Προς υπογραφή είναι πλέον το μεγάλο έργο για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αχαϊας. Όπως έγινε γνωστό ο ΣΥΔΙΣΑ, που είναι η αναθέτ...
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που υπόσχεται να δώσει λύσεις στους Δήμους της Αχαϊας (Πάτρας, Δυτικής Αχαϊας, Ερυμάνθου). Θα είναι η δεύτερη μονάδα απορριμμάτων που θα λειτουργήσει στην Δυτική Ελλάδα, μετά από εκείνη της Ηλείας που είναι σε λειτουργία εδώ και περίπου 4 έτη.
Με την εκκίνηση της σύμβασης και την εγκατασταση του εργολάβου στην περιοχή Φλόκα, θα ξεκίνησει η πρώτη περίοδος της σύμβασης, που περιλαμβάνει την κατασκευή (18 μήνες) και την δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας (6 μήνες) και στη συνέχεια την λειτουργία της Μονάδας για διάστημα έξι ετών.
Η εκκίνηση της κανονικής λειτουργίας αναμένεται από τις αρχές του 2027. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 93 εκατ. ευρώ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα του είδους του στην Ελλάδα. Με την Μονάδα Απορριμμάτων Αχαϊας καλύπτεται πλέον όλη η περιοχή της Πελοποννήσου καθώς εκτός από την μονάδα της Ηλείας σε λειτουργία είναι και οι 3 ΜΕΑ σε Τρίπολη, Καλαμάτα και Κόρινθο.
Ποια είναι η ΜΕΑ Αχαϊας
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ) εντός του ΧΥΤΑ Φλόκα, συνολικής δυναμικότητας 53.032 τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος.
Επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, με χωριστή συλλογή των οργανικών απόβλητων από νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών απόβλητων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 8.113 τόνων ετησίως.
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ΄ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:
α) Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) αποτελούμενη από Μονάδα Προδιαλογής (μηχανικούδιαχωρισμού ή μηχανικής διαλογής) και Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ των μηχανικά διαχωρισμένων οργανικών υλικών και θα δέχεται 53.032 τόνους /έτος σύμμεικτα αστικά απόβλητα (απορρίμματα γκρι / πράσινου κάδου), καθώς και υπολείμματα της ΜΕΒ και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
(β) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοποβλήτων (ΜΕΒ) αποτελούμενη από Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ των προδιαλεγμένων στην πηγή Βιοαποβλήτων και θα δέχεται 8.113 τόνους /έτος προδιαλεγμένα στην πηγή βιοαπόβλητα (υλικά καφέ κάδου) και 2.028 τόνους/έτος πράσινα απόβλητα. Η Μονάδα Ραφιναρίας θα είναι κοινή για την ΜΕΑ και ΜΕΒ.
Η Μονάδα Κομποστοποίησης ΑΣΑ θα δέχεται μηχανικά διαχωρισμένα στην ΜΕΑ οργανικά, 27.800 τόνους/ έτος, ενώ η ΜΕΒ θα δέχεται διαχωρισμένα στην πηγή βιοαπόβλητα και μαζί με το διογκωτικό υλικό (πράσινα απόβλητα) θα δέχεται 10.141 τόνους/έτος οργανικό υλικό. Το σύνολο των κατασκευαστικών έργων θα ονομάζεται στο εξής «ΜΕΑ/ΜΕΒ». H κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής, προμήθεια κινητού εξοπλισμού και δοκιμαστική λειτουργία 6 μηνών.
Στόχος της εγκατάστασης είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που διαχωρίζονται από τα αστικά απόβλητα προκειμένου ανάλογα με το είδος βιολογικής επεξεργασίας να παραχθεί κομπόστ τύπου Α, ή /και δευτερογενές καύσιμο. Η ΜΕΑ/ΜΕΒ περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων (ΜΕΒ), από την βιολογική επεξεργασία αυτών παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας.
Εάν το οργανικό κλάσμα, το προερχόμενο από μη προδιαλεγμένα οργανικά, χρησιμοποιείται, για την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου, τότε υφίσταται επεξεργασία ξήρανσης για την ελάττωση της υγρασίας του.