Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Διώρυγα Σουέζ: Γιγάντια επιχείρηση για να ξεκολλήσει από την άμμο το «Ever Given» – Τεράστιες οι εμπορικές επιπτώσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές που είναι αρμόδιες για το κανάλι, έχει επιτευχθεί το 87% του στόχου τους, προκειμένου να ξεκολλ...

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές που είναι αρμόδιες για το κανάλι, έχει επιτευχθεί το 87% του στόχου τους, προκειμένου να ξεκολλήσει το σκάφος από την άμμο. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της αιγυπτιακής «Al Αhram», o επικεφαλής της αιγυπτιακής Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) Οσάμα Ράμπι, δήλωσε τo πρωί της Παρασκευής ότι οι εργασίες βυθοκόρησης γύρω από το γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων που έχει ακινητοποιηθεί μπλοκάροντας το πέρασμα της θαλάσσιας οδού, είχαν φθάσει «στο 87% του στόχου». Από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα, έχουν απομακρυνθεί περίπου 17 χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου από το τόξο του σκάφους, τόνισε. 

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι εργασίες βυθοκόρησης ξεκίνησαν αρχικά σε βάθος μισού μέτρου και ήδη έχουν φθάσει σε βάθος 15 μέτρων. Ο Οσάμα Ράμπι τόνισε επίσης ότι τηρήθηκαν πλήρως τα πρότυπα ασφαλείας πλοήγησης διατηρώντας μια ασφαλή απόσταση από το πλησιέστερο επιτρεπόμενο σημείο προς το πλοίο, το οποίο έχει οριστεί στα 10 μέτρα. «Τα ρυμουλκά "SCA Baraka 1" και "Ezzat Adel" θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ρυμούλκησης μετά την ολοκλήρωση του στόχου σε ό,τι αφορά την επιχείρηση βυθοκόρησης», υπογράμμισε. 

Η επιχείρηση βυθοκόρησης, η οποία πραγματοποιείται σε συντονισμό με την ολλανδική εταιρεία «Smit Salvage», στοχεύει στην απομάκρυνση έως και 20.000 κυβικών μέτρων άμμου γύρω από τη γάστρα του σκάφους, προκειμένου το πλοίο να φθάσει σε επίπεδο βάθους 12 έως 16 μέτρων έτσι ώστε να μπορεί να επιπλεύσει. Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα, σύμβουλος του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι σε 72 ώρες μπορεί να είναι ελεύθερο το πέρασμα στη Διώρυγα του Σουέζ. Ως πρώην επικεφαλής της Αρχής για την Διώρυγα του Σουέζ, ο Μοχάμπ Μάμις υποστηρίζει ότι έχει ήδη δει πολλές επιχειρήσεις διάσωσης.

«Ξέρω κάθε εκατοστό της διώρυγας. Η θαλάσσια οδός θα ανοίξει εντός 48 έως 72 ωρών το πολύ», υποστήριξε. Tην ίδια ώρα, η ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei», επικαλούμενη την γιαπωνέζικη πλοιοκτήτρια εταιρεία του Εver Given, Shoei Kisen, γράφει σήμερα ότι το πλοίο Ever Given, μήκους 400 μέτρων, θα μπορούσε να αποκολληθεί ακόμη και «αύριο το βράδυ, ώρα Ιαπωνίας». Πάντως, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ζημιά στην παγκόσμια οικονομία από το «έμφραγμα» στην Διώρυγα του Σουέζ από την περασμένη Τρίτη ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως. Σύμφωνα με το CNN, περισσότερα από 237 πλοία περιμένουν την αποκόλληση του πλοίου την ώρα που από τη Διώρυγα του Σουέζ διέρχεται περίπου το 12% του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου. 

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι, εάν το πλοίο δεν απελευθερωθεί σύντομα, θα μπορούσε να επηρεαστεί η αγορά πετρελαίου, οι τιμές μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων και κατ' επέκταση, το κόστος των καθημερινών αγαθών. Στην ζωτικής σημασίας διώρυγα όπου παραμένουν εγκλωβισμένα εμπορεύματα αξίας άνω των 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στις δύο πλευρές, επτά τάνκερ που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο άλλαξαν σήμερα δρομολόγιο. 

Τρία από αυτά τα δεξαμενόπλοια ακολουθούν πλέον την μακρύτερη οδό γύρω από την Αφρική, μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας Kpler. Το τεράστιο πλοίο Ever Given έφραξε τη διώρυγα την περασμένη Τρίτη, καθώς -σύμφωνα με την εκδοχή που έχει παρουσιάσει η πλοικτήτρια εταιρεία- αντιμετώπισε ισχυρούς ανέμους που το έκαναν να γυρίσει διαγώνια και να κλείσει από άκρη σε άκρη το σημείο. Το πλοίο έχει μήκος 400 μέτρα και πλάτος 59, ενώ ζυγίζει 224.000 τόνους. 

Επιπλέον, μεταφέρει 20.000 κοντέινερ με τη ρυμούλκησή του να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Σύμφωνα με υπολογισμούς φορέων της ναυσιπλοΐας, το μπλοκάρισμα της διώρυγας καθυστερεί τη μετακίνηση εμπορικών αγαθών αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε ζημία περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων την ώρα. Η Διώρυγα του Σουέζ είναι κομβικό πέρασμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής και, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παραθέτει το BBC, μέσω αυτής διακινούνται αγαθά αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την μέρα προς τα ανατολικά και 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα προς τα δυτικά. 

Το Ever Given, με σημαία Παναμά, έχει μήκος όσο τέσσερα γήπεδα αμερικανικού ποδοσφαίρου (περίπου 8 φορές μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων) και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Ανήκει στην ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία «Shoei Kisen KK», η οποία σε δελτίο Τύπου, ζήτησε συγγνώμη από άλλα σκάφη που παραμένουν κολλημένα. Η εταιρεία δήλωσε στο CNN πως υποθέτει ότι θα απαιτηθούν αποζημιώσεις για το περιστατικό, αλλά το κύριο μέλημά της τώρα είναι η αποκόλληση του πλοίου. 

Από την πλευρά της, η πολυεθνική ναυτιλιακή εταιρεία «Μaersk» ανακοίνωσε ότι εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τα εννέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που είναι ακινητοποιημένα στο κανάλι. «Όλοι καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης καθώς μιλάμε», υποστήριξε ο Πίτερ Σαντ, επικεφαλής αναλυτής ναυτιλίας της BIMCO, σύμφωνα με το CNN. Οι αρχές στην Αίγυπτο συνεχίσουν να συνεργάζονται με ειδικές ομάδες διάσωσης από όλο τον κόσμο για να απελευθερώσουν το «Ever Given», το οποίο προσάραξε στο νότιο τμήμα του καναλιού την Τρίτη, όταν έχασε τον έλεγχο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. 

Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, σύμφωνα με τον Πίτερ Μπερντόβφσκι, διευθύνοντα σύμβουλο της Boskalis, μιας εξειδικευμένης εταιρείας βυθοκόρησης που έχει στείλει ειδικευμένους εργάτες στο σημείο. Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ο μεγάλος διεθνής αντίπαλος της πολυεθνικής ναυτιλιακής εταιρείας Maesk, Hapag Lloyd, σκέφτεται να στείλει αποστολή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, στο νότιο άκρο της Αφρικής, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα εμπορεύματα θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη χωρίς ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις. 

Από την πλευρά της, η Τζένα Σαντόρο, αναλύτρια πληροφοριών για την αλυσίδα εφοδιασμού για την Everstream Analytics, δήλωσε ότι το μπλοκάρισμα «θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την υπερβολική συμφόρηση στα ευρωπαϊκά λιμάνια εάν τα πλοία έφταναν ταυτόχρονα». 

Εκτινάχθηκαν τα ναύλα για μεταφορές πετρελαίου 

Τα ναύλα για τις μεταφορές πετρελαίου με τάνκερ σχεδόν διπλασιάσθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά το σοκ του αποκλεισμού της διώρυγας του Σουέζ. Οι αναλυτές αναμένουν μία μεγαλύτερη αύξηση των ναύλων για τα μικρότερα τάνκερ και τα προϊόντα πετρελαίου, όπως τη νάφθα και τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από την Ευρώπη στην Ασία, εάν η διώρυγα παραμείνει κλειστή για εβδομάδες. «Η προμήθεια περίπου του 20% της ασιατικής νάφθας γίνεται από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ», δήλωσε στέλεχος της FGE, προσθέτοντας ότι οι νέες διαδρομές που θα κάνουν τα πλοία, γύρω από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, μπορεί να αυξήσει κατά δύο εβδομάδες τον χρόνο τους και κατά πάνω από 800 τόνους την κατανάλωση καυσίμων των Suezmax τάνκερ.

Τα καύσιμα είναι το μεγαλύτερο κόστος για τα πλοία, αντιστοιχώντας έως το 60% των συνολικών δαπανών. Η ήδη αδύναμη ασιατική αγορά βενζίνης ή ντίζελ επιδεινώνεται από τον αποκλεισμό καθώς η Ασία εξάγει καύσιμα σε δυτικές αγορές, όπως της Ευρώπης, το 60% των οποίων έγιναν μέσω του Σουέζ το 2020. Πάνω από 30 πετρελαιοφόρα πλοία ανέμεναν από την Τρίτη και από τις δύο πλευρές της διώρυγας για να περάσουν, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Η επίπτωση από τις καθυστερήσεις των πλοίων στις αγορές ενέργειας είναι πιθανό να περιορισθεί από τη ζήτηση για αργό και υγραέριο (LNG) που είναι στη χαμηλή περίοδο, ανέφεραν αναλυτές. To κόστος της ναύλωσης προϊόντων, όπως βενζίνης και ντίζελ, από το ρωσικό λιμάνι του Τουάπσε στη Μαύρη Θάλασσα στη Νότια Γαλλία αυξήθηκε από 1,49 δολάρια ανά βαρέλι στις 22 Μαρτίου στα 2,58 δολάρια στις 25 Μαρτίου, μία αύξηση 73%, σύμφωνα με το Refinitiv. 

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Διώρυγα Σουέζ: Γιγάντια επιχείρηση για να ξεκολλήσει από την άμμο το «Ever Given» – Τεράστιες οι εμπορικές επιπτώσεις
Διώρυγα Σουέζ: Γιγάντια επιχείρηση για να ξεκολλήσει από την άμμο το «Ever Given» – Τεράστιες οι εμπορικές επιπτώσεις
https://1.bp.blogspot.com/-55O0SMFF9Dw/YF4nTA1b25I/AAAAAAAEkp4/t_cTnx3Vh781JHb18kF53vsIwVbZbUQPQCLcBGAsYHQ/s600/evergreencanalsuez2632021.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-55O0SMFF9Dw/YF4nTA1b25I/AAAAAAAEkp4/t_cTnx3Vh781JHb18kF53vsIwVbZbUQPQCLcBGAsYHQ/s72-c/evergreencanalsuez2632021.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/03/ever-given.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/03/ever-given.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy