Τη διάθεση επιπλέον 4,9 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των καλλιεργητών μηδικής σε έξι νέες Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων...
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δράμας (ΝΔ) Δημήτρη Κυριαζίδη σχετικά με τη χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), ο υφυπουργός έκανε γνωστή την απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μαργαρίτη Σχοινά, να επεκταθεί το μέτρο.
Συγκεκριμένα, οι νέες περιοχές που εντάσσονται στο πρόγραμμα επειδή πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Φθιώτιδας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας και Πέλλας. Η χρηματοδότηση των 4,9 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από τα αδιάθετα κονδύλια του αρχικού προγράμματος, καθώς από τα 34 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά δεσμευθεί, εκταμιεύθηκαν περίπου 29 εκατ. ευρώ.
Υπευθυνότητα απέναντι στην ευλογιά
Ο κ. Καββαδάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή με υπευθυνότητα τις συνέπειες της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, στηρίζοντας τόσο την κτηνοτροφία όσο και τους παραγωγούς ζωοτροφών που επηρεάστηκαν από τα περιοριστικά μέτρα.
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι στα τέλη Ιουνίου καταβλήθηκαν σχεδόν 30 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς 16 Περιφερειακών Ενοτήτων (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Καρδίτσας, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φωκίδας και Χαλκιδικής), ενώ με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση διασφαλίστηκε ότι οι συγκεκριμένες ενισχύσεις είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες.
«Το ΥΠΑΑΤ δεσμεύεται να επανεξετάσει όλες τις διαθέσιμες παραμέτρους, ώστε κανένας παραγωγός μηδικής, εφόσον το δικαιούται, να μην μείνει εκτός», κατέληξε.
Το γνώριμο «κατόπιν ενεργειών μου» από την Θ. Αυγερινοπούλου
Η είδηση της ένταξης της Ηλείας στους δικαιούχους ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά της βουλευτού του νομού με τη Νέα Δημοκρατία, Διονυσίας - Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Πιστή στην πολιτική παράδοση του «κατόπιν ενεργειών μου», η βουλευτής εξέδωσε άμεσα δελτίο τύπου, σπεύδοντας να πιστωθεί την πολιτική επιτυχία για την περιοχή της.
Στο σχετικό δελτίο αναφέρεται ότι «θετική ανταπόκριση είχε η διεκδίκηση της Βουλευτού Ηλείας της Ν.Δ. για την ισότιμη αντιμετώπιση των παραγωγών του νομού», σημειώνοντας ότι το Υπουργείο έκανε δεκτό το δικό της αίτημα.
Μάλιστα, η πλευρά της βουλευτού συνδέει άμεσα την κυβερνητική απόφαση με την κοινοβουλευτική παρέμβαση που είχε καταθέσει η ίδια στις 12 Ιουνίου 2026, υποστηρίζοντας ότι βάσει αυτής δρομολογήθηκε η τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 146332/8.6.2026).

