Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Bρέθηκε νέα σουπερ-Γη σε τροχιά στο πιο κοντινό αστέρι από τον ήλιο

Το 2016 οι αστρονόμοι βρήκαν έναν δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη με το όνομα Proxima b γύρω από το αστέρι Εγγύτατος Κενταύρου, το οποίο απ...


Το 2016 οι αστρονόμοι βρήκαν έναν δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη με το όνομα Proxima b γύρω από το αστέρι Εγγύτατος Κενταύρου, το οποίο απέχει μόλις 4,2 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Τώρα, οι ερευνητές εντόπισαν ένα δεύτερο σημάδι που πιστεύουν ότι ανήκει σε μια σούπερ-Γη που βρίσκεται σε τροχιά στο ίδιο αστέρι, αυξάνοντας έτσι την περιέργεια σχετικά με το γειτονικό πλανητικό σύστημα και τις δυνατότητές του.

Ο Εγγύτατος Κενταύρου είναι το πιο κοντινό αστέρι στον ήλιο μας. Συνυπάρχει με ένα δυαδικό αστέρι στο Άλφα του Κενταύρου και είναι ένα αστέρι χαμηλής μάζας το οποίο επισκιάζει τον, υπό μια έννοια, ετεροθαλή αδελφό του. Όλα αυτά τα αστέρια βρίσκονται στον σχηματισμό του Κενταύρου, ο οποίος δεν μπορεί να γίνει ορατός με γυμνό μάτι. Μετά την ανακάλυψη του πρώτου πλανήτη γύρω από τον Εγγύτατο Κενταύρου, οι ερευνητές άρχισαν να πιθανολογούν την ύπαρξη και άλλου πλανήτη στο ίδιο σύστημα.

Με τη χρήση εξειδικευμένων τηλεσκόπιων στη Χιλή κατάφεραν να εντοπίσουν σήματα φωτός που φάνηκε ότι έρχονταν από αυτήν την κατεύθυνση. Οι συντάκτες της νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances, μπόρεσαν να εξετάσουν περισσότερα από 17 χρόνια δεδομένα ακτινικής ταχύτητας από το καλά μελετημένο σύστημα αστέρων και να προσδιορίσουν αν το σήμα ανήκε σε έναν πλανήτη σε τροχιά. Τα αστέρια, όταν βρίσκονται σε τροχιά από πλανήτες, δεν παραμένουν εντελώς ακίνητα: κινούνται σε μικρούς κύκλους ως αποτέλεσμα της βαρύτητας που τους ασκούν οι πλανήτες.

Αυτές οι κινήσεις αλλάζουν το μήκος κύματος του φωτός του αστεριού, το οποίο ποικίλει ανάμεσα στο κόκκινο και το μπλε, ανάλογα με την τοποθεσία του πλανήτη. Η παρατήρηση αυτών των αλλαγών μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους στον εντοπισμό των πλανητών. Οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο το σήμα να πηγάζει από τη δραστηριότητα στο μαγνητικό πεδίο του αστεριού, ωστόσο το σήμα που εντοπίστηκε προέκυψε σε μια χρονική περίοδο 1.900 ημερών, μια σοβαρή ένδειξη ότι ο πλανήτης είναι παρών.

 Ακόμη και το πιο κοντινό σε εμάς πλανητικό σύστημα μπορεί να κρύβει ενδιαφέρουσες εκπλήξεις», λέει ο συγγραφέας της έρευνας και μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Φάμπιο Ντελ Σόρντο. «Ο Εγγύτατος Κενταύρου φιλοξενεί ένα πλανητικό σύστημα πολύ πιο περίπλοκο από αυτό που γνωρίζαμε, και δεν έχουμε ιδέα πόσα ακόμη άγνωστα στοιχεία μένουν να ανακαλυφθούν».

Γνωρίστε τους γείτονες του πλανήτη

Ο μόλις ανακαλυφθείς δεύτερος πλανήτης, ο Εγγύτατος c (Proxima c), είναι πιθανά μια σούπερ-Γη με μάζα μεγαλύτερη από εκείνη της Γης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ολοκληρώνει μια τροχιά στον Εγγύτατο Κενταύρου κάθε 5,2 γήινα χρόνια. Ο πρώτος πλανήτης που βρέθηκε γύρω από το αστέρι, ο Εγγύτατος b, είναι έξι φορές μικρότερος και 30 φορές πιο κοντά στο αστέρι, κάνοντάς το πιο θερμό, λένε οι ερευνητές. Ο Εγγύτατος b είναι 1,3 φορές στο μέγεθος της Γης και ολοκληρώνει τροχιά κάθε 11,2 μέρες. Βρίσκεται σε κοντινή τροχιά στον Εγγύτατο Κενταύρου: μόλις στο 5% της απόστασης ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο.

Είναι ακόμη πιο κοντά και απ’ ό,τι ο Ερμής με τον ήλιο. Ωστόσο, καθώς το αστέρι του είναι πολύ πιο κρύο και πιο αχνό από τον ήλιο μας, ο Εγγύτατος b έχει θερμοκρασία κατάλληλη για να διαθέτει πόσιμο νερό στην επιφάνειά του χωρίς να εξατμίζεται. Δεδομένης της εγγύτητας με το αστέρι του, ο Εγγύτατος b υπόκειται, επίσης, σε λιγότερο ευχάριστους παράγοντες όπως οι υπεριώδεις ακτίνες και οι ακτίνες Χ τις οποίες λαμβάνει με ένταση 100 φορές μεγαλύτερη από εκείνες που η Γη λαμβάνει από τον ήλιο.

Εάν υπάρχει ζωή στον πλανήτη, αυτή θα επηρεαζόταν από αυτή την ακτινοβολία, αλλά μόνο να εικάσουμε μπορούμε το είδος των παρενεργειών. Ο νέο-ανακαλυφθείς πλανήτης έχει ερευνητικό ενδιαφέρον καθώς επιπλέον έρευνα μπορεί να αποκαλύψει πώς οι πλανήτες χαμηλής μάζας τίθενται σε τροχιά γύρω από αστέρια μικρής μάζας, λένε οι επιστήμονες. Και ο συγκεκριμένος πλανήτης ξεφεύγει από την τυπική θεωρεί που έχουν οι επιστήμονες στο μυαλό τους γύρω από τους πλανήτες σούπερ-Γη.

Η αποστολή Gaia της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, η οποία δημιουργεί μια 3D αποστολή του γαλαξία μας, θα μπορούσε να συμβάλει στην τελειοποίηση του σήματος του δεύτερου πλανήτη και να δώσει περισσότερες απαντήσεις στο μέλλον. «Ο Εγγύτατος Κενταύρου είναι το πλησιέστερο αστέρι στον ήλιο, και αυτή η ανίχνευση θα το αναδείξει στο πιο κοντινό πολυπλανητικό σύστημα για εμάς», δήλωσε ο Ντε Σόρδο.

Potential super-Earth found orbiting the nearest star from our sun, by Ashley Strickland

www.cnn.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Bρέθηκε νέα σουπερ-Γη σε τροχιά στο πιο κοντινό αστέρι από τον ήλιο
Bρέθηκε νέα σουπερ-Γη σε τροχιά στο πιο κοντινό αστέρι από τον ήλιο
https://4.bp.blogspot.com/-y5UbXsCVhKQ/XiBabqDR3hI/AAAAAAAD3uk/4VuuhfC04888XFaJrnIQtgD5J2UtmUqiwCLcBGAsYHQ/s640/%2524.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-y5UbXsCVhKQ/XiBabqDR3hI/AAAAAAAD3uk/4VuuhfC04888XFaJrnIQtgD5J2UtmUqiwCLcBGAsYHQ/s72-c/%2524.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/01/b.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/01/b.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy