-->

Γαλάζια Σημαία: Γιατί κάποιοι τις παίρνουν και κάποιοι άλλοι όχι

Του Γιώργου Φάκου Προκαλεί σύγχυση κάθε χρόνο σχετικά με τι σημαίνει μια παραλία να παίρνει "Γαλάζια Σημαία". Πολλοί ...



Του Γιώργου Φάκου


Προκαλεί σύγχυση κάθε χρόνο σχετικά με τι σημαίνει μια παραλία να παίρνει "Γαλάζια Σημαία". Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι η «Γαλάζια Σημαία» έχει να κάνει με την καθαρότητα των υδάτων, κάτι που δεν ισχύει – ή τουλάχιστον δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό.

Ο Νίκος Πέτρου, πρόεδρος της ΕΕΠΦ, σε δήλωσή του πέρυσι στο www.lifo.gr τόνισε ότι: «Οι Γαλάζιες σημαίες δεν είναι πρόγραμμα για τα νερά, αλλά ένα πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος με δύο στόχους: τη συνετή αειφορική διαχείριση του παράκτιου χώρου, τόσο στη βραβευόμενη ακτή όσο και γύρω από αυτήν, και τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης επισκεπτών, προσωπικού και τοπικής κοινωνίας μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Μια ακτή, ωστόσο, για να είναι υποψήφια για «Γαλάζια Σημαία» πρέπει να υποβάλει ιστορικό τουλάχιστον 20 δειγματοληψιών που επιβεβαιώνουν την εξαιρετική ποιότητα νερών σε βάθος χρόνου».

Και κάπου εδώ έρχεται η αμφισβήτηση.
Σε περσινό δημοσίευμα του iefimerida, ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, Χημικός – Γεωλόγος, κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι: «18 παραλίες από αυτές που πήραν το 2019 τη λεγόμενη "Γαλάζια Σημαία", σύμφωνα με τις δικές μας δειγματοληψίες, είναι ακατάλληλες για κολύμβηση. Είμαι βέβαιος, δυστυχώς, πως όταν θα έχουμε τα τελικά στοιχεία στα χέρια μας θα ανέβει σημαντικά ο αριθμός των ακατάλληλων παραλιών που πήραν "Γαλάζια Σημαία"».

Απαντώντας στο δημοσίευμα ο κ. Πέτρου δήλωσε ότι: «Το συγκεκριμένο κακόβουλο δημοσίευμα περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ανυπόστατες. Σταχυολογώντας μεταξύ των ανακριβειών που αναφέρονται, σας ενημερώνουμε ότι τόσο στις ευρωπαϊκές, όσο και σε άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία, συνολικά 50 παγκοσμίως, χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης τα στοιχεία που παρέχουν οι κεντρικοί φορείς που είναι θεσμικά επιφορτισμένοι με την παρακολούθησή τους. 

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή η παρακολούθηση γίνεται σύμφωνα με απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/7/ΕΚ "σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης", που αντικατέστησε την Οδηγία 76/160/ΕΟΚ, η οποία καθορίζει τους στόχους, τις παραμέτρους, τις διαχειριστικές μεθόδους και τις τεχνικές της σχετικής διαδικασίας. Στην Ελλάδα, η Οδηγία αυτή εναρμονίστηκε στην εθνική νομοθεσία με την ΚΥΑ υπ' αριθ. Η.Π. 8600/416/E103/23.2.2009 (ΦΕΚ Β΄ 356/2009). Υπεύθυνος φορέας είναι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) του ΥΠΕΝ».

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ το lifo.gr ανέφερε: Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με τον κ. Χριστοδουλάκη μας είπε ότι «η εταιρεία που εκδίδει τις "Γαλάζιες Σημαίες" ουσιαστικά "οικειοποιείται" τα στοιχεία από το κράτος χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα των αναλύσεων που κάνει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα οποία κοστίζουν πολλά λεφτά κάθε χρόνο στον Έλληνα φορολογούμενο. Να σημειωθεί επίσης ότι οι αναλύσεις των δειγματοληψιών γίνονται από ιδιωτικά εργαστήρια».

Με βάση τα παραπάνω αυτονόητο είναι ο πολίτης να μπερδεύεται για το πως τελικά παίρνει Γαλάζια Σημαία μια περιοχή.
Μια Γαλάζια Σημαία, που για πρώτη φορά έχασε η Κουρούτα, η επωνομαζόμενη "Μύκονος της Πελοποννήσου" και κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει τους λόγους που χάθηκε -εφόσον η απόκτηση Γαλάζιας Σημαίας αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τους τουρίστες να επισκεφθούν την παραλία που την έχει αναρτήσει.

Να σημειωθεί εδώ ότι με βάση το el.wikipedia.org το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά στη Γαλλία το 1985. Η επίσημη έναρξη του ήταν στις 5 Ιουνίου 1987 (Διεθνής ημέρα περιβάλλοντος) με την παρουσίαση του στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διεθνής διαχειριστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Foundation for Environmental Education ή FEE), το οποίο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους κατά τόπους διαχειριστές. Το ίδρυμα αυτό είναι υπεύθυνο και για τη περιοδική αναμόρφωση των κριτηρίων βράβευσης.

Διαβάστε επίσης...

Ηλιδα: Το "παραμύθι" της Γαλάζιας Σημαίας... και κάτι άλλα...!!!

Γιάννης Τασσόπουλος: "Αναρτούσαμε Γαλάζια Σημαία στη Κουρούτα και ο κόσμος δεν έμπαινε στη θάλασσα από την βρώμα"

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Γαλάζια Σημαία: Γιατί κάποιοι τις παίρνουν και κάποιοι άλλοι όχι
Γαλάζια Σημαία: Γιατί κάποιοι τις παίρνουν και κάποιοι άλλοι όχι
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC-ePoJKQS-kIGz3fGzpPaYOGs1DGNQ8iOYJmEpf7RmjtzH7DWe4m3Vvja5nobSXVXkRQc5dGXa6gCWb1AqUj8m5LjIAGqsRvCHrxoAGu_cOKeZYSxoiZRhG6vKhm5cDFGyTLJHwRtF_4/s640/Nea_Vrasna_blue_flag.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC-ePoJKQS-kIGz3fGzpPaYOGs1DGNQ8iOYJmEpf7RmjtzH7DWe4m3Vvja5nobSXVXkRQc5dGXa6gCWb1AqUj8m5LjIAGqsRvCHrxoAGu_cOKeZYSxoiZRhG6vKhm5cDFGyTLJHwRtF_4/s72-c/Nea_Vrasna_blue_flag.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/07/blog-post_400.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/07/blog-post_400.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy