Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

«Να κρατήσουμε την ενότητα και τη φλόγα της Επανάστασης»

Τιμήθηκε η 199 η επέτειος της μάχης στο Πούσι   Με λαμπρότητα, παρά τις περιοριστικές συνθήκες και τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό,...


Τιμήθηκε η 199 η επέτειος της μάχης στο Πούσι 

Με λαμπρότητα, παρά τις περιοριστικές συνθήκες και τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό, γιορτάστηκε στο Πούσι της Αχλαδινής η 199 η επέτειος για την ομώνυμη ιστορική μάχη του Ιουνίου του 1821, που άνοιξε το δρόμο για τις επακόλουθες νίκες των Ελλήνων κατά των Τούρκων.

Οι εκδηλώσεις, τη διοργάνωση των οποίων είχαν αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Π.Ε. Ηλείας και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ξεκίνησαν με Δοξολογία στον ιερό ναό Αναλήψεως στο Πούσι, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, συνεπικουρούμενου από πλειάδα κληρικών.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στρατάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον απόγονο της οικογένειας Πισιμισαίων κ. Βασίλειο Πισιμίση και τον πρόεδρο της Κοινότητας Αχλαδινής κ. Ανδρέα Ανδρικόπουλο.

Εν συνεχεία, ο κ. Γεωργιόπουλος καλωσόρισε τους παριστάμενους, τονίζοντας ότι «τιμούμε μια μεγάλη μάχη με έναν τρόπο που δεν της αναλογεί φέτος, καθότι η πανδημία που πλήττει τον πλανήτη τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεσή της δεν μας το επιτρέπουν». Δεσμεύθηκε ωστόσο να γιορταστεί του χρόνου αυτό το μεγάλο γεγονός με τη λαμπρότητα και τη μεγαλειότητα που του αναλογεί.

Τα μεγάλα μηνύματα…

«Σήμερα –τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος- σε μια εποχή μεγάλων δοκιμασιών για το έθνος και τον τόπο, με την οικονομική κρίση να σοβεί δέκα χρόνια τώρα, την πανδημία να δοκιμάζει την οικονομική και κοινωνική μας ζωή και τα νέφη πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο να πυκνώνουν από τον ίδιο όπως πάντα γείτονα –δε θα πω εχθρό- πρέπει να αναστοχαστούμε πάνω στο μεγάλο αφήγημα και στα μεγάλα μηνύματα, στα θετικά και αρνητικά παραδείγματα της Επανάστασης του ’21.

Να κρατήσουμε την ενότητα και τη φλόγα των πρώτων χρόνων της Επανάστασης. Το μήνυμα της συνάντησης με τη νεοτερικότητα που εξέπεμψε η Φιλική Εταιρία. Την ομόθυμη και αυθόρμητη προσχώρηση στο μήνυμα της Επανάστασης του ανώτερου και κατώτερου Κλήρου ειδικότερα στον Μοριά. Την αυταπάρνηση, τον ηρωισμό και τη θυσία των στρατιωτικών ηγετών και των στρατιωτών της Επανάστασης, την παραχώρηση των περιουσιών των προυχόντων και των προεστών της Πελοποννήσου και των νήσων στις ανάγκες του Αγώνα.

Την μεγάλη προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, εμπόρων, διανοουμένων, δημοσιογράφων, με το εκπαιδευτικό προεπαναστατικό τους έργο και με το κίνημα του φιλελληνισμού που δημιούργησαν σε όλη την Ευρώπη τα επαναστατικά χρόνια. Τη συνεισφορά της πολιτικής ηγεσίας της Επανάστασης στη δημοκρατική και κοινοβουλευτική προοπτική του πολιτεύματος που ολοκληρώθηκε με τα συντάγματα της Επανάστασης και το Σύνταγμα του 1843. Να αποφύγουμε όμως τις κακές στιγμές του αγώνα, τους εμφύλιους σπαραγμούς που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική προσπάθεια, τους τοπικούς και παραταξιακούς φατριασμούς που χώρισαν τους Έλληνες σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Οι πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες αποτελούν κομμάτι αναγκαίο και αναπόσπαστο της συλλογικής ζωής των οργανωμένων κοινωνιών και πηγή της ιστορίας και της εξέλιξης του ανθρώπου. Όμως, υπάρχουν στιγμές στην ιστορία των λαών που η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή, που απαιτείται ομόθυμη ενότητα, συστράτευση και προσπάθεια. Από τέτοια παραδείγματα βρίθει η Ελληνική Ιστορία.

Αυτό το παράδειγμα μας προσέφερε και αυτή η μάχη. Οι Κεφαλλήνες και οι Ζακυνθινοί δεν είχαν τον ίδιο δυνάστη, παρόλα αυτά βρέθηκαν εδώ, για να βοηθήσουν σε μια κοινή, εθνική προσπάθεια. Το φωτεινό τους παράδειγμα πρέπει να είναι παράδειγμα για το παρόν και το μέλλον του τόπου».


Το ιστορικό της μάχης

Βασικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Φιλολογίας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Κάθε Ιούνιο η επέτειος μνήμης στο Πούσι του οροπεδίου της Φολόης μας θυμίζει πόσα κατορθώνουν οι Έλληνες ενωμένοι. Όταν κηρύχτηκε η Επανάσταση τον Μάρτιο του 1821 στην Ηλεία, η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπιζε ήταν αυτή των Τουρκαλβανών του Λάλα. Αυτοί οι έμπειροι πολεμιστές των Οθωμανών απείλησαν τον Αγώνα με επιθέσεις σε Χλεμούτσι, Πύργο, Αγουλινίτσα και Λαντζόι και κρίθηκε αναγκαίο να συγκροτηθεί μία σωστά σχεδιασμένη εκστρατεία εναντίον τους…

Για τον σκοπό αυτόν κινητοποιήθηκαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από πολλά μέρη της Πελοποννήσου : από Αχαΐα, Καλάβρυτα, Γορτυνία, Τριφυλία, Ολυμπία και Ηλεία. Στο προσκλητήριο αυτό έδωσαν το «παρών» και οι Έλληνες των Επτανήσων, από Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, που μπορεί να μην βίωναν συνθήκες τουρκοκρατίας, αλλά τους ένωνε ο κοινός πόθος για Ελευθερία του Ελληνισμού.

Στα τέλη Μαΐου ξεκίνησε η πολιορκία του Λάλα, που κρίθηκε σε 3 συγκρούσεις: σε Μποτίνη μνήμα, σε Μπαστηρά και στο Πούσι. Παρότι οι Τούρκοι των Πατρών έσπευσαν προς βοήθεια των Λαλαίων ομοθρήσκων τους, είδαν ότι η ελληνική αποφασιστικότητα δεν τους έδινε άλλο περιθώριο παρά την φυγή προς την Πάτρα. Αυτό έγινε και το Λάλα έπεσε στα χέρια των Ελλήνων. Εξοντώθηκε τον Ιούνιο του 1821 αυτή η επικίνδυνη βάση των Οθωμανών στην Πελοπόννησο και άνοιξε πιο πλατιά ο δρόμος για την πολιορκία και την άλωση της Τριπολιτσάς, που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες».


Κλείνοντας ο ομιλητής τόνισε :

«Την επόμενη χρονιά θα εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πολλοί ηγέτες μας επαναλαμβάνουν την ανάγκη «Εθνικής Ενότητας», καθώς απειλές η Ελλάς δέχεται και σήμερα, κυρίως εξ Ανατολών. Δεν ξεχνάμε ότι απειλείται και αλλού ο Ελληνισμός, σε Κύπρο και Βόρειο Ήπειρο, συνεχίζεται η πλαστογράφηση των Ελληνικών Δικαίων σε Αιγαίο και Μακεδονία, ενώ κάποιοι πνευματικοί μας ταγοί αδιαφορούν και κάποιοι άλλοι γίνονται συνήγοροι ανθελληνικών σχεδίων (εντός ακόμη και των Ελληνικών Πανεπιστημίων).

Τα όσα όμως έγιναν εδώ στις μάχες περί το Λάλα μας διδάσκουν πολλά. Ερχόμαστε να τιμήσουμε τους ήρωες, αλλά και να διδαχθούμε από αυτούς. Και έχουμε πολλά να διδαχθούμε για το θάρρος, την πίστη, την φιλοπατρία. Αυτό είναι το πιο μεγάλο κέρδος από αυτές τις σεμνές και ουσιώδεις εκδηλώσεις μνήμης». Απαγγέλθηκαν κατόπιν ποιήματα από μαθητές της Αχλαδινής και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με γεύμα του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας προς τους καλεσμένους.

Εκτός των προαναφερθέντων, στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, ο βοηθός Περιφερειάρχη κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Χάρης Σπηλιόπουλος, Ρόη Αντωνοπούλου, Παναγιώτης Φλέσσας, Σπύρος Βασιλείου (εκπρ. Δήμου Πηνειού) οι εντεταλμένοι δημ. σύμβουλοι – θεματικοί Αντιδήμαρχοι Γιάννης Αλεξανδρόπουλος (Φολόης) που είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης και Λύσσανδρος Παναγόπουλος (Λασιώνος), οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Πέτρος Γιαννακόπουλος και Δημήτρης Δημητρόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Παναγιώτης Μάνδαλος, ο διοικητής Π.Υ. Ηλείας Πύραρχος κ. Βασίλειος Σολδάτος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": «Να κρατήσουμε την ενότητα και τη φλόγα της Επανάστασης»
«Να κρατήσουμε την ενότητα και τη φλόγα της Επανάστασης»
https://4.bp.blogspot.com/-CxEfUSrrVls/XvjiRvUJG7I/AAAAAAAEHhA/8kwyU-sWuJ8Tm5lS2d3NhjDxCeUFH0IegCLcBGAsYHQ/s640/pousi-2.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-CxEfUSrrVls/XvjiRvUJG7I/AAAAAAAEHhA/8kwyU-sWuJ8Tm5lS2d3NhjDxCeUFH0IegCLcBGAsYHQ/s72-c/pousi-2.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/06/blog-post_411.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/06/blog-post_411.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy