-->

Συνταγές της Καθαράς Δευτέρας: Φάβα του Αιγαίου-Σουπιές με σπανάκι-Ταραμοσαλάτα με πατάτα

Φάβα του Αιγαίου  Υλικά  500 γρ. φάβα  2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες  1½ lt νερό  1/4 φλ. ελαιόλαδο  1 κλων. φρέσκο θυ...


Φάβα του Αιγαίου 

Υλικά 

500 γρ. φάβα 
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες 
1½ lt νερό 
1/4 φλ. ελαιόλαδο 
1 κλων. φρέσκο θυμάρι 
Αλάτι 

Για το γαρνίρισμα 

2 ξερά άνυδρα κρεμμύδια 
4 κ.σ. ελαιόλαδο 
2 κ.σ. κάππαρη 
1 κ.σ. ξίδι 
4-5 ντοματίνια βελανίδια (μακρόστενα) 

Σουπιές με σπανάκι


Παραδοσιακή συνταγή σουπιές με σπανάκι κλασικό, αγαπημένο, μαμαδίστικο και νηστίσιμο φαγητό με όλη της γεύση της θάλασσας! Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αυτή η πολύ εύκολη συνταγή φτιάχνεται σε παραλλαγές.
 

Υλικά 

1 kg σουπιές καθαρισµένες 
1/2 φλ. ελαιόλαδο 
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα) 
1 πράσο (ψιλοκομμένο) 
6-8 φρέσκα κρεµµυδάκια με τα φύλλα τους 
1 kg σπανάκι πλυμένο και χοντροκομμένο 
1/2 ματσ. άνηθο 
1/2 ματσ. µάραθο 
Χυμό από 1 λεμόνι 
Αλάτι 
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Για τις σουπιές με σπανάκι 

Πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές. Τις στραγγίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Κρατάμε το μελάνι τους στην άκρη. Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις σουπιές χωρίς λιπαρή ουσία και τις αφήνουμε να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Όταν αλλάξουν χρώμα, συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους. Τότε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πράσο και τα ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια. 

Σοτάρουμε τα υλικά για τις σουπιές με σπανάκι μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε να πέσει όγκος τους. Προσθέτουμε τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με τα πράσινα φύλλα τους. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι τις σουπιές και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα υλικά μέχρι να πιει το φαγητό όλα τα υγρά του. Στα τελευταία 5΄ του βρασμού, στύβουμε το λεμόνι και πασπαλίζουμε με τον άνηθο και τον μάραθο. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μελώσει το φαγητό και να μείνει μόνο με το λάδι του. Οι σουπιές με σπανάκι, σερβίρονται ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου. 

Ταραμοσαλάτα με πατάτα


Η καλύτερη συνταγή για αφράτη ταραμοσαλάτα με πατάτα, με σίγουρη επιτυχία. Είναι ένα από τα πιο νόστιμα σαρακοστιανά εδέσματα με υψηλή διατροφική αξία που δεν λείπει από κανένα τραπέζι.
 

Υλικά 

800 γρ. πατάτες 
150 γρ. ταραμά 
1 μικρό κρεμμύδι 
1 λεμόνι (χυμός) 
2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος 
2 φλ. ελαφρύ φυτικό λάδι 
Λίγο νερό 

Για το σερβίρισμα 

Λίγο ελαιόλαδο 

Προετοιμασία 

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις αφήνουμε με την φλούδα τους. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες πλυμένες, με την φλούδα τους. Ξεκινάμε πάντα το βράσιμο της πατάτας σε κρύο νερό, για να μην ανοίξουν κατά τον βρασμό. Δεν αφαιρούμε την φλούδα τους για να μην τραβήξουν νερό στο βράσιμο. Τις βράζουμε για 35 λεπτά περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις πατάτες. Αν τρυπιούνται εύκολα, τότε είναι έτοιμες. 

Τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν. Αφού κρυώσουν ελαφρά, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε κομμάτια, αφήνουμε 5 λετπά να πέσει η θερμοκρασία τους και τις βάζουμε στο κάδο του μίξερ ή στο μπλέντερ για να κάνουμε την ταραμοσαλάτα. 

Εκτέλεση 

Χτυπάμε τις πατάτες στο μίξερ να λιώσουν. Η πατάτα να μην είναι καυτή όταν θα πέσει μέσα ο ταραμάς και το κρεμμύδι. Βάζουμε στο κάδο του μίξερ με τις πατάτες, το κομμένο κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού και τον ταραμά. Συνεχίζουμε να πολτοποιούμε τα υλικά της ταραμοσαλάτας. Σιγά σιγά, ρίχνουμε με ροή κλωστής το λάδι και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία. Τα υλικά μας αρχίζουν να ομογενοποιούνται και να δένει το μείγμα. 

Τέλος, προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Όταν η ταραμοσαλάτα με πατάτα γίνει ανάλαφρη σαν μους, την αδειάζουμε σε ένα μπολ. Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε την ένταση του λεμονιού και τη γλύκα του λαδιού. Αν επιθυμούμε, προσθέτουμε ανάλογα με την προτίμησή μας. Αφού ταιριάζει στη γεύση σας, προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατέψτε να πάει σε όλο το μίγμα. 

Μυστικά 

Σε περίπτωση που το μίγμα είναι αραιό, τότε προσθέτετε ελάχιστη φρυγανιά και χτυπάτε για λίγο, προσθέτοντας μία με δύο κουταλιές ελαιόλαδο, όχι όμως παραπάνω γιατί θα κόψει το μίγμα για την ταραμοσαλάτα με πατάτες. Όμως για ταραμά με πατάτα, πρέπει να βράσεις τις πατάτες με την φλούδα και ποτέ κομμένες. Διαφορετικά ρουφούν νερό στη σάρκα τους και μετά το βράσιμο θα πρέπει να τις στεγνώσεις σε κατσαρόλα. 

Οι βρασμένες πατάτες δεν πρέπει να είναι καυτές. Για γίνει η ταραμοσαλάτα με πατάτα με υπέροχη υφή, πρέπει να λιώσετε καλά τις πατάτες ώστε να ομογενοποιηθεί σωστά το μίγμα. Αν δεν έχετε μίξερ πρέπει να περάσετε την πατάτα από μύλο λαχανικών. Οι πατάτες πρέπει να έχουν βράσει σωστά. Κι έτσι η γίνεται κρέμα από την πίεση στο γουδί. Μόνο να θυμάστε ότι το λάδι πρέπει να πέφτει με λεπτή ροή ενώ χτυπάμε την ταραμοσαλάτα με πατάτα. Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα με πατάτες, κρύα.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Συνταγές της Καθαράς Δευτέρας: Φάβα του Αιγαίου-Σουπιές με σπανάκι-Ταραμοσαλάτα με πατάτα
Συνταγές της Καθαράς Δευτέρας: Φάβα του Αιγαίου-Σουπιές με σπανάκι-Ταραμοσαλάτα με πατάτα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6VUnSZD7KHDrhpcKiqOu8uZhxnPrRgKu63Q3D60ZpWQ-zsrz4EjIuzVMX9oNXJnDRmTaVqUYsHyI1cXQcPaefooMFcFQLKmTrC7l_MTbK1MMSGcTE7GSXg83m2UuAvCY_xfpolCOiAh-2UmUgLI3yxatndp2Rm9Z1G19fTo30MEGbfv09G7m8UYDWhK0/s600/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2024-03-17_190218_www.argiro.gr.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6VUnSZD7KHDrhpcKiqOu8uZhxnPrRgKu63Q3D60ZpWQ-zsrz4EjIuzVMX9oNXJnDRmTaVqUYsHyI1cXQcPaefooMFcFQLKmTrC7l_MTbK1MMSGcTE7GSXg83m2UuAvCY_xfpolCOiAh-2UmUgLI3yxatndp2Rm9Z1G19fTo30MEGbfv09G7m8UYDWhK0/s72-c/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2024-03-17_190218_www.argiro.gr.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2024/03/blog-post_373.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2024/03/blog-post_373.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy