-->

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Επόμενο βήμα η συζήτηση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Σε εξέλιξη είναι οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.  Αξιοσημείωτο είναι ότι η συν...


Σε εξέλιξη είναι οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε παραπάνω από τον προβλεπόμενο χρόνο. 

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έκανε ειδική μνεία τη Θράκη και στη μουσουλμανική μειονότητα. «Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Αγωνιζόμαστε να εξασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την της συνθήκη της Λωζάνης». 

«Πρόθεση των δύο χωρών είναι να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις. «Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις: φυσικές καταστροφές και περιφερειακές συγκρούσεις. Αλλά και οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις και απειλήθηκαν η ασφάλεια και ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο. Τους τελευταίους μήνες βαδίζουμε σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Να διατυπώνουμε τις διαφορές μας και να αναζητούμε λύσεις. 

Συμφωνήσαμε να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας πάνω σε τρεις άξονες: Πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε σημαντική μείωση ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της καλής φύλαξης και της συνεργασίας των δύο χωρών. Μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. 

Σημαντικό να συγκλίνουμε στην ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητα ς Απόλυτο σεβασμό εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και προστασία των αμάχων.Διαφωνούμε στο Κυπριακό για εμάς δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από τις αποφάσεις συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε στη συνέχεια. «Θα διερευνούμε τη θετική ατζέντα και θα επεκτείνουμε τα μετρά οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί το επόμενο βήμα να είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που συνιστά την μόνη διαφορά ενώπιων διεθνούς δικαιοδοσίας». 

«Οφείλουμε να χτίσουμε ένα αύριο που στα ήρεμα νερά θα φυσήξει ένας ούριος άνεμος», κατέληξε. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Τούρκος πρόεδρος: «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι στην Αθήνα. Να κρατηθούν ανοιχτοί οι διάλογοι επικοινωνίας. Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα μας στο πλαίσιο τους εποικοδομητικού διαλόγου και καλής γειτονίας». «Διατύπωσα την επιθυμία μας για καταπολέμηση τρομοκρατίας και χαιρετήσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου», συνέχισε. «Μιλήσαμε για το δράμα στη Γάζα. Δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι. 

Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται. Ως του Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη ως εγγυήτρια μια δίκαιης ειρήνης», πρόσθεσε. «Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα και την ίδια γεωγραφία. Φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσά σε δύο χώρες ανάμεσα σε αδέρφια. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να επιλυθεί. Να κινηθούμε με καλή πίστη και να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι», υπογράμμισε.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. «Το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις δηλώσεις της μπροστά στις κάμερες, ενώ όπως είπε υπάρχει «κοινή βούληση για εδραίωση κλίματος που θα επιτρέψει την εδραίωση συνεργασίας και αποφυγή εντάσεων». 

«Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για διαφύλαξη της ειρήνης της σταθερότητας και το σεβασμό διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας προς όφελος των λαών μας», συνέχισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Σε ζητήματα που έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις είναι αναγκαία η διατήρηση του διαλόγου και του καλού κλίματος», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η επίσκεψη του αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών, έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και τόνισε ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο χωρών να μιλήσουμε για το γεμάτο μέρος του ποτηριού. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπου αναμένεται να επικυρωθούν οι συμφωνίες που προετοιμάζονται όλο αυτό το διάστημα. Αργότερα το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα. 

Σειρά επαφών είχαν και υπουργοί των δύο κυβερνήσεων. 

Στις 12:00 συναντήθηκαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ , οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια, η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν. 

Τη θετική ατζέντα προκρίνει η Αθήνα 

Στη θετική ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν ρίχνει το βάρος η Αθήνα με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν πρόκεται να δεχθεί να τεθούν από την πλευρά της Άγκυρας ζητήματα που θεωρούνται κόκκινες γραμμές. Το γεγονός ότι είναι η τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε λίγους μήνες είναι θετικό δεδομένης της κρίσης που πέρασαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 2019 μέχρι και τις αρχές του 2023 χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες οι οποίες φυσικά δεν θα λυθούν εν μια νυκτί. Ιδιαίτερη σημασία και για τις δύο χώρες έχει η συμφωνία για το Μεταναστευτικό. 

Πρακτικά αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να πάψει την εργαλειοποίησή της κατά βούληση, όπως στο παρελθόν. Επιπλέον στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα υπογραφούν συνολικά περίπου 20 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας και της αγροτικής ανάπτυξης κ.α.. 

Ξεκάθαρο το μήνυμα της Αθήνας 

Την ίδια στιγμή η Αθήνα διαμηνύει ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να είναι αντικείμενο του διαλόγου και ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Κάτι που θα καταστήσει σαφές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ που θα έχουν. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως στη συνέντευξη του, μία ημέρα πριν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, μίλησε για παραπομπή στη διεθνή δικαιοσύνη για… το σύνολο, των ελληνοτουρκικών διαφορών, με την Άγκυρα. 

Ως γνωστόν ατζέντα της Τουρκίας περιλαμβάνει αποστρατικοπίηση των νησιών του Αιγαίου, την συνεκμετάλλευση του καθώς και την …τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Μείζον θέμα για τους Τούρκους είναι το θέμα της βίζας για επίσκεψεις στα ελληνικά νησιά. Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση έτοιμη να υπογράψει με την Τουρκία συμφωνία για χορήγηση βίζας Τούρκων πολιτών σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχοντας πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επίσκεψη έχει μεγάλη σημασία για τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο καθώς έχει απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τη Δύση. 

Γι' αυτό είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την επίσκεψη στην Αθήνα για δείξει ότι εξακολουθεί να συζητά με τους εταίρους της στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, ακόμη και με εκείνους που θεωρεί ότι τη χωρίζουν πολλά ζητήματα. Γιατί στο εσωτερικό ο Ερντογάν είναι μεν πολιτικά πιο ισχυρός αλλά η χώρα του είναι πιο ευάλωτη οικονομικά λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών γεγονός που επηρεάζει και το δικό του όραμα για Τουρκία.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Επόμενο βήμα η συζήτηση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Επόμενο βήμα η συζήτηση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoF01Xo7Pxp3G5hjWw5bf6CeLDCRFSuqp_zy8UazhFoHqodSirBG1aALEdHTSyxtTX6LPB3Sv_8k-DqsGYPZI6-sq55Gax4SMsksxsRDJZlwiAtdiomUFXzqxDuw6U1iHZSVt2LRIqcshcLE5weQbEUBwjBDU9JJMuFQFd_AyGEkH0VlsKLvhtpmFoD6c/s600/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2023-12-07_141307_www.cnn.gr.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoF01Xo7Pxp3G5hjWw5bf6CeLDCRFSuqp_zy8UazhFoHqodSirBG1aALEdHTSyxtTX6LPB3Sv_8k-DqsGYPZI6-sq55Gax4SMsksxsRDJZlwiAtdiomUFXzqxDuw6U1iHZSVt2LRIqcshcLE5weQbEUBwjBDU9JJMuFQFd_AyGEkH0VlsKLvhtpmFoD6c/s72-c/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2023-12-07_141307_www.cnn.gr.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2023/12/blog-post_81.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2023/12/blog-post_81.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy