-->

Θάνος Μπακέλλας: "Επέλεξα ένα επάγγελμα που μου δίνει χαρά και ικανοποίηση..."

Ο Αθανάσιος Μπακέλλας είναι πτυχιούχος Φαρμακοποιός Πανεπιστημίου Camerino Ιταλίας, με Μεταπτυχιακό στη διοίκηση υγειονομικών μονάδω...


Ο Αθανάσιος Μπακέλλας είναι πτυχιούχος Φαρμακοποιός Πανεπιστημίου Camerino Ιταλίας, με Μεταπτυχιακό στη διοίκηση υγειονομικών μονάδων πανεπιστήμιο Ρώμης UNINNETUNO. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά τα τελευταία χρόνια μένει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αμαλιάδα τόπος καταγωγής της μητέρας του. 

Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος φαρμακοποιός στην Ν.Μ. Αμαλιάδας και στην Ν.Μ. Κυπαρισσίας. Σήμερα διατηρεί δικό του Φαρμακείο στην περιοχή του Τραγανού. Κατά την περίοδο των σπουδών του, υπήρξε εθελοντής στον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό με ενεργή δράση και συνεχόμενη εκπαίδευση. 

Η αγάπη του για την προσφορά στον συνάνθρωπο τον οδήγησε να γίνει ιδρυτικό μέλος του Παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ( Ε.Ο.Δ.) του νομού Ηλείας και είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ERC Α Βοηθειών. 

Μετρά πολλές συμμετοχές σε ενημερωτικά συνέδρια ως εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών προς πολίτες και σε επιχειρήσεις διάσωσης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. 

Eπίσης είναι μέλος στην εταιρεία SAFETY AND RESCUE (FIRST AID TRAINING) που πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε όλη την Ελλάδα.

Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι αναδείχτηκε κυρίως εν μέσω πανδημίας;

Η εκδήλωση της πανδημίας βρήκε το δημόσιο σύστημα υγείας ανοχύρωτο, με τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, συνέπεια της κρατικής υποχρηματοδότησης, της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Η θετική αντιμετώπιση όμως της πανδημίας από την ελληνική κοινωνία έχει μέχρι στιγμής πολύ καλά αποτελέσματα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ήσασταν και νοσοκομειακός φαρμακοποιός. Στην Ελλάδα οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί γνωρίζουν τον ρόλο τους και τον υποστηρίζουν εξίσου;

Οι συνθήκες στο χώρο της υγείας απαιτούν σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί να ενδυναμώσουν το ρόλο τους και την ενεργό συμμετοχή τους στον σχεδιασμό ενός νέου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συμβάλλοντας στην παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και στην εξοικονόμηση δημόσιων πόρων.

Η στελέχωση των νοσοκομείων με εξειδικευμένους επιστήμονες φαρμακοποιούς και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση τους, αποτελούν παραμέτρους που σίγουρα θα βοηθήσουν. Πώς θα μπορούσε κάποιος να στήσει ένα καινοτόμο και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας χωρίς το Φαρμακοποιό;

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα των φαρμακοποιών σήμερα;

Μείωση Τζίρου.
Μείωση Ρευστότητας.
Καθυστέρηση πληρωμών δημοσίου (ΕΟΠΥΥ).
Αύξηση χρεών προς προμηθευτές.
Αλλαγές τιμών των φαρμάκων.
Προβλήματα συνεργασίας με φαρμακαποθήκες.
Προβλήματα συνεργασίας με φαρμακευτικές εταιρείες.
Προβλήματα συνεργασίας με Τράπεζες.
Αλλαγές ωραρίου (αύξηση ωρών λειτουργίας).
Πίεση στις τιμές του παραφαρμάκου εξ αιτίας των e-Shops.
Αύξηση καθυστέρησης πληρωμών από ιδιώτες.
Διάθεση των μη συνταγογραφούμενων(OTC) και από άλλα κανάλια διάθεσης.
Μείωση του περιθωρίου κέρδους.
Μείωση της εμπορικής αξίας των φαρμακείων.

Είσαστε ευχαριστημένοι από την συμμετοχή των φαρμακοποιών στα κέντρα λήψης αποφάσεων;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά το κράτος δεν αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του Έλληνα φαρμακοποιού , δεν ζήτησε την γνώμη ή την βοήθειά του στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας, στην οποία τον άφησε εντελώς εκτεθειμένο και απροστάτευτο στην πρώτη γραμμή της δύσκολης αυτής μάχης.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε δεχτεί «επιθέσεις» εκφράζοντας τις απόψεις σας, όπως για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Λέω ευθαρσώς τη γνώμη μου εδώ και χρόνια πάνω σε θέματα του νοσοκομείου, δεν θεωρώ επίθεση έναν πολιτισμένο διάλογο , συνήθως άνθρωποι που δεν έχουν να πουν κάτι σε σημαντικά θέματα που αφορούν το νοσοκομείο κάνουν κακεντρεχή σχόλια τα οποία διαβάζω αλλά δεν με επηρεάζουν, άλλωστε ο κόσμος βλέπει και κρίνει εκ του αποτελέσματος πάντα.

Ανεπίσημα όλοι λένε ότι το νοσοκομείο Αμαλιάδας θα χάσει το ρόλο που έχει, καθώς σιγά-σιγά μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας. 

Πρόκειται για μια κατάσταση που χρόνια οδηγούσε σε αυτό. Και το διαπιστώνουμε συνεχώς, αφού ούτε ιατροί-νοσηλευτές έρχονται και από αυτούς που υπάρχουν κάποιοι απορροφούνται από το νοσοκομείο Πύργου. Παρ’ όλες τις αυξημένες ανάγκες, οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ικανοποιητική κάλυψη από την Ν.Μ. Αμαλιάδας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του νοσοκομείου εξ αιτίας διαφόρων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Η άποψή μου είναι να εφημερεύουν και τα δύο νοσοκομεία εξίσου με δίκαιη μετακίνηση των ιατρών χωρίς διακρίσεις. Δεν θα ήταν καλό να εξελιχθεί το νοσοκομείο Αμαλιάδας σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, θα υπάρξουν τεράστιες δυσκολίες για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Στην Ηλεία χρειαζόμαστε τρία νοσοκομεία ή ένα και καλό; 

Δεν τίθεται ερώτημα, σαφώς χρειαζόμαστε και τα τρία και να είναι όπως πρέπει επανδρωμένα με προσωπικό και εξοπλισμό για την παροχή υγείας που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη δουλειά σας;

Ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι ενεργός και με γνώση, τόλμη και απόφαση συμμετέχει στη στήριξη και βελτίωση της υγείας του Έλληνα πολίτη. Ο φαρμακοποιός γίνεται αποδέκτης των ερωτημάτων ή των αιτημάτων του ασθενή. Η μεσολάβηση αυτή μεταξύ του πολίτη και της φαρμακευτικής θεραπείας είναι που αγαπώ στην δουλειά μου.


Τι θυσιάζει ένας φαρμακοποιός για να κάνει καριέρα; 

Η απόφαση για την καριέρα είναι απόφαση ζωής. Ο καθένας μας πρέπει να εξετάσει τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του. Νομίζω ότι έχω καταφέρει να επιλέξω ένα επάγγελμα που στο τέλος της ημέρας, στον απολογισμό, μου δίνει χαρά και ικανοποίηση. Δεν νιώθω ότι θυσιάζω κάτι.

Πώς είναι η σχέση σας με τους πελάτες του φαρμακείου σας;

Νομίζω ότι έχω καταφέρει να έχω φιλικές σχέσεις με τους ασθενείς μου *δεν τους θεωρώ πελάτες* οφείλω να είμαι διακριτικός και πάντα οι ερωτήσεις μου έχουν επιστημονικό περιεχόμενο. Αγαπώ την επαφή με τον κόσμο και ικανοποιούμαι όταν προσφέρω βοήθεια πρακτική ή ακόμα και ψυχολογική σε κάποιον ασθενή μου.

Με τι κριτήριο επιλέγετε ένα φαρμακευτικό ή παραφαρμακευτικό προϊόν για να το βάλετε στα ράφια του φαρμακείου σας; 

Πάντα ακολουθώ τις προτάσεις (συνταγογράφηση των ιατρών για την φαρμακευτική αγωγή των ασθενών). Σχετικά με τα παραφάρμακα ενημερώνομαι, ελέγχω, διαβάζω μελέτες και αποφασίζω τι είναι καλό ή τι όχι για να μπει ή να μην έχει θέση στα ράφια του φαρμακείου μου.


Ο στόχος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης –σύμφωνα με το νομοθέτη- ήταν η μείωση της πολυφαρμακίας. Εσείς, με την εμπειρία σας, το έχετε αντιληφθεί αυτό; Έχει μειωθεί η πολυφαρμακία; 

Αν και νέος φαρμακοποιός, συγκρίνοντας παλιότερες εποχές από την εμπειρία πιο παλιών συναδέλφων με το σήμερα, ναι υπάρχει μείωση της πολυφαρμακίας και οι ασθενείς ζητούν πάντα την συμβουλή μου πριν προχωρήσουν στην αγορά ενός φαρμάκου που μπορεί κάποιος να τους πρότεινε.

Πόσο σημαντική είναι η δια βίου εκπαίδευση για ένα φαρμακοποιό; Τι κάνετε για να είστε συνεχώς στο πνεύμα των εξελίξεων στην ειδικότητά σας;

Όχι απλά σημαντική αλλά καθοριστική θα έλεγα η δια βίου εκπαίδευση για έναν φαρμακοποιό-επιστήμονα. Συμμετέχω σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενημερώνομαι από νέες μελέτες που δημοσιεύονται, διαβάζω επιστημονικά συγγράμματα, ανταλλάσσω απόψεις και γνώσεις με συναδέλφους τόσο στην Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Πώς νιώθετε με τον ανταγωνισμό που υπάρχει στο επάγγελμά σας -ειδικά, μάλιστα, σήμερα μετά και την απελευθέρωση του επαγγέλματος; 

Εμείς είμαστε επιστήμονες υγειονομικοί, δεν εμπορευόμαστε φάρμακα, νομίζω ότι αυτό το ξέρουν και οι ασθενείς και προτιμούν ένα φαρμακείο για την αγορά ενός φαρμακευτικού σκευάσματος από ένα πολυκατάστημα. Τα φαρμακεία είναι φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ είναι σούπερ μάρκετ.

Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού εκτιμά ότι στις ημέρες μας οι φαρμακοποιοί είναι περισσότερο επιχειρηματίες από ότι επιστήμονες. Το αποδέχεστε αυτό; 

Θα ανατρέξετε στην προηγούμενη απάντηση μου που καλύπτει και αυτήν την ερώτηση.

Ποιες είναι οι μελλοντικές προκλήσεις για το σύγχρονο φαρμακοποιό;

Στην δεδομένη στιγμή είναι ο φόβος ενός οικονομικού κραχ λόγω πανδημίας, γενικότερα όμως η μεγάλη πρόκληση για τον σύγχρονο φαρμακοποιό είναι η ικανότητα να επικοινωνείς και να ακούς, να προβλέπεις και να επεξεργάζεσαι καταστάσεις και δεδομένα και τέλος τόλμη να εφαρμόζεις καινοτομίες. Οι εποχές είναι εξαιρετικά δύσκολες και απρόβλεπτες πλέοντας σε αχαρτογράφητα νερά άρα θέλει προσοχή αλλά ταυτόχρονα και τόλμη .

*Ο Θάνος Μπακέλλας είναι συνεργάτης του newsgf.net, όπου γράφει ιατρικά θέματα. Τα περισσότερα άρθρα του δημοσιεύτηκαν και σε ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ δωρεάν!


COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Θάνος Μπακέλλας: "Επέλεξα ένα επάγγελμα που μου δίνει χαρά και ικανοποίηση..."
Θάνος Μπακέλλας: "Επέλεξα ένα επάγγελμα που μου δίνει χαρά και ικανοποίηση..."
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjKZJGRTfIaWpGG1qTp-yG8VX-6hhw_9wYCuyOciV6cSKpUf6wtTG_OO9BC1wI-X2kx1FlxCDEgbHim3Sm-ELrRL3TZxy3Ce5qDQJa7N-A6cDs6Yxg9VZ9BFSdiVsBKt8PbEvZgOIIfVGg/s640/42852328_10215232723725730_826038591749619712_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjKZJGRTfIaWpGG1qTp-yG8VX-6hhw_9wYCuyOciV6cSKpUf6wtTG_OO9BC1wI-X2kx1FlxCDEgbHim3Sm-ELrRL3TZxy3Ce5qDQJa7N-A6cDs6Yxg9VZ9BFSdiVsBKt8PbEvZgOIIfVGg/s72-c/42852328_10215232723725730_826038591749619712_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/05/blog-post_916.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/05/blog-post_916.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy