-->

Κύριοι, αποτύχατε και αποτύχαμε...!!!

Του Γιώργου Φάκου Οταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1955 [με εντολή του βασιλιά Παύλου Α' του ανατέθηκε η εντολή σχ...


Του Γιώργου Φάκου


Οταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1955 [με εντολή του βασιλιά Παύλου Α' του ανατέθηκε η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από το κόμμα της πλειοψηφίας, μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπάγου], ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας, εφάρμοσε ένα πρόγραμμα ταχείας εκβιομηχάνισης, επένδυσης σε έργα υποδομής και βελτίωσης της γεωργικής παραγωγής, το οποίο οδήγησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 στο Ελληνικό οικονομικό θαύμα.
Στη συνέχεια, επιστρέφοντας από το Παρίσι στην Ελλάδα και αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία ως ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, τα μεγάλα έργα συνεχίστηκαν.

Με μια μια διαφορά: Σε όλες του τις θητείες ο αείμνηστος έδωσε περισσότερο βάρος στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να έχουμε μία χώρα δύο ταχυτήτων. Μια ανεπτυγμένη Βόρεια Ελλάδα, με σημαντικές υποδομές και μια νότια Ελλάδα [κυρίως η Πελοπόννησος] που αποτελούσε τον "φτωχό συγγενή".

Η κατάσταση κάπως άλλαξε με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Στο "παιχνίδι των υποδομών" μπήκε και η Νότια Ελλάδα, κυρίως γιατί από την Πελοπόννησο είχε σημαντικούς υπουργούς: Κουτσόγιωργας, Λαλιώτης, Ρέππας, Βάσω Παπανδρέου και άλλοι, άλλαξαν κάπως το τοπίο, κυρίως όμως στις δικές τους περιοχές. Παρά ταύτα οι διαφορές της Βόρειας Ελλάδας με τη Νότια παραμένουν και σήμερα ιδιαίτερα μεγάλες.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι όμως κόμμα που αλλάζει. Ακόμα και σήμερα, επί εποχής Κυριάκου Μητσοτάκη, η Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να έχει την "τιμητική" της. Συγκεκριμένα, βάσει δηλώσεων του υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή "έρχεται πακέτο μεγάλων έργων στη Κεντρική Μακεδονία", ενώ σε  σημερινό δημοσίευμα του ypodomes.com, "στη Βόρεια Ελλάδα μεταφέρεται το κέντρο βάρους των μεγάλων έργων της χώρας".

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως "σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα των μεγάλων έργων στη Δυτική Ελλάδα καθώς έχουμε τα σιδηροδρομικά έργα από το Αίγιο μέχρι το λιμάνι της Πάτρας να είναι είτε σε εξέλιξη, είτε σε ωρίμανση και τα δύο σημαντικά οδικά έργα για το Πάτρα-Πύργος και το Άκτιο-Αμβρακία να είναι κοντά στην εκκίνηση της κατασκευής τους".

Η αναφορά γίνεται για να... "χρυσωθεί το χάπι", αφού η ουσία παραμένει η ίδια: Η Βόρεια Ελλάδα παραμένει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και πάντα θα παίρνει τη "μερίδα του λέοντος". Και αυτό θα γίνεται όσο οι υπόλοιποι, στις πιο "υποβαθμισμένες" περιοχές δεν μιλούν, ανέχονται τα τερτίπια για να διατηρήσουν τις θέσεις τους, αφού για κάθε πολιτικό η διατήρηση της καρέκλας είναι το ζητούμενο.

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Ο Νομός Ηλείας ανέκαθεν υπήρξε ένας από τους πιο υποβαθμισμένους νομούς της χώρας, όχι γιατί δεν έχει τον "χώρο" για υποδομές αλλά γιατί ατύχησε από πρόσωπα τα οποία εκλέγονται. Αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, διακατέχονται από το σύνδρομο της θεωρίας, απέχοντας υπερβολικά πολύ από την πράξη.
Με ανούσια δελτία Τύπου συνοδευόμενα πάντα από την φωτογραφία τους, προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες για το... θεάρεστο έργο τους... αλλά ο νομός συνεχίζει για 10ετίες να παραμένει στα ίδια [ίσως και χειρότερα] χάλια.

Κάποιοι το δικαιολογούν λέγοντας ότι γι' αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι Αχαιοί που θέλουν όλα να τα παίρνουν δικά τους. Αυτό αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πλάνη, αφού οι Αχαιοί προσπαθούν και καλά κάνουν, να πετυχαίνουν πράγματα για το νομό τους σεβόμενοι την ψήφο των συμπολιτών τους.

Για παράδειγμα: Οταν πριν μερικά χρόνια μαινόταν ο "πόλεμος" μεταξύ Ηλείων και Αχαιών για το πιο αεροδρόμιο θα γίνει πολιτικό [Ανδραβίδας ή Αράξου] ώστε με πτήσεις τσάρτερ να έρχονται οι τουρίστες, ο τότε δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ το οποίο εκφωνούσα, είχε προτείνει να γίνει μια συνάντηση μεταξύ Ηλείων και Αχαιών και να αποφασιστεί το εξής: Αν πολιτικό γινόταν το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας τότε οι Αχαιοί να διεκδικούσαν νέο δρόμο, αν γινόταν πολιτικό εκείνο του Αράξου τότε οι Ηλείοι να διεκδικούσαν τον δρόμο. Και για όποια απόφαση έπαιρναν, από κοινού να χάραζαν την στρατηγική τους έναντι της κεντρικής εξουσίας.

Φυσικά, κανείς Ηλείος όχι μόνο δεν μπήκε στη διαδικασία τουλάχιστον σοβαρά να δει την πρόταση του Φούρα αλλά από την επόμενη ημέρα ακολούθησε κι ένα μπαράζ δηλώσεων εναντίον του. Τα "υπέρλαμπρα" μυαλά της Ηλείας έβλεπαν... σκοπιμότητα πίσω από την πρόταση του τότε δημάρχου Πατρέων!

Θα μπορούσα να θυμηθώ πολλά ακόμα τέτοια γεγονότα τα οποία συνέβησαν και αποτέλεσαν την αιτία που η Ηλεία ακόμη προσπαθεί να βρει τα πατήματά της στη σύγχρονη εποχή. 
Αλλωστε για τους Ηλείους πολιτικούς το μόνο πρόβλημα ήταν αν το νέο νοσοκομείο Πύργου μετονομαστεί σε "Ανδρέας Παπανδρέου" ή "Κωνσταντίνος Καραμανλής". Κι εκεί να δείτε τι... "μάχες" δόθηκαν μεταξύ των τότε βουλευτών του νομού!!!

Αλλά πως θα μπορούσε κάποιος να περιμένει κάτι διαφορετικό όταν η αντιπαράθεση μεταξύ των μεγαλυτέρων πόλεων του νομού, με υπαιτιότητα αιρετών, ήταν στα ύψη; Οταν ο Πύργος έβλεπε "εχθρό" την Αμαλιάδα και το αντίστροφο;

Τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω τα βιώνουμε σήμερα με τον χειρότερο τρόπο...!

Κι ενώ σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται σήμερα σημαντικά έργα, στην Ηλεία βρισκόμαστε σε πλήρη αδράνεια. Δεν είναι μόνο ο δρόμος "φονιάς" της Πατρών Πύργου. Είναι και το επαρχιακό δίκτυο... είναι και το αρδευτικό σύστημα υπό κατάρρευση... είναι και τα προβλήματα των ΤΕΟΕΒ... είναι... είναι... είναι... ένα σωρό προβλήματα που επί 10ετίες κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά παρά μόνο λόγια και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Είμαστε δίπλα στον πολίτη, δίπλα στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο» είπε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στα εγκαίνια του Αγροτικού Κτηνιατρείου στη Γαστούνη.
Είναι ο ίδιος που ήθελε έναν ολόκληρο χρόνο για να καταλάβει ότι ο δρόμος Πατρών-Πύργου θέλει... παρεμβάσεις όταν ο ίδιος και το κόμμα που εκπροσωπεί, την προεκλογική περίοδο υπόσχονταν νέο αυτοκινητόδρομο [διαβάστε εδώ...].

Αυτό όμως που δεν εξηγεί ο ίδιος είναι πως αν διατεθούν κάποια εκατομμύρια για παρεμβάσεις σε ένα δρόμο 100 χλμ περίπου, με ποια δικαιολογία μετά θα φτιαχτεί νέος αυτοκινητόδρομος, τον οποίο οι εταιρείες ποτέ δεν ήθελαν αφού οικονομικά είναι γι' αυτές ασύμφορος; Κι αν δεν είναι έτσι, τότε θα βρίσκονταν συνεχώς και επί χρόνια δικαιολογίες για να μη φτιάχνεται;

Καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο!

Βέβαια, ένα χρόνο που ο "θα τα αλλάξω όλα" Νεκτάριος Φαρμάκης είναι στη θέση του Περιφερειάρχη τι ακριβώς έκανε εκτός από το να υλοποιήσει κάποια εργάκια που ετοίμασε ο Κατσιφάρας και να στέλνει εκείνον τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας να κάνει... επιθεωρήσεις;

Τι ακριβώς έχει να παρουσιάσει για το νομό Ηλείας, για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο;
Το... μοίρασμα χρημάτων για το "μένουμε σπίτι" και κάποιες εκδηλώσεις για τις οποίες η Περιφέρεια ποτέ δεν απάντησε πόσα λεφτά ξόδεψε και ποια η αναγκαιότητά τους σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία;
Εκτός βέβαια και αν πρόκειται για δικά τους λεφτά και όχι των πολιτών, οπότε και βεβαίως μπορούν να τα διανέμουν όπως και όπου θέλουν!!!

Από την άλλη δεν προκαλεί κι έκπληξη η στάση των Ηλείων αντιπεριφερειαρχών και συμβούλων, όπου όλα καλά και ωραία τα βλέπουν, αφού και τη θέση τους διατηρούν και βλέψεις για παραπάνω θέσεις αποβλέπουν.
Είπαμε και νωρίτερα, ο κάθε πολιτικός ενδιαφέρεται μόνο για την διατήρηση της καρέκλας του κι αυτό θα συνεχίζεται όσο τους βαράμε παλαμάκια κι επικροτούμε τα ανούσια δελτία Τύπου που μοιράζουν. Και είναι ανούσια όταν μιλούν για... παρεμβάσεις τους, για την αποστολή εγγράφων με ... αιτήματα, σε κάτι υπουργούς και κάτι άλλα τρισχαριτωμένα και που ποτέ δεν γίνεται τίποτα!
Και το πιο ωραίο είναι ότι κάθε παρέμβαση ή επιστολή τους, πρώτα στέλνεται στα φιλικά τους ΜΜΕ [γι' αυτούς υπάρχουν και τα... εχθρικά] και μετά εκεί που πρέπει να πάει.

Και ο Νομός βουλιάζει....

Πήγαν σήμερα οι της Περιφέρειας να εγκαινιάσουν το Αγροτικό Κτηνιατρείο της Γαστούνης, θέλοντας να δείξουν ότι είναι κοντά στους αγρότες-κτηνοτρόφους. Μάλιστα... Δεν μας λένε τι ακριβώς οι ίδιοι έχουν κάνει αφού ο πρωτογενής τομέας έχει βουλιάξει; Τι ακριβώς πέτυχαν επί ένα χρόνο στην εξουσία;

Πλήρης η απογοήτευση από την Περιφερειακή Αρχή, από την οποία ευελπιστούσαμε ότι κάτι θα άλλαζε προς το καλύτερο. Κι αυτό διότι βλέπαμε να είναι νέα παιδιά και πάντα από τους νέους ευελπιστείς για το καλύτερο!

Δεν ξέρω βέβαια στα επόμενα τρία χρόνια τι θα κάνουν. Αυτό που έχουν δείξει όμως μέχρι τώρα, στον ένα χρόνο της θητείας τους, είναι κάτω του μηδενός, με βάση τα όσα υπόσχονταν!!!

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Κύριοι, αποτύχατε και αποτύχαμε...!!!
Κύριοι, αποτύχατε και αποτύχαμε...!!!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFrs0GGWmTbpAaxdJMkCZOfrdQ1zK6VDUCtn_akSMrYuoWHq9ixBBek082UhjDeNbgHI85GEwY4nou8PoxSky0pzLJQhMWWSf4sbNZVzmCflheQXRSkdfqTatqtCqkgAqKuOly5Ngnx28/s640/construction-site-2468072_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFrs0GGWmTbpAaxdJMkCZOfrdQ1zK6VDUCtn_akSMrYuoWHq9ixBBek082UhjDeNbgHI85GEwY4nou8PoxSky0pzLJQhMWWSf4sbNZVzmCflheQXRSkdfqTatqtCqkgAqKuOly5Ngnx28/s72-c/construction-site-2468072_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/09/blog-post_61.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/09/blog-post_61.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy