Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα πειραματικά σχολεία

Βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση που αφορά την μετατροπή σχολικών μονάδων του νομού μας σε πρότυπα- πειραματικά σχολεία. Πρότειναν το χαρακτ...

Βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση που αφορά την μετατροπή σχολικών μονάδων του νομού μας σε πρότυπα- πειραματικά σχολεία. Πρότειναν το χαρακτηρισμό 6 σχολικών μονάδων του νομού ως πειραματικών χωρίς καν να ζητήσουν τη γνώμη των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά τα σχολεία, χωρίς καν να ζητήσουν τη γνώμη των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους. Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 4692/2020 που ψήφισε εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση, με χιλιάδες μαθητές κλεισμένους στο σπίτι τους εδώ και πολλούς μήνες. 

Αφού καταδικάστηκε στη συνείδηση των εκπαιδευτικών η υπουργική απόφαση με τους δείκτες αξιολόγησης σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικού έργου και προσωπικού, η κυβέρνηση επανέρχεται. Αντί να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν με όρους ασφάλειας και υγιεινής όλα τα σχολεία, προσπαθεί- με την αξιοποίηση των προπαγανδιστικών και άλλων μηχανισμών που διαθέτει- να γενικευθούν τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία σε κάθε περιοχή, με την επιλογή και συγκέντρωση των «καλών» μαθητών από άλλα σχολεία. 

Στην πραγματικότητα υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, καταργεί τα γεωγραφικά όρια και ανοίγει το δρόμο για την επιλογή σχολείου από τους γονείς. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για να δημιουργηθούν σχολεία πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα και διαφορετικά μαθήματα. Αποκρύπτουν πως η προσπάθεια γενίκευσης των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων συνδέεται συνολικά με την υπόλοιπη «αντιεκπαιδευτική πολιτική» που τόσο καλά γνωρίσαμε εδώ και πολλά χρόνια. 

Συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφοροποίηση, η κατηγοριοποίηση και η δημιουργία εντέλει σχολείων πολλών ταχυτήτων. Ο τρόπος επιλογής των μαθητών (όχι τυχαία αλλά με βάση την επίδοση τους) , η επιλογή των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολείων, το ωρολόγιο πρόγραμμα, η διδακτέα ύλη, αλλά ακόμα και η χρηματοδότηση των σχολείων αυτών αποφασίζεται από Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) που διορίζεται εξολοκλήρου από το Υπουργείο Παιδείας. 

Δημιουργεί επισφαλείς εργασιακές σχέσεις στους εκπαιδευτικούς μιας και καταργείται η μονιμότητα των οργανικών θέσεων. Βασικές διαδικασίες του σχολείου περνούν σε εξωσχολικούς και άρα αναρμόδιους φορείς. Ουσιαστικά ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν αποτελεί επί της ουσίας το κυρίαρχο όργανο του σχολείου. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία και τους προβληματισμούς των γονέων, των συλλόγων διδασκόντων και των μαθητών των σχολίων που «λυτοί και δεμένοι» προσπαθούν να τους πείσουν ότι η προσπάθεια επιβολής της μετατροπής του σε «πρότυπο» είναι για το καλό τους. 

Όλοι όμως αυτοί που κόπτονται για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, δεν τους είδαμε να ανησυχούν για την ανυπαρξία ολιγομελών τμημάτων, για μη ελεγμένα για αντισεισμική προστασία σχολεία, για ελλείψεις εκπαιδευτικών, για πενιχρές χρηματοδοτήσεις. Στην αντίληψη του ΚΚΕ, η εκπαιδευτική, παιδαγωγική, διδακτική έρευνα προσανατολίζεται σε νέες διδακτικές μεθόδους. Μελετά και αξιοποιεί νέα πορίσματα στον κλάδο της Παιδαγωγικής, της αναπτυξιακής ψυχολογίας κ.ά. Έτσι η παιδαγωγική και εκπαιδευτική έρευνα θα συμβάλλουν ώστε να αφομοιώνονται και να διαχέονται γρήγορα οι νέες επιστημονικές κατακτήσεις σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, να αναπτύσσεται ολόπλευρα η παιδική και η νεανική προσωπικότητα. 

Σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα προωθούνται η καινοτομία και ο πειραματισμός και η εφαρμογή τους στο πλαίσιο των δομών του ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου. Έτσι ο ρόλος του σχολείου θα υπηρετεί συνολικά το στόχο της διαπαιδαγώγησης των νέων ανθρώπων, στην κατεύθυνση της ολόπλευρα ανεπτυγμένης προσωπικότητας, που απαιτεί τη μεθοδική και ισόρροπη καλλιέργεια όλων των πλευρών του ανθρώπινου ψυχισμού, της νόησης, του συναισθήματος και της βούλησης. 

Σε αυτόν το βασικό στόχο εντάσσεται και η λειτουργία των πειραματικών σχολείων με βάση την πρόταση του ΚΚΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που προσδιορίζει το θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων. Να καταργηθεί δηλαδή: «η προσέλκυση δωρεών, χορηγιών και κάθε είδους παροχών», η επιλογή των μαθητών μέσα από εξετάσεις αφού έτσι χάνεται ο όποιος πειραματικός χαρακτήρας στην εισαγωγή νέων εκπαιδευτικών πρακτικών και το «δείγμα» των μαθητών δεν είναι πια τυχαίο αλλά φιλτραρισμένο. 

ΚΑΛΟΥΜΕ τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς να απορρίψουν κάθε πρόταση για δημιουργία προτύπων και πειραματικών σχολείων και να παλέψουν για το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα υπηρετεί τις ανάγκες για μάθηση στον 21ο αιώνα.

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα πειραματικά σχολεία
ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα πειραματικά σχολεία
https://1.bp.blogspot.com/-h8MtIZZBR2o/YH2_ron66GI/AAAAAAAEm2M/Ryr6sZ6Iob8smMZ-CTWmVktcrj49NJJOwCLcBGAsYHQ/s600/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-04-19_203608_mail.google.com.png
https://1.bp.blogspot.com/-h8MtIZZBR2o/YH2_ron66GI/AAAAAAAEm2M/Ryr6sZ6Iob8smMZ-CTWmVktcrj49NJJOwCLcBGAsYHQ/s72-c/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-04-19_203608_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/04/blog-post_950.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/04/blog-post_950.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy