Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Στο Αρχαίο Θέατρο οι παραστάσεις του 31 ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

Το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας ετοιμάζεται να υποδεχθεί ξανά το κοινό στο πλαίσιο του 31 ου Φεστιβάλ της Ήλιδας. Μετά από τη δοκιμασία τω...

Το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας ετοιμάζεται να υποδεχθεί ξανά το κοινό στο πλαίσιο του 31 ου Φεστιβάλ της Ήλιδας. Μετά από τη δοκιμασία των τελευταίων μηνών, που τις έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις, το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας παραμένει ζωντανό και το μεσημέρι της Τετάρτης, ανακοίνωσε το σχεδιασμό του για το καλοκαίρι του 2021, προσαρμοσμένο τις νέες συνθήκες. Όλες οι παραστάσεις θα «ανέβουν» στο Αρχαίο Θέατρο, το οποίο παραχωρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με τους θεατές να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στο επιχωματωμένο κοίλο θα χρησιμοποιούνται μαξιλαράκια. 

Στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκαν μίλησε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Τόνια Μουρτζίνη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Βασίλης Καψής. Να σημειωθεί πως οι παραστάσεις ξεκινούν την Πέμπτη 8 Ιουλίου με τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη και ολοκληρώνονται την Τρίτη 24 Αυγούστου με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί και θα παρουσιαστούν δυο παραστάσεις από τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αγρινίου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. 

Γιάννης Λυμπέρης : «Επανεκκίνηση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας» 

Ξεκινώντας ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης ανέφερε : «Πιστεύω με σχετική και όχι απόλυτη βεβαιότητα, πως το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας θα πραγματοποιηθεί. Είναι περιττό να τονίσω πως μέσα σε αυτή την κρίση, ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που έχει υποστεί σοβαρές επιπτώσεις. Κοινωνία όμως χωρίς πολιτισμό δεν έχει τύχη. Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε πως ένα καταξιωμένο Φεστιβάλ που έχει στοχοποιήσει το ύφος και το περιεχόμενο, που είναι θεατρικών παραστάσεων της αρχαιότητας, έρχεται πάλι να ανοίξει τις πύλες του και να προσφέρει όλα αυτά που παρείχε τόσα χρόνια στην τοπική κοινωνία. Το ότι το Αρχαίο Θέατρο φιλοξενεί παραστάσεις δίνει την απαιτούμενη αίγλη στο Φεστιβάλ μας. 

Αυτονόητο είναι πως εμείς ως Δήμος θα πρέπει να επισκευάσουμε και καταστήσουμε λειτουργικό το ξύλινο θέατρο που έχει προσφέρει τόσα πολλά στο Φεστιβάλ». Καταλήγοντας επεσήμανε : «Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, διεκδικεί μετά την Επίδαυρο τις δάφνες στο χώρο των αρχαίων παραστάσεων. Είμαι βέβαιος και από το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε, για την επιτυχία που ουσιαστικά σημαίνει την επανεκκίνηση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας». 

Νίκος Κοροβέσης : «Δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και παράλληλα προσφέρουν θέαμα υψηλής ποιότητας» 

Η συνεργασία του Δήμου Ήλιδας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έφερε την πρώτη παράσταση του Φεστιβάλ, που παρουσιάζεται την Πέμπτη 8 Ιουλίου είναι οι Ιππείς του Αριστοφάνη. Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ Νίκος Κοροβέσης : «Στις πλούσιες δράσεις του Πολιτιστικού καλοκαιριού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με εμπνευστή τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, στηρίζουμε και συνδιοργανώνουμε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και παράλληλα προσφέρουν θέαμα υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο του 31 ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ήλιδας, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τους «ΙΠΠΕΙΣ» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μια διανομή σημαντικών πρωταγωνιστών όπως ο Κώστας Κόκλας και ο Πάνος Μουζουράκης. 

Πρόκειται για την ίσως πιο μαχητική σάτιρα του Αριστοφάνη, η οποία αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου και σχετίζεται απόλυτα με το σήμερα και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπο μας. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας, την Πέμπτη 8 Ιουλίου στις 9 το βράδυ και θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι μια πολύ ωραία παράσταση που αγκάλιασε η περιφέρεια και ο Δήμος και νομίζω πως αξίζει ο κόπος και η κοινωνία έχει ανάγκη». 

Τόνια Μουρτζίνη : «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στηρίζει θερμά τον θεσμό» 

Για την προσωρινή παραχώρηση του αρχαίου θεάτρου αλλά και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προστατευθεί – αναδεχθεί η Αρχαία Ήλιδα, μίλησε η αρχαιολόγος κ. Τόνια Μουρτζίνη. Όπως ανέφερε : «Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και της προϊσταμένης Ερωφύλης Ίριδος Κόλλια χαιρετίζουμε την έναρξη του 31 ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1991 από την εταιρεία «Φίλων Αρχαίας Ήλιδας» με σκοπό την αναβίωση πολιτιστικών δρωμένων στο χώρο και την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στηρίζει θερμά τον θεσμό που «κλείνει» φέτος 30 χρόνια παρουσίας ως ένα από τα ενδεδειγμένα μέσα βίωσης του αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας, από το κοινό. 

Οι σύγχρονες, άλλωστε, τάσεις στη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων θεωρούν ότι αυτά οφείλουν να ανάγονται σε βιούμενα κοινωνικά αγαθά. Το αρχαίο θέατρο της Ήλιδας, αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρωτότυπο και ευαίσθητο μνημείο καθώς συνδυάζει, λίθινη σκηνή με το επιχωματωμένο κοίλο ενώ η σκηνή με τα προσκήνια και τα παρασκήνια είναι από τα παλαιότερα της Αρχαίας Ελλάδας. Σήμερα η κατάσταση διατήρησης του μνημείου είναι τέτοια ώστε να είναι απαραίτητη η εκπόνηση και εφαρμογή μιας μελέτης αποκατάστασής του προκειμένου αυτό να προστατευθεί και να καταστεί ενδεχομένως ικανό για νέα χρήση. 

Μέχρις ότου αυτό επιτευχθεί και προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το επιτυχημένος θεσμός του Φεστιβάλ στο χώρο της Ήλιδας και στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας από το 2001 έως και το 2010 απαλλοτριώθηκε από τον τότε Δήμο Αμαλιάδας, μια έκταση όπου κατασκευάστηκε το ξύλινο θέατρο χωρητικότητας 1150 θεατών. Η εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή του Φεστιβάλ και στο πλαίσιο των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, συναίνεσε στην προσωρινή παραχώρηση του αρχαίου θεάτρου για την τέλεση των παραστάσεων και εύχεται στην απρόσκοπτη και επιτυχή τέλεσή του στο πλαίσιο μιας αγαστής συνεργασίας η οποία θα συνεχιστεί και σε άλλες δράσεις ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας». 

Β. Καψής : «Επαναφέραμε την ταυτότητα του Φεστιβάλ» 

Παίρνοντας το λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Βασίλης Καψής, επεσήμανε πως η επιλογή των παραστάσεων έγιναν με γνώμονα το χώρο που θα «ανεβούν» δηλαδή το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας και ως εκ τούτου, η θεματολογία προέρχεται από το αρχαίο δράμα, όπως άλλωστε είχε καθιερωθεί για πολλά χρόνια το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας, Στάθηκε στη συμβολή της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εξασφάλιση της παράστασης «Ιππείς του Αριστοφάνη» από το Εθνικό Θέατρο, καθώς επίσης και στο κομμάτι που αφορά τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Αμέσως μετά παρουσίασε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του 31 ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Στο Αρχαίο Θέατρο οι παραστάσεις του 31 ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας
Στο Αρχαίο Θέατρο οι παραστάσεις του 31 ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας
https://1.bp.blogspot.com/-eC7ZgmAz2U8/YNyffDGt75I/AAAAAAAEvVo/GS3l6tbiaAEEuTh-P1nP8BVHfnkaSwjcgCLcBGAsYHQ/s600/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-06-30_194312_mail.google.com.png
https://1.bp.blogspot.com/-eC7ZgmAz2U8/YNyffDGt75I/AAAAAAAEvVo/GS3l6tbiaAEEuTh-P1nP8BVHfnkaSwjcgCLcBGAsYHQ/s72-c/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-06-30_194312_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/06/31.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/06/31.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy