαρτώνται από το Πρόγραμμα Αποκατάστασης αλλά και την προσαρμοστικότητά μας στα νέα εργαλεία όπως οι Σύνδεσμοι και γενικότερα οι διαδημοτικές συνεργασίες». 

Διάλογος και προτάσεις 

Ο κ. Κωνσταντάτος ακολούθως παρουσίασε συνοπτικά το πλαίσιο λειτουργίας του ΣΠΑΥ ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος σκοπού της Χώρας και απαρτίζεται από 11 όμορους δήμους που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Σύνδεσμος, έχοντας πετύχει χρηματοδοτήσεις πλέον των 17 εκ. ευρώ, λειτουργεί συμπληρωματικά στην Αυτοδιοίκηση καλύπτοντας όποια πεδία είναι κενά ως προς τη διεκδίκηση πόρων και την εκτέλεση έργων πολιτικής προστασίας, δεδομένου ότι είναι δύσκολη έως αδύνατη η χρηματοδότηση των Δήμων για δράσεις αυτού του είδους.


 

Ο κ. Κωνσταντάτος υπογράμμισε ότι ο ΣΠΑΥ είναι έτοιμος να διαθέσει τις τεχνικές του δυνατότητες και την επιστημονική τεχνογνωσία του για την εκπόνηση μελετών ή την προμήθεια τεχνικών μέσων ώστε να μπορεί μέσα στον επόμενο χρόνο να δημιουργήσει και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έναν αντίστοιχο Σύνδεσμο. Παρουσίασε εν συνεχεία έναν Δεκάλογο Προτάσεων που αφορούν σε θέματα Πολιτικής Προστασίας για τη Σωτηρία των Δασών, βασισμένες στο τρίπτυχο εθελοντισμός - νομοθεσία - χρηματοδότηση. 

Οι προτάσεις αυτές αφορούν τον εθελοντισμό, θέματα χρηματοδότησης, ίδρυσης κέντρων διαχείρισης κρίσεων, κ.α. Ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες φορείς, όπου κατατέθηκαν προτάσεις, επισημάνσεις και εμπειρίες από τον τρόπο διαχείρισης των τοπικών κρίσεων, ιδίως της μεγάλης πυρκαγιάς του 2021. 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Αρβανίτης υπογράμμισε ότι η προστασία από φυσικές καταστροφές ήταν πρωταρχικός στόχος της Δημοτικής Αρχής. Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου που τα στελέχη του έχουν παράλληλα καθήκοντα αλλά και για τους εθελοντές που υπερβάλλουν εαυτόν, προτείνοντας να τους παρασχεθούν κίνητρα (μπόνους, μόρια κλπ) από την Πολιτεία η οποία οφείλει να αντιμετωπίζει την Πολιτική Προστασία σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων όπως τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

 

Ενδιαφέρουσες προτάσεις κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Μεταξύ αυτών ήταν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου κ. Νίκος Σμαρνάκης, οι Προϊστάμενοι Πυροσβεστικών Κλιμακίων Κρεστένων κ. Κώστας Δρακόπουλος και Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ηλίας Δουζένης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Αργυρόπουλος, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Πύργου κ. Θεόδωρος Γιαννακούλιας και το μέλος κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, η Πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας κα Νίκη Αστερή, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Καρανικολός, μέλη της Εθελοντικής Ομάδας «ΔΙΑΣ» κ.α. 

Οι προτάσεις των συμμετεχόντων φορέων που σχετίζονται με τον Πολιτική Προστασία και τη διαχείριση των δασών θα παρουσιαστούν τον Ιανουάριο στο Μεγάλο FORUM που θα οργανωθεί από τον Σ.Π.Α.Υ. στην Αργυρούπολη παρουσία κορυφαίων θεσμικών φορέων σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στο επίκεντρο πρωτοβουλίας για την προστασία των δασών
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στο επίκεντρο πρωτοβουλίας για την προστασία των δασών
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6m_UxlV47UtnG1WCEi3Yyt44YUdylX9IqMfnjdGpLq9c01j46zT7FTcAWLewUULOg-UjdJ04diok6JDfVYwVKkVL8DMe--qSXj89hU_oLC8PI0mXQDI1k4z7S9MizrQ3_z5t316xf3wmFfPJbAOoI8HYHGl9ijA8hd7M1oEYLPH5I0k6-HG3Q5ZyC/s600/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2022-12-08_195454_mail.google.com.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6m_UxlV47UtnG1WCEi3Yyt44YUdylX9IqMfnjdGpLq9c01j46zT7FTcAWLewUULOg-UjdJ04diok6JDfVYwVKkVL8DMe--qSXj89hU_oLC8PI0mXQDI1k4z7S9MizrQ3_z5t316xf3wmFfPJbAOoI8HYHGl9ijA8hd7M1oEYLPH5I0k6-HG3Q5ZyC/s72-c/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2022-12-08_195454_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/12/blog-post_62.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/12/blog-post_62.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy