-->

Συνέντευξη Τύπου Από Τα Συνταξιουχικά Σωματεία Της Ηλείας

  Σήμερα Τετάρτη και ώρα 11:00 τα Συνταξιουχικά σωματεία της Ηλείας παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, την έναρ...

 


Σήμερα Τετάρτη και ώρα 11:00 τα Συνταξιουχικά σωματεία της Ηλείας παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, την έναρξη έκανε ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου Χρήστος Τσαγκάρης όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε : 

Όπως είναι γνωστό το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα έγινε πριν από αρκετές δεκαετίες κάτω σκληρούς, μαζικούς αγώνες των εργαζομένων με σκοπό τη συνέχιση της επιβίωσης των εργαζομένων μετά την αποχώρηση από την εργασία τους. Όλα αυτά τα χρόνια και σε μια ιστορική περίοδο ο αγώνας αυτός υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να ψηφίσουν μια σειρά νομοθετικών διατάξεων που για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αποτέλεσαν θετικές κατακτήσεις για την κύρια σύνταξη, την επικουρική, το εφάπαξ, την 13η και 14η σύνταξη καθώς τα ζήτημα υγείας, πρόνοιας, κοινωνικών παροχών δίχως να λύνουν τα ζητήματα του κοινωνικού – ασφαλιστικού συστήματος με βάση της πραγματικές τους ανάγκες. 

Κύριοι αιμοδότες του συστήματος ήταν οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, αγρότες. Συμμετοχή είχαν οι εργοδότες από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και ένα μέρος από το κράτος από τη φορολόγηση. Για αρκετά χρόνια κύρια από τις εισφορές των εργαζομένων τα ταμεία απέκτησαν αποθεματικά τα οποία το κράτος – κυβερνήσεις, φρόντιζαν να τα τοποθετούν άτοκα στην τράπεζα της Ελλάδος και από κει να δίνονται ως δάνεια σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε όλη αυτή την πορεία οι μεγαλοεργοδότες με τις διάφορες ρυθμίσεις με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων κατάφερναν να μην πληρώνουν τις νόμιμες εισφορές με αποτέλεσμα και σήμερα να οφείλουν πάνω από 45 δις στον ΕΦΚΑ. 

Από τα αποθεματικά των ταμείων υπήρξαν αγορές ακινήτων σήμερα υπολογίζονται σε πάνω από 400 και έχει αρχίσει το ξεπούλημα τους. Από το 1994 άρχισε το ξήλωμα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος με σκοπό όπως όλες οι κυβερνήσεις υποστήριζαν την επιβίωσή του. Όλα αυτά τα χρόνια ψηφίσθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μια σειρά αντιασφαλιστικά νομοθετήματα που έβαλαν στο στόχαστρο των περικοπών όλες τις συνταξιουχικές παροχές, αύξησαν τα όρια ηλικίας σε άνδρες και γυναίκες, περιόρισαν τις πληρωμένες κοινωνικές παροχές, αύξησαν την συμμετοχή των ασφαλισμένων στην υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σταδιακά απάλλασσαν τους εργοδότες και το κράτος από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. 

Από το έτος 2010 μέχρι και σήμερα έχουμε μια πραγματική επέλαση σε όλα τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα με γεωμετρική πρόοδο από όλες τις κυβερνήσεις που ανεξάρτητα από το πώς αυτές πολιτικά αυτοπροσδιορίζονται. Η μια έπαιρνε την σκυτάλη από την άλλη και συνέχιζε αυτή την αντιασφαλιστική επέλαση. Με μια σειρά νόμους αξιοποιώντας την κρίση που οι επιχειρηματικοί όμιλοι δημιούργησαν άρχισαν την επίθεση στις πληρωμένες συντάξιμες αποδοχές των συνταξιούχων αφού πρώτα φρόντισαν μέσα σε μια νύχτα να αρπάξουν με την μέθοδο του κουρέματος (το λεγόμενο PSI), τα αποθεματικά από τον πληρωμένο μόχθο των ασφαλισμένων που αριθμούσαν δεκάδες δισεκατομμύρια Ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. 

Αρχικά πέρασαν σε δραματική μείωση των κύριων συντάξεων των επικουρικών του εφάπαξ, τη μείωση της 13ης και 14ης σύνταξης και μετά την κατάργησή της, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, έβαλαν φόρο αλληλεγγύης σε όσους είχαν εισόδημα πάνω από 12.000 € ετησίως. Για όσους έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1400 € το μήνα μεικτά και επικουρική πάνω από 300€ μικτά σε ολόκληρη την σύνταξη. 

Στην συνέχεια ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου και περιχώρων Νικόλαος Σπηλιόπουλος τόνισε : 

Πέρασαν σε παραπέρα δραματικές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έκλεισαν θεραπευτήρια, νοσοκομεία, δημόσιες δομές υγείας. Μείωσαν τις υποχρεώσεις του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων στην κοινωνική ασφάλιση, τους χάρισαν δισεκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να πηγαίνουν για τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, παρέδωσαν την επικουρική ασφάλιση στον ασφαλιστικό τζόγο, εξαφάνισαν τις πληρωμένες κοινωνικές παροχές. Αύξησαν δραματικά τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση σε άνδρες και γυναίκες. Θα θέλαμε πολλές σελίδες για να περιγράψουμε το σύνολο αυτής της αντιασφαλιστικής επίθεσης. 

Γιατί μετά από τις αφόρητες περικοπές 13 χρόνων στις συντάξιμες, τις κοινωνικές αποδοχές μας, την υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε όλα μας τα δικαιώματα, δεν μπορούμε να δεχθούμε ως βελτίωση της ζωής μας τις λεγόμενες αυξήσεις που γίνονται εργαλείο προπαγάνδας της κυβέρνησης για ευνόητους λόγους την στιγμή που οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια των περικοπών έχασαν πάνω από εκατό δισεκατομμύρια και σήμερα η αγοραστική τους δυνατότητα μειώνεται δραματικά. Με τις πρόσφατες πληρωμές των συντάξεων αποδείχθηκε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τέσσερις αυξήσεις που θα λάβει το σύνολο των συνταξιούχων, και θα βελτιώσει την ζωή τους ήταν όπως η ΣΕΑ είχε προειδοποιήσει, ένα μεγάλο ψέμα γιατί: Το ποσοστό 7,75% που δίνεται ως αύξηση σε μια μερίδα συνταξιούχων ούτε τον επίσημο τιμάριθμο που είναι στο 9,9% δεν καλύπτει. 

Η αύξηση αυτή δεν αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οπότε αυτή στο σύνολο του εισοδήματος πέφτει στο 5 με 6%, μειώνοντας παραπέρα την αγοραστική του δύναμη με την ακρίβεια που συνεχίζει να τσακίζει κόκαλα και ο πληθωρισμός να καλπάζει. Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το έτος 2016 δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. Περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση από 1% έως 7% μόνο στην κύρια σύνταξη. 

Ο γραμματέας του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας και Κάμπου Βασίλης Πολυζωγόπουλος ακολούθησε : 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, Πρώτα από όλα θέλουμε εκ μέρους των Σωματείων μας να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας από τον καταστρεπτικό σεισμό. Καλούμε τα σωματεία μας και τους συνταξιούχους από πενιχρό τους εισόδημα να συνεχίσουν την οικονομική στήριξή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκαν δραματικά για άνδρες και γυναίκες. Από την 1/01/2023 είναι στα 67 χρόνια και πάνω, αφού ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τεσσερισήμισι χιλιάδες ένσημα (15χρόνια εργασίας), ή στα 62 χρόνια που θα βγαίνουν στην σύνταξη μόνο όσοι έχουν 40 έτη ανελλιπή ασφάλιση. Διαχώρισαν τις συντάξεις σε εθνική και αναλογική σύνταξη, έκαναν τον επανυπολογισμό σε αυτούς που βγήκαν στην σύνταξη πριν το έτος 2016 χωρίς απόφαση κρατικού φορέα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προσωπικές διαφορές και να μην παίρνουν αύξηση οι συντάξεις. 

Δημιούργησαν το νέο επικουρικό ταμείο για τους νεοεισερχόμενους με σοβαρές συνέπειες για τους παλιούς συνταξιούχους αλλά και το μέλλον των εργαζομένων. Για τους συνταξιούχους δικηγόρους-νομικούς στην επικουρική τους σύνταξη δεν έχει γίνει ο επιβαλλόμενος από τον νόμο επανυπολογισμός και οι συντάξεις τους είναι στο ναδίρ. Όλα αυτά έγιναν από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων αρχικά το ΠΑΣΟΚ, μετά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αργότερα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και ξανά Ν.Δ, με τους νόμους που ψήφισαν 3863/2010, 4024/2011, 4051/2011, 4093/2012, 4387/2016, 4670/2020 και 3865/2010 και παρότι όλοι πανηγύριζαν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και την εποπτεία όλοι αυτοί οι νόμοι παρέμειναν και εφαρμόζονται χωρίς να καταργηθεί κάποιος παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου. 

Η λεγόμενη αύξηση της τέταρτης δόσης σε όσους ασφαλισμένους είχαν πάνω από 30 χρόνια δεν είναι αύξηση γιατί αυτή έπρεπε να έχει δοθεί από το 2020. Δεν δόθηκε τότε και δίνεται σε πέντε ετήσιες δόσεις . Η κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, που ψηφίστηκε και παρακρατείτε από το έτος 2010 είναι μια απάτη γιατί: όσοι συνταξιούχοι είχαν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το έτος τους επέβαλαν φόρο 2,2% μέχρι 20.000. Από τις 20.000 – 25.000, 5% φόρο, ενώ αυτός πλήρωνε κάθε χρόνο φόρο εισοδήματος νόμιμα. Σωστά η εισφορά αυτή καταργήθηκε από την 1/1/23, μετά από 13 χρόνια γιατί δεν κατανοούμε σε ποιον έδινε αλληλεγγύη ο συνταξιούχος των 1000 € που το ποσό αυτό είναι από ένα μέχρι 15 περίπου ευρώ τον μήνα για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. 

Όμως αυτό που υποστηρίζεται ότι αυτή η κατάργηση θα αποδώσει αύξηση το 2023 είναι ένα μεγάλο ψέμα, διότι με την υπουργική απόφαση του κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, για το εισόδημα του 2022 εξαιρούνται οι συνταξιούχοι, έτσι με τη φορολογική δήλωση του 2023 για τα εισοδήματα του 2022 θα υπάρχει παρακράτηση ακόμη και μείωση στα εισοδήματα του έτους 2023 και όχι αύξηση. Για όλα αυτά σας καλούμε στην Πανηλειακή συγκέντρωση την Παρασκευή 17 Φλεβάρη ώρα 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πύργου. Παρέμβαση στην συνέχεια έκανε και ο γραμματέας του σωματείου ΟΑΕΕ Πύργου και περιχώρων Κωνσταντίνος Κοκκινάκης :

Αντί για τα πληρωμένα από τις εισφορές μας δώρα, την 13η και 14η σύνταξη, η κυβέρνηση έδωσε ένα επίδομα 250 ευρώ σε ορισμένους μόνο συνταξιούχους για τις αγορές των Χριστουγέννων και αυτό ήταν όλο. Οι νέοι συνταξιούχοι μετά το 2016, με βάση την αντιασφαλιστική νομοθεσία που έχει ψηφισθεί, υπολόγισαν τη σύνταξή τους με συντελεστή που τους αποδίδει αποδοχές πολύ μικρότερές από τους παλιούς. Αυτοί θα πάρουν όλη την αύξηση του 7,75% στην κύρια σύνταξη αλλά και πάλι αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από τις συντάξεις που δινόντουσαν πριν το 2016 και αρκετά κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό. 

Μετά από 13 χρόνια συνεχή φτωχοποίηση των συνταξιούχων με πάνω από 100 δις απώλειες φτάσαμε στο έτος 2023 όπου ενόψει της προεκλογικής περιόδου η ΝΔ πανηγυρίζει ότι έδωσε 4 αυξήσεις, με τη υπόσχεση ότι και εφόσον δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος θα έδινε ίσως σε κάποιους-κάποιο επίδομα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει υποσχέσεις ότι θα επαναφέρει λέει την 13η σύνταξη που είναι επίδομα και όχι την 13η σύνταξη όπως αυτή καταβάλλονταν πριν τις περικοπές και έτσι έχει πληρωθεί. 

Είναι φανερό ότι τα αιτήματα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων δεν χωρούν στις πολιτικές τους που θα συνεχισθούν και θα οδηγούν στην συνεχή φτωχοποίηση των συνταξιούχων αφού το νομικό τους οπλοστάσιο ισχύει και με βάση αυτό οι συντάξεις θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με το νόμο 4387/2016 Κατρούγκαλου και τον ν. 4670/2020 Βρούτση που ουσιαστικά ο υπολογισμός αυτός μετά το 2028 θα ρίχνει την συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων στα 700 €. Π. χ συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη 20.000 ευρώ, απαλλάσσονται για τα 12.000 ευρώ και φορολογούνται μόνο για το ποσό των 8000 με φόρο 2.2% από τον υπολογισμό αυτό προκύπτει φόρος 176 ευρώ το χρόνο, ή 14,6 € το μήνα. Για την επικουρική με 4584 ευρώ τον χρόνο η παρακράτησή του είναι μηδενική. 

Στην φορολογική δήλωση του 2023 για το εισόδημα του 2022 θα πληρώσει 270 ευρώ επιπλέων. Δεύτερο παράδειγμα: Συνταξιούχος με λιγότερα από 30χρόνια ασφάλιση με κύρια σύνταξη από 850 έως 990 ευρώ και προσωπική διαφορά πάνω από 50ευρώ με επικουρική σύνταξη άνω των 150ευρώ το έτος 2023 δεν θα πάρει καμία αύξηση και θα έχει μείωση του εισοδήματος λόγω εισφοράς αλληλεγγύης. 

Επίσης ο ταμίας του σωματείου Βενιζέλος Σάκης συμπλήρωσε : 

Άρα το 2023 θα έχουμε μείωση του εισοδήματός και όχι αύξηση στους συνταξιούχους αυτούς. Η μόνη πραγματική αύξηση είναι το 7,75% στην κύρια σύνταξη και αυτό κουτσουρεμένο και πάλι για ορισμένο αριθμό συνταξιούχων. Τα 250 € είναι επίδομα. Πέραν αυτών αυξήθηκε ή συμμετοχή για την υγεία σε 6% από 4% στην κύρια σύνταξη και σε 6% από μηδέν στην επικουρική για τη βελτίωση της, αλλά αντί γι αυτό έκλεισαν νοσοκομεία και υποβάθμισαν τις δομές υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Οι νέοι συνταξιούχοι από 1/01/2023 που κατάθεσαν μετά τις 30/11/2022 η σύνταξή τους θα υπολογιστεί βάσει του νόμου 4387/2016 και του νόμου 4670/2020 δηλαδή με τον ίδιο τρόπο, εθνική σύνταξη συν ανταποδοτική σύνταξη.

 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Συνέντευξη Τύπου Από Τα Συνταξιουχικά Σωματεία Της Ηλείας
Συνέντευξη Τύπου Από Τα Συνταξιουχικά Σωματεία Της Ηλείας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsIoovIxUZoGdqpWZDrqkeY-yF8JnlhUu6jY6m96p4S-SfVUshv1vbwqz4MWooG2hwxNeMaNnymf4YlO1OxZfaohriCLplQSv-nvRGXAIYHxi1EF8WcXKg2D5YHd-qK6uo5kqu_Q60UkrWZ6qj4MMen3iMUlsybRBBVKFoM_IMbUAIWMt_e0rWStOy/s600/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2023-02-15_202219_mail.google.com.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsIoovIxUZoGdqpWZDrqkeY-yF8JnlhUu6jY6m96p4S-SfVUshv1vbwqz4MWooG2hwxNeMaNnymf4YlO1OxZfaohriCLplQSv-nvRGXAIYHxi1EF8WcXKg2D5YHd-qK6uo5kqu_Q60UkrWZ6qj4MMen3iMUlsybRBBVKFoM_IMbUAIWMt_e0rWStOy/s72-c/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2023-02-15_202219_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2023/02/blog-post_938.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2023/02/blog-post_938.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy