Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Ορνιθολογική για όργωμα παραλίας: Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς ή Σικάγο του 1929;

Η επίθεση και ο τραυματισμός μέλους της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας στην παραλία της Καλογριάς (Ν. Αχαΐας) ενόσω κατέγραφε παράνομ...


Η επίθεση και ο τραυματισμός μέλους της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας στην παραλία της Καλογριάς (Ν. Αχαΐας) ενόσω κατέγραφε παράνομη δραστηριότητα σε έναν από τους σημαντικότερους προστατευόμενους υγροτόπους της Ελλάδας προκαλεί πολλά ερωτήματα για τη συνεχιζόμενη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων παρανομίας στην περιοχή, επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ορνιθολογική αναφερόμενη στο αδιανόητο περιστατικό.

Όπως εξηγεί η περιβαλλοντική οργάνωση, δύο μέλη της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και ενεργά μέλη της περιβαλλοντικής κοινότητας βρίσκονταν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στην παραλία της Καλογριάς του Νομού Αχαΐας για παρατήρηση πουλιών στη θέση όπου φωλιάζουν παρυδάτια πουλιά. Εκεί, εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς, είδαν με μεγάλη τους έκπληξη ένα μεγάλο τρακτέρ να ισοπεδώνει τις θίνες, σε μια περιοχή όπου δεν επιτρέπεται καν η κίνηση μηχανοκίνητων μέσων.

«Αυτό συνέβαινε στο πλαίσιο της δημιουργίας χώρου με ομπρέλες και ξαπλώστρες στην αμμώδη παραλία, χωρίς να υπάρχουν ακόμη οι προβλεπόμενες άδειες», αναφέρει και προσθέτει: «Ξεκινώντας να καταγράφουν τη δραστηριότητα για να προχωρήσουν στην αυτονόητη καταγγελία, ένας από τους εργαζόμενους στις ομπρέλες τούς πλησίασε από άλλο σημείο, ζητώντας τον λόγο επειδή «τον κινηματογραφούσαν» και, πριν μιλήσουν, ο άγνωστος γρονθοκόπησε το μέλος μας Κυριάκο Γαλάνη, τραυματίζοντάς τον στο πρόσωπο, και εξαφανίστηκε».

«Η Αστυνομία που έφτασε επί τόπου οδήγησε στο Τμήμα τον –κατά δήλωσή του– επιχειρηματία με τις ομπρέλες, προκειμένου να του ασκηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη για παράνομη κατάληψη του χώρου της παραλίας, και τον χειριστή του τρακτέρ. Ο κ. Γαλάνης, αφού δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες, κατέθεσε μήνυση για την επίθεση και για την καταστροφή της παραλιακής ζώνης από το τρακτέρ, και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο του Ρίου για ράμματα», συμπληρώνει και συνεχίζει: 

«Και οι δύο προσαχθέντες αποδείχθηκε ότι έχουν ιστορικό αδικημάτων εντός του Εθνικού Πάρκου. Ο «υπεύθυνος της επιχείρησης» έχει παραπεμφθεί δύο φορές για παράνομο κυνήγι εντός του Εθνικού Πάρκου, αλλά έχει αθωωθεί λόγω «έλλειψης αποδείξεων», παρά τις καταθέσεις αυτοπτών Δασοφυλάκων. Ο χειριστής του τρακτέρ είναι ο υπόδικος λαθροθήρας με το τζετ σκι που είχε πυροβολήσει (!) εναντίον πολιτών, ανάμεσα στους οποίους μέλη της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, καθώς τον κατέγραφαν να κυνηγάει άγρια πουλιά στη λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου».

Από όλα τα παραπάνω, υπογραμμίζει η Ορνιθολογική, «γίνεται φανερό ότι σε μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που προστατεύονται ταυτόχρονα σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο, σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Νότιας Ευρώπης, προστατευόμενο από τη διεθνή σύμβαση Ramsar και ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, δρουν ανενόχλητα, με μεθόδους συμμορίας, ορισμένα άτομα και ομάδες, αποκομίζοντας κέρδη από την καταστροφή ενός Εθνικού Πάρκου».

«Τα επεισόδια που προκαλούν αυτά τα άτομα κλιμακώνονται και αποκτούν όλο και πιο σοβαρό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται καν για απειλές: το τελευταίο περιστατικό ήταν αιματηρό. Η Πολιτεία επιβάλλεται να κινητοποιηθεί. Ζητάμε τόσο από τις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες (Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Αχαΐας), όσο και από τις κεντρικές (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας, Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος – ΣΥΓΑΠΕΖ), και στη συνέχεια και από την εισαγγελία, να ενεργοποιηθούν και να πράξουν όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για κάθε μία από τις πολλές παραβιάσεις της σε μια τόσο σημαντική και ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή», καταλήγει η ΜΚΟ.

Η σχετική νομοθεσία προβλέπει περιβαλλοντικούς όρους για την παραχώρηση, αποδίδοντας προστιθέμενη σημασία στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των περιοχών του δικτύου Natura 2000 και των ειδικών όρων και περιορισμών που επιβάλλονται για την προστασία των περιοχών αυτών. Ειδικά όσον αφορά τα αμμοθινικά συστήματα, η νομοθεσία περί παραχώρησης χρήσης απαγορεύει επί των αμμοθινών οποιαδήποτε διάνοιξη δρόμου για πρόσβαση στις παραλίες, καθώς και οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση χώρου στάθμευσης οχημάτων των επισκεπτών, ενώ επιπλέον απαγορεύεται η αλλαγή του τοπογραφικού ανάγλυφου, δηλαδή η ισοπέδωση των χαμηλών θινών.

Για την περιβαλλοντική σημασία της περιοχής:

Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς είναι μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που προστατεύονται σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο. Για την περιοχή αρμόδιος είναι ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου. Επιπλέον, είναι μία από τις 10 υγροτοπικές περιοχές της Ελλάδας που προστατεύονται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar.

Η διεθνής σημασία του Εθνικού Πάρκου για τη βιοποικιλότητα αναγνωρίζεται και από την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Υγρότοποι Καλόγριας-Λάμιας και Δάσος Στροφυλιάς» (GR2320011 - σύμφωνα με την Οδηγία 2009/147/ΕΚ) και ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Λ/θ Καλόγριας, Δάσος Στροφυλιάς και Έλος Λάμιας, Άραξος» (GR2320001- σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ).

Η περιοχή είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Νότιας Ευρώπης για τα πουλιά. Από τα 455 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τα 261 έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή. Από αυτά, τα 79 αποτελούν είδη προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ (πρώην 79/409/ΕΟΚ), ενώ 40 είδη εντάσσονται σε μια από τις κατηγορίες κινδύνου του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Η σημασία της περιοχής για αρκετά αναπαραγόμενα είδη της ορνιθοπανίδας είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική. Από τα είδη που φωλιάζουν τα 23 περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ.

greenagenda.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Ορνιθολογική για όργωμα παραλίας: Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς ή Σικάγο του 1929;
Ορνιθολογική για όργωμα παραλίας: Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς ή Σικάγο του 1929;
https://4.bp.blogspot.com/-NBxaCRi1bVE/XxBRUFLAL7I/AAAAAAAEJTQ/vZEs0B6girU3bQC4VvytTQ3HboigZlwRgCLcBGAsYHQ/s640/%25CE%25BA%25CE%25BF%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2587%25CE%25B9-600-x-450-600x420.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-NBxaCRi1bVE/XxBRUFLAL7I/AAAAAAAEJTQ/vZEs0B6girU3bQC4VvytTQ3HboigZlwRgCLcBGAsYHQ/s72-c/%25CE%25BA%25CE%25BF%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2587%25CE%25B9-600-x-450-600x420.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/07/1929.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/07/1929.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy