-->

5 +1 λόγοι για να απολαύσετε το Πάσχα στη Σαντορίνη

  Οι γνώστες των Κυκλάδων επισκέπτονται την Οία και το Ημεροβίγλι αποκλειστικά και μόνο την άνοιξη.   Για πολλούς είναι το ομορφότερο και ...

 

Οι γνώστες των Κυκλάδων επισκέπτονται την Οία και το Ημεροβίγλι αποκλειστικά και μόνο την άνοιξη. 

Για πολλούς είναι το ομορφότερο και πιο επιβλητικό νησί των Κυκλάδων. Καθολική αλήθεια πως το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είναι μια εμπειρία ζωής. Κοινό μυστικό πως, σε σχέση με τα γειτονικά του νησιά, υστερεί στις παραλίες της και πως ο κόσμος που συρρέει το καλοκαίρι, από κάθε γωνιά της γης, δυσχεραίνει την απόλαυση, αλλά και την άνεση των μετακινήσεων. Η λύση στην παραπάνω εξίσωση είναι να εξερευνήσετε τη Θήρα το Πάσχα, όταν το κατανυκτικό κλίμα των ημερών ταιριάζει άψογα με το ηφαιστιογενές περιβάλλον, αλλά και τα έθιμα των κατοίκων του νησιού. 

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο μεσαιωνικό χωριό Πύργος, που βρίσκεται και στο ψηλότερο σημείο του νησιού, λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά έθιμα της χώρας μας. Σε κάθε πεζούλι και περβάζι του αμφιθεατρικά χτισμένου χωριού, καθώς και στις στέγες και τους τοίχους, στήνονται δεκάδες τενεκεδάκια με φαναράκια, εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες στο σύνολο, το ένα δίπλα από το άλλο. Όταν φτάνει η ώρα, μαζί με την περιφορά του Επιταφίου, τα μεγαλύτερα παιδιά του οικισμού, τρέχοντας, τα ανάβουν με φλόγιστρα, δημιουργώντας ένα μαγευτικό και επιβλητικό σκηνικό. 

Αν σταθείς στους πρόποδες του χωριού είναι σαν να παρακολουθείς μια τεράστια φλόγα, χωρισμένη σε μικροσκοπικές γλώσσες, ενώ αν επιλέξεις να περπατήσεις στα στενά σοκάκια που σε οδηγούν στην εκκλησία της Παναγίας στο Ενετικό Κάστρο, θα νιώσεις σαν πρωταγωνίστρια της μεσαιωνικής ταινίας, καθώς οι φλόγες, άλλες πιο δυνατές και άλλες πιο αδύναμες, θα δημιουργούν μια όμορφη ζεστασιά που θα φωτίσει το πρόσωπό σου.

Το συγκεκριμένο έθιμο είναι σχετικά σύγχρονο, καθώς μετράει περίπου 50 χρόνια. Σημειώστε πως ο Πύργος ή Πύργος Καλλίστης βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Φηρών.
Το Σάββατο του Λαζάρου στην κεντρική πλατεία στο Μεγαλοχώρι, αλλά και σε άλλα χωριά του νησιού, στήνεται ο περίφημος «Λάζαρος». Πρόκειται για έναν πολύ ψηλό σταυρό, 15-20 μέτρων που τον τυλίγουν με δενδρολίβανα -ή αλισμαρί όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο-, αλλά και λουλούδια. Για το στόλισμα συγκεντρώνεται όλο το χωριό το απόγευμα στην πλατεία, ενώ σε πολλά σπίτια οι κάτοικοι στήνουν το δικό τους «Λάζαρο». 

Το ξεστόλισμα γίνεται το Μεγάλο Σάββατο, ενώ ο σταυρός μένει στην ίδια θέση μέχρι της Αναλήψεως. Ανεξάρτητα όμως από το έθιμο του Λαζάρου το Μεγαλοχώρι είναι ένα από τα χωριά που πρέπει να επισκεφτείτε για να πάρετε και μια διαφορετική γεύση του νησιού, ίσως πιο αυθεντική. Πρόκειται για ένα τοπίο γραφικό και πανέμορφο, χωρίς να το έχει επηρεάσει ο τουρισμός, δεν είναι τυχαίο πως το Μεγαλοχώρι σύμφωνα με πολλούς είναι ένα δείγμα του πως "θα έπρεπε να είναι η Σαντορίνη". 

Το κατεξοχήν παραδοσιακό γλύκισμα της Σαντορίνης είναι τα μελιτίνια, μικρά γλυκά πιτάκια γεμισμένα με μυζήθρα (κάτι σαν τα κρητικά σκαλτσούνια), ενώ την τιμητική τους έχουν, επίσης, τα τσουρέκια και τα μεθυστά κουλουράκια. Το βράδυ της Ανάστασης θα γευθείτε, αν θέλετε, τα σγαρδούμια -πρόκειται για παραδοσιακή κυλαδίτικη σούπα με σηκωταριά και έντερα που έχουν αφαιρεθεί από το αρνί της επόμενης μέρας. 

Αν αναρωτιέστε πού μπορείτε να φάτε, πολλά είναι τα εστιατόρια που ανοίγουν το βράδυ της Ανάστασης, με μενού που πολλές φορές θυμίζει εκλεπτυσμένη εκδοχή των παραδοσιακών γεύσεων. Μια διαχρονική επιλογή ήταν το εστιατόρια Σελήνη στον Πύργο, που πρόσφατα όμως (την άνοιξη του 2021, μετά τον θάνατο του δημιουργού του Γιώργου Χατζηγιαννάκη) μεταφέρθηκε στα Φηρά και έχει πλέον την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι. 

Πολλά είναι όμως και τα ξενοδοχεία που έχουν τα εστιατόρια ανοιχτά -για παράδειγμα το Kasimatis Suites θα έχει μενού τόσο τη Μεγάλη Παρασκευή όσο και το βράδυ αλλά και ανήμερα της Ανάστασης. Όποια και αν είναι η επιλογή σας φροντίστε να έχετε κλείσει τραπέζι. Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα μπορείτε να περιηγηθείτε στα χωριά (για παράδειγμα σε Περίσσα, Βόθωνα ή Φοινικιά) και να ξαποστάσετε σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες που θα έχουν στήσει σούβλες στην αυλή τους. 

Ειδικά στην Περίσσα όλα τα εστιατόρια βγάζουν σούβλες στον περίβολό τους, και έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι πάνω στην αμμουδιά.

Μετά τον εσπερινό της Αγάπης, αναβιώνει στα περισσότερα χωριά το «Κάψιμο του Ιούδα». Στην Περίσσα και αλλού φτιάχνουν ένα ομοίωμα, σαν ένα μεγάλο σκιάχτρο, που υποτίθεται αναπαριστά τον Ιούδα. Αφού λοιπόν το γεμίσουν με βαρελότα και το κρεμάσουν σε κάποιο ψηλό σημείο αρχίζουν και το πυροβολούν. Γενικώς όμως όπου ακούτε εκρήξεις να έχετε το νου σας πως συχνά πρόκειται αυτοσχέδια εκρηκτικά που τα ετοιμάζουν οι λεγόμενοι «μπαλαφουμάδες» -πρόκειται για μια παράδοση που κρατάει από τα πειρατικά χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε πολλά νησιά. 

Συχνά όμως είναι επικίνδυνη, οπότε ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά προσέξτε λίγο παραπάνω. Για την Ανάσταση, και αν είστε λάτρης των πυροτεχνημάτων, οδηγήστε (και στην συνέχεια περπατήστε!) μέχρι το ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, στον Προφήτη Ηλία, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε όλη τη θεά του νησιού. Πρόκειται άλλωστε για το μοναδικό σημείο από όπου μπορείτε να έχετε πραγματική θέα 360μοιρών. Απέχει 3 χιλιόμετρα από τον Πύργο της Θήρας και φιλοξενεί πέντε μοναχούς. 

Αν θέλετε μια πιο εύκολα προσβάσιμη επιλογή επιλέξτε τη Μητρόπολη των Θηρών, στην οποία μπορείτε να πάτε με τα πόδια. Μπορεί πράγματι η Σαντορίνη να μην διαθέτει τις πιο μαγευτικές παραλίες, βάσει της θέσης του όμως πρόκειται για το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Αν λοιπόν θέλετε να έχετε την ευκαιρία να κάνετε την πρώτη σας βουτιά της σεζόν στις διακοπές του Πάσχα, τότε η Σαντορίνη μοιάζει να είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς. 

Tip: Το καλοκαίρι η Σαντορίνη «πνίγεται» από τους τουρίστες και οι τιμές στα επίμαχα καταλύματα εκτοξεύονται στα ύψη. Αξίζει να κλείσετε ένα δωμάτιο που θα έχει θέα στην Καλντέρα -το αίσθημα του να ξυπνάτε το πρωί και να αντικρίζετε το ηφαίστειο είναι μοναδικό. Προσέξτε μόνο να επιλέξετε ένα ξενοδοχείο το οποίο θα έχει ανοίξει αρκετές μέρες πριν την επίσκεψή σας. 

Τα υπόσκαφα δωμάτια για τα οποία φημίζεται το νησί είναι πολύ δροσερά το καλοκαίρι, την άνοιξη όμως έχουν πολλή υγρασία, και αν έχουν μείνει κλειστά για μήνες πριν μπορούν να κάνουν την παραμονή σας πραγματικά δυσάρεστη. 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : 5 +1 λόγοι για να απολαύσετε το Πάσχα στη Σαντορίνη
5 +1 λόγοι για να απολαύσετε το Πάσχα στη Σαντορίνη
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTvzoGLBwWDd1K9qR2Kf5NZo0Lg67n-XhHM-DNWZZSpPsVM_MHFZ2k5KXry4RSYymrDYyP63PGFkv-J6EWuoKpd8X1SOMsPp8HZBVMjikgdyqAaso9d1X7a07soWYEPW0Ny_cE9onE79bNt6-aakCi6EVkLl4g1T5Z47j1jVzdcppzL0bYK8Zfneb0/s600/santorini.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTvzoGLBwWDd1K9qR2Kf5NZo0Lg67n-XhHM-DNWZZSpPsVM_MHFZ2k5KXry4RSYymrDYyP63PGFkv-J6EWuoKpd8X1SOMsPp8HZBVMjikgdyqAaso9d1X7a07soWYEPW0Ny_cE9onE79bNt6-aakCi6EVkLl4g1T5Z47j1jVzdcppzL0bYK8Zfneb0/s72-c/santorini.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2022/04/5-1.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/04/5-1.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy