-->

Πατέρας Χριστόφιλος: "Ο Θεός είναι Πατέρας όλων μας και συγχωρεί τα παιδιά του όταν αυτά μετανοούν..."

Γνωρίζω αρκετά χρόνια τον πάτερ Χριστόφιλο και συγκαταλέγομαι ως ένας από τους χιλιάδες θαυμαστές του για τον λόγο ότι είναι από τους κ...


Γνωρίζω αρκετά χρόνια τον πάτερ Χριστόφιλο και συγκαταλέγομαι ως ένας από τους χιλιάδες θαυμαστές του για τον λόγο ότι είναι από τους κληρικούς, που θέλει να είναι δίπλα στους συνανθρώπους και κοντά στα προβλήματα τους.

Παρ’ όλα τα προσωπικά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει και τις τραγωδίες που του έχουν συμβεί, παραμένει απλός, πρόσχαρος και πολύ αγαπητός. Αλλωστε, αυτό αποδεικνύεται από τα εκατοντάδες μηνύματα που δέχεται καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα, από την αγάπη του κόσμου που του την εκφράζουν κάθε φορά που τον συναντούν.

Ο Πατήρ Χριστόφιλος προσφέρει μεγάλο, καθημερινό έργο, σε φτωχές οικογένειες Το έργο του βέβαια δεν σταματάει εκεί. Κάθε μέρα, μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook, αναφέρει προβλήματα οικογενειών που οι ίδιες του ζητούν και κάνει έκκληση για βοήθεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση.

Τον συνάντησα σήμερα και μου αποκαλύφθηκε σε μια συνέντευξη-συζήτηση στην οποία δεν φοβάται να εκφράσει τις απόψεις του. Και γιατί να φοβηθεί, άλλωστε, όταν καθημερινά απολαμβάνει τη μεγάλη αγάπη του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και οικογενειών που τόσο έχει βοηθήσει; Εξάλλου, αυτό δεν θέλουμε από τους ιερωμένους και γενικότερα από την εκκλησία;

  Συνέντευξη στον Γιώργο Φάκο 

«Γεννήθηκα 10 Μαΐου 1973 στο Σκουροχώρι Πύργου. Όνειρο μου από μικρό παιδί, από 6-7 χρονών που με πήγαινε μια θεία μου στην εκκλησία, ήταν να γίνω ιερέας. Μάλιστα, σε 'κείνη την ηλικία έκανα αναπαράσταση ότι έκανε ο ιερέας. Φορώντας ένα σεντόνι και κρατώντας ένα σκουπόξυλο, έλεγα πως θέλω να γίνω δεσπότης. Τελικά σε ηλικία 19 ετών, την 1η Μαΐου 1994, χειροτονήθηκε από τον μακαριστό μητροπολίτη Τριφυλίας, κ.κ. Στέφανο, διάκονός του. Ανήκω, λοιπόν, στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας. Τελείωσα εκκλησιαστικό λύκειο Πατρών και Ριζάρειο εκκλησιαστική σχολή".

Τι είναι αυτό που σας προβληματίζει στο χώρο της εκκλησίας;

"Δυστυχώς, εκείνο που θέλω να επισημάνω με μεγάλη πικρία είναι ότι στο χώρο της εκκλησίας περίμενα πως θα υπάρχει η αγάπη και ο αμοιβαίος σεβασμός. Δυστυχώς, όμως, διαψεύστηκα. Υπάρχει μίσος, υπάρχει κακία, κάτι που δεν αρμόζει σε ιερωμένους».

Η εκκλησία δεν είναι μια μικρή κοινωνία όπου όπως σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά;

«Όταν λέμε εκκλησία θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερα τα θετικά και σε πολύ μικρότερο βαθμό τα αρνητικά».

Είσαστε ένας από τους ιερωμένος που έχετε «κυνηγηθεί» από κάποιους της εκκλησίας.

«Υπάρχει δεσποτοκρατία. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ελεύθερα. Τα έχουν φτιάξει στα μέτρα τους. Για παράδειγμα, για να δώσει ένας ιερέας μια τηλεοπτική συνέντευξη πρέπει πρώτα να εκδοθεί άδεια από την Ιερά Σύνοδο, αλλιώς υπάρχει τιμωρία. Απειλούν οι δεσποτάδες με αργία, με κόψιμο μισθοδοσίας κ.λ.π.»


Τι είναι για εσάς ο Θεός;

«Είναι τα πάντα. Είναι η ίδια η ζωή. Είναι το Φως. Δεν μπορώ να φανταστώ προσωπικά σαν ιερωμένος τη ζωή χωρίς τον Θεό. Αν δεν πιστεύουμε σε Αυτόν, θα είμαστε σαν τα ζώα. Ο ένας θα σκότωνε τον άλλον. Η πίστη συγκρατεί. Όπως και να το δεις, ο άλλος και πολύ θρησκευόμενος να μην είναι, όταν είναι χριστιανός κι έχει λάβει τη θεία χάρη με την βάπτιση κάτι θα τον βαστάξει, κάτι θα τον εμποδίσει από το να κάνει κακό».

Πιστεύετε στον Θεό έτσι όπως τον παρουσιάζει η εκκλησία; Έναν Θεό εκδικητικό αν κάνεις κάτι όχι και τόσο καλό; 

«Όχι, όχι, βέβαια. Είμαι κάθετος σε αυτό. Ο Θεός, τελευταία στιγμή περιμένει την μετάνοιά μας. Είναι γνωστό άλλωστε πως τελευταία στιγμή έβαλε και την πόρνη και τον ληστή στον παράδεισο επειδή μετανόησαν. Ο Θεός είναι Πατέρας όλων μας και συγχωρεί τα παιδιά του όταν αυτά μετανοούν».

 Όταν ζούσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, είχε καταφέρει να φέρει στην εκκλησία τα νέα παιδιά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι έλεγε πως, ελάτε στην εκκλησία και ας φοράτε σκουλαρίκια. Σήμερα όμως βλέπουμε τους νέους να έχουν απομακρυνθεί και πάλι. Που νομίζετε ότι οφείλεται αυτό; Στο ότι δεν πιστεύουν σήμερα οι νέοι; 

«Οι νέοι μας πιστεύουν και πιστεύουν καλύτερα από αυτούς που πάνε στην εκκλησία. Πιστεύουν με τον δικό τους τρόπο. Όπου περνάνε πάντα κάνουν το σταυρό τους, αλλά εμείς οι ίδιοι οι κληρικοί και ρασοφόροι, το λέω με μεγάλη πικρία, διώξαμε τους νέους από την εκκλησία».

Έχετε ένα μεγάλο και σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο το οποίο πολλάκις έχει επισημανθεί όχι μόνο από τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και από πανελλήνια.

«Αυτό το έργο ξεκίνησα να το κάνω μόνο και μόνο για την μητέρα μου που αυτοκτόνησε μπροστά μου και τους αυτόχειρες η εκκλησία και ο Θεός δεν τους συγχωρούν και θέλει πολλές προσευχές και φιλανθρωπίες. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησα με μικρούς ρυθμούς στην αρχή και στη συνέχεια, μέσω των site και των εντύπων, έμαθε ο κόσμος για το έργο μου, το είδε και πείστηκε γι αυτό. Έχω βοηθήσει 5.400 οικογένειες μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από την ώρα που άνοιξα την προσωπική μου σελίδα στο κοινωνικό δίκτυο facebook…»

Για την σελίδα αυτή έχετε κυνηγηθεί

«Για την οποία, ναι, έχω κυνηγηθεί, αλλά δεν πειράζει. Συνεχίζω να την έχω, συνεχίζω να είμαι παρόν, ο κόσμος με θέλει, με αγαπάει και θα συνεχίσω αυτό το έργο. Ξέρετε, κ. Φάκο, υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ούτε ψωμί στο σπίτι τους».

Βοηθάει ο κόσμος πάτερ;

«Βοηθάει και μάλιστα πολύ. Με τρόφιμα, με χρήματα και λογαριασμούς της ΔΕΗ πληρώνει και λογαριασμούς τηλεφώνων πληρώνει, και νοίκια πληρώνει και γενικά βοηθάει όσο μπορεί και με όποιον τρόπο μπορεί»

Επομένως υπάρχει ανταπόκριση.

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Ο Έλληνας έχει το φιλότιμο στο πετσί του».

Υπάρχει μεγάλη φτώχεια;

«Υπάρχει, δυστυχώς. Όμως θέλω να πω και το εξής: έχω βρει δουλειά σε πολλούς, με καλές συνθήκες, καλούς μισθούς και ασφάλεια και δεν έχουν πάει. Όμως, ναι, υπάρχει φτώχεια».

Πως θεωρείται να είναι το μέλλον της εκκλησίας;

«Αμφίβολο. Δεν έχει την φωνή που είχε επί του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, άγια τα χώματα που τον σκεπάζουν. Τότε υπήρχε φωνή».

Πιστεύετε ότι η εκκλησία πρέπει να έχει και πολιτικό ρόλο; Να παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα;

«Ναι, πρέπει, αλλά σε μερικές όμως περιπτώσεις, όχι πάντα. Να παρεμβαίνει καταθέτοντας την άποψή της».

Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση όπου εμφανίζεται να μην έχει και ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την εκκλησία πως το σχολιάζεται;

«Είναι πολύ άσχημο. Δυστυχώς η κυβέρνηση παίρνει εντολές από το εξωτερικό και πρέπει να τις υλοποιεί. Όμως, θα σας πω ότι η θρησκεία δεν παθαίνει τίποτα. Θα συνεχίσει να επιβιώνει όσο και αν την πολεμάνε». 

Υπάρχει μια αντίληψη που εκφράζεται κυρίως από ιερωμένους ότι ο Θεός πρέπει να λατρεύεται μόνο σε ναούς…

«Όχι, όχι. Δεν αγιάζει ο τόπος που είναι η εκκλησία, αλλά αγιάζει ο τρόπος της ζωής μας. Ο Θεός είναι παντού, ακόμη κι εδώ που τώρα καθόμαστε και συνομιλούμε. Είναι παντού. Δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνει κάποιος στην εκκλησία για να αγιάζει».

Τι θα θέλατε να πείτε στο κόσμο που τώρα μας διαβάζει και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά;

«Αγαπάω πάρα πολύ τους νέους ανθρώπους, φυσικά και τους ηλικιωμένους. Όμως η αδυναμία μου είναι οι νέοι άνθρωποι. Σήμερα με συναντούν στο δρόμο, με αγκαλιάζουν και με φιλάνε. Αυτό με κάνει τον πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου και μου δίνει τόσο μεγάλη δύναμη για να συνεχίσω να είμαι εντάξει απέναντι στον Θεό και στους ανθρώπους. Ο κόσμος να συνεχίσει να βοηθάει τους άπορους. Θέλω να ξέρουν πως όταν κάνω μια κοινοποίηση στο διαδίκτυο για κάποιον άπορο ή για κάποια φτωχή οικογένεια πρώτα το έχω διασταυρώσει κι έχω όλες τις αποδείξεις. Όταν υπάρχει αρρώστια φροντίζω πρώτα να έχω στα χέρια μου όλες τις ιατρικές βεβαιώσεις που το αποδεικνύουν. Κάθε τι διασταυρώνεται από πολλές πηγές".

Η δική σας πορεία ποια θα είναι στο μέλλον;

«Θέλω να είμαι ο παπάς όλου του κόσμου. Ο παπάς του λαού, όπως με έχουν ονομάσει. Ο ιερέας που θα κυκλοφορώ με το κεφάλι ψηλά και καθημερινά θα εισπράττω την αγάπη του κόσμου. Θέλω να υπηρετώ τον Θεό και τους ανθρώπους ως απλός στρατιώτης».

Σας ευχαριστώ θερμά για την συνομιλία που είχαμε

«Σας ευχαριστώ κι εγώ και η δύναμη του Κυρίου να φωτίζει τον δικό σας δρόμο και όλου του κόσμου».

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Πατέρας Χριστόφιλος: "Ο Θεός είναι Πατέρας όλων μας και συγχωρεί τα παιδιά του όταν αυτά μετανοούν..."
Πατέρας Χριστόφιλος: "Ο Θεός είναι Πατέρας όλων μας και συγχωρεί τα παιδιά του όταν αυτά μετανοούν..."
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglS8DihDoafAHgkWYsn1vJ4BZM7qRHKt_RLJAVLaE9b2w2YFs-Oxa6QRanhdDNcZSqt2uoTEFfmlJQDSxKGpppqzBfvMMU7OQWXuBba6FaEWk154W9nmNj_R_XzSY1pTTbxdx6om52il1N/s640/20882355_699561540245483_2675401233297019839_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglS8DihDoafAHgkWYsn1vJ4BZM7qRHKt_RLJAVLaE9b2w2YFs-Oxa6QRanhdDNcZSqt2uoTEFfmlJQDSxKGpppqzBfvMMU7OQWXuBba6FaEWk154W9nmNj_R_XzSY1pTTbxdx6om52il1N/s72-c/20882355_699561540245483_2675401233297019839_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2017/09/blog-post_545.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/09/blog-post_545.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy