Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Το τουριστικό "ανέκδοτο" της Ηλείας: Το... αγαλματάκι της Ολυμπίας & κάποιες άλλες ιστορίες πολιτικής τρέλας!

Του Γιώργου Φάκου "Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος είναι ο τουρισμός" είχε πει ο αείμνηστος ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντ...Του Γιώργου Φάκου


"Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος είναι ο τουρισμός" είχε πει ο αείμνηστος ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, καθορίζοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας αναφέροντας τον τουρισμό ως τον κύριο μοχλό της οικονομίας. 

Ο ίδιος, πολύ νωρίτερα, στις 7 Απριλίου 1956 είχε αναφέρει πως "η πολιτική της κυβερνήσεως στον τομέα του τουρισμού απεικονίζεται στον προγραμματισμό σειράς έργων, ειδικότερα ξενοδοχείων και μοτέλ, τουριστικών περιπτέρων, οδικών σταθμών, εκσυγχρονισμένων πλαζ, κέντρων αναψυχής, κατάλληλα διαμορφωμένων χώρων και γενικά έργω υποδομής -ιδίως φεστιβάλ υψηλής καλλιτεχνικής στάθμης- και στη οργάνωση της παροχής υπηρεσιών προς τους τουρίστες με τη δημιουργία τουριστικών σχολών ξεναγών. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική, προορισμένη να εφαρμοστεί από τον αναδιοργανωμένο ΕΟΤ". 

Με το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που η Ελλάδα ακολούθησε μετά την μεταπολίτευση, ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι και αναδείχτηκαν δυνατότητες που σαν χώρα έχουμε. Περιοχές που επένδυσαν στο τουρισμό με συγκεκριμένο σχέδιο και προγραμματισμό προβλήθηκαν δημιουργώντας αξιόλογη επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Σήμερα, το τουριστικό περιβάλλον έχει αλλάξει. Αναδείχτηκαν νέοι τουριστικοί προορισμοί, προέκυψαν νέες απαιτήσεις, δημιουργήθηκαν νέες μορφές τουριστικής δραστηριότητας. Η ανάπτυξη του τουρισμού συνεπάγεται με μεγαλύτερη ανάπτυξη για κάθε κλάδο τουριστικής δραστηριότητας, περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης, μεγαλύτερα εισοδήματα και διεύρυνση των δυνατοτήτων της δημοσιονομικής πολιτικής. 

Πρώτα η οικονομική κρίση και τώρα η πανδημία του κορονοιού έχουν πλήξει και τον ελληνικό τουρισμό δημιουργώντας νέα δεδομένα. Οι λιγότεροι, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τουρίστες είναι περισσότερο απαιτητικοί τόσο ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών όσο και προς τις τιμές. Τα νέα δεδομένα όμως πρέπει να βρουν και τις κατάλληλες απαντήσεις. 

Ο τουρισμός είναι για τη χώρα μας το όχημα που θα την οδηγήσει στο δρόμο των προηγμένων ευρωπαικών χωρών. Αλλά πάντα χρειάζεται όραμα, σχεδιασμός και φυσικά συμμετοχή όλων. Αυτή η συμμετοχή είναι απαραίτητη διότι κανένας σχεδιασμός δεν έχει σημασία όταν οι επιχειρηματίες βλέπουν τον τουρίστα ως μέσο στυγνής οικονομικής αφαίμαξης. 
Για παράδειγμα, πριν μερικά χρόνια, σε παραλιακό μαγαζί της Ηλείας προσφέρθηκε η χωριάτικη σαλάτα στην εξωφρενική τιμή των 7,50 ευρώ, όταν την ίδια περίοδο στην Πάργα, έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, η χωριάτικη σαλάτα χρεωνόταν 4,50 ευρώ. [Το θέμα είχε προβληθεί σε εκπομπή πανελλαδικής εμβέλειας]. 

Το ... αγαλματάκι της Αρχαίας Ολυμπίας! 

Συχνά διαβάζουμε για... την απόγνωση επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι ζητούν τη βοήθεια της πολιτείας για να τα βγάλουν πέρα αφού ο τζίρος έχει μειωθεί αισθητά. Ποτέ όμως οι ίδιοι δεν παραδέχτηκαν τα δικά τους τραγικά λάθη που τους οδήγησαν σε αυτή την δυσχερή οικονομική θέση. 

Πριν κάποια χρόνια, δημοσιεύτηκε η αγανακτισμένη [και δικαιολογημένα] επιστολή ενός ανθρώπου που περιέγραφε την εμπειρία του από την Αρχαία Ολυμπία: 

"Είχα καιρό να πάω στην Ολυμπία. Ετσι προχθές, με μια παρέα Αθηναίους έκανα τη πρώτη μου επίσκεψη και κάτω από τη σκιά των πανύψηλων πλατάνων που βρίσκονται στη πλατεία είπαμε να πιούμε για πρώτη [και τελευταία] φορά το καφεδάκι μας. Που να φανταστώ την έκπληξη που μας περίμενε; Καφές ελληνικός με νερό 3,50 ευρώ, νες καφέ με νερό 4,50 ευρώ, χυμός amita ανάμεικτος με νερό 5 ευρώ, νερό εμφιαλωμένο μικρό μπουκαλάκι 1 ευρώ. 
Χωρίς να πω κουβέντα πήγα κρυφά από τους καλεσμένους μου να πληρώσω. Μα έλα που πήραν χαμπάρι τις τιμές και άκουσα τα "εξ αμάξης". Και δεν είχα λόγια να απολογηθώ. Κολωνάκι δηλαδή η Ολυμπία. 
Και δεν έφτανε μόνο αυτό. 

Κάναμε και τη βόλτα μας στα μαγαζιά, έτσι για χάζεμα. Κάποιο αναμνηστικό όμως με εντυπωσίασε και ρώτησα τη τιμή του. Αναποδογύρισε ο μαγαζάτορας το αγαλματάκι και κοίταζε τους αριθμούς από κάτω, 272 ευρώ, αλλά εσείς θα το πάρετε 160 ευρώ. 
-Ρε φίλε, του λέω, κόψε κάτι, δεν είμαι ξένος. Από το δίπλα χωριό είμαι. 
-Ε, καλά, τότε θα σου κάνω καλύτερη τιμή, δώσε 130 ευρώ.
Τον ευχαρίστησα, του είπα ότι θα το σκεφτώ και φύγαμε. Να είναι καλά ο άνθρωπος μου έκοψε 142 ευρώ. Μισοτιμής δηλαδή! Δεν είναι και λίγο. Ενώ τα κορόιδα οι ξένοι θα ακούμπαγαν 272 ευρώ παρακαλώ! 

Φύγαμε από την Ολυμπία με τα μούτρα κατεβασμένα και τα νεύρα στη τσίτα! Ευτυχώς φεύγοντας περάσαμε από το πανέμορφο χωριό Φλόκα [μόλις 500 μ. από την Ολυμπία] και καθίσαμε σην πανέμορφη πλατεία και κάτω από τα δροσερά πλατάνια και τις μουριές απολαύσαμε το καφεδάκι μας με 0,80 ευρώ και το φραπεδάκι μας με 1 ευρώ και ηρεμήσαμε. 
Δεν γνωρίζω αν σε όλα τα μαγαζιά της Ολυμπίας ισχύουν οι ίδιες τιμές, αλλά βρε Ολυμπιαίοι, νομίζετε ότι τρώμε κουτόχορτο; 1.192,6 δραχμούλες ένα καφεδάκι; Ετσι περιμένετε να προκόψετε; Ετσι προβάλλετε την Ολυμπία; Δεν ξέρετε ότι έτσι δυσφημείται ο τόπος σας; 
Κύριε Δήμαρχε της Αρχαίας Ολυμπίας, νομίζω πως και εσείς θα πρέπει να βάλετε το χέρι σας". 

Ο δρόμος...

Η Ηλεία δεν έχει υποδομές για τουριστική αναβάθμιση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δρόμος-καρμανιόλα της Πατρών-Πύργου, που τόσα και τόσα έχουμε γράψει και που -φυσικά- δεν έχουμε σκοπό να τα επαναλάβουμε τώρα. 
Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι για την υφαρπαγή των ψήφων, όλες οι κυβερνήσεις κορόιδεψαν τους πολίτες και σήμερα, ενώ σε όλη την Ελλάδα γίνονται μεγάλα έργα, στην Ηλεία δεν μπορεί να φτιαχτεί ένας δρόμος μόλις 100 χλμ. Προφανώς για κάποιους η ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να έχει και μεγάλη σημασία! 

Οπου όμως δημιουργήθηκαν νέοι αυτοκινητόδρομοι, η ασφάλεια και το ξεκούραστο και γρήγορο ταξίδι ξαναέβγαλαν στους δρόμους τους οδηγούς που γύρισαν την πλάτη στις μετακινήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Ξέρετε κανέναν τουρίστα που θα θέλει να πάει σε οποιονδήποτε προορισμό στην Ηλεία γνωρίζοντας ότι θα διασχίσει έναν δρόμο-φονιά, όπου οι φωτεινοί σηματοδότες συχνά δεν λειτουργούν, που ο φωτισμός τις νύχτες είναι σχεδόν ανύπαρκτος και ο κίνδυνος να πεταχτεί αδέσποτο ζώο ή κανένας αλλοδαπός είναι υπαρκτός; 

Υγεία!

Μόλις χθες έγραψα για την υγεία, το χάλι της οποίας συμβάλλει στην τουριστική υποβάθμιση του νομού. Διότι ποιος τουρίστας θα πάει σε ένα νομό όταν είναι αμφίβολο αν του παρασχεθούν οι κατάλληλες φροντίδες, στη περίπτωση που πάθει κάτι; 

Για να μην επαναλαμβάνομαι, διαβάστε εδώ...

Τα σκουπίδια...

Πολλές φορές έχω αναφέρει ότι για την χάλια κατάσταση του νομού, δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί που ενδιαφέρονται για την διατήρηση της πολιτικής τους καρέκλας, αλλά κι εμείς ως πολίτες. 
Επίσης, πολλές φορές, έχω καυτηριάσει την δική μας συμπεριφορά στο θέμα του περιβάλλοντος και στην ανυπαρξία περιβαλλοντικής συνείδησης. 
Κι επειδή ακριβώς πολλές φορές τα έχω γράψει, δεν θα τα γράψω και τώρα, αλλά θα παραθέσω την επιστολή τουρίστριας η οποία στάλθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού [ΕΟΤ] της Γερμανίας και από εκεί στάλθηκε στον ΕΟΤ Δ/νση Πελοποννήσου. 
Σε περιληπτική μετάφραση ανέφερε:

"Μόλις επέστρεψα από ένα ταξίδι μου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Πελοπόννησο που πέρασα τις διακοπές μου γυρίζοντας στη περιοχή με ποδήλατο. Το ότι είναι τόσο επικίνδυνο να κυκλοφορεί κανείς με το ποδήλατο στην Ελλάδα δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Οι οδηγοί σου κόβουν το δρόμο, κορνάρουν σαν τρελοί και γενικά οδηγούν σαν πνευματικά άρρωστοι. 

Ενώ ήμουν ένα άτομο πλήρωνα παντού στα ξενοδοχεία τιμή δίκλινου δωματίου. Κι αυτή χωρίς πρωινό, ενώ οι προσφερόμενες υπηρεσίες ήταν ανύπαρκτες. Ταξιδεύω πάρα πολύ και σε διάφορα μέρη αλλά στη χώρα σας αισθάνθηκα να με αρμέγουν. 

Εδώ πρέπει να συμπληρώσω ακόμη πως παντού επικρατεί αγένεια, δίνονται λανθασμένες πληροφορίες και το πιο σπουδαίο από όλα η τρομερή θέα των σκουπιδιών πεταμένα στη πανέμορφη φύση. Εδώ θα μπορούσε η κυβέρνηση να αναλάβει μια εκστρατεία καθαριότητας. Από πολλούς τουρίστες, Γερμανούς, Ολλανδούς, Καναδούς κ.α., έχω ακούσει τα ίδια παράπονα κι απορούν που με τόση αδιαφορία οι Ελληνες μεταχειρίζονται το περιβάλλον. 
Είναι πολύ λυπηρό να καταστρέφετε οι ίδιοι μια τόσο όμορφη χώρα. Είναι σίγουρο πως αν δεν γίνει κάτι δεν πρόκειται να ξαναεπισκεφθώ τη χώρα σας και όχι μόνο εγώ [...]". 

*Να σημειωθεί εδώ ότι η συγκεκριμένη τουρίστρια επισκέφθηκε και το νομό Ηλείας και ιδιαίτερα την Αρχαία Ολυμπία και άλλες περιοχές! 

Αεροδρόμιο Ανδραβίδας

Ποιος δεν θυμάται τα τραγελαφικά που επί σειρά ετών σημειώθηκαν για τη δημιουργία πολιτικού αεροδρομίου στην 117 ΠΜ; 
Ποιος δεν θυμάται τις μάχες που δόθηκαν μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που προσπαθούσαν να πείσουν ότι το έργο ο καθένας θα το φτιάξει μόνο και μόνο για την υφαρπαγή των ψήφων; 
Ποιος δεν θυμάται τους βουλευτές της ΝΔ να σέρνουν στην Ηλεία τον τότε υπουργό Μιχάλη Λιάπη για... να εγκαινιάσει το έργο [βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο] και τον τότε δήμαρχο Ανδραβίδας να... τον βραβεύει; 
Κι αν σήμερα εκείνα τα "ευφυή" πολιτικά μυαλά χάθηκαν από το προσκήνιο έμειναν οι δηλώσεις τους για να μας θυμίζουν ότι η Ηλεία υπήρξε μόνο στα χαρτιά ως προτεραιότητά τους. 

Να σημειωθεί πάντως ότι χωρίς λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου, χωρίς σύγχρονους οδικούς άξονες και καλό σιδηροδρομικό δίκτυο, βασικές υποδομές, μην ελπίζουμε για ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη. 
Ολα τα υπόλοιπα είναι απλά "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε"!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα όσα συμβαίνουν με τον δρόμο Πατρών-Πύργου δεν θυμίζουν έντονα τα όσα συνέβαιναν με το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας; 

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Το τουριστικό "ανέκδοτο" της Ηλείας: Το... αγαλματάκι της Ολυμπίας & κάποιες άλλες ιστορίες πολιτικής τρέλας!
Το τουριστικό "ανέκδοτο" της Ηλείας: Το... αγαλματάκι της Ολυμπίας & κάποιες άλλες ιστορίες πολιτικής τρέλας!
https://1.bp.blogspot.com/-cvJ6TfCejVo/X4s8F23M2sI/AAAAAAAEU9Q/0h0t41oXp0wzTySCA7un1PgCO3XOusvRQCLcBGAsYHQ/s600/holiday-2880261_960_720.webp
https://1.bp.blogspot.com/-cvJ6TfCejVo/X4s8F23M2sI/AAAAAAAEU9Q/0h0t41oXp0wzTySCA7un1PgCO3XOusvRQCLcBGAsYHQ/s72-c/holiday-2880261_960_720.webp
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/10/blog-post_314.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/10/blog-post_314.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy