Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Παραπληροφόρηση στα ΜΜΕ: Kαι όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί – Τι έδειξε έρευνα

Ερευνητές, θεωρητικοί και επαγγελματίες, κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι και μοιράζονται τα ευρήματα της έρευνας τους και αισιοδοξούν.   Πολ...

Ερευνητές, θεωρητικοί και επαγγελματίες, κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι και μοιράζονται τα ευρήματα της έρευνας τους και αισιοδοξούν. 

Πολλές έρευνες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με εξακρίβωση γεγονότων προέρχονται από πειράματα που εστιάζουν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, σε χώρες τις βορείου Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Τα ευρήματα όμως από προηγμένες χώρες του δυτικού πολιτισμού, όσο κι αν συναρπάζουν τους πανεπιστημιακούς, συμβάλλουν ώστε οι εκτιμήσεις, οι ισχυρισμοί που εκφράζουν να αφορούν άλλες χώρες; 

Ο Ίθαν Πόρτερ, επίκουρος καθηγητής της σχολής ΜΜΕ και Δημοσίων Σχέσεων, του πανεπιστήμιου Τζορτζ Ουάσινγκτον και ο Τομ Τζέι Γουντ, πολιτικός αναλυτής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Οχάϊο, θέλησαν να μάθουν τί ακριβώς μπορεί να συμαίνει. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου και σε αυτή οι ερευνητές που την «έτρεξαν», πραγματοποήσαν ταυτόχρονα πειράματα διασταύρωσεις ειδήσεων (fact cheking) σε τέσσερις χώρες- Αργεντινή, Νότιο Αφρική, Νιγηρία και Αγγλία- με εντελώς διαφορετικά μορφωτικά, οικονομικά, φυλετικά χαρακτηριστικά, με σκοπό να διαπιστώσουν αν η δύναμη τους, η ικανότητα τους, να περιορίζουν ψευδείς αντιλήψεις, δεν αναχαιτίζεται από φυσικά εμπόδια και σύνορα. 

Τί έκαναν λοιπόν. Παρουσίασαν 22 δηλώσεις, ανάμεσα τους και δύο κατασκευασμένες μία για την covid-19 ( με τον ισχυρισμό ότι το θαλασσινό νερό «σκοτώνει» τον ιό) και μια άλλη που αφορούσε στην κλιματική αλλαγή, σε αντιπροσωπευτικές ομάδες του πληθυσμού κάθε μίας από τις τέσσερις χώρες. Με τυχαία επιλογή μία ομάδα δέχθηκε παραπληροφόρηση, η άλλη πήρε τις δηλώσεις μαζί με την επαλήθευση τους ενώ το τρίτο γκρούπ είχε εποπτικό ρόλο. 

Από κάθε ομάδα ζητήθηκε να προσδιορίσει ποια είδηση ήταν αληθινή και ποια ψεύτικη, κάτι που επαναλήφθηκε δύο εβδομάδες αργότερα. 

Τι έδειξε η έρευνα 

Τα πορίσματα της έρευνας έφεραν χαμόγελα στο πρόσωπα των θεωρητικών και ερευνητών. Οι έλεγχοι επαλήθευσης ειδήσεων απέδωσαν. Εκείνοι που ήταν αποδέκτες διασταυρωμένων ειδήσεων που ακολούθησαν τις ψευδείς, εμφανίστηκαν σημαντικά ωφελημένοι από την ενημέρωση μέσω επαληθευμένων ειδήσεων σε κάθε μία από τις τέσσερις χώρες της μελέτης. 

Η μεθοδολογία φάνηκε να πιάνει τόπο. Τουλάχιστον δύο εβδομάδες αργότερα εκείνοι που είχαν λάβει γνώση σε ό,τι αφορά στην επαλήθευση ειδήσεων, φαίνεται ότι μπορούσαν να διακρίνουν την πραγματική από την ψευδή είδηση. Σημαντική για τους ερευνητές ήταν η διαπίστωση πως η έκθεση στην παραπληροφόρηση δεν μείωσε την ακρίβεια των ειδήσεων. Αν και η μελέτη έδειξε ότι ο έλεγχος των γεγονότων βελτίωσε την αξιοπιστία των ειδήσεων η επίδραση που είχε η παραπληροφόρηση σχετικά με την covid-19 ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε, παρατήρησαν οι ερευνητές και μάλιστα στις τρείς από τις τέσσερις χώρες που εξετάστηκαν. Η Αγγλία ήταν η εξαίρεση. 

Το τελευταίο αυτό εύρημα που σχετίζεται με την πανδημία, είναι μία από τις αιτίες την οποία αντιμετωπίζουν οι επαληθευτές ειδήσεων στη μάχη κατά της παραπληροφόρης στη Νότιο Αφρική. Οι εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι, οργανισμών επαλήθευσης γεγονότων της αφρικανικής χώρας, αναφέρθηκαν στην πρόκληση που αντιμετωπίζουν και τις εμπειρίες που αποκτούν στον αγώνα καταπολέμησης των fake news. 

Fake news και κορωνοϊός 

Οι ασάφειες και οι αβεβαιότητες σχετικά με τον κορωνοϊό είναι πολύ πιθανό να γίνουν πιστευτές ως ειδήσεις, υπογράμμισε η Κάθι Ιμανί, του PesaCheck, και συντονίστρια της εκδήλωσης «Code for Africa», ενός διαφρικανικού δημοσιογραφικού οργανισμού ψηφιακής δημοκρατίας. «Παρατηρούμε ότι κυβερνήσεις, Αρχές και επιδραστικά άτομα εκφράζουν αντικρουόμενες πληροφορίες αλλά και λάθος πληροφορίες, μερικές φορές μάλιστα μοιράζονται περίεργες πεποιθήσεις ή περίεργους ισχυρισμούς», είπε η Ιμανί. «Όπως συμβαίνει με πράγματα που είναι μυστηριώδη για εμάς, δεν τα αντιλαμβανόμαστε και που τα θεωρούμε αινιγματικά, συχνά για να καλύψουμε το «κενό» στη γνώση, την ενημέρωση, χρησιμοποιούμε πληροφορίες που ήδη έχουμε. Και έτσι εκτιμήσεις, πεποιθήσεις και προκαταλήψεις «μπαίνουν στο παιχνίδι». 

Και γνωρίζουμε ότι αν όλα αυτά κυκλοφορήσουν χωρίς εξακρίβωση, χωρίς επαλήθευση, τότε παραμένουν ανεξέλεγκτα και αναπαράγονται». Η παραπληροφόρηση μπορεί να εξαπλωθεί με την ίδια ταχύτητα που εξαπλώθηκε στον κόσμο ο κορονοϊός, με όλες τις ολέθριες συνέπειες (πλήττοντας πρώτα απ’ όλα ανθρώπινες ζωές, καμπάνιες ενημέρωσης δημόσιας υγείας, οικονομίες, εκλογές). Ένας, για την ώρα, είναι ο τρόπος αντιμετώπισης περιορισμού των fake news. 

«Πρέπει το κενό στην πληροφόρηση να αντιμετωπιστεί ακριβώς τη στιγμή που αυτό δημιουργείται, διαφορετικά η εκ των υστέρων καταπολέμηση θα είναι πρόβλημα αφού οι άνθρωποι θα έχουν ήδη αρχίσει την αναπαραγωγή της παραπληροφόρησης», υπογράμμισε η Αν Νγκενγκέρε από τον επαληθευτικό οργανισμό Viral Facts. Επισήμανε δε πως «είναι πιο δύσκολο έργο να διαδώσουμε ακριβείς πληροφορίες από τη στιγμή που η παραπληροφόρηση έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς». 

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Παραπληροφόρηση στα ΜΜΕ: Kαι όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί – Τι έδειξε έρευνα
Παραπληροφόρηση στα ΜΜΕ: Kαι όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί – Τι έδειξε έρευνα
https://1.bp.blogspot.com/-OCww1b56sQk/YUSG45FuZoI/AAAAAAAE1Gs/8xGQQZuAnLUruKxueRuPbr_Q9Ou0UWkaQCLcBGAsYHQ/s600/children-403582_960_720.webp
https://1.bp.blogspot.com/-OCww1b56sQk/YUSG45FuZoI/AAAAAAAE1Gs/8xGQQZuAnLUruKxueRuPbr_Q9Ou0UWkaQCLcBGAsYHQ/s72-c/children-403582_960_720.webp
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/09/k.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/09/k.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy