-->

Χρήστος Βαλιανάτος: "Το μέλλον βρίσκεται στα οργανωμένα σχήματα..."

* Η πολιτική ηγεσία έχει την μεγαλύτερη ευθύνη... * Δεν νοείται περιφέρεια ή δήμος χωρίς γραφείο αγρότη... * Αν δεν τηρηθούν οι υποσ...


* Η πολιτική ηγεσία έχει την μεγαλύτερη ευθύνη...

* Δεν νοείται περιφέρεια ή δήμος χωρίς γραφείο αγρότη...

* Αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις τα Χριστούγεννα θα βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους... 

Τον Χρήστο Βαλλιανάτο τον γνώρισα τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, την περίοδο των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ηλεία. Υπήρξε ο "εγκέφαλος" εκείνων των δυναμικών διεκδικήσεων, ο άνθρωπος "πίσω από τις κάμερες", όπως λέγαμε στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Πάντα ήρεμος, χαμογελαστός, πιστός αγωνιστής των αγροτικών ζητημάτων, ακόμη και σήμερα συνεχίζει να διεκδικεί το καλύτερο.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο newsgf.net, μιλώντας για όλα και όλους...

Του Γιώργου Φάκου

-Τόσα χρόνια που ασχολείστε με τα αγροτικά ζητήματα του Νομού Ηλείας, έχει αλλάξει κάτι; 

"Ασχολούμαι από το 1984. Έχω ζήσει όλους τους υπουργούς, με διαδοχικές συναντήσεις μαζί τους. Δεν είδα όμως έναν υπουργό να έχει μια γραμμή στα αγροτικά θέματα και να βάζει κάποιους στόχους. Όλα τα θέματα ήταν με το λεγόμενο 'πολιτικό κόστος' και στη τύχη τους. Ο αγροτικός τομέας, σε όλους τους υπουργούς από το 1984 μέχρι σήμερα, δεν είχαν ένα συγκεκριμένο στόχο και δεν έλυσαν τα προβλήματα".

-Δηλαδή, τα προβλήματα παραμένουν ίδια;

"Από το 1984 μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει μια οργάνωση στον αγροτικό τομέα. Τα προβλήματα, δυστυχώς, παραμένουν ίδια. Διαλύθηκαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και διαλύθηκαν λόγω κακών χειρισμών. Κάθε υπουργός που ερχόταν έβγαζε ένα νόμο, έδινε παράταση, δεν έγινε ποτέ καμία εξυγίανση και μέχρι να έρθει ο επόμενος υπουργός συνέχιζε να δίνει παρατάσεις και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Δεν το έχω δει με κανέναν υπουργό. Όλα γίνονταν στη βάση του 'πολιτικού κόστους και αφημένα στη τύχη τους".

-Που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια να λέτε ότι το σχέδιο της πολιτείας είναι η μείωση του αγροτικού κόσμου. Αυτό συνεχίζει να ισχύει σήμερα;

"Προσωπικά πιστεύω ότι από το 1990 και μετά ήθελαν τη μείωση του αγροτικού τομέα. Αυτό είχαν υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα Ολοκληρωμένα Μεσογειακά Προγράμματα μεταξύ '80 - '90, είχαν στόχο την ανάπτυξη και υποδομή του αγροτικού τομέα. Δόθηκαν τότε τα λεφτά σε λάθος χέρια και δόθηκαν με τυχοδιωκτισμούς και για τις πολιτικές επιδιώξεις του κάθε υπουργού της κάθε κυβέρνησης.

Από και και πέρα, το 1996 που έγινε η πρώτη αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής, ήμασταν σε συσκέψεις με Ευρωπαίους, αυτοί ζητούσαν να πάρουν λεφτά από τα επιχειρησιακά προγράμματα κι εμείς λέγαμε πως θα φτιάξουμε ομάδες παραγωγών.

Σήμερα, τα ίδια ακόμα λέμε. Έχουμε μείνει στο πως θα φτιάξουμε ομάδες παραγωγών. Αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε στο Νομό Ηλείας, που είναι διαλυμένες τρεις Ενώσεις μεγαθήρια. Οι δύο είναι προς εκκαθάριση, ο Πύργος αυτή τη στιγμή δεν προσφέρει και πολλά πράγματα. Δεν υπάρχει τίποτα οργανωμένο".

-Σε αυτά τα χρόνια, από το 1984 μέχρι σήμερα, οι αγρότες δεν έχουν ευθύνες;

"Φυσικά υπάρχουν ευθύνες και στον αγροτικό κόσμο. Κυρίως στο να οργανωθούν, στο να βγάζουν σωστά προϊόντα κλπ. Όμως, τις κατευθύνσεις τις δίνει η πολιτική ηγεσία με τους νόμους που δεν εφάρμοζε ποτέ. Επρεπε να αναζητήσουμε και νέα προϊόντα. Έπρεπε να καταλάβουμε ότι κάποια προϊόντα που καλλιεργούσαμε για πολλά χρόνια τελειώνουν. Στο Νομό Ηλείας, βιομηχανική τομάτα, καρπούζι κλπ. Μείναμε σε αυτά τα παραδοσιακά και ήρθε η ξηρασία να τελειώσει την βιομηχανική τομάτα και ο κόσμος να είναι αγανακτισμένος. Δεν ήξερε τι να καλλιεργήσει.

Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν σ' ένα στάδιο ερευνητικό. Έχουμε εδώ το ινστιτούτο Κοροίβου το οποίο κάποτε πρόσφερε υπηρεσίες και σήμερα τα βάτα είναι πάνω από το κτήριο που έχουν εγκαταλείψει. Και φταίει η πολιτική ηγεσία.
Έχουν, λοιπόν, και οι αγρότες ευθύνες για την οργάνωση αλλά και η πολιτική ηγεσία έχει την μεγαλύτερη".

-Αξίζει να συνεχίσετε με τον αγροτικό τομέα και τα δεκάδες προβλήματά του;

"Ζω στον αγροτικό τομέα από μικρό παιδί. Τον έχω αγαπήσει. Δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψω όσο μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου. Αξίζει ν' ασχολείσαι με την πρωτογενή παραγωγή και θα συνεχίσω να το κάνω".

-Το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ηλεία, πως το βλέπετε;

"Αν γίνουν ορισμένα πράγματα που έχουμε προτείνει και στους υπουργούς και στην περιφέρεια και στους τοπικούς βουλευτές, υπάρχει μέλλον. Κι όταν λέω 'ορισμένα πράγματα' εννοώ το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων. Αυτό το είχε εγκαινιάσει το 1979 ο Γεώργιος Ράλλης. Από τότε έχει εγκαινιαστεί καμιά 300 φορές κι ακόμα δεν έχει γίνει.

Επίσης, να γίνει μία ομάδα ανά προϊόν, όχι όμως όπως ήταν οι Ενώσεις που διαλύθηκαν. Ομάδα ισχυρή με αναπτυξιακά προγράμματα και με πλήρη διαφάνεια. Να μην εξυπηρετεί τους διοικούντες αλλά τον αγροτικό κόσμο. Αν γίνει μία ομάδα ανά προϊόν σε σωστές βάσεις και με κατευθύνσεις από την πολιτεία για έρευνα νέων προϊόντων έχει μέλλον ο αγροτικός τομέας.
Πρέπει να δοθούν στοχευμένες θεσμικές λύσεις. Λύσεις και από την πολιτεία αλλά και από τους αγρότες".

-Μπαίνουν νέα παιδιά στην αγροτική παραγωγή;

"Υπάρχουν νέοι αγρότες. Δυστυχώς δεν έχουν πολλές ευκαιρίες γιατί δεν υπάρχουν οι κατευθύνσεις από την πολιτική ηγεσία και τους υπευθύνους, ώστε να τους δώσουν τα εφόδια για να καλλιεργήσουν. Λέω στα νέα παιδιά να παραμείνουν στον αγροτικό τομέα και να βρούμε τις λύσεις που μπορεί να υπάρχουν".

-Και οι κτηνοτρόφοι έχουν μεγάλα προβλήματα.

"Πολύ μεγάλα. Δεν μπορεί το γάλα να είναι φθηνότερο από το νερό. Κάθε μέρα σκέφτονται αν θα ταΐσουν τα ζώα τους και μια σειρά ακόμη από προβλήματα που μαστίζουν κι αυτό τον κλάδο. Θα πρέπει η πολιτεία να κάνει μια διεπαγγελματική ομάδα έτσι ώστε να δει πως ο κτηνοτροφικός τομέας μπορεί να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί".

Παλεύουμε κάθε μέρα με τα προβλήματα τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο σε περιφερειακό και τοπικό

-Η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας που 'καλύπτει' βιομηχανική τομάτα, κορινθιακή σταφίδα και ελαιόλαδο, έχει προοπτική;

"Αν ο αγρότης έχει προοπτική θα έχει και η ομάδα. Παλεύουμε κάθε μέρα με τα προβλήματα τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο σε περιφερειακό και τοπικό. Υπάρχει σε 'μας η εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου. Φυσικά έχουν γίνει και λάθη, όχι σκόπιμα. Άλλωστε όποιος δουλεύει κάνει λάθη, αν κάθεσαι στο καφενείο δεν κάνεις. Πάντοτε κοιτάμε το συμφέρον των αγροτών. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε".

-Είστε και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ήλιδας. Αξίζει η ενασχόληση με τα κοινά;

"Με τα κοινά αξίζει όταν κινείσαι σε σωστή και υγιή βάση. Με τον δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Είμαι ο εντεταλμένος σύμβουλος στα αγροτικά θέματα και όπου ζητήσαμε την βοήθεια ο δήμαρχος ήταν κοντά μας, διότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα. Άλλωστε και ο ίδιος προέρχεται από αγροτική οικογένεια. Θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την καλή συνεργασία μέχρι την λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής".

-Δηλαδή, μετά δεν θα υπάρχει συνεργασία;

"Αυτή τη στιγμή το πρωτεύων για μένα είναι ο αγροτικός τομέας. Εκεί έχω ζήσει και θα συνεχίσω να ζω και να τον υπηρετώ. Όλοι στο Νομό Ηλείας ελπίζουν στην Ομάδα Παραγωγών. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Δεν υπάρχει χρόνος για ενασχόληση με δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές.

Όμως, αυτά θα τα συζητήσουμε μετά τις γιορτές γιατί μέχρι τότε έχουμε τις αποζημιώσεις της βιομηχανικής τομάτας, της κορινθιακής σταφίδας και των κηπευτικών, που όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός θα δοθούν μέχρι 31/12. Αν δεν δοθούν, τότε τα δύο εργοστάσια στο Νομό δεν θα ανοίξουν επειδή δεν θα έχουν χρήματα οι αγρότες να ξεκινήσουν τη νέα καλλιέργεια για το 2019.

Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που πρέπει να λυθούν μέχρι τις γιορτές. Γι' αυτό δεν σκέφτομαι τώρα να ξανασχοληθώ με εκλογές δημοτικές ή περιφερειακές. Αν μετά τις γιορτές, παρουσιαστεί κάποιο σχήμα είτε στο δήμο είτε στην περιφέρεια που όμως θα με καλύπτει τότε θα το σκεφτώ και θα συζητήσω. Τώρα, το πρωτεύων είναι ως πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών να βοηθήσω στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στον αγροτικό τομέα".

-Απ' ότι κατάλαβα δεν έχετε πάρει τελική απόφαση.

"Όχι, δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμα. Σας είπα ότι το πρώτο που μ' ενδιαφέρει είναι να βρίσκομαι κοντά στον αγρότη. Όχι ότι δεν ενδιαφέρομαι για τα κοινά, αλίμονο μέσα στη κοινωνία ζούμε, αλλά θέλω πρώτα να δω κάποιον συνδυασμό που θα με καλύπτει. Για παράδειγμα, δεν νοείται περιφέρεια ή δήμος χωρίς γραφείο αγρότη, που να τον ενημερώνει και να τον εξυπηρετεί. Αν, λοιπόν, υπάρξει συνδυασμός, είτε δημοτικός είτε περιφερειακός, που να έχει ξεκάθαρους στόχους για τον αγροτικό τομέα τότε θα ακολουθήσω".

-Η Ομάδα Παραγωγών συμμετέχει και στο κτήριο με τα αγροτικά εφόδια. 

"Αυτό το κτήριο ανήκε στην ΣΚΟΣ. Εμείς, με την Ένωση Αιγίου έχουμε συναλλαγές ειδικά με την κορινθιακή σταφίδα και είπαμε να κάνουμε την Ένωση-Οργάνωση Παραγωγών με έδρα την Αμαλιάδα γιατί τους έδωσα να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλος αγροτικός οργανισμός στην περιφέρειά μας.

Δημιουργήσαμε λοιπόν όλο αυτό για να ρίξουμε το κόστος παραγωγής. Περιμένουμε τους παραγωγούς να έρθουν να δουν τις τιμές και να τους εξυπηρετήσουμε σε ότι θέλουν. Διότι δεν είναι μόνο η παραγωγή αλλά και το κόστος της καλλιέργειας. Σε αυτή την βάση δουλεύουμε όλοι εδώ".

-Τα κόστη παραγωγής στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερα απ' ότι στην Ευρώπη; 

"Στην Ισπανία, Γαλλία που έχω συναντήσεις με αγρότες, έχουν οργανωμένες ομάδες παραγωγών. Η μισή Ισπανία είναι μια ομάδα βιομηχανικής τομάτας. Το κόστος παραγωγής σε αυτή τη χώρα είναι 350 ευρώ, στην Ελλάδα είναι 650 ευρώ. Πως λοιπόν να καλλιεργήσει ο παραγωγός, πως θα ανταγωνιστεί τον ευρωπαίο;"

-Να ρωτήσω το εξής για να καταλάβει ο κόσμος που δεν είναι αγρότες. Γιατί μία ομάδα παραγωγών και όχι περισσότερες.

"Διότι η μία ομάδα παραγωγών είναι πιο δυνατή, πιο συγκροτημένη και μπορεί να απορροφήσει περισσότερα χρήματα από αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει καλύτερη διαπραγμάτευση όταν είναι δυνατή, έχει μεγάλο όγκο παραγωγής και πετυχαίνει καλύτερα αποτελέσματα στη τιμή του προϊόντος. Άλλο να έχεις 5.000 τόνους σταφίδα κι άλλο 300-400 τόνους. Και θα επαναλάβω κάτι: Χρειαζόμαστε τέτοιες μεγάλες ομάδες αλλά με διαφάνεια. Με ενημέρωση στον παραγωγό και όχι Ενώσεις, όπως αυτές που υπήρξαν, καταχρεωμένες".

Οι αγρότες είναι καταχρεωμένοι σε τράπεζες κι εταιρίες γεωργικών φαρμάκων

-Εχετε επισημάνει και μάλιστα με έντονο τρόπο ότι υπάρχει κίνδυνος για τα δύο εργοστάσια στην Ηλεία που έχουν ως αντικείμενο την βιομηχανική τομάτα.

"Κάποτε στο Νομό Ηλείας έβγαιναν 300.000 τόνοι βιομηχανικής τομάτας και λειτουργούσαν 5-6 εργοστάσια. Η βιομηχανική τομάτα ήταν αυτή που έδωσε μια ανάπτυξη στο νομό μας. Τα τελευταία τρία χρόνια οι αγρότες χτυπιούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι πλέον καταχρεωμένοι σε τράπεζες κι εταιρίες γεωργικών φαρμάκων. Από τα πρώτα στοιχεία που έχω για το 2018, μετά την ολοκλήρωση των παραδόσεων, ελάχιστοι αγρότες έχουν χρήματα. Οι υπόλοιποι είναι καταχρεωμένοι.

Η καλλιέργεια της τομάτας είναι η πιο πρώιμη στην περιοχή μας. Δηλαδή, η καλλιέργειά της ξεκινάει από τον Γενάρη. Ποια όμως εταιρεία θα δώσει φάρμακα, λιπάσματα, σπόρους κλπ στον αγρότη όταν χρωστάει; Έτσι, λοιπόν, αφού ο αγρότης δεν θα έχει να καλλιεργήσει, τα δύο εργοστάσια από που θα πάρουν την πρώτη ύλη;

Γι' αυτό πιέζουμε την πολιτεία και θα φτάσω μέχρι τέλος, ότι αν τα πορίσματα δεν βγουν μέσα στο Νοέμβρη όπως υποσχέθηκαν και αν μέχρι 15-20 Δεκεμβρίου ο κόσμος δεν πάρει τις αποζημιώσεις όπως είπε ο υπουργός Αραχωβίτης, τα Χριστούγεννα θα δούμε τα τρακτέρ στο δρόμο. Οι αγρότες, στη τελευταία συγκέντρωση, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι. Πληρώνουν τον ΕΛΓΑ, τα ασφαλιστικά τους. Από κει και πέρα περιμένουν την πολιτεία να τους αποζημιώσει".

-Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με το ακατάσχετο των λογαριασμών.

"Ο Αραχωβίτης είχε πει ότι θα υπήρχε το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ, αλλά από την ανακοίνωση που έβγαλε τόνιζε ότι δεν πρόλαβε να το περάσει νομοθετικά. Αλλά τα μνημόνια ήξεραν να τα περάσουν σε μια νύχτα. Συνεχίζει να λέει ότι θα το περάσει, το πότε όμως είναι άλλο θέμα. Όλοι μας είμαστε σε αναμονή, περιμένουμε τα πορίσματα το Νοέμβριο και την πληρωμή τον Δεκέμβριο. Εάν δεν γίνει η πληρωμή κινδυνεύουν τα δύο εργοστάσια, κινδυνεύουν οι αγρότες, κινδυνεύει η βιομηχανική τομάτα, κινδυνεύει η σταφίδα".

-Αν είχατε μικρά παιδιά θα τα στρέφατε στην αγροτική παραγωγή;

"Με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα, όχι. Αλλά αν υπάρξουν θεσμικές πρωτοβουλίες τότε, ναι".

-Αν εξαιρέσουμε την τελευταία συνάντηση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και υπήρχαν πράγματι πολλοί αγρότες, σε προηγούμενες συμμετείχαν λίγοι. Αυτό δεν δημιουργεί ένα πρόβλημα; 

"Φυσικά δημιουργεί πρόβλημα. Πιστεύω όμως πως έχουν κουραστεί κι αυτό διότι έχουν αγανακτήσει από τα έξοδα που έχουν, τους φόρους που συνεχώς πληρώνουν και τις ανέφικτες υποσχέσεις της πολιτείας.

Γυρίζω όλο το νομό, βλέπω ότι ο κόσμος θέλει να γίνει μια οργάνωση, αλλά βλέπει ότι δεν του μένει και τίποτα και βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην απόγνωση. Βλέπει επίσης τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τρία χρόνια τώρα έχουμε δεινοπαθήσει από τις θεομηνίες.

Εμείς πάντως συνεχίζουμε, προσπαθούμε και όπως φάνηκε την τελευταία φορά με γεμάτο το Εργατικό Κέντρο, να μάθουν οι αρμόδιοι πως αν δεν τηρηθούν όσα υποσχέθηκαν τα Χριστούγεννα θα βγούμε στους δρόμους".

-Παρατηρείται σε αυτές τις συσκέψεις στο Εργατικό Κέντρο, απουσία των πολιτικών παραγόντων έστω και αν η Ομάδα Παραγωγών τους καλεί.

"Στη τελευταία συγκέντρωση που κάναμε με τους βουλευτές και την περιφέρεια τους τόνισα να πάμε έστω μια φορά όλοι μαζί ενωμένοι. Και πήγαμε όλοι μαζί στον υπουργό κι ενώ ο Κουρεμπές έλεγε θα πληρώσει Φεβρουάριο Μάρτιο πετύχαμε από τον υπουργό να πληρώσουν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Πετύχαμε οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου να ψάχνουν το θέμα της αναδιάρθρωσης της κορινθιακής σταφίδας, κάτι που ο προηγούμενος υπουργός, ο Αποστόλου, το απέρριπτε.

Έχω τονίσει και στους βουλευτές και στον περιφερειάρχη και σε όλους ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Βλέπω άλλες περιοχές της χώρας και πάνε ενωμένοι και πετυχαίνουν πολλά πράγματα, ενώ εγώ στα 37-38 χρόνια που ασχολούμαι να πηγαίνουμε διασπασμένοι. Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο στον αγροτικό τομέα, αλλά σε όλα τα μεγάλα θέματα".

-Στους αγρότες που μας διαβάζουν, τι θέλετε να πείτε;

"Οι αγρότες να πλαισιώσουν τα οργανωμένα σχήματα, γιατί εκεί βρίσκεται το μέλλον τους και να συμμετέχουν ενεργά. Να μη κάθονται μόνο στα καφενεία. Με την συμμετοχή, μέσα από τα οργανωμένα σχήματα, με διεκδικήσεις, κερδίζουμε. Να κοιτάξουμε το μέλλον για τα παιδιά μας και για τον νομό μας. Χωρίς αγροτικό εισόδημα, τελείωσαν όλα". 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Χρήστος Βαλιανάτος: "Το μέλλον βρίσκεται στα οργανωμένα σχήματα..."
Χρήστος Βαλιανάτος: "Το μέλλον βρίσκεται στα οργανωμένα σχήματα..."
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixdu193ajACJ8VuQlHNxsVdw-ROeRwDZ6sJxVexzenD7gXEIpnd90wm24vu-kfgEj04o7nwaLuFlXmxr09Kd9_pjK6xX3iXsgbsArksg8EVfguk2vM9ndeBjRuenIpGl7LOCR52hdMJVg/s640/P1150411.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixdu193ajACJ8VuQlHNxsVdw-ROeRwDZ6sJxVexzenD7gXEIpnd90wm24vu-kfgEj04o7nwaLuFlXmxr09Kd9_pjK6xX3iXsgbsArksg8EVfguk2vM9ndeBjRuenIpGl7LOCR52hdMJVg/s72-c/P1150411.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_253.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_253.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy