-->

Χατζηδάκης: Τι αλλάζει με τις υπερωρίες -Τι ισχύει με ρεπό και διευθέτηση χρόνου εργασίας

«Δεν συμψηφίζονται οι υπερωρίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυξάνονται οι υπερωρίες και κατοχυρώνονται με την ψηφιακή κάρτα εργα...

«Δεν συμψηφίζονται οι υπερωρίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυξάνονται οι υπερωρίες και κατοχυρώνονται με την ψηφιακή κάρτα εργασίας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης για το εργασιακό νομοσχέδιο. 

Ο ίδιος σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» ότι είναι ένα νομοσχέδιο με φιλεργατικές ρυθμίσεις που δίνει περισσότερες δυνατότητες κι ευκαιρίες στον εργαζόμενο. «Το νομοσχέδιο διευρύνει τις γονικές άδειες και και για πρώτη φορά δίνει επιδοτούμενη άδεια από τον ΟΑΕΔ και στον πατέρα και τη μητέρα. Επίσης δίνει άδεια πατρότητας 14 μέρες όταν γεννιέται κάθε παιδί. Για πρώτη φορά προφυλάσσει από απόλυση όχι μόνο τη μητέρα, αλλά και τον πατέρα για 6 μήνες μετά τη γέννηση κάθε παιδιού. 

Φέρνει ρύθμιση για τα παιδιά που δουλεύουν στα courier και τα delivery για τα θέματα που αφορούν στην υγεία, την ασφάλεια και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι ρυθμίζει τα θέματα της τηλεργασίας με έναν τρόπο θαρραλέο. «Είμαστε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία και την Ιταλία που ρυθμίζουμε το δικαίωμα της αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζόμενου να μην τον ενοχλεί ο εργοδότης του πέραν του ωραρίου του με μηνύματα και e-mails. Έχει μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Εξισώνει την αποζημίωση απόλυσης των εργατοτεχνιτών προς τα πάνω. 

Όλα αυτά, μαζί με την ψηφιακή κάρτα και την επιθεώρηση εργασίας, η οποία γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή, είναι αυτονότητα φιλεργατικές ρυθμίσεις», πρόσθεσε. Απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και κάνουν λόγο για κατάργηση του 8ωρου, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι «σημαία της κριτικής στο έχει γίνει το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Δεν ισχύει ούτε ότι καταργείται το 8ωρο ούτε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με ρεπό. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου επαναβεβαιώνεται το 8ωρο. Προβλέπει 40 ώρες εβδομαδιαίως που είναι το 5ημερο. Το 8ωρο ισχύει. Στην περίμετρο του 8ωρου σε όλη την κυβέρνηση υπάρχουν δύο μέτρα: Το ένα είναι υπερωρίες και το άλλο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας». 

Υπερωρίες 

Όπως εξήγησε, οι υπερωρίες ισχύουν εδώ και δεκαετίες και όποιος δουλεύει πάνω από 8ωρο παίρνει στην πρώτη ώρα υπερεργασία 20% και για παραπάνω ώρες παίρνει 40% επιπλέον. «Για τις υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι τον χρόνο για τις βιομηχανίες και 120 ώρες για τις υπηρεσίες πηγαίνουμε στις 150 ώρες τον χρόνο. Πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί υπό προϋποθέσεις και τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες παραγγελίες σε κάποια περίοδο του χρόνου και άρα χρειάζεται πεπειραμένους εργαζομένους να δουλέψουν να δουλέψουν για κάποιο χρονικό διάστημα παραπάνω, αλλά εξυπηρετεί και τους εργαζομένους, οι οποίοι κουράζονται περισσότερο, δουλεύουν περισσότερο πέραν του προβλεπόμενου, αλλά βάζουν και περισσότερα λεφτά στην τσέπη τους. 

Άρα, δεν πληρώνονται με ρεπό οι υπερωρίες, πληρώνονται με παραπάνω λεφτά», επισήμανε. Συμπλήρωσε δε ότι μέχρι τώρα αν δούλευες πάνω από τα όρια, παράνομα δηλαδή, πληρωνόσουν με βάση το ισχύον δίκαιο 80% παραπάνω. «Εμείς πηγαίνουμε την αμοιβή από το 80% στο 120%», τόνισε. Σε ό,τι αφορά στον συμψηφισμό των υπερωριών, δήλωσε ότι ελέγχονται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας που είναι μια επανάσταση και για την τήρηση του 8ωρου. «Οι υπερωρίες θα φαίνονται και θα μπορούν να πληρωθούν. Είναι αίτημα της ΓΣΕΕ. Θα το προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον Κυριάκο Πιερρακάκη», σημείωσε. 

Διευθέτηση χρόνου εργασίας 

Σχετικά με τη διευθέτηση, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα κι εφαρμόζεται στον ΟΤΕ, την Alpha Bank, τον ξενοδοχειακό κλάδο κλπ. «Δίνουμε τη δυνατότητα εκεί που δεν υπάρχουν σωματεία και όπου το θέλει ο εργαζόμενος να μπορεί να ζητάει για παράδειγμα να δουλέψει περισσότερο τις άλλες μέρες και την Παρασκευή να κάθεται και να πληρώνεται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν ο εργοδότης θέλει να δουλέψει 10ωρο για 4 μέρες και να κάθεται Παρασκευή, και δε θέλει ο εργαζόμενος, δεν μπορεί να το κάνει. Αν απολυθεί είναι αυτοδίκαια άκυρη η απόλυση». Προστασία από απολύσεις Όσον αφορά στις απολύσεις, είπε ότι υπάρχει μακρύς κατάλογος προστασίας από απολύσεις, ο οποίος επεκτείνεται με 6 ακόμα περιπτώσεις, ενώ εντάσσεται και η ενάσκηση δικαιώματος. 

«Η συζήτηση γίνεται για 2 περιπτώσεις: 

Όταν υπάρχει ένταση μεταξύ εργοδότη κι εργαζόμενου Όταν η επιχείρηση έχει οικονομικά προβλήματα, είναι σε αναδιάρθρωση. Τους δίνουμε μια ευκαιρία να τα ξαναβρούν. Αν δε τα βρουν όπως συμβαίνει στη Γαλλία και την Ιταλία προβλέπουμε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με μια αποζημίωση τριπλάσια σε σχέση με την κανονική», υπογράμμισε. 

Εργασία τις Κυριακές 

Για την εργασία της Κυριακές, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι στην Ελλάδα που είναι κλειστοί, όπως τα logistics ή οι φαρμακοβιομηχανίες. «Οι εργαζόμενοι θα παίρνουν 75% παραπάνω χρήματα από ότι μια κανονική μέρα. Υπάρχουν ανώτατα όρια στις υπερωρίες. Δεν αλλάζουν οι κανόνες. Απλώς εκεί που υπήρχαν κάποιοι κλάδοι που λειτουργούσαν Κυριακή, προστίθενται και άλλοι κλάδοι που είναι ανοιχτοί σε ανταγωνίστριες χώρες», κατέληξε.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Χατζηδάκης: Τι αλλάζει με τις υπερωρίες -Τι ισχύει με ρεπό και διευθέτηση χρόνου εργασίας
Χατζηδάκης: Τι αλλάζει με τις υπερωρίες -Τι ισχύει με ρεπό και διευθέτηση χρόνου εργασίας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2Wi5FWRwVUPp8aKS0-mDwU5rb103dhyEKyev4FIHwaIrgnzNsO35rLVaU_mEHnlXbjgigjTbxcLIwhLmk_Sii41fmLhGupOIGAa4ff0MVVnX5IGDK-eRNVyXdCXWsrLeB9JcPFoAqDqk/s600/kostis-chatzidakis-me-maska-nea.jpg.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2Wi5FWRwVUPp8aKS0-mDwU5rb103dhyEKyev4FIHwaIrgnzNsO35rLVaU_mEHnlXbjgigjTbxcLIwhLmk_Sii41fmLhGupOIGAa4ff0MVVnX5IGDK-eRNVyXdCXWsrLeB9JcPFoAqDqk/s72-c/kostis-chatzidakis-me-maska-nea.jpg.webp
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/06/blog-post_723.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/06/blog-post_723.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy