Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Δεν υπάρχει ειρήνη με τον Ερντογάν! Ή αυτός ή εμείς – «Σχεδιάζει μία νέα γεωγραφία»

«Επέστρεψε η λογική της αυτοκρατορίας», πανηγυρίζει ο διευθυντής της Yeni Safak, Ιμπραήμ Καραγκιούλ, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκο...

«Επέστρεψε η λογική της αυτοκρατορίας», πανηγυρίζει ο διευθυντής της Yeni Safak, Ιμπραήμ Καραγκιούλ, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Μια επίσκεψη προκλητική από κάθε άποψη, καθώς ο Ερντογάν θέλησε με αυτό τον τρόπο να «τιμήσει» την 47η επέτειο της εισβολής του Αττίλα στη Μεγαλόνησο. 

«Η Τουρκία σχεδιάζει μια νέα γεωγραφία», γράφει με μπόλικη δόση μεγαλομανίας και αλαζονείας, ο Τούρκος δημοσιογράφος. «Από την Κεντρική και τη Βόρεια Αφρική ως τον Περσικό Κόλπο, από τα Βαλκάνια έως την Κασπία, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Νότια Ασία, τα «δακτυλικά αποτυπώματα» της Τουρκίας γίνονται αισθητά παντού… »Η Τουρκία δεν θα σταματήσει… »Ακόμη και οι μικρότερες κινήσεις είναι σχεδιασμένες για να ολοκληρώσουν αυτόν τον μεγάλο υπολογισμό. »

Έχοντας δημιουργήσει μια κυρίαρχη παρουσία στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία και αναστρέφοντας τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, η Τουρκία κάνει εξαιρετικά γεωπολιτικά βήματα σε μια τεράστια γεωγραφία. »Κάθε κίνηση, κάθε πρωτοβουλία, κάθε συμμαχία ή διάσπαση, γίνεται με καλά μελετημένα, καλά σχεδιασμένα βήματα. »Ακόμα και εκείνα τα βήματα που φαίνονται λαϊκίστικα, κρύβουν έναν υπολογισμό πίσω τους», λέει ο διευθυντής της Yeni Safak, που διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν. 

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει άλλωστε πως ακολουθεί κατά γράμμα αυτόν τον «σχεδιασμό», σε πείσμα όλων εκείνων που βλέπουν απλώς το «δένδρο» και όχι το «δάσος». Που πιστεύουν ανόητα ότι μπορούν να πείσουν τον Ερντογάν να ακολουθήσει σχέσεις καλής γειτονίας. Ούτε καν την υποτιθέμενη συμφωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σεβάστηκε, για ένα ήσυχο καλοκαίρι, προκειμένου να μην πληγεί ο τουρισμός και στις δύο χώρες. 

Στην καρδιά του καλοκαιριού, έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας την «αποστρατιωτικοποίηση» ελληνικών νησιών! Την ίδια ώρα που θριαμβολογεί για την εισβολή του Αττίλα και δηλώνει έτοιμος να επεκτείνει την νέο-αποικιακή του πολιτική σε όλη την περιοχή. Και στο Αιγαίο φυσικά. 

Πανηγυρίζουν για την πανδημία στη Μύκονο 

Πώς βλέπει το καθεστώς Ερντογάν την «καλή γειτονία»; Τουρκικές εφημερίδες πανηγυρίζουν για την έξαρση της πανδημίας σε ελληνικά νησιά και ειδικά στη Μύκονο. «Είναι ευκαιρία να έλθουν οι ξένοι τουρίστες στην Τουρκία», γράφει ανερυθρίαστα η εφημερίδα «Turkiye», υπενθυμίζοντας ότι τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το κοσμοπολίτικο νησί. «Η πόρτα μας είναι ανοικτή σε όλους τους τουρίστες», προσθέτει η τουρκική εφημερίδα, τονίζοντας ότι η τουρκική τουριστική βιομηχανία …τρίβει τα χέρια της για την εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα. 

«Οι Τούρκοι επαγγελματίες του τουρισμού, δηλώνουν ότι η καραντίνα σε ελληνικά νησιά θα ωφελήσει σοβαρά την Τουρκία. »Εκατομμύρια τουρίστες που δεν μπορούν να πάνε στην Ελλάδα ή να κάνουν κρατήσεις θα έρθουν στην Τουρκία», γράφει προκλητικά η τουρκική εφημερίδα. Επικαλούμενη μάλιστα τον Σουρούρι Τσοραμπατίρ, πρόεδρο της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (TÜROFED), η Turkiye ισχυρίζεται ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει …πρόβλημα με την πανδημία. Και ας βράζει από τα κρούσματα της πανδημίας… Ελάχιστα ενδιαφέρει το καθεστώς Ερντογάν, αφού μπορεί και διοχετεύει αναληθή στοιχεία… Παλιά του τέχνη κόσκινο. 

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει γίνει εξπέρ πλέον στο να ξεπερνά την σκληρή πραγματικότητα στο εσωτερικό της χώρας του, με αλαζονικές εμφανίσεις στο εξωτερικό. Από την περασμένη Παρασκευή, που ανακοίνωσε ότι θα εξαγγείλει «καλά νέα» κατά την επίσκεψή του στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ο Ερντογάν άλλαξε την ατζέντα στην Τουρκία. Με τη βοήθεια φυσικά των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μέσων ενημέρωσης. 

 Ο νέος «κατακτητής» 

Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες παρουσιάζουν τον Ερντογάν ως τον νέο «κατακτητή». Όπως λέει επικριτικά ο τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ «ακριβώς 47 χρόνια μετά την εισβολή, στην Τουρκία υπάρχει ξανά ο ενθουσιασμός της κατάκτησης. »Όλη η Τουρκία, από τους Ισλαμιστές ως τους σοσιαλδημοκράτες, έχει ρίξει και πάλι τα βλέμματα της στην Κύπρο. »Αλλά αυτή τη φορά είναι μια διαφορετική προσπάθεια κατάκτησης. »Η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα υπό πλήρη έλεγχο. »Μόνο που ακόμη και εκείνοι οι Τουρκοκύπριοι, που χειροκρότησαν την πρώτη “κατάκτηση”, αυτή τη φορά επαναστατούν. »Επειδή κατανοούν ότι πρόκειται για υπαρξιακό πλέον θέμα. Αν θα ζήσουν ή όχι, όπως είχε πει και ο Αμλετ», τονίζει ο τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής. 

Γύρισαν την πλάτη 

Τα δημοκρατικά τουρκοκυπριακά κόμματα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο γύρισαν άλλωστε την πλάτη στον Ερντογάν. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα CTP και TDP μποϊκοτάρισαν την ομιλία Ερντογάν στο λεγόμενο «κοινοβούλιο». Ο Τουρκοκύπριος, πρώην ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είχε υποστηριχθεί από τον Ερντογάν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν το 2004, ενέκρινε επίσης την απόφαση για το μποϊκοτάζ. Το ίδιο και ο τέως ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Οι δημοκράτες Τουρκοκύπριοι βλέπουν πλέον ότι μετά την εκλογή του αχυράνθρωπου του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, έχει ενισχυθεί η «κατάκτηση» του ψευδοκράτους από την Άγκυρα. 

«Ο Ερντογάν παίρνει όλες τις αποφάσεις σχετικά με την Κύπρο, και δεν αφήνει στον Τατάρ, παρά τον ρόλο του διαχειριστή», γράφει στην εφημερίδα Duvar o τούρκος δημοσιογράφος Φεχίμ Ταστεκίν. Και όχι μόνο! Διαδοχικά, οι κυβερνήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας αντιμετώπισαν τη βόρεια Κύπρο ως «ζώνη ελεύθερου εγκλήματος», με τη βοήθεια της μαφίας. Ο εξόριστος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ αποκάλυψε επίσης μερικά από αυτά τα γεγονότα. Ο Ερντογάν όχι μόνο πολλαπλασίασε αυτές τις σχέσεις, αλλά αλλάζει επίσης και τη μορφή, δίνοντας στους οπαδούς του μια αίσθηση «νέας κατάκτησης», τονίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος. 

Ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ της Yeni Safak ονειρεύεται μάλιστα μια «Τουρκική ναυτική βάση στην Αμμόχωστο», ώστε –όπως λέει- «το τουρκικό ναυτικό, το οποίο έχει σχεδόν πλήρη κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο, θα γίνει το πιο ισχυρό στη Μεσόγειο. »Θα είναι η ακαταμάχητη δύναμη της Μεσογείου. Το μυαλό της αυτοκρατορίας επέστρεψε», θριαμβολογεί αλαζονικά ο Τούρκος δημοσιογράφος, εκφράζοντας με κυνικό και αλαζονικό τρόπο τα σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν. Η Αννέτα Βέμπερ, ειδική απεσταλμένη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κέρας της Αφρικής, προειδοποιεί ότι «ο Ερντογάν προσπαθεί να ανοικοδομήσει μια αυτοκρατορία, να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία». Οι νέες φιλοδοξίες της εξωτερικής πολιτικής Ερντογάν μπορούν να φανούν στην αφρικανική ήπειρο. 

Η Σομαλία είναι ο σημαντικότερος αφρικανικός εταίρος της Τουρκίας, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι: η Αιθιοπία και η Κένυα, η Σενεγάλη στην άλλη άκρη, η Νότια Αφρική, η Γκάνα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για να αναφέρουμε μερικές μόνο χώρες. Η Άγκυρα βλέπει την Αφρική ως «ήπειρο ευκαιριών». Το 2002 ο όγκος συναλλαγών της Τουρκίας με την Αφρική ήταν περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2019, ένα έτος πριν από την πανδημία της κορώνας, είχε αυξηθεί πέντε φορές. Η Τουρκία συνοδεύει την εμπορική επίθεση με την επέκταση του διπλωματικού της δικτύου: ο αριθμός των πρεσβειών της υπερδιπλασιάστηκε σε 44 τα τελευταία χρόνια. Αναμφίβολα, όπως λέει ο Ιταλός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Γένοβα, Φεντερίκο Ντονέλι, «δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε όσα λέει η Τουρκία. »

Ορισμένα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης προσπαθούν, φυσικά, στη ρητορική τους να απεικονίσουν την Τουρκία ως σοβαρό ανταγωνιστή για την επιρροή της Κίνας ή της Γαλλίας στην αφρικανική ήπειρο, αλλά αυτό είναι υπερβολικό», τονίζει ο Ντονέλι. Είναι σαφές όμως ότι για την Ευρώπη, η σημασία της Αφρικής έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι πρώην αποικίες έχουν απελευθερωθεί όλο και περισσότερο από την Ευρώπη. Οι αφρικανικές χώρες αναζητούν τώρα συνεργάτες σε όλο τον κόσμο που θα τους κάνουν τις πιο ελκυστικές προσφορές. Αυτό ισχύει για την Κίνα εδώ και πολύ καιρό, και όλο και περισσότερο για τη Ρωσία και την Τουρκία. Και φαίνεται ότι η Άγκυρα θέλει την Κύπρο ως βάση για τα νέο-αποικιακά σχέδιά της. 

Σε πρώτη φάση, την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, αλλά η αλαζονική «κατακτητική» διάθεση, δεν πρόκειται να σταματήσει εθελοντικά. Με την πολιτική του κατευνασμού, απλώς ανοίγουν την όρεξη του Σουλτάνου…

Μιχάλης Ψύλος 

Ο Μιχάλης Ψύλος είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη δημοσιογραφία το 1982 στο Ριζοσπάστη και στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες Πρώτη, Νέα, Βραδυνή, Ισοτιμία, Ποντίκι, Πριν και στην Εφημερίδα των Συντακτών. Εργάστηκε επίσης στους ραδιοσταθμούς «Δίαυλος 10» των 10 δήμων της δυτικής Αθήνας και «Ράδιο 5» των πέντε δήμων της Β’ Πειραιά και συνεργάστηκε με πολλά πολιτικά περιοδικά. 

Από το 1991 ως το 2009 εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ και στο διάστημα 2001 -2009 ήταν προϊστάμενος του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού. Από το 1988 εργάστηκε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ ΜΠΕ), του οποίου διετέλεσε και Γενικός Διευθυντής. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο και έχει πάρει εκατοντάδες συνεντεύξεις από προσωπικότητες της διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής σκηνής.

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Δεν υπάρχει ειρήνη με τον Ερντογάν! Ή αυτός ή εμείς – «Σχεδιάζει μία νέα γεωγραφία»
Δεν υπάρχει ειρήνη με τον Ερντογάν! Ή αυτός ή εμείς – «Σχεδιάζει μία νέα γεωγραφία»
https://1.bp.blogspot.com/-ESVGj3YuN7o/YPaSPoUnJYI/AAAAAAAEwow/L4LmpOugzZMqpdDiV6cFlbbaagZ6GpiSgCLcBGAsYHQ/s600/erdogan-2-630x372.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-ESVGj3YuN7o/YPaSPoUnJYI/AAAAAAAEwow/L4LmpOugzZMqpdDiV6cFlbbaagZ6GpiSgCLcBGAsYHQ/s72-c/erdogan-2-630x372.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/07/blog-post_579.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/07/blog-post_579.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy