Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Έργα στον… «αέρα» για τους δήμου λόγω Επιτροπής!

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσεις σε αρκετούς δήμους της Ηλείας η κατάργηση του προσυμβατικού προληπτικού ελέγχου των επιτρόπων του ...


Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσεις σε αρκετούς δήμους της Ηλείας η κατάργηση του προσυμβατικού προληπτικού ελέγχου των επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων για τις δαπάνες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στους κόλπους των δημοτικών υπαλλήλων, όπου περνά πλέον η ευθύνη, διατυπώνεται έντονη ανησυχία για τις ευθύνες που τους αναλογούν πλέον έπειτα από κάθε υπογραφή.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, με αποτέλεσμα σε ορισμένους δήμους πανελλαδικά να μην υπογράφουν τίποτα οι υπάλληλοι και να μένουν πίσω έργα και δαπάνες. Στην Ηλεία, οι περισσότεροι δήμαρχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση του προσυμβατικού ελέγχου, ωστόσο υπάρχουν και απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία μπορεί να κυλήσει ομαλά με κάποιες διευκρινίσεις και να συντομεύσει κατά πολύ τους χρόνους υλοποίησης, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία.

Οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών των δήμων φοβούνται ότι είναι πιθανόν σε μακρό χρόνο να τους γίνουν καταλογισμοί σε ενδεχόμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα απασχόλησε ευρύτερα την κυβέρνηση σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και αφορά όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα.

Αν δεν υπάρξει σύντομα λύση στο πρόβλημα, με πρωτοβουλία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, τότε οι δήμοι κινδυνεύουν να μην μπορούν να εκτελέσουν τους προϋπολογισμούς τους, με δεδομένο ότι κάθε τροποποίηση απαγορεύεται μετά τις 19 Μαρτίου, ένα δίμηνο δηλαδή πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. «Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να συνεχιστεί ο προληπτικός έλεγχος των ενταλμάτων των δήμων από τους παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε προσυμβατικό στάδιο, και για το 2019».

Γαβρίλης Λιατσής (δήμαρχος Πύργου): «Δημιουργείται ανασφάλεια δικαίου» 

«Η πολυνομία και, πολλές φορές, η κακονομία, το φαινόμενο δηλαδή της κακής ποιότητας των νομικών ρυθμίσεων, είναι δύο πολύ σοβαρά προβλήματα της νομοθετικής διαδικασίας, με άμεσες και δραματικές επιπτώσεις στη δημόσια διοίκηση.

Η κατάργηση του προσυμβατικού προληπτικού ελέγχου από τους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θεσπίσθηκε ως άλλη μία αυθαίρετη νομοθετική ρύθμιση, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των οικονομικών υπηρεσιών και τις αυξημένες, αποφασιστικές και καίριες, αρμοδιότητες των υπαλλήλων των υπηρεσιών αυτών, δημιουργεί, ως αναπόφευκτο επακόλουθο, την ανασφάλεια δικαίου.

Η ανασφάλεια και ο φόβος αυτός εκφράζονται πλέον μέσα από τη διαφαινόμενη άρνηση των παραπάνω υπαλλήλων και κυρίως των προϊσταμένων των οικονομικών υπηρεσιών να αναλάβουν τον έλεγχο των χρηματικών ενταλμάτων και να υπογράψουν τελικά αυτά.

Τούτο όμως θα έχει ως δραματική συνέπεια το «πάγωμα» κάθε μεγάλου αναπτυξιακού έργου σε κάθε Δήμο, με αποτέλεσμα άλλη μια νομοθετική παρέμβαση που εκπορεύεται από την κεντρική διοίκηση να αποτελέσει τροχοπέδη στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αποστολή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η λήψη αποφάσεων για την ανάληψη δράσεων, ώστε να αποφευχθούν απρόβλεπτες και δυσμενείς εξελίξεις που θα προέλθουν από την άρνηση των υπαλλήλων των οικονομικών υπηρεσιών να υπογράφουν χρηματικά εντάλματα που αποσκοπούν στην πρόοδο και την ανάπτυξη κάθε Δήμου.»

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος (Δήμαρχος Ήλιδας) : Μέχρι τώρα δεν έχουμε αντιρρήσεις…

«Σύμφωνα με τον ‘Κλεισθένη’, από 1η Ιανουαρίου 2019 ισχύει η κατάργηση της λειτουργίας του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων των δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διαδικασία περνά πλέον στον προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών.

Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων κάλεσα τον προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών, συζητήσαμε το θέμα και τα νέα δεδομένα και δεν διαπίστωσα από την πλευρά του άρνηση ή αντίρρηση να αναλάβει την συγκεκριμένη διαδικασία. Στον δήμο μας δεν υπάρχει η άρνηση και αντίδραση που παρατηρείται σε άλλους δήμους, στους οποίους αρνούνται οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών να ελέγχουν και να βάζουν την υπογραφή τους, και αναμένουμε την έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου μας για να ξεκινήσουμε να πληρώνουμε κανονικά τα εντάλματα.

Βλέπουμε πάντως σε αρκετούς δήμους, σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα, αρκετοί προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών να αρνούνται να αναλάβουν φοβούμενοι το βάρος του ελέγχου, γιατί μέχρι σήμερα υπήρχε ο επίτροπος και υπήρχε κάλυψη του υπαλλήλου. Τουλάχιστον στον δικό μας δήμο δεν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις και θα δούμε στην πορεία πώς θα λειτουργήσει το νέο μέτρο.

Πιστεύουμε ότι ο προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών, που θα έχει και τον ρόλο του επιτρόπου του δήμου, εφόσον είναι σε αγαστή συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες και όλα τα στοιχεία και παραστατικά που παραλαμβάνει και καλείται να ελέγξει και να υπογράψει έχουν υποβληθεί με σχολαστικότητα, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα και θα κυλήσει ομαλά η διαδικασία».

Σάκης Μπαλιούκος (Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων): Πως μπορεί ένας υπάλληλος να βάζει υπογραφή για δαπάνη 5 εκατ.; 

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο παρείχε μια ασφάλεια στους δήμους, σε θέματα που δεν γνωρίζαμε ή είχαμε αμφιβολία. Είχαμε ουσιαστικά τη γνώμη ενός έμπειρου μηχανισμού που μας κατηύθυνε. Υπήρχε ουσιαστικά μια ασφαλιστική δικλείδα, η οποία – κατ’ εμέ – είχε και έναν διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα.

Η επιμονή της Κυβέρνησης να καταργήσει στον προληπτικό έλεγχο έχει κλονίσει την Αυτοδιοίκηση, γιατί η ευθύνη, ενδεχόμενης λανθασμένης εκταμίευσης μιας δαπάνης θα πάει στην ¨πλάτη¨ του υπαλλήλου. Είναι εύκολο ένας υπάλληλος να βάλει την υπογραφή του σε μια δαπάνη 5 εκατομμυρίων; Εγώ που είμαι Δήμαρχος, θα πιεστώ και θα το κάνω.

Ο υπάλληλος γιατί να το κάνει; Αυτό δημιουργεί συνθήκες αμφιβολίας και φόβου στον υπάλληλο αν αυτό που έπραξε ήταν σωστό και κατά συνέχεια και «έμφραγμα» στους δήμους γιατί δένονται τα χέρια μας. Το πρόβλημα θα αρχίσει να διαφαίνεται στις επόμενες ημέρες, όταν θα έχουμε και τους προϋπολογισμούς και τα εντάλματα θα έρχονται ¨γύρω – γύρω¨, ενώ δεν αποκλείονται και οι υπάλληλοι, υπό τον φόβο του ενδεχόμενου λάθους να παραιτούνται από τις θέσεις τους. Υπάρχει μια ευθυνοφοβία και πολλές φορές όχι άδικα. Η ΚΕΔΕ και οι υπόλοιποι συλλογικοί φορείς αυτοδιοίκησης επιμένουν να επανέλθει το σύστημα εκεί που ήταν και μάλιστα πιο αυστηρό».

Θύμιος Κοτζιάς (Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας): Πρέπει να γίνει έντονη διαμαρτυρία 

«Αυτό το θέμα δεν θέλει σχολιασμό, αλλά έντονη διαμαρτυρία. Κι αυτό γιατί με την κατάργηση του ελέγχου το υπουργείο μεταθέτει την ευθύνη στους υπαλλήλους οι οποίοι μοιραία θα ¨διυλίζουν τον κώνωπα¨ και μια δαπάνη θα την κοιτάζουν και θα την ξανακοιτάζουν φοβούμενοι μην κάνουν λάθος.

Αν δεν είναι σίγουρος ο υπάλληλος, δε θα υπογράφει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στους δήμους και όλα θα ¨πηγαίνουν πίσω¨.

Είναι θέμα χρόνου να φανεί το πρόβλημα. Αν το υπουργείο είχε φροντίσει να εκπαιδεύσει σχετικά κάποιους υπαλλήλους, τότε θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Τώρα, χωρίς γνώση, ποιος υπάλληλος θα βάλει την υπογραφή του σε μεγάλα ποσά; Μετά το αίτημα που είχαμε κάνει οι αυτοδιοικητικοί φορείς για μη αλλαγή, για ένα χρόνο περίπου, το Υπουργείο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δε θα εφαρμοστεί ακόμα. Και τελικά, βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργήσει τεράστιες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση πολλών θεμάτων».

Νίκος Χαραλαμπόπουλος (Δήμαρχος Ζαχάρως): Στη σωστή κατεύθυνση! 

«Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι συντομεύει σε μεγάλο βαθμό τα χρονικά περιθώρια στις διαδικασίες και περιορίζει τη γραφειοκρατία και την αναμονή, η οποία σε πολλές περιπτώσεις καθυστερεί την προώθηση διαφόρων έργων.

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή σε όλη τη διαδικασία, ώστε να τηρείται απαρέγκλιτα η νομιμότητα.


Αλέξης Καστρινός (Δήμαρχος Πηνειού): Να συνεχιστεί από το Ελεγκτικό 

«Είμαι εναντίον της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου των παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πρέπει να συνεχιστεί ο προληπτικός έλεγχος των ενταλμάτων των δήμων από τους παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να είναι εξασφαλισμένοι και οι υπάλληλοι των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου».


Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ (Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης) : Διαφάνεια και νομιμότητα 

«Δεν συμφωνώ με την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου. Ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο διασφάλιζε διαφάνεια και νομιμότητα. Με την κατάργηση του ελέγχου μεταφέρονται οι ευθύνες για πληρωμές στους υπαλλήλους κάτι που δεν είναι σωστό ούτε δίκαιο».

www.patrisnews.com

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Έργα στον… «αέρα» για τους δήμου λόγω Επιτροπής!
Έργα στον… «αέρα» για τους δήμου λόγω Επιτροπής!
https://2.bp.blogspot.com/-ByYZ6MWr03s/XEXInTUmyhI/AAAAAAADTz0/uc9QwVrZS0M8EIXjjxSFY5dGh6vDgsDVACLcBGAs/s640/EPITROPOS-1-696x464.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-ByYZ6MWr03s/XEXInTUmyhI/AAAAAAADTz0/uc9QwVrZS0M8EIXjjxSFY5dGh6vDgsDVACLcBGAs/s72-c/EPITROPOS-1-696x464.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_690.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_690.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy