-->

«Γνώμονας της κυβέρνησης τα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας»

Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού Νομικού, π. Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και π. Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Ναυτιλίας Ν.Π. *«Το νομοσχέδιο για...


Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού
Νομικού, π. Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και
π. Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Ναυτιλίας Ν.Π.

*«Το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις 
ανακουφίζει χιλιάδες συμπολίτες μας»

*«Η κυβέρνηση επιλέγει να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος δίνοντας βάση σε αυτούς που σήκωσαν τα βάρη της περιόδου αυτής και να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον» 

*«Σημαντική διάταξη η καθιέρωση του αιτιώδους 
της καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας αορίστου 
χρόνου στον ιδιωτικό τομέα»

Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, την αποκατάσταση της λειτουργίας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη βελτίωση του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, έρχεται αυτή η ρύθμιση των οφειλών, ώστε να ανακουφιστούν και να πάρουν ανάσα εκατοντάδες χιλιάδες ίσως και εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, όλοι οι πολίτες, οι οποίοι οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και ΟΤΑ Α’ βαθμού, τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών.

Η κυβέρνηση επιλέγει να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που σήκωσαν τα βάρη της περιόδου αυτής και να σχεδιάσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολλούς. Η ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, όπως κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί, δεν προϋποθέτει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, είναι πολύ ανοιχτή, δηλαδή, για όλους.

Περιλαμβάνει έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και τα 30 ευρώ για τους αγρότες. Εισάγει περικοπή έως 85% των προσαυξήσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 100% για τους αγρότες. Η περικοπή της οφειλής των ελεύθερων επαγγελματιών για την κύρια εισφορά, ανέρχεται σε ποσοστό έως 65%, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη για τον επανυπολογισμό της για το διάστημα 2002 έως 2016.

Αυτό γίνεται εφικτό μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/2016, του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο συνδέθηκε η εισφορά για κύρια σύνταξη με το εισόδημα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορέσουν να λάβουν τη σύνταξή τους δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν, παρά το γεγονός ότι είχαν τις χρονικές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις.

Σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών στο δημόσιο για τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι δόσεις που θα καταβάλλουν υπολογίζονται με βάση το εισόδημα. Δηλαδή, για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα εφαρμοστούν έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα ισχύει η προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Δηλαδή για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα υπάρχει ειδικός συντελεστής που θα καθορίζει και τις δόσεις.

Τώρα για νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες, δηλαδή φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, κ.α. θα μπορούν να ρυθμίζονται σε 18 μηνιαίες δόσεις από 12 που είναι σήμερα. Για έκτακτες αιτίες, δηλαδή για φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.α. οι οφειλές θα μπορούν να ρυθμίζονται σε 30 μηνιαίες δόσεις από 24 που είναι σήμερα. Και εδώ το ελάχιστο ποσό δόσης θα είναι τα 30 ευρώ. Μια από τις πιο σημαντικές διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι η καθιέρωση του αιτιώδους της καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας αορίστου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα.

Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα μέχρι σήμερα είναι αναιτιώδης. Πλέον, η καταγγελία της εργασιακής σχέσης για να θεωρηθεί έγκυρη θα πρέπει να οφείλεται σε βάσιμο λόγο όπως έχει οριστεί αυτός στο άρθρο 24 του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Η πρόβλεψη αυτή ουσιαστικά μετατρέπει την καταγγελία της συμβάσεως εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε αιτιώδη. Δηλαδή ο εργοδότης θα πρέπει να επικαλείται και να αποδεικνύει ότι υφίσταται βάσιμος λόγος για την απόλυση, που εδράζεται στις ικανότητες ή την συμπεριφορά του εργαζομένου ή τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης. Ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα να προσφεύγει είτε στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, στην επιθεώρηση εργασίας είτε στα δικαστήρια για να ακυρώσει την απόλυση και εφόσον συμβεί αυτό θα δικαιούται επιστροφή στην εργασία του και μισθούς υπερημερίας. Για τις συντάξεις χηρείας προβλέπεται ειδική ρύθμιση.

Καταργούνται τα ηλικιακά όρια και από το 50% της συντάξεως του θανόντος το ποσό ανεβαίνει στο 70% για τη χήρα και τα τέκνα. Είναι αναμφίβολα θετική εξέλιξη και ικανοποιούνται τα αιτήματα των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας. Με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια, την καταβολή 13η σύνταξης και τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης για το 2020, αποδεικνύεται ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα, που τη βιώνει θετικά η μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Η κοινωνία έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά και πρέπει να προχωράμε στο μέλλον με γνώμονα πάντα τα μέτρα ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας, του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της μείωσης της ανεργίας, γιατί είναι οι δείκτες της πραγματικής βελτίωσης, σε συνδυασμό με τα σταθερά βήματα και την ανάκαμψη στο επίπεδο της οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να δώσει αυτή τη μάχη και το αποδεικνύει στην πράξη.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : «Γνώμονας της κυβέρνησης τα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας»
«Γνώμονας της κυβέρνησης τα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjSKn5h1yMlAOXhXAvEvYR8EQbqqDf1jkVQiyqCWnAIqRn-e_2nv8EaUXBK0zj4tlkwf0FrvtER81GnNCzWvGyF1tICdgexrub_0yBhN8TMr9PC4lglj_ztmnGyUnIFzF4PSZ4eUaHclE/s640/20181005_203113+%25281%2529.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjSKn5h1yMlAOXhXAvEvYR8EQbqqDf1jkVQiyqCWnAIqRn-e_2nv8EaUXBK0zj4tlkwf0FrvtER81GnNCzWvGyF1tICdgexrub_0yBhN8TMr9PC4lglj_ztmnGyUnIFzF4PSZ4eUaHclE/s72-c/20181005_203113+%25281%2529.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/05/blog-post_757.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/05/blog-post_757.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy