Ένα μήνα σχεδόν πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου και στα κόμματα επικρατεί αναβρασμός. Αν και σε κάποια από αυτά δεν έχουν ανακοινωθεί ολ...
Όπως έχει διαφανεί τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες στέκονται αδιάφορα απέναντι στις εκλογικές αναμετρήσεις, αφού κανένα κόμμα μέχρι σήμερα που έγινε κυβέρνηση, δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες τους. Μάλιστα, φάνηκαν και αδύναμα να υλοποιήσουν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις τους.
Φυσικά, η αποχή από κάθε εκλογική αναμέτρηση δεν είναι η λύση. Οι πολίτες πρέπει να ψηφίζουν, αλλά να ψηφίζουν προσεκτικά ώστε να μην μετανιώνουν που η ψήφος τους πήγε χαμένη.
Ο Ινδός στοχαστής Τζιντού Κρισναμούρτι είχε πει σε ομιλία του το 1981 ότι “κανένας πολιτικός και καμιά μορφή πολιτικής, είτε είναι της Αριστεράς είτε της Δεξιάς ή ακόμη και του Κέντρου, δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προβλήματά μας. Οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται να λύσουν τα προβλήματα αλλά μόνο το πώς θα διατηρήσουν τις θέσεις τους”.
Τα παραπάνω φαίνεται ότι σήμερα ασπάζονται όλο και περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, είχε πει ότι “ο πολιτικός πρέπει να μπορεί να πει τι πρέπει να γίνει και μετά πρέπει να μπορεί να εξηγεί γιατί δεν έγινε”, ενώ στη θύμηση των παλαιοτέρων υπάρχουν τα λόγια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή: “Στην πολιτική λες πράγματα που δεν κάνεις και κάνεις πράγματα που δεν λες”!
Δεν θα αναφερθώ για το νομό Ηλείας που ακόμη ψάχνει να βρει τα πατήματά του εν έτη 2023. Αυτό θα γίνει σε άλλο άρθρο. Απλά, αναφερόμενος στους πολίτες, που με την ψήφο τους διαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Μιλτιάδης Εβερτ στο βιβλίο του “Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή”, παραθέτει μια σειρά από ερωτήσεις που κάθε ψηφοφόρος πρέπει να θέτει στον εαυτό του πριν επιλέξει το πρόσωπο που θα ψηφίσει:
1. Τι έκανε στη ζωή του μέχρι εκείνη την ώρα για να θέλει να εκπροσωπεί το λαό στη Βουλή;
2. Ποιο είναι το ήθος του;
3. Ποια ήταν η προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο;
4. Εργάστηκε ποτέ του;
5. Πως θέλει να διευθύνει ένα υπουργείο χωρίς εμπειρία;
6. Πως μπορεί να διευθύνει συνετά και αποτελεσματικά αν δεν έχει “διευθυνθεί” ποτέ στη ζωή του;
7. Από που αντλεί το θράσος να επιζητεί τη μάθηση της διοίκησης στην “καμπούρα” του δημοσίου και συνεπώς των πολιτών;
Ο Πλάτωνας εγκαλούσε τους συνειδητούς πολίτες και τους καθιστούσε υπεύθυνους για την επιλογή και τις πράξεις των πολιτικών. Και ο γνωστός συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης είχε πει: “Ο πολιτικός κόσμος οφείλει να κάνει αυτοκάθαρση, αλλά και το εκλογικό σώμα πρέπει να προσχωρήσει σε αδέκαστη αυτοκάθαρση”.