Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Ο Πύργος του Μίκη Θεοδωράκη

Tρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 Μεσημέρι στις 12 τελετή αποκαλυπτήριας πλάκας στο σπίτι όπου έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης Βράδυ στις 21.00 συναυλία...


Tρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 Μεσημέρι στις 12 τελετή αποκαλυπτήριας πλάκας στο σπίτι όπου έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης Βράδυ στις 21.00 συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» με την ορχήστρα «Λιποτάκτες»

Η πόλη του Πύργου επαναπροσδιορίζει την σχέση της με τους ανθρώπους που γεννήθηκαν,μεγάλωσαν ή έζησαν σε αυτή.Πρόκειται για μορφές που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους τόσο στην λογοτεχνία,την ποίηση και την μουσική,όσο και στις επιστήμες, που ξεπέρασαν τα στενά όρια μιας επαρχιακής πόλης.

Το έργο τους είναι πια πανελλαδικής εμβέλειας,αναγνωρισμένο και βραβευμένο σε πολλές περιπτώσεις ενώ έχει γίνει γνωστό και στο εξωτερικό. Επιγραμματικά η πόλη γαλούχησε ανθρώπους όπως ο Τάκης Σινόπουλος,ο Τάκης Δόξας,ο Γιώργης Παυλόπουλος,ο Διονύσιος Κόκκινος,ο Σάκης Καράγιωργας,ο Θεόδωρος Ξύδης,ο Παύλος Μάτεσις,ο Λυκούργος Αγγελόπουλος,η Καλλιόπη Καφεντζή,η Μαίρη Λίντα,ο Ηλίας Χ.Παπαδημητρακόπουλος,ο Μπάμπης Τσικληρόπουλος και άλλοι. Υπήρξε όμως ένας άνθρωπος,μια μορφή παγκόσμιας αναγνώρισης και εμβέλειας που ναι μεν δεν ήταν Πυργιώτης,έζησε όμως στον Πύργο κατά τα έτη 1938-1939 και δεν είναι άλλος από τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Καθώς ο πατέρας του υπηρετούσε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος ως ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών,κατά τα παραπάνω έτη,βρέθηκε με μετάθεση στη Νομαρχία του Πύργου. Έτσι ο Μίκης,παρακολούθησε την 3η Γυμνασίου στο Γυμνάσιο Αρρένων (μετέπειτα 1ο Γυμνάσιο Πύργου) καθώς και τα μαθήματα μουσικής στο Ωδείο Πύργου.Συμμαθητής του ήταν ο Παύλος Σινόπουλος,αδελφός του μεγάλου ποιητή Τάκη Σινόπουλου. Την περίοδο εκείνη ο Μίκης άρχισε να γράφει μουσική για βιολί και να μελοποιεί ποιήματα που έβρισκε στην βιβλιοθήκη και σε σχολικά βιβλία.

Στον Πύργο συνέθεσε και το πρώτο του ταγκό με τίτλο «Φύγε θλίψη,μη μου ματώνεις την δόλια την καρδιά». Σε συναυλία του στο Εθνικό Στάδιο του Πύργου το 1983 ο Μίκης είπε ότι ο ήχος της μηχανής του τρένου,του λεγόμενου «Κολοσούρτη» που έκανε το δρομολόγιο Πύργος-Κατάκολο,τον ενέπνευσε ώστε να γράψει ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του,αγαπημένο χιλιάδων ανθρώπων,την «Μαργαρίτα,Μαργαρώ».

Καλλιτεχνικά συναντησε σε μεγαλύτερη ηλικία τον Τάκη Σινόπουλο του οποίου μελοποίησε το ποίημα «Ο Επιζών». Το τραγούδι αυτό παίχθηκε σε πάνω από χίλιες συναυλίες ανά την υφήλιο κι ο ίδιος ο Μίκης είπε γι’αυτό: «Στην Ευρώπη,το Ισραήλ,τις Αραβικές χώρες,την Αυστραλία,την Βόρεια και Νότια Αμερική,την μεγαλύτερη επιτυχία είχε «Ο Επιζών» από την εκπληκτική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη.Η ορχήστρα την συνόδευε με τρόπο τόσο εκπληκτικό που στο τέλος το κοινό όλων των Ηπείρων,μας χειροκροτούσε έξαλλο από συγκίνηση».

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν έζησε απλά στον Πύργο,ανέπτυξε την καλλιτεχνική του φύση και δημιούργησε δεσμούς με ανθρώπους της πόλης. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του «Μονόλογοι στο λυκαυγές» αναρωτήθηκε τι θα ήθελε για πέντε λεπτά από την ζωή του και αμέσως επανήλθε στα γυμνασιακά του χρόνια στον Πύργο.

«Θα ήθελα να ήμουν στον Πύργο Ηλείας, όπου πήγαινα γυμνάσιο και κάθε βράδυ, μετά το φαγητό, παρουσίαζα στους γονείς μου τα τραγούδια που είχα γράψει. Κι αν ήταν και βαλς το χόρευαν κιόλας η μαμά και ο μπαμπάς» Το σπίτι στο οποίο έμεινε αυτός και η οικογένεια του βρίσκεται αγέρωχο ακόμα και σήμερα στην συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Περικλέους.Πρόκειται για ένα διώροφο αρχοντικό του ιατρού Δρακόπουλου,και το οποίο περνά από γενιά σε γενιά,σήμερα στον Παναγιώτη Σπηλιόπουλο δικηγόρο και την σύζυγό του Γεωργία Δρακοπούλου.Σε απόσταση λίγων μέτρων βρίσκεται και η πλατεία Νικάκη ή «Παλιόβρυσες» όπως είναι η επίσημη ονομασία της.

Ο Δήμος Πύργου θέλοντας να αναδείξει την ιστορία της πόλης και να δημιουργήσει μια ταυτότητα που θα έχει συνέχεια και για τις επόμενες γενιές,αποφάσισε να μετονομάσει την πλατεία Νικάκη ή «Παλιόβρυσες»,σε πλατεία Μίκη Θεοδωράκη και να προχωρήσει και στην ανάπλασή της ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Παράλληλα θα τοποθετήσει μαρμάρινη πλάκα στο σπίτι όπου έζησε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ώστε να το πληροφορούνται οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 στις 12 μμ σε μια λιτή τελετή. Έτσι έρχεται αυτή η ονοματοδοσία αλλά και η ανάπλαση να συνδεθούν με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με την ιστορική γειτονιά στην οποία έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Τα παραπάνω εντάσσονται σε μια μεγαλύτερη δράση,αυτή της δημιουργίας ενός δικτύου όλων των πόλεων της Ελλάδος όπου έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης και οργανώνεται από την κόρη του Μαργαρίτα με σκοπό την διοργάνωση κάθε χρόνο εκδηλώσεων,συναυλιών και εκθέσεων για την ζωή και το έργου του Μίκη. Ο Δήμος Πύργου καθώς ανήκει στο δίκτυο αυτών των πόλεων προχωρά σε όλα τα παραπάνω με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του και την πνευματική ανάταση των κατοίκων του θεωρώντας τον Μίκη Θεοδωράκη «παιδί του».

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 στα πλαίσια αυτής της δράσης οι «Λιποτάκτες» το μικρό μουσικό σύνολο της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» θα δώσει συναυλία στο δημοτικό θέατρο «Απόλλων» του Πύργου με τίτλο «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Συμμετέχουν : Τραγούδι, Παναγιώτης Πετράκης Πιάνο, Τατιάνα Παπαγεωργίου Κλασική κιθάρα, Δημήτρης Παπαγγελίδης Κρουστά, Στέφανος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης Ηχοληψία, Μιχάλης Αλεξάκης Υπεύθυνη παραγωγής, Sophie Hayes Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη έγραψε και διαβάζει τα κείμενα που θα ακουστούν.

Την παράσταση μουσικής και λόγου θα προλογίσει ο Γιώργος Λιάνης.
Συμμετέχει ο Γιάννης Κορίζης

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25/12 ΚΑΙ ΑΠΟ ΩΡΑ 10 ΠΜ ΕΩΣ 13.00 ΜΜ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΛΑΤΣΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου
Δήμος Πύργου


COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Ο Πύργος του Μίκη Θεοδωράκη
Ο Πύργος του Μίκη Θεοδωράκη
https://1.bp.blogspot.com/-1biCEzMBClw/Xdggab-fqGI/AAAAAAADzZg/uDaqkCxBzXA70Yy0DAMS6xgM0zXA_MS-wCLcBGAsYHQ/s640/78433242_774734206365620_2823320958461280256_o.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-1biCEzMBClw/Xdggab-fqGI/AAAAAAADzZg/uDaqkCxBzXA70Yy0DAMS6xgM0zXA_MS-wCLcBGAsYHQ/s72-c/78433242_774734206365620_2823320958461280256_o.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/11/blog-post_775.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/11/blog-post_775.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy