-->

Κορονοϊός - Άνοιγμα σχολείων: 7 ή 14 Σεπτεμβρίου; Τι θα ισχύσει αν υπάρξει κρούσμα

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί το άμεσο, μεγάλο «στοίχημα» της Κυβέρνησης εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19.   «Είμαστε έ...


Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί το άμεσο, μεγάλο «στοίχημα» της Κυβέρνησης εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19. 

«Είμαστε έτοιμοι για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας (31/08), ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. «Αν θα εντοπίζεται κρούσμα θα κλείνει το τμήμα όχι το σχολείο» πρόσθεσε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής τόνισε ότι παρουσιάζεται μεγάλη διασπορά του ιού το τελευταίο διάστημα λόγω χαλαρότητας, ενώ πρότεινε όσοι επιστρέφουν από διακοπές να μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό και γενικά να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

«Χωρίς μάσκα τη βάψαμε» 

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας ο κ. Γώγος τόνισε: «Χωρίς μάσκα τη βάψαμε» και εκτίμησε ότι αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχισθεί και τις επόμενες τότε μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε σήμερα και ο Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό, Νικόλαος Σύψας. Υποστήριξε πως πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς για δύο λόγους.

Αφενός, διότι σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων και δεύτερου κύματος του ιού, πιθανότατα θα χρειαστεί να γίνει διακοπή των μαθημάτων το χειμώνα και αφετέρου γιατί οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους, αφού θα έχει προηγηθεί μια εβδομάδα καραντίνας. Υποστήριξε πως σε περίπτωση δεύτερου κύματος, πρώτα θα κλείσουν οι λοιπές κοινωνικές δραστηριότητες και τελευταία τα σχολεία.

Σημείωσε επίσης, πως το κλείσιμο των σχολείων το Μάρτιο έγινε γιατί δεν ήταν γνωστή η συμπεριφορά του ιού. Ωστόσο, πλέον, «ξέρουμε ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι εκείνη η ομάδα που προσβάλλεται και μεταδίδει τον ιό», είπε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ένα τμήμα, τότε θα γίνει απολύμανση, ιχνηλάτηση, τεστ και κλείσιμο του τμήματος και όχι του σχολείου. Για την τηλεκπαίδευση, υποστήριξε πως δεν είναι προτεραιότητα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί σε παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο λόγω παθήσεων και θα αποτελέσει καταφύγιο σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία.

Μίλησε ακόμα για τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη, λέγοντας πως «όσο λιγότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο ασφαλείς είναι οι τάξεις».

Υποχρεωτική η μάσκα 

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία, μαθητές και δάσκαλοι θα επιστρέψουν στα σχολεία φορώντας υποχρεωτικά μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους. Η μάσκα δε θα είναι υποχρεωτική στα διαλείμματα, τα οποία θα γίνονται ανά ομάδες και όχι όλες οι τάξεις ταυτόχρονα. Υποχρεωτική θα είναι η μάσκα για τους εκπαιδευτικούς και για οδηγούς, συνοδούς, μαθητές μέσα στα σχολικά λεωφορεία.

Όπως έχει τονίσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όσοι μαθητές αρνηθούν να φορέσουν μάσκα, θα απομακρύνονται από την αίθουσα. Σήμερα οι αποφάσεις, αύριο οι ανακοινώσεις Υπενθυμίζεται ότι σήμερα (31/08) θα πραγματοποιηθεί η τελική τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Παιδείας με την επιτροπή των ειδικών, για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων εν μέσω κορονοϊού. Αύριο Τρίτη, αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις, για το πότε θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Μαγιορκίνης: Ο αριθμός των μαθητών δεν φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο 

Εν τω μεταξύ, βασικό θέμα παραμένει το θέμα των αποστάσεων στις τάξεις. Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης επανήλθε στο θέμα και με ανάρτησή του προσπάθησε να εξηγήσει για ποιον λόγο ο αριθμός των μαθητών δεν φαίνεται να παίζει τόσο μεγάλο ρόλο: «Η απόσταση του 1,5 μέτρου είναι σημαντική για τη μετάδοση με σταγονίδια και θα πρέπει να την τηρούμε όσο μπορούμε γενικά. Όπου δεν μπορούμε θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπο να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης με τη χρήση μάσκας. Η ίδια λογική εφαρμόζεται και στα σχολεία με γενικευμένη χρήση μάσκας στις τάξεις.

Οι τάξεις, θα πρέπει να σημειωθεί, δεν μπορούν να θεωρούνται όπως οι χώροι εστίασης. Στην εστίαση υπάρχει διαρκής εναλλαγή των ατόμων που συνευρίσκονται. Οι τάξεις έχουν διαρκώς την ίδια σύνθεση και έτσι μπορούμε να τις θεωρήσουμε ως κοινωνικές "φουσκάλες" ή "φούσκες" (bubbles), οπότε η λογική στην αντιμετώπισή τους είναι αρκετά διαφορετική. Κατ’ αρχάς, η όποια μετάδοση στην τάξη είναι πλήρως ιχνηλατήσιμη και μπορεί να περιοριστεί με απλό περιορισμό, ενώ στην εστίαση δημιουργεί κατά κόρον "ορφανά" κρούσματα», σημείωσε σε ανάρτησή του.

Κεραμέως: Είμαστε έτοιμοι 

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί .Έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών νωρίτερα από ποτέ και τα βιβλία είναι στη θέση τους, προσέθεσε. Στο ερώτημα εάν θα ανοίξουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια την ίδια ημερομηνία, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι η απόφαση που έχει ληφθεί είναι για ταυτόχρονο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες. Και πρόσθεσε ότι «θα σταθμίσουμε την παράμετρο της επιστροφής των εκδρομέων του Αυγούστου, ώστε να έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα». Η κ. Κεραμέως τόνισε για ακόμα μια φορά ότι «είναι μεγίστης σημασία να βρεθούν τα παιδιά και πάλι στο σχολικό τους περιβάλλον».

www.newsbomb.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Κορονοϊός - Άνοιγμα σχολείων: 7 ή 14 Σεπτεμβρίου; Τι θα ισχύσει αν υπάρξει κρούσμα
Κορονοϊός - Άνοιγμα σχολείων: 7 ή 14 Σεπτεμβρίου; Τι θα ισχύσει αν υπάρξει κρούσμα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzoB3gFdYpIsmmI19TEykIRL6f_5ZUdZNlhqqga82LEiEqw8z_UThriQCVGw8jrWLfgLEhaO8Hu4GmFTtuT-FJmnYX4lySZqo4ZhrbbT7y-f-OmrkNHxMwh8X4tLdrTxlTfTqSD36qyVY/s640/coronavirus-4994442_960_720.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzoB3gFdYpIsmmI19TEykIRL6f_5ZUdZNlhqqga82LEiEqw8z_UThriQCVGw8jrWLfgLEhaO8Hu4GmFTtuT-FJmnYX4lySZqo4ZhrbbT7y-f-OmrkNHxMwh8X4tLdrTxlTfTqSD36qyVY/s72-c/coronavirus-4994442_960_720.webp
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/08/7-14.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/08/7-14.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy