-->

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον - Πού έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη

  Σε «επιχείρηση οχύρωσης» έναντι της διασποράς της νέας παραλλαγής Όμικρον επιδίδονται οι κυβερνήσεις διεθνώς με αυστηρούς ταξιδιωτικούς ...

 

Σε «επιχείρηση οχύρωσης» έναντι της διασποράς της νέας παραλλαγής Όμικρον επιδίδονται οι κυβερνήσεις διεθνώς με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και εκτεταμένους επανελέγχους των θετικών τεστ PCR, ενόσω επιχειρείται με φρενήρεις ρυθμούς σε επιστημονικό επίπεδο η «αποκρυπτογράφηση» της δυναμικής και επικινδυνότητας του νέου στελέχους του κορωνοϊού που κινείται γρήγορα πέραν των συνόρων της αφρικανικής ηπείρου. 

Στην Ευρώπη -η οποία ήδη «μάχεται» το τέταρτο πανδημικό κύμα που οδηγείται από τη μετάλλαξη Δέλτα και επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα έως και καθολικά lockdown εν όψει Χριστουγέννων-, η παραλλαγή Όμικρον (B.1.1.529) προκύπτει ότι έχει «εισχωρήσει» μέχρι στιγμής σε Βρετανία, Γερμανία, Τσεχία, Ολλανδία και Βέλγιο. Η βρετανική κυβέρνηση είναι η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης. 

Η παραλλαγή εντοπίστηκε σε δύο νοσούντες -που συνδέονται μεταξύ τους- στο Μπρέντγουντ και το Νότινγχαμ, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους ενόσω βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σε ακόλουθη, έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ανακοινώθηκε ότι προς ανακοπή της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν στη Βρετανία θα υποχρεούνται να υποβάλλονται σε τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους και θα μπαίνουν σε καραντίνα έως ότου έχουν αρνητικό αποτέλεσμα. 

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Γουίτι, εξήγησε ότι είναι μια «λογική πιθανότητα» τα εμβόλια να μην καλύπτουν πλήρως αυτή τη νέα παραλλαγή. Μπορεί όμως να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο. «Αναμένουμε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι προσθέτει στην ταξιδιωτική «κόκκινη λίστα» από τα ξημερώματα της Κυριακής το Μαλάουι, την Μοζαμβίκη, την Ζάμπια και την Ανγκόλα. Η λίστα ήδη περιλαμβάνει την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, την Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και την Ζιμπάμπουε. Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν στην Βαυαρία, ενώ πιθανά κρούσματα έχουν ανακοινώσει η Τσεχία και το Βέλγιο, ενώ στην Ολλανδία σήμανε συναγερμός καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 61 επιβάτες σε δύο πτήσεις με προέλευση από τη Νότια Αφρική. 

Οι ταξιδιώτες έχουν τεθεί σε καραντίνα εν αναμονή των αποτελεσμάτων περαιτέρω ελέγχων προκειμένου να εξακριβωθεί εάν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον. Ως προς το πρώτο πιθανό κρούσμα στη Γερμανία, εντοπίστηκε στη Φρανκφούρτη και πρόκειται για επιβάτη πτήσης από τη Νότια Αφρική, στον οποίο διαπιστώθηκαν μετά από εξέταση χαρακτηριστικά συμπτώματα της μετάλλαξης, όπως μεταδίδει η DW. 

To γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε λόγω της μετάλλαξης Όμικρον περιορισμούς στα αεροπορικά δρομολόγια με οκτώ χώρες τις νοτίου Αφρικής (Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Μαλάουι και Λεσότο). Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα οποία συνεχίζουν να αναλύονται διεξοδικά από τους επιστήμονες, η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να εξαπλώθηκε γρήγορα σε μέρη της Νότιας Αφρικής και οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός μεταλλάξεων που φέρει (άνω των 50) θα μπορούσε να την καταστήσει πιο μεταδοτική και να οδηγήσει σε διαφυγή του ανοσοποιητικού. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει ανακοινωθεί ότι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός».

Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου, το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό». Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί επίσης στο Μαλάουι, τη Μποτσουάνα -όπου και φέρεται να έχει καταγραφεί το πρώτο γνωστό κρούσμα την 11 Νοεμβρίου- στο Ισραήλ (πρόσωπο που έφτασε στη χώρα από το Μαλάουι), καθώς και στο Χονγκ Κονγκ. 

Άντονι Φάουτσι: «Θα πάει παντού»... 

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες τελούν σε επιφυλακή για τη νέα παραλλαγή με τον κορυφαίο επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι να δηλώνει ότι δεν θα τον εξέπληττε εάν η μετάλλαξη Όμικρον ήταν ήδη παρούσα στη χώρα. «Δεν την έχουμε ανιχνεύσει ακόμη, όμως όταν έχεις έναν ιό που επιδεικνύει τέτοιο βαθμό μεταδοτικότητας και ήδη έχεις κρούσματα που συνδέονται με τα ταξίδια, όπως στο Ισραήλ και το Βέλγιο και άλλες χώρες, σχεδόν αναπόφευκτα θα πάει παντού» δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι μιλώντας στο δίκτυο NBC. 

«Η ικανότητά της να μολύνει αναρρώσαντες από λοίμωξη, και ακόμη και εμβολιασμένους, μας κάνει να πούμε ότι αυτό είναι κάτι [η νέα μετάλλαξη] στο οποίο πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι σοβαρό. Μπορεί να μην συμβεί αυτό, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» επισήμανε. Ήδη ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν όψει της πιθανής αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και της πιθανής εμφάνισης του στελέχους Όμικρον. 

Νότια Αφρική: «Τιμωρούμαστε»
Η Νότια Αφρική την ίδια στιγμή καταγγέλλει ότι τιμωρείται αντί να επικροτείται για την προηγμένη ικανότητά της να εντοπίζει εγκαίρως νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν εις βάρος της εξαιτίας της νέας παραλλαγής Όμικρον απειλούν να πλήξουν τον τουρισμό της και άλλους τομείς της οικονομίας της. 

Η χώρα διαθέτει ορισμένους από τους κορυφαίους παγκοσμίως επιδημιολόγους και επιστήμονες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν νέες παραλλαγές του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις τους σε πρώιμο στάδιο του κύκλου ζωής τους. «Αυτός ο τελευταίος γύρος ταξιδιωτικών περιορισμών είναι παρόμοιο με το να τιμωρεί κάποιος την Νότια Αφρική για την προηγμένη γονιδιωματική αλληλουχία και για την ικανότητά της να εντοπίζει νέες παραλλαγές γρηγορότερα. Η άριστη επιστήμη θα πρέπει να επικροτείται και όχι να τιμωρείται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις χώρες να μη βιάζονται να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας της νέας παραλλαγής προτείνοντάς τους να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων. Πέραν των ταξιδιωτικών μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, και η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι δεν θα επιτρέπει να επιβιβάζονται σε πτήσεις της επιβάτες από τη Νότια Αφρική, την Ζιμπάμπουε και την Μοζαμβίκη εξαιτίας της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής. 

Μετάλλαξη Όμικρον και εμβόλια «σε 100 ημέρες» 

Παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες για να κλείσουν τα σύνορά τους, στο επιστημονικό πεδίο της παραγωγής εμβολίων οι ζυμώσεις γίνονται με εξίσου φρενήρεις ρυθμούς. Οι σημαντικότεροι παρασκευαστές εμβολίων Covid-19 παγκοσμίως ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ερευνούν ταχύτατα τη νέα μετάλλαξη ώστε να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους αν αυτό χρειαστεί. Ειδικότερα, η Pfizer και η BioNTech έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι ερευνούν το στέλεχος Όμικρον και μπορούν να προσαρμόσουν το εμβόλιο τους γρήγορα εφόσον είναι αναγκαίο. «Κατανοούμε την ανησυχία των ειδικών και έχουμε ξεκινήσει αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529» ανακοίνωσαν οι εταιρείες. 

Οι δύο εταιρείες ανέφεραν ακόμη ότι αναμένουν περισσότερα δεδομένα από εργαστηριακές δοκιμές το αργότερο σε δύο εβδομάδες. «Αυτά τα δεδομένα θα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν το B.1.1.529 θα μπορούσε να διαφεύγει της προστασίας (του εμβολίου) και μπορεί να απαιτεί προσαρμογή του εμβολίου», σημείωσαν. Η Pfizer και η BioNTech εκτιμούν ότι μπορούν να προσαρμόσουν το εμβόλιο mRNA εντός έξι εβδομάδων και να ξεκινήσουν την αποστολή παρτίδων εντός 100 ημερών. 

Η Moderna, από την πλευρά της, ανέφερε ότι ο συνδυασμός μεταλλάξεων στην παραλλαγή «αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό πιθανό κίνδυνο για την επιτάχυνση της εξασθένησης της φυσικής και της επαγόμενης από εμβόλια ανοσίας». «Μια αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου αντιπροσωπεύει τη μόνη διαθέσιμη επί του παρόντος στρατηγική για την ενίσχυση της φθίνουσας ανοσίας», ανέφερε η εταιρεία. 

Η Moderna τόνισε ότι θα δοκιμάσει τρεις υποψήφιους ενισχυτές έναντι της Όμικρον, μεταξύ άλλων σε υψηλότερο επίπεδο δοσολογίας. Η εταιρεία θα αναπτύξει επίσης μια αναμνηστική δόση ειδική για την παραλλαγή. Αλλά και η Johnson & Johnson την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι ήδη δοκιμάζει το εμβόλιο της κατά της μετάλλαξης Omicron. «Παρακολουθούμε στενά τα νεοεμφανιζόμενα στελέχη του ιού με παραλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 και ήδη δοκιμάζουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας έναντι της νέας και ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική», δήλωσε η J&J. 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον - Πού έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη
Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον - Πού έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgnzWYIYFjfyj-UlCV6qnMFi8zyVcZzo3Ww07a-gB8oiv3XiZAfBX9_zbO8YP2-zARaFCr-P-N7ol__OFNoo-FhhV5dZBRnbrkXamOvwQq9E-QWwxrMU0cv1joG1Nc1wPhU4vxzVg-M4NQ2G5lD2PUiGIkCp6xeWZpfUW4sjgt9nJR0s9ZSXSW3pIbE=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgnzWYIYFjfyj-UlCV6qnMFi8zyVcZzo3Ww07a-gB8oiv3XiZAfBX9_zbO8YP2-zARaFCr-P-N7ol__OFNoo-FhhV5dZBRnbrkXamOvwQq9E-QWwxrMU0cv1joG1Nc1wPhU4vxzVg-M4NQ2G5lD2PUiGIkCp6xeWZpfUW4sjgt9nJR0s9ZSXSW3pIbE=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/11/blog-post_945.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/11/blog-post_945.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy