«Κίνημα Δημοκρατίας» είναι το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι το Σαββάτου από το Ιδρυμα Μιχάλη...
«Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι κίνημα κυβερνητικό. Είναι δικό σας κίνημα, γεννήθηκε στο δρόμο των αποκλεισμένων έξω από μια πόρτα, γεννήθηκε στις καρδιές των αποφασισμένων, πάρτε το στα χέρια σας, φροντίστε το, μεγαλώστε το…», υπογράμμισε ακόμη, κλείνοντας την ομιλία του που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το όνομα είχε τεθεί σε ψηφιακή ψηφοφορία μεταξύ των μελών.
Ως προς τις βασικές αρχές του νέου φορέα, ο κ. Κασσελάκης τις απαρίθμησε ως εξής:
Συμμετοχική δημοκρατία
Επιχειρηματικότητα και καινοτομία
Πατριωτικός χαρακτήρας
Kοινωνική κινητικότητα («ελληνικό όνειρο», όπως είπε)
Εξυπνο κράτος
Κοινωνικό κράτος
Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη
Δικαίωμα στην εργασία
Φορολογική δικαιοσύνη
Κοινωνία της συμπερίληψης
Ανεξαρτησία από συμφέροντα
Ευρωπαϊκό οραμα
Κλιματική δικαιοσύνη – Ενεργειακή δημοκρατία
Ψηφιακή δημοκρατία
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» οι ανεξάρτητοι (πλεόν) βουλευτές Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου και Γιώτα Πούλου. Αντίθετα, δεν παρέστη ο βουλευτής Πέτρος Παππάς.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, πριν αναφέρει τις βασικές θέσεις του νέου φορέα, έκανε λόγο για «δεσμευτική ατζέντα, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι πιστεύουμε και ποιο είναι το όραμά μας για τον τόπο. Δεν θα την καταστρατηγήσουμε ποτέ, είναι το κείμενο στο οποίο θα γυρίζουμε πάντα για να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε».
«Το νέο ξεκινά σήμερα με το βλέμμα στο μέλλον. Δεν μιλάμε για φρεσκάρισμα στην πολιτική αλλά για κάτι καινοτόμο. Ομως το νέο γεννιέται δεν πέφτει από τον ουρανό. Στη σημερινή μας πολιτική γέννα κουβαλάμε όλο το προοδευτικό DNA αυτού του τόπου. Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, το βενιζελικό κίνημα, η εθνική αντίσταση, ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Μανώλης Γλέζος, ο αντιδικτατορικός αγώνας, η γενιά του Πολυτεχνείου. Το νέο κοινωνικό κράτος στη χώρα και η εθνική συμφιλίωση το 1981. Το πρώτο αίτημα για αριστερή κυβέρνηση το 2015. Όλα αυτά αποτελούν τη δική μας συλλογική μνήμη», είπε ακόμη.