Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Ο κύβος ερρίφθη: σβήνουν την Ηλεία από τον πανεπιστημιακό χάρτη!

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε χθες, 13/5, τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα...

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε χθες, 13/5, τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Η κυβέρνηση με αποκλειστικό άλλοθι τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, του μοναδικού σε όλη τη χώρα που είχε, ως αποδείχθηκε, πρόβλημα με τη μεταρρύθμιση Γαβρόγλου, αποφάσισε να μην υπάρχουν εισακτέοι στα τμήματα Γεωπονίας της Αμαλιάδας και Μουσειολογίας του Πύργου! Δε θα υποστηρίξουμε ότι εξεπλάγημεν όταν διαπιστώσαμε ότι τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα του νομού μας δε θα υποδεχθούν νέους φοιτητές! 

Ούτε ότι πειστήκαμε από τα επιχειρήματα του Στρατηγικού Σχεδιασμού, από τα οποία η επιστημονική τεκμηρίωση είναι παντελώς απούσα! Ούτε ότι πιστέψαμε την «ευγενή» πρόθεση και την «απέλπιδα» προσπάθεια του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Μπούρα, την τελευταία στιγμή να προτείνει τη διατήρηση των τμημάτων αλλά με δραματική μείωση των εισακτέων τους (υπ. Αριθμ.185/1-4-2021 απόφαση της Συγκλήτου)! Ούτε ότι δεχτήκαμε την πρόκληση του υφυπουργού, κ. Συρίγου, ότι δήθεν η Ηλεία δεν έχει αντιπροτάσεις βιώσιμες! 

Ούτε ότι εφησυχάσαμε από τις δηλώσεις του ίδιου ότι η κυβέρνηση εξετάζει προτάσεις για ίδρυση νέων τμημάτων στον νομό! Γιατί η αλήθεια είναι μία και την καταδεικνύουμε όλο το τελευταίο διάστημα: η κυβέρνηση απεργάστηκε τον αποκλεισμό της Ηλείας απ’ τον ακαδημαϊκό χάρτη με συνέπεια και μεθοδικότητα αξιοζήλευτη. Και να πώς έγινε αυτό (για όσες/ους διατηρούν ακόμη αμφιβολίες): Με τον νόμο 4653/24-1-2020 ιδρύει την «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης» (ΕΘ.Α.Α.Ε.), η οποία αντικαθιστά την ανεξάρτητη «Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» («Α.Δ.Ι.Π.»), έχει διοικητική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος ασκεί έλεγχο νομιμότητας. 

Το Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΘ.Α.Α.Ε. εισηγείται, μεταξύ άλλων, την ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, κατάργηση, μετονομασία των Α.Ε.Ι. και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων τους βάσει των προτάσεων που καταθέτουν οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων. Ποιος άραγε να πιστέψει στην τυχαιότητα ότι απ’ όλες τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων της χώρας μόνο αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών εισηγήθηκε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων; Έτσι κατέθεσε έναν «στρατηγικό σχεδιασμό κομμένο» και ραμμένο στα μέτρα του Υπουργείου. 

Για να αποφύγει την κατακραυγή και σε ένδειξη καλής πίστης ο Πρύτανης πρότεινε την παράταση λειτουργίας των δύο τμημάτων με μειωμένους όμως εισακτέους, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν έλαβε υπόψη της την πρόταση αυτή και εισηγήθηκε μηδενικό αριθμό εισακτέων. Η κυβέρνηση υιοθετεί την εισήγηση της Αρχής, γιατί αν μη τι άλλο είναι επιστημονική και αντικειμενική (;). Έτσι, επέρχεται η πολυπόθητη κάθαρση, αφού τόσο η ίδια όσο και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών αποενοχοποιούνται. 

Η σκευωρία φαίνεται να πετυχαίνει και η κυβέρνηση δε θα διστάσει να την ξαναεφαρμόσει. Γιατί, δυστυχώς, η Ηλεία απλά σέρνει τον χορό. Ο κύκλος θα είναι μεγάλος και το τραγούδι θα τελειώσει μόνο όταν υλοποιηθούν τα σχέδια του Υπουργείου. Το Υπουργείο τεκμηριώνει την απόφασή του για τον αριθμό των εισακτέων επικαλούμενο ουσιαστικά συγκεκριμένους στόχους που το ίδιο έθεσε: 

α) Τη στήριξη, στην παρούσα φάση, των ιδρυμάτων των ακριτικών περιοχών της χώρας· η Ηλεία δυστυχώς βρέθηκε σε λάθος σημείο στον χάρτη! 

β) Τη βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την αύξηση εισακτέων σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους· με στοιχεία δηλαδή που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση στο μέλλον η ανεργία θα πλήξει τους αποφοίτους της Γεωπονίας Αμαλιάδας και της Μουσειολογίας Πύργου και για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο βάζει λουκέτο στα τμήματα αυτά! 

γ) Τη βελτίωση της αντιστοίχισης εισακτέων και προσωπικού των Τμημάτων. Το γιατί η κυβέρνηση θεωρεί πως υπόλογος για την όποια αναντιστοιχία είναι κάποιος άλλος κι όχι η ίδια είναι σίγουρα άξιο απορίας! 

δ) Την πρόταση αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών για εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη, ο οποίος κατά την κυβέρνηση και το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι ανορθολογικός! Τι είδους αποκέντρωση άραγε επιθυμεί η κυβέρνηση; Ποια είναι τελικά τα πραγματικά σχέδιά της; Η αλήθεια είναι ότι ως τώρα φροντίζει τεχνηέντως να τα κρύψει αλλά «η χαρά δεν την αφήνει». Υποστηρίζει με σθένος το νεοφιλελεύθερο αφήγημά της για την Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, αδιαφορώντας προκλητικά για το κοινό συμφέρον. 

Τα κενά που αρχίζουν να σημειώνονται στον ακαδημαϊκό χάρτη θα σπεύσει να τα καλύψει με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ήδη για τον νομό μας έχουν δημοσιευθεί προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ξένα ιδρύματα. Μένει να πάρουν το πράσινο φως. Ας μην αυτομαστιγωνόμαστε λοιπόν. Παρά τα όποια εμπόδια και τις ελλείψεις, τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα λειτουργούσαν υποδειγματικά. Η τοπική κοινωνία τα αγκάλιασε και η τοπική αυτοδιοίκηση επένδυσε σε αυτά. Δε θα χρεωθεί ο νομός μας το κλείσιμό τους. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση κι εκεί πρέπει να στρέψουμε τα βέλη μας ενωμένοι και συνασπισμένοι. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας απ’ την αρχή βρίσκεται στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, του διδακτικού προσωπικού, των φοιτητών/τριών και των οικογενειών τους, και στηρίζει με κάθε μέσο την παραμονή των πανεπιστημιακών τμημάτων στον νομό καθώς και τη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ, το οποίο τελεί σε αναστολή. Ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται! Η Ηλεία πρέπει να βρίσκεται στο ακαδημαϊκό επίκεντρο κι όχι στο περιθώριο! 

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας Τμήμα Παιδείας - Πολιτισμού

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ο κύβος ερρίφθη: σβήνουν την Ηλεία από τον πανεπιστημιακό χάρτη!
Ο κύβος ερρίφθη: σβήνουν την Ηλεία από τον πανεπιστημιακό χάρτη!
https://1.bp.blogspot.com/-Q3igCLz9Oek/YJ548lmqkGI/AAAAAAAEo14/RCllz7JOMKUGpqbq04aSBxwf_m-yFNLlQCLcBGAsYHQ/s600/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-05-14_161921_www.google.com.png
https://1.bp.blogspot.com/-Q3igCLz9Oek/YJ548lmqkGI/AAAAAAAEo14/RCllz7JOMKUGpqbq04aSBxwf_m-yFNLlQCLcBGAsYHQ/s72-c/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-05-14_161921_www.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/05/blog-post_148.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/05/blog-post_148.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy