-->

Τάκης Αντωνακόπουλος: "Κάθε άνθρωπος έχει έναν Θεό στο κεφάλι του..." [Β' Μέρος]

*Αλοίμονο από τους πολίτες που σύρονται πίσω από το ψέμα...  "Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ανάπτυξη εδώ εάν δεν φτιαχτεί ένας δρόμος, ...

*Αλοίμονο από τους πολίτες που σύρονται πίσω από το ψέμα... 

"Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ανάπτυξη εδώ εάν δεν φτιαχτεί ένας δρόμος, εάν δεν φτιαχτεί ένα λιμάνι της προκοπής. Μη τα ξεχνάνε αυτά, μη κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Εάν στρουθοκαμιλίζουν, εντάξει, να πουν ότι κινούνται σε μια άλλη σφαίρα. Μην φωνάζετε, δεν αξίζετε να πάρετε τίποτα. Το πολύ-πολύ να φύγουν από εδώ και τα παιδιά που έχουν απομείνει. 
Είμαστε που είμαστε περιοχή γερόντων κι αυτό είναι αντιφατικό διότι περιοχή γερόντων συνήθως είναι τα ορεινά που δεν έχουν προοπτική. Εδώ, που είμαστε η Καλιφόρνια της Ελλάδος, έχουμε γερασμένο πληθυσμό. 

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του δημάρχου Πύργου, είναι τελείως διαφορετικό απ' όσες έχω πάρει, αφού ξεφεύγει από τα ζητήματα του δήμου και "περνάει" σε ποιο προσωπικές ερωτήσεις. Κι αυτό γιατί πρέπει να γνωρίζουμε και την "άλλη" πλευρά, την ανθρώπινη, αυτών που διοικούν.
Στη βάση αυτή, ο κ. Αντωνακόπουλος μιλάει για τον Θεό, τις θρησκείες, για το αν διαβάζει και τι διαβάζει και άλλα. 

Συνέντευξη στον Γιώργο Φάκο

-Θέλετε να πείτε κάτι στον κόσμο που μας διαβάζει;

"Φυσικά. Η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία. Και πάντα υπάρχουν οι επόμενοι οι οποίοι θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα των προηγούμενων.  Το θέμα είναι να μην αποτελέσουμε θλιβερή παρένθεση των προηγούμενων. Να γίνουμε εμείς οι επόμενοι που αλλάξαμε τα πράγματα. 

Δεν υπάρχει Ανάσταση χωρίς Μεγάλη Εβδομάδα και Σταύρωση. Ο χριστιανισμός κατά την άποψή μου είναι η θρησκεία με την μεγαλύτερη πνευματικότητα και ανθρωποκεντρική διάσταση -αν δεν υπήρχε έπρεπε να τον εφεύρουμε τον χριστιανισμό. Σε αυτή την διάσταση πιστεύω. Οτι ο χριστιανισμός έχει σώσει την ανθρωπότητα από βίαιες συγκρούσεις, έχει σώσει τους ανθρώπους από κακές πράξεις ..."

-Εχει προκαλέσει και καταστροφές όμως.  

"Εν ονόματι του χριστιανισμού. Οπως και εν ονόματι του σοσιαλισμού έχουν γίνει τρομερά εγκλήματα. Δεν φταίει ο σοσιαλισμός εάν κάποιοι τον υπαρκτό σοσιαλισμό τον έκαναν δικτατορία. Κάποιοι, λοιπόν, κακομεταχειρίστηκαν τον χριστιανισμό. Το λέω αυτό διότι το μήνυμα της ισότητας, της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης, αν εφαρμοζόταν στην πολιτική θα είμασταν πολύ καλύτερα. Δυστυχώς όμως δεν εφαρμόζεται. Κι επίσης λίγο αν το εφαρμόζαμε ως άνθρωποι στη καθημερινή ζωή θα είμασταν πολύ καλύτερα. 

Υποφέρουμε σήμερα από τα πολλά υπέρ-εγώ που υπάρχουν γύρω μας. Μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας έχει ξεφύγει σε μια εικονική πραγματικότητα, διαχειρίζεται ο καθένας τον εαυτό του σε ένα παράλληλο φαντασιακό σύστημα, δεν πατάνε στην πραγματικότητα πολλοί. Δεν έχουν την επίγνωση ποιοι είναι, πόσο μπορούν, τι πρέπει να κάνουν. Εχουμε μόνο δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις, τα θέλουμε όλα εδώ και τώρα, ψάχνουμε για ψεύτικους κόσμους μέσα από ουσίες -ακόμα και το οινόπνευμα μια ουσία είναι που οδηγεί σε ψεύτικα βιώματα. Και όλα αυτά συνθέτουν ένα παρόν πολύ γκρίζο. 

Ομως μην ξεχνάτε ότι αρκεί, όπως έλεγε ο Μάο, μια σπίθα να πάρει φωτιά ο κάμπος και να καεί όλος. Αυτό δεν είναι καλό σενάριο, δηλαδή να πάμε σε μια σπίθα, γιατί ο κάμπος θα καεί, με την μεταφορική έννοια και ο Μάο ήξερε γιατί το έλεγε. Επανάσταση μπορεί να είναι ένας λαός που μπορεί να αγριέψει κι αυτό που βιώσαμε στην Ελλάδα με το κίνημα των αγανακτισμένων, το οποίο ήταν εντελώς ασύντακτο γι' αυτό και δεν έφερε αποτέλεσμα, ήταν μια μορφή επανάστασης ή επαναστατικότητας. Πρόσεχε, όχι επαναστάτες, γιατί ο επαναστάτης έχει όραμα. Ομως, είχε ένα κόστος αυτό. Δεν έφερε θετικό αποτέλεσμα, αλλά καταστροφικό".

- Πιστεύετε στον Θεό; Και τι είναι για εσάς ο Θεός;

"Για να είμαστε ειλικρινής κάθε άνθρωπος έχει έναν Θεό στο κεφάλι του. Δεν πιστεύουμε στον ίδιο Θεό κανένας, γιατί Θεός κάθε ανθρώπου είναι η συνείδησή του. Το θέμα είναι την συνείδησή σου με ποια υλικά την έχεις διαμορφώσει. Αν μιλάμε για Θεό των θρησκειών, δεν μπορεί να χωρέσει ο Θεός στο ανθρώπινο κεφάλι. Πολλές θρησκείες είναι κατασκευάσματα ανθρώπων. Και φτιάχνουν Θεούς αναλόγως των εποχών που έφτιαξαν θρησκεία. 

Προσωπικά πιστεύω σε έναν πνευματικό Θεό που δεν ασχολείται κάθε μέρα να γράφει ένα τεμπεσίρι τι έφαγες τι έκανες. Δηλαδή να σου κρατάει ένα ποινολόγιο".


-Δεν πιστεύετε επομένως σε έναν εκδικητικό Θεό.

"Με τίποτα. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιος Θεός. Δεν υπάρχει Θεός που να κάθεται στον υπολογιστή και να γράφει καθημερινά τι είπες τώρα ή τι έκανες ούτε υπάρχει Θεός να σε βάλει να περνάς καλά μετά θάνατον. Ολες οι θρησκείες διαχειρίζονται την αγωνία του ανθρώπου για την μετά θάνατον κατάσταση. 

Η συνείδησή μου, σαφώς και ως πολιτική συνείδηση, αποδέχεται κι ενστερνίζομε και θέλω να κάνω πράξη χριστιανικές αξίες. Μιλώντας τεχνοκρατικά ο χριστιανισμός είναι η καλύτερη θρησκεία, σε σχέση με όλες τις άλλες που υπάρχουν. Δεν είναι τυχαίο που όλος ο δυτικός κόσμος είναι ορθόδοξοι, καθολικοί, διαμαρτυρόμενοι, δεν έχει σημασία. 

Στον δυτικό κόσμο θα δείτε ότι εκεί βρίσκονται οι καλύτερες τέχνες, η επιστήμη κ.α. Είναι τυχαία αυτά; Γιατί η Δύση είναι πολύ μπροστά; Διότι ο χριστιανισμός αφήνει ελεύθερο τον άνθρωπο, έχει κέντρο τον άνθρωπο, βάζει πάνω απ' όλα την αξιοπρέπεια, έβαλε την γυναίκα σε ισότιμη μοίρα με τον άνδρα, έκανε πολλά πράγματα. Είπε ότι ο πλούτος δεν είναι η δύναμη, απομυθοποίησε τέτοιες αξίες. Ο δικός μας Θεός είναι πολύ σοσιαλιστής. 

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η στείρα τυπολατρική προσέγγιση του χριστιανισμού η οποία δεν προσφέρει τίποτα. Δεν έχει σημασία πόσα κεριά θα ανάψεις, πόσες γονυκλισίες θα κάνεις, ούτε πόσα λεφτά θα δώσεις από αυτά που έχεις κλέψει. Δεν εξαγοράζεται αυτή η θέση. Ο ίδιος ο Χριστός είπε ότι ο πλούτος είναι αμαρτωλός. 
Στη δική μου συνείδηση μετράει αν έκανες σήμερα μια καλή πράξη".

-Πιστεύετε στην μετά θάνατο ζωή;

"Κοιτάξτε, ο άνθρωπος είναι εγωιστής. Δεν παραδέχεται ότι υπάρχει τέλος. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα πεθάνει. Είχα πάει κάποτε σε ένα χωριό όπου ήταν ένας παππούς 85 χρονών. Είχαν καεί τα χωράφια του και πιάσαμε τη συζήτηση. Μου είπε ότι έβαλε 100 ελιές και σε 10 χρόνια θα τρώει το λάδι του. Στο υποσυνείδητό του πίστευε ότι δεν έχει τέλος.  

Πιστεύω ότι ο άνθρωπος παραμένει ζωντανός με τις πράξεις του. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος δεν πεθαίνει όταν οι υπόλοιποι τον θυμούνται. Εκείνοι που μένουν πίσω. Ο άνθρωπος πεθαίνει όταν οι άλλοι τον ξεχνάνε. Ο άνθρωπος πεθαίνει ακόμα και όταν βρίσκεται πάνω στη γη, όταν δεν έχει όνειρα και δεν αγαπάει. Οπως είπε και ο μεγάλος Καζαντζίδης "οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν πεθαίνουν τα όνειρά τους". 

-Εχετε χρόνο να διαβάζετε; 

"Διαβάζω το βράδυ γιατί κοιμάμαι αργά".

-Τι βιβλία διαβάζετε;

"Διαβάζω πολλά ιστορικά βιβλία, γιατί μέσα από την ιστορία καταλαβαίνεις πολλά πράγματα στο παρόν". 

-Συμφωνείτε ότι όποιος δεν ξέρει την ιστορία του είναι καταδικασμένος;

"Αν δεν ξέρεις ιστορία και γεωγραφία είσαι αμόρφωτος. Δεν ξέρεις τον κόσμο που τώρα ζεις και δεν ξέρεις πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος που τώρα ζεις. Η ιστορία, ναι, επαναλαμβάνεται με άλλες συνταγές, με άλλο σελοφάν.  Η βάση είναι ίδια. Στην πολιτική πάντα δεν υπήρχαν οι ομάδες, οι συγκρούσεις, η συνωμοσιολογία, το ψέμα, η εξαγορά; Δεν υπήρχαν αυτές οι αθλιότητες;

Μ' αρέσει πολύ να διαβάζω για ζητήματα που έχουν να κάνουν με όρια φυσικά και μεταφυσικά. Εκεί ανακαλύπτουμε αν υπάρχουν και άλλες διαστάσεις στη ζωή μας, στο περιβάλλον, στο σύμπαν. Είναι μια ιστορία όπου εκεί μπαίνουν πολύ η αστρονομία, τα μαθηματικά κι εκεί διαπιστώνεις ότι υπάρχουν πράγματα που δεν τα ξέρουμε, άρα διαπιστώνεις το πεπερασμένο του ανθρώπινου νου να ερμηνεύσει τα πράγματα όπου τελικά ο Θεός είναι μια δύναμη όχι προσωποποιημένη σαν έναν ασπρομάλλη γέροντα".


-Πιστεύετε και σε άλλες μορφές ζωής; Πρόσφατα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, παραδεχόμενο ότι τελικά μάλλον υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής που δεν έχουμε ανακαλύψει,

"Στα μαθηματικά υπάρχει μια θεωρία που λέει εις άτοπον απαγωγή ίδια αποδείξεως του αντιθέτου. Δεν μπορώ, λοιπόν, να το αποδείξω ότι δεν υπάρχει. Και γιατί να μην υπάρχει; Η θεωρητική βεβαιότητα χωρίς το εύρημα ότι υπάρχει, δεν το έχουμε. Υπάρχουν 22 δις γαλαξίες. Με τα έτη φωτός δεν φτάνεις να τους βρεις. Αρα, πως μπορείς να πεις ότι δεν υπάρχει; Γι' αυτό λέμε ότι είμαστε μια τεράστια ασημαντότητα και ως πλανήτης".

-Διαβάζετε αρχαίους Ελληνες φιλοσοφους;

"Ναι. Κάτι που δεν ξέρετε είναι ότι μετά την ιατρική έδωσα στο τμήμα ψυχοπαιδαγωγικής που έχει και  φιλοσοφία, στα Γιάννενα. Φιλοσοφία, Ψυχολογία και Παιδαγωγικά. Ξέρετε, για Γεωπόνος ξεκίνησα, επειδή μου άρεσε πολύ στα χωράφια".

-Οι εμπειρίες της παιδικής/εφηβικής σας ηλικίας πόσο έχουν επηρεάσει τον χαρακτήρα σας; 

"Πάρα πολύ. Τα δικά μου βιώματα της παιδικής ηλικίας μου δημιούργησαν αυτοπεποίθηση. Ξέρετε, από την Γ' Γυμνασίου δούλευα τα καλοκαίρια και μάλιστα σκληρά. Δούλευα οικοδομή, δούλευα στη λίμνη στα καρπούζια, έκανα πολλές δουλειές. Οπότε εκεί βλέπεις τις συμπεριφορές των ανθρώπων, υπάρχει ζούγκλα σε αυτούς τους χώρους. Αρα πρέπει να έχεις αντανακλαστικά αυτοπροστασίας, να ισορροπήσεις μέσα σε αυτούς, να μη σε κλέψουν στη δουλειά,  να μη γίνεις το θύμα δηλαδή.  Εκεί αν δεν αντέχεις φεύγεις. Εγώ, αν και πιτσιρικάς, άντεχα".

-Σας ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα και κάπως διαφορετική συζήτηση που είχαμε.

"Σε ευχαριστώ κι εγώ Γιώργο".  

Διαβάστε επίσης: 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Τάκης Αντωνακόπουλος: "Κάθε άνθρωπος έχει έναν Θεό στο κεφάλι του..." [Β' Μέρος]
Τάκης Αντωνακόπουλος: "Κάθε άνθρωπος έχει έναν Θεό στο κεφάλι του..." [Β' Μέρος]
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMbBUkde0hfgfWlKbN0iI0polir-heOmUi03lO4lWF9pSTsQCDOzLGNeG1SDULVZzYCf3Auh9AKtoY-p1Iiouh5TdOD73FFORVEV3_JHrZb4CRICEV3oul6e6UW36knJgEsdPqz8bHcII/s600/Opera+%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-07-07_150811_www.facebook.com.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMbBUkde0hfgfWlKbN0iI0polir-heOmUi03lO4lWF9pSTsQCDOzLGNeG1SDULVZzYCf3Auh9AKtoY-p1Iiouh5TdOD73FFORVEV3_JHrZb4CRICEV3oul6e6UW36knJgEsdPqz8bHcII/s72-c/Opera+%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-07-07_150811_www.facebook.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/07/blog-post_27.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/07/blog-post_27.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy