Για το πρόβλημα του νερού μας μίλησε η Γεωπόνος Γεωργία Κακαλέτρη , που γι ακόμη μία φορά επεσήμανε ότι χρειάζεται σωστή διαχείριση. ...
Η κ. Κακαλέτρη μίλησε, επίσης για την βιομηχανική ντομάτα και το ενδεχόμενο μείωσης των στρεμμάτων φέτος, αλλά και για την απαιτούμενη συνεργασία όλων των φορέων μεταξύ τους.
Η ίδια πάντως αφήνει μια νότα αισιοδοξίας λέγοντας ότι ο νομός Ηλείας, αν υπάρξουν καλή διαχείριση και σωστοί παραγωγοί θα είναι ο τελευταίος που θα “πεθάνει”
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
“Πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση του νερού. Η χρονιά ήταν καλύτερη απ’ ότι περιμέναμε. Περιμέναμε να υπάρχει ξηρασία, όμως είχε κάτι βροχές και το πιο σημαντικό είναι ότι είχε χαμηλές θερμοκρασίες που θα έχουν χιόνια τα βουνά κι ένα μέρος από αυτά θα έχει απορροή στο φράγμα. Βέβαια, οι ποσότητες του νερού δεν είναι για αλόγιστη χρήση.
Οι αγρότες έχουν ένα φόβο και εμείς οι γεωπόνοι, λόγω του ότι πρέπει να καλλιεργηθούν προιόντα που ελέγχονται από το νερό. Οι δυσκολίες είναι για τα καλαμπόκια, τα βαμβάκια που χρειάζονται πολύ νερό. Στα άλλα που είναι με σταγόνα είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση.
Ο φόβος υπάρχει”.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
“Το αν θα υπάρξουν λιγότερα στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας κι αύξηση των στρεμμάτων καρπουζιού έχει σχέση με την πολιτική των εργοστασίων, με την σχετική μείωση της τιμής που έχει γίνει. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανασφάλεια γιατί το κοστολόγιο της ντομάτας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κοστολόγιο του καρπουζιού. Για να καλλιεργήσει κάποιος βιομηχανική ντομάτα πρέπει να έχει την υποδομή, που δεν την έχουν όλοι, και πρέπει να έχει συμβόλαιο με το εργοστάσιο. Το καρπούζι είναι ελεύθερο εμπόριο, η ντομάτα αν δεν υπάρχει συμβόλαιο με το εργοστάσιο δεν μπορείς να καλλιεργήσεις”.
“Εμείς εκμεταλλευόμαστε το θέμα του πρώιμου καιρού. Δηλαδή, με τα θερμοκήπια βγαίνουμε πιο νωρίς απ’ ότι, για παράδειγμα, βγαίνουν τα Φιλιατρά. Και πάει καλά η πρώιμη παραγωγή”
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
“Θεωρώ ότι ο νομός Ηλείας, αν υπάρξει σωστή διαχείριση και σοβαροί παραγωγοί, θα είναι ο τελευταίος που θα "πεθάνει". Γιατί έχουμε εύφορα εδάφη, έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά βροχόπτωσης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Χρειαζόμαστε σωστούς παραγωγούς, σωστή καθοδήγηση και σωστούς γεωπόνους. Είναι μια αλυσίδα που χρειάζεται για να επιβιώσει ο νομός. Μη ξεχνάμε ότι εδώ, όλα τα επαγγέλματα συνδέονται με την αγροτική παραγωγή. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων των φορέων. Χρειάζεται προγραμματισμός σε συνεργασία της περιφέρειας, με τους γεωπόνους, τους παραγωγούς, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς”. `