Σε ηλικία 81 ετών πέθανε η αγαπημένη τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη, μία από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος. «H Ρένα Κουμι...
Η Ρένα Κουμιώτη γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής, από πατέρα Σμυρνιό και μητέρα Κωνσταντινουπολίτισσα. Ορφάνεψε νωρίς από μητέρα και η οικογένεια μετακινήθηκε στην Δραπετσώνα και την Κοκκινιά, όπου και μεγάλωσε. Η κρυστάλλινη φωνή της και οι ερμηνείες της την καθιέρωσαν τις δεκαετίες του 60 και 70 με ανεξίτηλες επιτυχίες στο ελληνικό τραγούδι και το Νέο Κύμα. Μεσουράνησε στη δισκογραφία με τα τραγούδια «Σταμάτησε του ρολογιού οι δείχτες», «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα, στο «Θαλασσσινό τριφύλλι» του Λίνου Κόκοτου, η «Άγια Κυριακή» του Κώστα Βίρβου και Μίμη Πλέσσα στον δίσκο τους «Θάλασσα Πικροθάλασσα». Από το 1969 έως και το 1974 η παρουσία της στη δισκογραφία ήταν καταιγιστική.
Η Ρένα Κουμιώτη ξεκίνησε να εργάζεται το 1968 στην «Απανεμιά» μαζί με τον Μανώλη Μητσιά, που μόλις είχε κατέβει απ’ τη Θεσσαλονίκη. Λίγες μέρες αργότερα, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος της προτείνει να τραγουδήσει με τον Γιάννη Πουλόπουλο στον δίσκο «Ο Δρόμος» που ετοίμαζαν μαζί με τον Μίμη Πλέσσα.
Το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε ήταν το «Δώσε μου το στόμα σου», γνωστό ως «Χελιδονάκι». Και ακολούθησε το «Πρώτη φορά». Από την «Απανεμιά» βρίσκεται ξαφνικά να δουλεύει με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τον Λευτέρη Μυτιληναίο στο «Καν-Καν». Την ίδια χρονιά στο θέατρο «REX» στον θεατρικό «Δρόμο».
Και μετά στα «Δειλινά» για τρεις σεζόν, απ’ τον Οκτώβριο του 1970 μέχρι το 1972.Εκεί κι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Χρηστάκης κι ο Γιώργος Ζαμπέτας. Το 1972, συνεργάστηκε με το Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο Μπουρνέλη. Μετά τα «Δειλινά» πήγε στη «Φαντασία». Πάλι με τον Πουλόπουλο στην Πλάκα, μετά ξανά στο «Καν-Καν» με Διονυσίου και Ζαμπέτα.
Πληροφορούμενη την απώλεια της Ρένας Κουμιώτη, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ανάμεσα στον πλούτο των καλών τραγουδιστών της ελληνικής μουσικής, η Ρένα Κουμιώτη ξεχώρισε από την πρώτη της εμφάνιση, με ερμηνείες που είχαν ξεχωριστό χαρακτήρα, ένταση, δύναμη, συναίσθημα, μελωδικότητα και επιβλητικότητα μαζί. Συμμετέχοντας στον «Δρόμο» του Μίμη Πλέσσα, έναν από τους εμβληματικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, από τα πρώτα της βήματα συνέδεσε την πορεία της με τα τραγούδια του και με τις εμφανίσεις της σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Μέσα σε λίγα χρόνια, συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές και άφησε το μοναδικό της αποτύπωμα στην εποχή των μπουάτ, πριν αποφασίσει να φύγει από την Ελλάδα για να αφιερωθεί στην οικογένειά της. Όμως απέδειξε ότι ακόμη και με μεγάλα διαλείμματα στις εμφανίσεις της, η παρουσία της ήταν πάντα έντονη και τα τραγούδια της αγαπημένα από το κοινό. Οι αξέχαστες ερμηνείες της θα εξακολουθήσουν να μας θυμίζουν τη σημαντική της παρουσία στην ελληνική μουσική. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους φίλους της».
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την εξής δήλωση: «Θεωρώ την απουσία σημαντικότερη της παρουσίας, απ’ το να μην έχεις τίποτα να πεις. Έκανα πέντε πράγματα, ας μην τα κάνω σκόνη», είχε πει η Ρένα Κουμιώτη σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της και έτσι πορεύτηκε: Μέσα από τη δουλειά της και τη φωνή της.
Μια σπουδαία φωνή, χαρισματική και αναγνωρίσιμη, μία άψογη επαγγελματίας που όμως κράτησε για το τραγούδι τη χαρά και τον ενθουσιασμό του ερασιτέχνη, μία ερμηνεύτρια που συνεργάστηκε με τον Ελύτη, τον Λοΐζο, το Πλέσσα, τον Παπαδόπουλο και τόσους ακόμα σε σπουδαίες και εμβληματικές δισκογραφικές δουλειές που σημάδεψαν μια εποχή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».