Δεν αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας οι οικισμοί του παραλιακού μετώπου στο Νομό Δικαίωμα εξαγοράς δεκάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δ...
Δικαίωμα εξαγοράς δεκάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου αποδίδοντας τίτλους ιδιοκτησίας δόθηκε βάση του νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Πρόκειται για ακίνητα σε περιοχές σε όλη τη χώρα για τα οποία δεν υπάρχει σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς και το Δημόσιο αντιμάχεται με κληρονόμους ή και αγοραστές.
Από την συγκεκριμένη «λύση» ωστόσο έμεινε εκτός η Ηλεία και ειδικότερα οι οικισμοί του παραλιακού μετώπου. Χιλιάδες Ηλείοι παραμένουν στην «γκρίζα» ζώνη μεταξύ πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής, αδυναμίας τακτοποίησης και αδυναμίας εξαγοράς εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς κανείς να τους προτείνει οριστική λύση ακόμα και για τα ακίνητα που αποτελούν πρώτη κατοικία και έχουν ηλεκτροδοτηθεί νόμιμα από το 1993 (σ.σ. μετά τους καταστροφικούς σεισμούς).
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δίνει λύσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων «Μιλάμε για σχεδόν 100.000 ακίνητα. Ένα ετερόκλητο σύνολο από εγκαταλελειμμένες κληρονομιές, από απαλλοτριώσεις που τελικά δεν έγιναν ποτέ, από παλιά βακούφια τα οποία είχαν δοθεί στους πρόσφυγες, κτήματα που ενώ η πολιτεία τα διεκδικούσε, ο πολίτης ουσιαστικά τα ζούσε», για να προσθέσει ότι «οι δικαιούχοι θα μπορούν στο εξής να εξαγοράσουν, νόμιμα, τους χώρους που κατοικούν ή που ασκούν το επάγγελμά τους και ταυτόχρονα το κράτος αποκτά πρόσθετα έσοδα και αποφεύγει το κόστος των διεκδικήσεων»….
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» οι διατάξεις της νομοτεχνικής βελτίωσης του νομοσχεδίου που συμπεριελάμβαναν και τα θέματα της Ηλείας, ενώ ήταν έτοιμες να συμπληρώσουν το Νομοσχέδιο, «κόπηκαν» παρά την θετική γνώμη από πλευράς πολλών Βουλευτών. Εντύπωση παράλληλα προκαλεί το γεγονός ότι για το ζήτημα τοποθετήσεις τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ/ Βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης και στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός- ενώ οι Κυβερνητικοί Βουλευτές δεν τοποθετήθηκαν επί του συγκεκριμένου θέματος, αν και άμεσα θα μπορούσαν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του τόπου τους.
Τα καταπατημένα
Με το 90% των δημοσίων και ανταλλάξιμων κτημάτων να έχουν καταπατηθεί, οι διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που για δεκαετίες ολόκληρες βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας, με τις περιουσίες τους να είναι υπό αμφισβήτηση. Οι δικαιούχοι θα μπορούν στο εξής να εξαγοράσουν, νόμιμα, τους χώρους αυτούς. Ως τιμή εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία, επί της οποίας εφαρμόζεται σειρά εκπτώσεων που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 80%. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, προβλέπεται έκπτωση 10%, ενώ για τμηματική καταβολή οι μηνιαίες δόσεις φτάνουν ακόμα και τις 60 (άτοκες) με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.
Μ. Κατρίνης: Χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για την Ηλεία
Μόνο ακατανόητη μπορεί να χαρακτηριστεί η εμμονή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις του νομοσχεδίου για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων του δημοσίου, ώστε να συμπεριληφθούν πάρα πολλές περιπτώσεις που αφορούν στο νομό Ηλείας και να λυθεί οριστικά το ζήτημα αυτό.
Τη σοβαρότητα του θέματος έθιξε η πρόεδρος του συλλόγου οικιστών παραλίας Ζαχάρως, η οποία μετά από πρόταση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, κλήθηκε στην ακρόαση φορέων στην επιτροπή Οικονομικών, κορυφαία θεσμική διαδικασία της Βουλής.
Επίσης, στην ίδια επιτροπή κατατέθηκε (και αναφέρθηκε από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ και εμένα) και το υπόμνημα των συλλόγων οικιστών «Αστέρια – Καβούρι» και Σπιάντζας, υπόμνημα το οποίο είχε και τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής Πύργου.
Κατά τη συζήτηση στις επιτροπές, ζήτησα και έλαβα τον λόγο για να τοποθετηθώ, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ακριβώς γιατί ήθελα να τονίσω τη σοβαρότητα και τη σημασία των διατάξεων που έρχονταν προς ψήφιση για την οριστική τακτοποίηση ενός θέματος που ταλαιπωρεί χιλιάδες Ηλείους εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Με βάση τα πραγματικά δεδομένα (όπως αναφέρθηκαν από την κ. Τριγάζη, πρόεδρο του συλλόγου οικιστών παραλίας Ζαχάρως) μόλις 9 από τις 280 περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις εξαγοράς για το 99% των περιπτώσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη:
• Ότι η κυβέρνηση εμφανιζόταν αποφασισμένη να δρομολογήσει την εξαγορά των αυθαιρέτων και να δώσει λύσει στο πρόβλημα,
• Ότι χιλιάδες Ηλείοι βρίσκονται στην ‘’γκρίζα’’ ζώνη μεταξύ πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής, αδυναμίας τακτοποίησης και αδυναμίας εξαγοράς εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς κανείς να τους προτείνει οριστική λύση,
• Ότι αρκετές από τις οικίες αυτές χρησιμεύουν ως κύριες κατοικίες, λόγω της οικονομικής και πανδημικής κρίσης, ενώ ηλεκτροδοτήθηκαν νόμιμα, με απόφαση της κυβέρνησης το 1993 (και όχι μόνο) ώστε να στεγάσουν σεισμόπληκτους συμπολίτες μας για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα,
• Ότι χρειαζόταν απλά μια τροποποίηση του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία εξαγοράς του κτίσματος, χωρίς να θίγεται ο πυρήνας του νομοσχεδίου,πρότεινα τα εξής:
• Να δοθεί η δυνατότητα να δηλωθούν τα ακίνητα αυτά ως κύριες κατοικίες στη φορολογική δήλωση του έτους έναρξης ισχύος του νόμου (2023-από φέτος δηλαδή),
• Να απαιτούνται-για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας-30 χρόνια ως διάστημα μεταξύ του έτους αίτησης εξαγοράς και του έτους κατασκευής που βρίσκεται το κτίσμα (και όχι από το 1981, όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο και τελικά ψηφίστηκε).
Με αυτό τον τρόπο θα δινόταν η δυνατότητα να εξαγοραστούν κτίσματα που χτίστηκαν μετά τον σεισμό του 1993, αφού αν π.χ. η αίτηση γινόταν το 2024 ή 2025, τότε θα απαιτούνταν να έχει κτιστεί το 1994 ή 1995 αντίστοιχα το κτίριο εντός του αυθαιρέτου ακινήτου.
Με αυτές τις δύο μικρές αλλαγές, εκτιμώ ότι, θα δινόταν η δυνατότητα σε πάρα πολλές περιπτώσεις να λύσουν οριστικά ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί την Ηλεία, πόσο μάλλον από τη στιγμή που αυτή φαινόταν να είναι η πρόθεση της κυβέρνησης.
Αυτό υποστήριξα και στην ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής, όπου αναφέρθηκα και πάλι στο ζήτημα των αυθαιρέτων της Ηλείας, ζητώντας να υιοθετηθούν οι αλλαγές αυτές και να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις.
Δυστυχώς, σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τόσο οι παριστάμενοι στην ολομέλεια, ο υπουργός κ. Σταϊκούρας και υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σκυλακάκης (ο οποίος δεν παρέστη στην ολομέλεια και τον οποίο δεν κατάφερα να βρω τηλεφωνικά παρά μόνο…την επομένη) αρνήθηκαν να δουν την πραγματικότητα και να δώσουν οριστική λύση.
Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι στους Ηλείους που για μία ακόμα φορά βλέπουν να ψηφίζεται κάτι που δεν τους δίνει λύση, δεν τους αφορά και δε διευκολύνει τη ζωή τους.