Το δεύτερο και μάλλον πιο επώδυνο μέρος της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ βιώνουν από σήμερα και στην πράξη όλες οι πλευρές του πάλαι ποτέ ενιαίο...
Κι αυτό παρά τις δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, περί «νέου ξεκινήματος» και τις ενέσεις αισιοδοξίας.
Σήμερα άλλωστε συνεχίστηκαν οι αποχωρήσεις γνωστών στελεχών (μεταξύ τους ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης), ενώ κάποιοι δείχνουν να… μετεωρίζονται ανάμεσα στις δύο πλευρές για το τι θα πράξουν – κορυφαίο παράδειγμα ο Γιώργος Βαρεμένος, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και άλλα στελέχη, όχι πάντως νυν βουλευτές, προς το παρόν τουλάχιστον.
Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη έτσι κι αλλιώς και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το νέο κόμμα.
Ο μεν κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε χθες ότι η αποψιλωμένη πλέον πολιτική γραμματεία, θα λειτουργεί ως «πολιτικό κέντρο», αλλά όλοι περιμένουν να λάβει αποφάσεις για την αναπλήρωση και του συγκεκριμένου οργάνου, μα και της κεντρικής επιτροπής από την οποία έχουν αποχωρήσει 104 μέλη – περίπου το ένα τρίτο.
Επιπλέον, χωρίς πια το όποιο άλλοθι της εσωκομματικής τριβής – υπάρχουν κριτικές φωνές όπως του Διονύση Τεμπονέρα και άλλων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κινήσεις εκτός ορίων – οφείλει να παρουσιάσει συνεκτικό πολιτικό σχέδιο, οδικό χάρτη για την οργανωτική ανασυγκρότηση και το συνέδριο, αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες εξωστρέφειας του κόμματος.
Όλα αυτά μέσα σε κλίμα περίσκεψης, λόγω του γεγονότος ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα.
Από την άλλη πλευρά, οι αποχωρήσαντες, «τρέχουν» να λύσουν θέματα για την κοινοβουλευτική τους παρουσία κατ’ αρχάς – ο Αλέξης Χαρίτσης θεωρείται δεδομένο ότι να αναλάβει επικεφαλής της ομάδας- αλλά και να οργανώσουν το νέο κόμμα, διαμορφώνοντας τις ισορροπίες και το πλαίσιο συνεργασίας με την Ομπρέλα.
Κυρίως όμως να προσδιορίσουν τον ζωτικό πολιτικό και κοινωνικό χώρο, στον οποίο θα κινηθούν ώστε να μην περιοριστούν απλά σε έναν άγονο και καταστροφικό και για τους δύο ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ επί ενός εκλογικού σώματος, που έτσι κι αλλιώς μειώθηκε σημαντικά στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Πάντως και οι δύο πλευρές, ΣΥΡΙΖΑ και νέα κίνηση, αν και ανταλλάσσουν αιχμές, αποφεύγουν αυτές τις ώρες τις εμφυλιοπολεμικές δηλώσεις.
Και μάλλον στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε μία πιο ενδεδειγμένη πολιτικά «άμιλλα»: Σε διαβεβαιώσεις ότι το κύριο μέτωπο δεν είναι μεταξύ τους, αλλά εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αυγέρη: Οι αποχωρήσαντες θα αντιμετωπίζονται ως ανταγωνιστικός φορέας
Τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσοι έφυγαν θα αντιμετωπίζονται ως ένας ανταγωνιστικός φορέας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι «η σύγκρουση είναι ξεκάθαρη. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Κάποιοι δεν ήθελαν να το καταλάβουν και να επικεντρώσουν την προσπάθεια αντιπολίτευσης απέναντι στις δεξιές πολιτικές. Για εμάς ήταν και παραμένει αυτός ο στόχος. Η πολιτική ήττα της κυβέρνησης».
Παρασκευόπουλος: «Κομματικά διαζύγια (με ένα υστερόγραφο)»
Ο πρώην υπουργός, Νίκος Παρασκευόπουλος, ανακοίνωσε την αποχώρησή του αναφέροντας ότι αυτό δεν αποτελεί “διαζύγιο” από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, με άρθρο του στο news247.gr, υπό τον τίτλο «Κομματικά διαζύγια (με ένα υστερόγραφο)».
Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρει στο άρθρο του ότι «εκείνοι που έφυγαν ήταν οι άλλοι, δηλαδή η σημερινή ηγετική ομάδα που στέρησε την ανανεωτική αριστερά από την πυξίδα της και την ξεστράτισε μετά το 2018. Προηγουμένως ήταν αλλιώς: Παρά την έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας, παρά το αλυσόδεμα λόγω μνημονίου και τα όποια λάθη (όπως το δυσερμήνευτο μήνυμα του ψηφοδελτίου στο δημοψήφισμα) τα επιτεύγματα ήταν τεράστια:
Έξοδος από τα μνημόνια και επομένως παύση της ντροπιαστικής νομοθετικής χειραγώγησης, μετατροπή της χρεωκοπίας σε οικονομική επιβίωση και μάλιστα με «μαξιλάρι», θέσπιση δικαιωμάτων, στήριξη αδυνάτων κλπ.ως το 2018, όταν εμφανίστηκαν συνθήκες αυτοδύναμης πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε αντί να οικοδομεί, να αδρανείχθηκε σταδιακά σε μια συγκεντρωτική δομή, όπου η λαϊκή βάση αντί να προπορεύεται έπρεπε να ακολουθεί και να προσυπογράφει. Και βέβαια, κάθε δυνατότητα ενός κόμματος με αρχηγοκεντρική δομή στο εσωτερικό του να διδάσκει στους έξω και να μεθοδεύει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις (αντιπροσώπευση, συμμετοχή, λογοδοσία), ήταν υπονομευμένη «από χέρι».
Έτσι στη συνέχεια η καθιέρωση τρόπου ψηφοφορίας για πρόεδρο χωρίς στοιχειώδη εχέγγυα πολιτικής ταυτότητας – με μόνο όρο να πληρωθεί ένα δίευρο – ήταν η κορυφαία αλλά όχι πλέον απρόσμενη πράξη απορρύθμισης και άλωσης ενός πολιτικού χώρου. Τα υπόλοιπα, η εκλογή του κ. Κασσελάκη, με τις απίθανες για την Αριστερά και αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις και τον εσωκομματικό αυταρχισμό, καθώς και η δημοσκοπική πτώση, ήταν απλώς τα απότοκα.»
Τσέκερης – Κυρίτσης: «Ψυχή βαθιά»
Την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν επίσης να περάσουν σήμερα ο πρώην διευθυντής της Αυγής, Άγγελος Τσέκερης αλλά και ο επίσης δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης.
Το πάλαι ποτέ ραδιοφωνικό «ζευγάρι», επέλεξε μάλιστα να αποχαιρετίσει το κόμμα με αναρτήσεις που ανέβηκαν στο Facebook σχεδόν ταυτόχρονα και με την ίδια φράση: «Ψυχή βαθιά…»
Παράθυρο αποχώρησης και από τον Γιώργο Βαρεμένο: «Η κατάσταση είναι ρευστή»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε και ο Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο κ. Βαρεμένος αρνήθηκε τον τίτλο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τους παρουσιαστές να τον αποκαλούν “πρώην βουλευτή σκέτο“.
Σε ερώτηση για το εάν σκέφτεται να αποχωρήσει απάντησε: “Δεν έχω ανακοινώσει τίποτα ακόμα. Η κατάσταση είναι ρευστή. Τα πάντα κινούνται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα, γιατί υπάρχει ένα στρατηγικό αδιέξοδο στην αντιπολίτευση μπροστά σε μια σαρωτική σημερινή εξουσία που κάνει ότι θέλει στη χώρα“.
Παππάς για αποχωρήσαντες: Προμελετημένη η έξοδος – Δεν σεβάστηκαν την έκφραση των πολιτών
Για προμελετημένη αποχώρηση από το κόμμα η οποία μάλιστα σχεδιάστηκε την νύχτα της εκλογής Κασσελάκη, κατηγορεί ο Νίκος Παππάς τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια στήριξε προσεκτικά τη δήλωση Κασσελάκη περί «αποστασίας» και πρόσθεσε πως οι αποχωρήσαντες τους οποίους και κατονόμασε πάσχουν από έλλειμα δημοκρατικής κουλτούρας και πως έκαναν επιλογή που δεν σέβεται τη δημοκρατική έκφραση των πολιτών.
Γιώργος Τσίπρας: Ο Αλέξης Τσίπρας ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ – Δεν υπήρχε κανένας λόγος αποχώρησης ειδικά για τους 6+6
Δεν πρόκειται να πλήξει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου, εκτίμησε ο Γιώργος Τσίπρας.
Ο ίδιος θεωρεί ότι «θα σταματήσει η κατάσταση εσωστρέφειας που ήταν η πιο ανώμαλη κατάσταση που έχει βιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ».