Στον Κόλπο του Λαγανά, στη Ζάκυνθο, και συγκεκριμένα στον χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ...
Όπως είναι γνωστό, η φιλοπατρία της θαλάσσιας χελώνας την καθιστά όχι μόνο αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού πλούτου, αλλά και σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου», ανέφερε ο κ. Σουρμπές, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι δεν είναι ώρα και για εφησυχασμό και οι δράσεις διατήρησης του είδους πρέπει να συνεχιστούν.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης, τόνισε: «Η Ελλάδα, επί σειρά δεκαετιών, έχει δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημόνων, πολιτών και κρατικών υπηρεσιών.
Η πληθυσμιακή δυναμική του είδους, σε ένα νησί με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα, καταδεικνύει πως η μακρόχρονη εφαρμογή μέτρων προστασίας που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, μπορεί να είναι αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και οριζόντιες απαγορεύσεις».
Σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας (redlist.necca.gov.gr) το είδος δεν απειλείται, πλέον, με εξαφάνιση στη χώρα και ανήκει στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου (LC).
Κεντρική φωτογραφία: Νεογέννητο χελωνάκι ©Σέβη Καπότα