-->

Εκτός ελέγχου: Ρωσία απειλεί Πολωνία και η EE συζητά για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

  Ρωσικά «πυρά» εν όψει της επίσκεψης Μπάιντεν στην Πολωνία. Η ενέργεια τοποθετείται στο «τραπέζι» της διαβούλευσης μεταξύ των ΥΠΕΞ της ΕΕ...

 

Ρωσικά «πυρά» εν όψει της επίσκεψης Μπάιντεν στην Πολωνία. Η ενέργεια τοποθετείται στο «τραπέζι» της διαβούλευσης μεταξύ των ΥΠΕΞ της ΕΕ. 

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απηύθυνε τη Δευτέρα προειδοποίηση προς την Πολωνία, διά μέσου μιας μακροσκελούς επιστολής, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στη χώρα. «Τα συμφέροντα των πολιτών της Πολωνίας θυσιάστηκαν λόγω της ρωσοφοβίας των ''μετρίων πολιτικών'' τους και των «μαριονετιστών» τους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα σημάδια μιας γεροντικής παραφροσύνης να είναι εμφανή», έγραψε ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας σε ανάρτησή του στο Telegram του, φωτογραφίζοντας τον Μπάιντεν. 

Το δηκτικό σχόλιο του Μεντβέντεφ εξαπολύθηκε από τον ίδιο εξ αφορμής της απόφασης που έλαβε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι την περασμένη εβδομάδα να ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση της χώρα του από τη Ρωσία και να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Μόσχα ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. «Θα αντιμετωπίσουμε την απορωσοποίηση της πολωνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας», είπε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου στις 18 Μαρτίου. 

«Καλούμε σε αναστολή δραστηριοτήτων στη ρωσική αγορά». Ο Μοραβιέτσκι είπε στους δημοσιογράφους ότι η εν λόγω κίνηση θα οδηγούσε στον τερματιμό της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Η Υπηρεσία Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι οι τιμές των διεθνών τιμών των τροφίμων και των ζωοτροφών είναι πιθανόν να αυξηθούν έως και κατά 20% λόγω της εισβολής του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, η οποία εισήλθε στην τέταρτη εβδομάδα της. 

Επιπροσθέτως, η Πολωνία προτείνει την προσθήκη εμπορικού αποκλεισμού στο νέο πακέτο κυρώσεων ενάντια στη Ρωσίας που ετοιμάζει η ΕΕ, το συντομότερο δυνατό, «[συμπεριλαμβανομένων] και των δύο θαλάσσιων λιμανιών της (…) αλλά και απαγόρευσης του χερσαίου εμπορίου», όπως δήλωσε ο Μοραβιέτσκι. 

Στο «τραπέζι» της ΕΕ το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πιθανότατα θα συζητήσουν ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προτού ο Μπάιντεν φτάσει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για Συνόδους Κορυφής με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την G7, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας. Η ΕΕ και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν επιβάλει αυστηρότατες κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης αρκετών ρωσικών τραπεζών από το SWIFT και του κυνηγιού των χρημάτων 685 Ρώσων και Λευκορώσων πολιτών. 

Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ δεν έχει κάνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δεδομένης της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο για ενέργεια. Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να μειώσει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ κατά δύο τρίτα εντός του 2022. Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, «την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχε πολύ όρεξη να προχωρήσουμε γρήγορα σε ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει επώδυνες ενεργειακές επιλογές». 

Οι Ανατολικοευρωπαίοι, ιδιαίτερα η Πολωνία και η Λιθουανία, έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να πλήξουν το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον γαιάνθρακα και έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι μια χαλάρωση των κυρώσεων θα μπορούσε να δώσει στον Πούτιν κίνητρο να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Η ΕΕ βασίζεται στη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της, με τη Γερμανία να είναι μεταξύ των πιο εξαρτώμενων από τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου στην ΕΕ, ηγείται του διστακτικού στρατοπέδου των κρατών-μελών, προειδοποιώντας να μην ενεργήσουν πολύ γρήγορα εξαιτίας των ήδη υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη. 

Η Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, έχει δηλώσει ότι μπορεί να επιδιώξει να εξαιρεθεί. Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Νότος επεξεργάζεται μία μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Η Γαλλία, η οποία προεδρεύει στο Συμβούλιο της ΕΕ, έχει πει ότι εάν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί, τότε η Ένωση οφείλει να πάψει να έχει το οποιαδήποτε «ταμπού» στο πεδίο των κυρώσεων. Διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν επίσης πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας ότι μια ρωσική επίθεση με χημικά όπλα στην Ουκρανία ή ένας σφοδρός βομβαρδισμός της πρωτεύουσας Κιέβου, θα μπορούσε να προκαλέσει ενεργειακό εμπάργκο. Οι ρωσικές δυνάμεις διεύρυναν τους βομβαρδισμούς τους στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη το Σαββατοκύριακο. 

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα ακούσουν περισσότερα για την κατάσταση από τον Ουκρανό ομόλογό τους Oleksii Reznikov, ο οποίος προσχώρησε μέσω βίντεο σύνδεσης, αργότερα τη Δευτέρα. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να υπογράψουν έναν νέο γύρο 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης (EPF) για την Ουκρανία, παρά την ιδέα που είχε διατυπωθεί στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ένας από τους λόγους ήταν ότι η Γερμανία απαιτούσε κοινοβουλευτική έγκριση για σημαντικές αμυντικές αποφάσεις, είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση. 

Χάος σε όλα τα μέτωπα 

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν εμπορικό κέντρο στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Οι ίδιες πηγές προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί. Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε τα κοντινά κτήρια και άφησε καπνίζοντες σωρούς ερειπίων και συντρίμμια να απλωθούν σε αρκετές εκατοντάδες μέτρα. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία απέρριψε απροσδόκητα τελεσίγραφο από τη Μόσχα να παραδοθούν οι άνθρωποι στην κατεστραμμένη πόλη της Μαριούπολης πριν από τις 5 το πρωί της Δευτέρας. «Δεν μπορεί να τεθεί θέμα παράδοσης, κατάθεσης όπλων» στο λαβωμένο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ. 

Η Ουκρανία απέρριψε επίσης την προσφορά της Μόσχας να ανοίξει δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους έξω από τη Μαριούπολη με αντάλλαγμα τη συνθηκολόγηση των κατοίκων της. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην πόλη, πολλοί χωρίς νερό, θέρμανση ή ρεύμα, για περισσότερο από ένα δεκαπενθήμερο. Αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον 2.300 κάτοικοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ορισμένοι έχουν θαφτεί σε ομαδικούς τάφους. 

Αργότερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πυρά για να διαλύσουν μια συγκέντρωση αντικατοχικών διαδηλωτών στη νότια πόλη Χερσώνα. Το βίντεο φάνηκε να δείχνει πολίτες στην Πλατεία Ελευθερίας της Χερσώνας να τρέχουν για να ξεφύγουν καθώς βλήματα προσγειώνονται γύρω τους. Ακούγονται επίσης δυνατοί κρότοι και ό,τι ακούγεται σαν πυροβολισμός. Τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις. Στα όριά τους Ρωσία-ΗΠΑ 

Το ψυχροπολεμικό κλίμα μετακύ Μόσχας και Ουάσινγκτον καλά κρατεί, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, να αναφέρει ότι κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, στον οποίο έγινε διάβημα διαμαρτυρίας για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις που έκανε ο Τζο Μπάιντεν για τον Βλάντιμιρ Πούτιν, με τη Ρωσία να διαμηνύει ότι οι εν λόγω δηλώσεις θέτουν τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ στα πρόθυρα της διακοπής. 

Θυμίζουμε ότι στις 17 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος -χρησιμοποιώντας μία όχι και τόσο πολιτική γλώσσα- χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του «αιμοσταγή δικτάτορα και στυγνό εγκληματία, που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας», ενώ μία ημέρα νωρίτερα τον είχε χαρακτηρίσει ευθέως «εγκληματία πολέμου». Οι Αρχές στην Οδησσό κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν πλήγμα σε κτήρια κατοικιών στα περίχωρα της πόλης νωρίς τη Δευτέρα, την πρώτη τέτοια επίθεση στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Το δημοτικό συμβούλιο της Οδησσού δήλωσε ότι πολυκατοικίες στα περίχωρα της πόλης χτυπήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές, χωρίς να προκληθούν θύματα, αλλά προκλήθηκε πυρκαγιά. Ένας 96χρονος επιζών του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο, ανακοίνωσε παράλληλα το Ίδρυμα Μνημείων Μπούχενβαλντ and Μίτελμπαου-Ντόρα. 

Ο Μπόρις Ρομαντσένκο πέθανε την Παρασκευή αφού το σπίτι του χτυπήθηκε από βλήμα, σύμφωνα με την εγγονή του. Ο Ρομαντσένκο επέζησε των στρατοπέδων συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, Πενεμούντε, Μίτελμπαου-Ντόρα και Μπέργκεν-Μπέλσεν. Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος των πληροφοριών του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι η Λευκορωσία μπορεί σύντομα να επιτεθεί στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να αφήσει τη Ρωσία να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσικό έδαφος. 

Ο αξιωματούχος είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του αδιεξόδου, με τις ουκρανικές δυνάμεις να εμποδίζουν τη Ρωσία να σημειώσει πρόοδο, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν δείχνει καμία διάθεση να υποχωρήσει. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να αντικρούσουν ανεξάρτητα έναν ρωσικό ισχυρισμό το Σαββατοκύριακο ότι εκτόξευσαν υπερηχητικούς πυραύλους σε ουκρανικό στόχο. Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι η χρήση ενός τέτοιου όπλου δεν έχει νόημα από στρατιωτική άποψη. 

Ζελένσκι: Αυτή τη φρίκη ζούμε 

«Πολεμάμε ενάντια σε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο για τη σωτηρία μας. Ενάντια σε πυραύλους, βόμβες και πυροβολικό αεριωθουμένων. Ενάντια στους κατακτητές που πυροβολούν πρόσφυγες στους δρόμους. Που σκοτώνουν απλούς πολίτες, δημιουργούν τεχνητή πείνα για ολόκληρες πόλεις, καίνε γειτονιές», τόνισε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε δημοσίευση την οποία έκανε στο προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook. «Αυτός είναι ο χειρότερος πόλεμος στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», προσέθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και παρέθεσε εννέα σχετικές φωτογραφίες.
Οι ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν τέσσερις Ουκρανούς δημοσιογράφους από τα σπίτια τους στη Μελιτόπολη σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το μεσημέρι η εθνική ένωση δημοσιογράφων της Ουκρανίας. Το συνδικάτο είπε ότι ο εκδότης Mykhailo Kumok, η αρχισυντάκτρια Yevhenia Borian και οι δημοσιογράφοι Yulia Olkhovska και Liubov Chaika -όλοι συνδεδεμένοι με την εφημερίδα Melitopolskie Vedomost- κρατήθηκαν για αρκετές ώρες πριν αποφυλακιστούν. 

Το απόγευμα, το ρωσικό δικαστήριο διέταξε τη Meta να σταματήσει αμέσως τις δραστηριότητες του Facebook και του Instagram στη Ρωσία, με το σκεπτικό της «εξτρεμιστικής δραστηριότητας». Η απόφαση για την απαγόρευση του Facebook και του Instagram δεν θα ισχύει για την υπηρεσία μηνυμάτων WhatsApp. 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Εκτός ελέγχου: Ρωσία απειλεί Πολωνία και η EE συζητά για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Εκτός ελέγχου: Ρωσία απειλεί Πολωνία και η EE συζητά για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiDUlU3D7zlwa9lXphkDMysJJuI0rAWLKxYg37qgtPZUv3wMcarrz80ZG8orM7RCn-_Af1nBFvuiFuNIz7keSiDXGRQftfg4aeUvszWbcLoTUwL9bbQhRYpB-K6qQCJTR9SbcrEc4mEOdA8ZdsLZR15wj_51pcNkiaMdyHTCW785oEZsbIlTYriF9tM=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiDUlU3D7zlwa9lXphkDMysJJuI0rAWLKxYg37qgtPZUv3wMcarrz80ZG8orM7RCn-_Af1nBFvuiFuNIz7keSiDXGRQftfg4aeUvszWbcLoTUwL9bbQhRYpB-K6qQCJTR9SbcrEc4mEOdA8ZdsLZR15wj_51pcNkiaMdyHTCW785oEZsbIlTYriF9tM=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2022/03/ee.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/03/ee.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy